@tugrul hoca bir yazı yazmışsınız.
Borsadan bahsediyopruz değilmi
iki tane şirket ornegı vermişsiniz birinin değerini arttırıp temettü dağıtmış diğerinin degerini arttırmayıp temettüde almamışsınız ?
Senin şirketinin içine kasasına 600 TL para sokuyor ve bunu dağıtıyorsunuz benim şirketimin kasasına giren 600 TL yi değersiz sayıyor yok hükmünde sayıyorsunuz.
BU nasıl bir öenk böyle ?
Örnegı daha iyi anlamanız için aynı örnegi farklı sekilde anlatayım.
20,000 TL ye ikimizde bir bakkal açtık
her ay 100 TL kar ettik sen elde edişllen karı her ay kar payı adı altında cebe indirdin.
bense elde edilen bu karla 100 Tllik Çükolata aldım bakkal dukkanına.
2. ay yine 100 tl kar ettik sen 100 tl ni temettü olarka aldın bense 100 TL ye şeker aldım dukkana.
3. ay yine temettü aldın 100 tl kar ettin bense 100 tl karıma gittim gofret aldım dukkana.
Şimdi şirket değerlerşine bakalım.
Senin şirketin değeri 20,000 TL içerdeki malzmeler vesaire toplamda kasada hiç para yok.
benim şirketimin değeri 20,300 TL içerdeki malzeler seninkinden 300 TL fazla kasada hiç para yok.
BU iki şirkette aynı değerde olamaz birinde 300 tllık fazladan mal var diğerde ise fazllık malzeme yok.
anlaşıldımı mesele.
peki patronlar neye sahip ona gelelim bak burada şirket değerinden bahsettik patron acısından bakalım.
iki patronda aynı parayı kazanmıştır. birinin bakkal dukkanı 20,000 TL ederken 300 Tl kar payı aldıgı için toplamda 20,300 TL mal varlıgına sahip olmuşken.
Diğer dukkanı 20,300 TL değerinde oldugu için onun mal varlıgıda seinn kazandıgınla aynıdır.
İşte SONUCA GELELİM senin bakkal dükkanın temettü dağıtmak yerine gofret alsaydı ne değişecekti ?? senin kazancında yine hiçbirşey değişmeyecekti benimki temettü dağıtmayıp gofdret aldı dukkana ne değişti sen benden cokmu kazandın veya ben eksikmi kaznaıdm hayır ????
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri