Sayfa 29/106 İlkİlk ... 1927282930313979 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 225 - 232 arası.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. @tugrul hoca bir yazı yazmışsınız.

Borsadan bahsediyopruz değilmi

iki tane şirket ornegı vermişsiniz birinin değerini arttırıp temettü dağıtmış diğerinin degerini arttırmayıp temettüde almamışsınız ?

Senin şirketinin içine kasasına 600 TL para sokuyor ve bunu dağıtıyorsunuz benim şirketimin kasasına giren 600 TL yi değersiz sayıyor yok hükmünde sayıyorsunuz.

BU nasıl bir öenk böyle ?

Örnegı daha iyi anlamanız için aynı örnegi farklı sekilde anlatayım.

20,000 TL ye ikimizde bir bakkal açtık

her ay 100 TL kar ettik sen elde edişllen karı her ay kar payı adı altında cebe indirdin.

bense elde edilen bu karla 100 Tllik Çükolata aldım bakkal dukkanına.

2. ay yine 100 tl kar ettik sen 100 tl ni temettü olarka aldın bense 100 TL ye şeker aldım dukkana.

3. ay yine temettü aldın 100 tl kar ettin bense 100 tl karıma gittim gofret aldım dukkana.

Şimdi şirket değerlerşine bakalım.

Senin şirketin değeri 20,000 TL içerdeki malzmeler vesaire toplamda kasada hiç para yok.

benim şirketimin değeri 20,300 TL içerdeki malzeler seninkinden 300 TL fazla kasada hiç para yok.

BU iki şirkette aynı değerde olamaz birinde 300 tllık fazladan mal var diğerde ise fazllık malzeme yok.

anlaşıldımı mesele.

peki patronlar neye sahip ona gelelim bak burada şirket değerinden bahsettik patron acısından bakalım.

iki patronda aynı parayı kazanmıştır. birinin bakkal dukkanı 20,000 TL ederken 300 Tl kar payı aldıgı için toplamda 20,300 TL mal varlıgına sahip olmuşken.

Diğer dukkanı 20,300 TL değerinde oldugu için onun mal varlıgıda seinn kazandıgınla aynıdır.

İşte SONUCA GELELİM senin bakkal dükkanın temettü dağıtmak yerine gofret alsaydı ne değişecekti ?? senin kazancında yine hiçbirşey değişmeyecekti benimki temettü dağıtmayıp gofdret aldı dukkana ne değişti sen benden cokmu kazandın veya ben eksikmi kaznaıdm hayır ????
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2. Tupras Cumhuriyet tarihinin en buyuk yatirimini yaparak 1.5 milyar dolarlik Rup tesisi acti. Ornegin é yil temettu dagitmasa kendi ozkaynaklarindan yaoabilirdi. Ama o kredi cekti. Simdi dolar her yukseldiginde kur riski aeran firmalar listesinde en baslarda. Toaso Egea yatirimi icin 450 mn dolar yanilmiyorsam harxama yapti. E kardesim dagitma temettuyu kendi karindan ode. Niye faizle borclaniyorsun? Temettuseverler bunu da aciklasin.

3.  Alıntı Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazıyı Oku
    @tugrul hoca bir yazı yazmışsınız.

Borsadan bahsediyopruz değilmi

iki tane şirket ornegı vermişsiniz birinin değerini arttırıp temettü dağıtmış diğerinin degerini arttırmayıp temettüde almamışsınız ?

Senin şirketinin içine kasasına 600 TL para sokuyor ve bunu dağıtıyorsunuz benim şirketimin kasasına giren 600 TL yi değersiz sayıyor yok hükmünde sayıyorsunuz.

BU nasıl bir öenk böyle ?

Örnegı daha iyi anlamanız için aynı örnegi farklı sekilde anlatayım.

20,000 TL ye ikimizde bir bakkal açtık

her ay 100 TL kar ettik sen elde edişllen karı her ay kar payı adı altında cebe indirdin.

bense elde edilen bu karla 100 Tllik Çükolata aldım bakkal dukkanına.

2. ay yine 100 tl kar ettik sen 100 tl ni temettü olarka aldın bense 100 TL ye şeker aldım dukkana.

3. ay yine temettü aldın 100 tl kar ettin bense 100 tl karıma gittim gofret aldım dukkana.

Şimdi şirket değerlerşine bakalım.

Senin şirketin değeri 20,000 TL içerdeki malzmeler vesaire toplamda kasada hiç para yok.

benim şirketimin değeri 20,300 TL içerdeki malzeler seninkinden 300 TL fazla kasada hiç para yok.

BU iki şirkette aynı değerde olamaz birinde 300 tllık fazladan mal var diğerde ise fazllık malzeme yok.

anlaşıldımı mesele.

peki patronlar neye sahip ona gelelim bak burada şirket değerinden bahsettik patron acısından bakalım.

iki patronda aynı parayı kazanmıştır. birinin bakkal dukkanı 20,000 TL ederken 300 Tl kar payı aldıgı için toplamda 20,300 TL mal varlıgına sahip olmuşken.

Diğer dukkanı 20,300 TL değerinde oldugu için onun mal varlıgıda seinn kazandıgınla aynıdır.

İşte SONUCA GELELİM senin bakkal dükkanın temettü dağıtmak yerine gofret alsaydı ne değişecekti ?? senin kazancında yine hiçbirşey değişmeyecekti benimki temettü dağıtmayıp gofdret aldı dukkana ne değişti sen benden cokmu kazandın veya ben eksikmi kaznaıdm hayır ????

Erhan bey,
    Yazının devamını okumamışsınız sanırım. Ben KY açısından ayrı baktığımda farklı şeyi görüyorum, şirket açısından bakınca farklı şeyi görüyorum. Yazım çok açık, detaylı yazdığım kısım KY açısından olayı değerlendiriyor. Yazının içeriğinde ve sonunda şirket açısından olaya bakmadığımı zaten açık bir şekilde belirtmişim.

Sizin eksiğiniz sürekli konuya şirket değeri ve patron tarafından bakıyor olmanız. Şu örneklemelerinizi birde KY açısından irdeleseniz ne güzel olacak. Şirket sahibi gibi davranıp düşüneceksek, patronlar kulübünde olmamız lazımdı. Buradaki forumda yazılar çiziktiriyor olmazdık herhalde.

Şirket karını dağıtmadıktan sonra, KY için şirketin raflarında duran 300TL fazladan malın ne faydası var bir açıklarmısınız? Şimdi diyeceksiniz ki şirketin değeri yükselecek, dolayısı ile hisse başı birim değer yükselecek, KY'de elindeki hisseyi satıp köşeleri dönecek. Bunun böyle olmayabileceğini anlatmak için piyasanın biçtiği değerin, şirketin mal varlıklarıyla düz orantıda olmayabileceği örneğini verdik.

Ayrıca sizin verdiğiniz örnek yanlış diyen yok ki. Benim verdiğim örneğin odak noktası sizin baktığınız açıdan değil. Siz oradan bakarsanız siz haklı görünürsünüz, ben buradan bakarsam benim gördüğüm doğrudur.

Yazımın sonuna doğru aynen şöyle yazmışım;

"Konuya KY tarafından bakarsanız tablo budur. Biz şirketini büyütmeye çalışan patron yada patrona yalakalık yapan CEO değiliz.
    Bu açıdan bakınca hangisi daha mantıklı?"

Tekrarlıyayım, benim odak noktam sizin yazınızdaki gibi patron veya şirketin değeri değil, KY için ortaya çıkan değer.

4. 225 nolu gonderıme karşı isenizde kabul ediyorsanızda yazın oradan konuyu ılerletecegım.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..

5. bir hisse düşünün her yıl %10 temettü veriyor.hisse fiyatı hiç artmasa bile 10 yıl sonra SIFIR MALİYET...
    Bende NUHCM var 3 yıldır tutuyorum....bu yılda 26 mayısta temettü ödemesi var...tutmaya devam ediyorum.

6.  Alıntı Originally Posted by ctugrul Yazıyı Oku
    Erhan bey,
    Yazının devamını okumamışsınız sanırım. Ben KY açısından ayrı baktığımda farklı şeyi görüyorum, şirket açısından bakınca farklı şeyi görüyorum. Yazım çok açık, detaylı yazdığım kısım KY açısından olayı değerlendiriyor. Yazının içeriğinde ve sonunda şirket açısından olaya bakmadığımı zaten açık bir şekilde belirtmişim.

Sizin eksiğiniz sürekli konuya şirket değeri ve patron tarafından bakıyor olmanız. Şu örneklemelerinizi birde KY açısından irdeleseniz ne güzel olacak. Şirket sahibi gibi davranıp düşüneceksek, patronlar kulübünde olmamız lazımdı. Buradaki forumda yazılar çiziktiriyor olmazdık herhalde.

Şirket karını dağıtmadıktan sonra, KY için şirketin raflarında duran 300TL fazladan malın ne faydası var bir açıklarmısınız? Şimdi diyeceksiniz ki şirketin değeri yükselecek, dolayısı ile hisse başı birim değer yükselecek, KY'de elindeki hisseyi satıp köşeleri dönecek. Bunun böyle olmayabileceğini anlatmak için piyasanın biçtiği değerin, şirketin mal varlıklarıyla düz orantıda olmayabileceği örneğini verdik.

Ayrıca sizin verdiğiniz örnek yanlış diyen yok ki. Benim verdiğim örneğin odak noktası sizin baktığınız açıdan değil. Siz oradan bakarsanız siz haklı görünürsünüz, ben buradan bakarsam benim gördüğüm doğrudur.

Yazımın sonuna doğru aynen şöyle yazmışım;

"Konuya KY tarafından bakarsanız tablo budur. Biz şirketini büyütmeye çalışan patron yada patrona yalakalık yapan CEO değiliz.
    Bu açıdan bakınca hangisi daha mantıklı?"

Tekrarlıyayım, benim odak noktam sizin yazınızdaki gibi patron veya şirketin değeri değil, KY için ortaya çıkan değer.
    Sakin sakin anlatacağiım tamam.

Şirket değeri yükselmezse 100 TL temettü al sende kazanamıyorsun ki onu anlatıyoruz ya şirket değeri artmazsa sende kazanamıyorsun sorun orda zaten tek kazanç hisse fiyatının değerine yükselmesi.

hemen sizin bakış açınız olan KY tarafından bakıyorum aynı örnek ky tarafından anlatıyorum.

numara numara gidelim tıkandıgın yeri numara ile belirt bana

1 numaralı yer
    20,000 TL ye bakkal açtık. değeri 20,000 TL tamammı buraya kadar

2 numaralı yer
    her ay bu bakkal 100 TL kar etti kasaya girdi bu para burası tamamı ?

3 numaralı yer
    kasaya giren bu 100 TL yatırımcılar tarafından borsada fiyatlanmadı borsada hissenin piyasa değeri hala 20,000 TL görünürken bakkalın gerçek değeri aslında 20,100 TL
    Burada bir sorun var mı ? anlaştıkmı burada KY acısından gidiyorum bak hissenin borsada fiyatlanmadıgını söylüyorum.

4.numaralı yer
    bu şirket 100 TL yi hem kendine hemde ortaklarına dağıtmak istedi atıyorum %50 si borsaya acılmışsa bu şirketin 50 sini kendi 50 sini siz KYlere dagıtacak değil mi dağıtalımı buraya kadar sorun varmı ?

5.numaralı yer
    temettü dağpıtılır şirketin gerçek değeri 20,100 TL den 20,000 TL ye iner borsada değeri zaten fiyatlanmamıştı 20,000 Tl den 19,900 TL ye düşürüldümü otomatik olarak.
    burada sorun varmı ???

6. numaraı yer
    ky ne kazandı ? şirketi 20 lıradan almıştı hiç fiyatı yükselmedi ama temettü dağıttı fiyatı o oranda düşürldü yeni fiyat 19,9 TL ye düştü 0,1 TL cebine yattı ancak elindeki hisse değeri 19,9 TL ye düştü bak bakalım ne kazanmış bu yatırımcı ???????????

7 numaralı yer temettü dağıtmamış halinide örnekleyelim.
    aynı şirkete ortak olduk hisse yine aynı karı elde etti

8 numaralı yer
    bu bakklın gerçek değeri 20,100 TL iken borsadaki değeri ilk haliyle aynı olan 20,000 TL cunku 100 TL karı fiyatlanamadı borsa burası okeymi

9 numaralı yer
    Şirket temettü dağıtmak istemedi. yatırımcı ne kazandı ?????????? 20 TL den almıştı yine 20 tl ne kazandı ? hiçbirşey.

7.  Alıntı Originally Posted by emektar Yazıyı Oku
    bir hisse düşünün her yıl %10 temettü veriyor.hisse fiyatı hiç artmasa bile 10 yıl sonra SIFIR MALİYET...
    Bende NUHCM var 3 yıldır tutuyorum....bu yılda 26 mayısta temettü ödemesi var...tutmaya devam ediyorum.
    ben yazmayacam artık ciddiyim yazmayacağim. kardeşim sen devam et yolunda senin gitiğin yol süper bir yol ciddiyim haa. malıyetın 0 a inince lütfen buraya bu sayfaya göster o 0 malıyetı.
    Bir tanede HSBC banktan hesap aç 1 lotta oradan al.

Temettü dağıtılınca bak bakalım maliyet düşecekmi düşmeyecekmi eğer düğşmezse HSBC banka bence dava etmelisin. cunku bir tarafta malıyetını düşürülüyor bir tarafta düşürülmemiş HSBC muhtemelen bunca yıldır bütün yatırımcıları kazıklıyor.

8.  Alıntı Originally Posted by Oralet_Osman Yazıyı Oku
    Tupras Cumhuriyet tarihinin en buyuk yatirimini yaparak 1.5 milyar dolarlik Rup tesisi acti. Ornegin é yil temettu dagitmasa kendi ozkaynaklarindan yaoabilirdi. Ama o kredi cekti. Simdi dolar her yukseldiginde kur riski aeran firmalar listesinde en baslarda. Toaso Egea yatirimi icin 450 mn dolar yanilmiyorsam harxama yapti. E kardesim dagitma temettuyu kendi karindan ode. Niye faizle borclaniyorsun? Temettuseverler bunu da aciklasin.
    TÜPRAŞ yönetimi demek ki finans işlerinden anlamıyor Osman bey.
    Dağıtılan temettü miktarının ile çekilen kredi miktarını ve mümkünse kredinin oranınıda yazsaydınız. Ben yazayım geçen sene 1.5milyar TL civarında kar dağıtmış. Tüpraş'ın %49'u halka açık yani 750milyon halka dağıtmış. Oda 210 milyon dolar yapar.
    Dağıttıkları temettü yapacakları yatırımı karşılıyormuymuşda, adamlar buna rağmenmi gidip kredi çekmişler. Hayır.

Akaryakıt piyasasında fiyatlamaların dolardan etkilendiğini sanırım biliyorsunuzdur. Yani iç piyasada fiyatlar belirlenirken döviz hareketleri işin içindedir. TÜPRAŞ ürettiği tüm ürünü iç piyasaya satsa, bizim ülke olarak rafine edilmiş ürün ihtiyacımızı dahi karşılayamaz. Yani ürettiği ürünü satma sıkıntısı olmayan ve sattığı ürün dövizin hareketlerine koteli yükselip alçalan bir ürün. Yani aslında öyle bize yansıtıldığı üzere dolar riski olan bir firma değil.

Ben uluslararası firmalarda çok uzun yıllardır çalışıyorum. Uluslararası fonlardan kredi alma işinin pek çok kez parçası oldum. Bu iş öyle gidip bankadan araç kredisi çekmek gibi bir şey değil. Size krediyi veren firma, tüm değerlerinizi ve kredinin kendisine dönüşünü garanti altına almadan vermez o krediyi. Öyle basında yansıtıldığı gibi olmuyor o işler yada bizdeki gibi vurgun amacıyla yapılmıyor.

Ayrıca TÜPRAŞ bir kredi kullanırken, karlılık çalışmalarını en ince detayına kadar yapmıştır. Kullandıkları kredi miktarlarının oranıda son derece düşüktür.
    Kısacası, o kredi alınırken her iki tarafta sizin ve benim düşünemeyeceğimizden fazlasını düşünmüşlerdir.

Sayfa 29/106 İlkİlk ... 1927282930313979 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •