Sayfa 368/707 İlkİlk ... 268318358366367368369370378418468 ... SonSon
Arama sonucu : 5656 madde; 2,937 - 2,944 arası.

Konu: DEVA - Deva Holding

1. Aralık ayında ilaç pazarında olağanüstü bir büyüme olması muhtemel.. zammın anonsu ile fiili hayata geçişi arasında olan 10 günlük sürede eczaneler depoculardan olağanüstü miktarda alım yaptılar (zammın eczacıya faydası çok cazip: bu 10 günde aldıkları ürünü, 25 Aralıktan itibaren %25 zamla satacaklar), yapıyorlar.. son 9 günde frene basılmazsa, Aralık ayında ciddi pazar büyümesi olacak. kimi firmalar pazara hastaların ihtiyaç duyduğu kadar mal verdiler (fazlasını vermediler), kimileri ise rafları doldurmaktan geri durmadı ama bu ikinci grup firmalar da çok adet satarken %25lik zamdan 10 günlük satış içinde feragat etmiş oldular..

2. Ödenmiş sermayesi 200.019.288

Net Kâr (3.çey.göre) 1.931.894.115

Yani sermayesinin 9,5 katı net kâr (muazzam)

F / K sı 6,43 ve halka açıklık % 17,75

Sığ bir hisse olmasından dolayı bir grubun veya kişinin elinde

olma ihtimali ve baskı gördüğü hususu kuvvetle muhtemel

Bu göstergelerle hisseyi buralarda tutabilmeleri mücize
    Paylaşımlarım asla yatırım tavsiyesi değildir.

3. Yüksek meblağlı bir yatırımcının dikkatini çekip

yüklü bir mal alımında tahta sahibi epey mal kaptırır

ve hisse hiç beklenmedik yerlere gidebilir

sürekli kırbaçlayarak kontrol sağlanmaz bazen

yuları bırakmak gerekir. Tahtacıya da küpe olsun

4.  Alıntı Originally Posted by dede_60 Yazıyı Oku
    Yüksek meblağlı bir yatırımcının dikkatini çekip

yüklü bir mal alımında tahta sahibi epey mal kaptırır

ve hisse hiç beklenmedik yerlere gidebilir

sürekli kırbaçlayarak kontrol sağlanmaz bazen

yuları bırakmak gerekir. Tahtacıya da küpe olsun
    ben 2 yıldır bunu yazıyorum..hatta hafiften akıl da verdim twitter dan...bu tür kağıtlarda tek risk patronun terso yapıp bedelli açıklamasıdır...ama %83 kendilerinde, şirketin bedelliye de ihtiyacı yok zaten...bu şartlarda bedelli ihtimali de sıfır.

borsaya sokacak fazladan 300 milyon civarı param olsa, dediğim işi yapardım, ama yok işte o kadar paramız
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

5.  Alıntı Originally Posted by Maslak1 Yazıyı Oku
    Aralık ayında ilaç pazarında olağanüstü bir büyüme olması muhtemel.. zammın anonsu ile fiili hayata geçişi arasında olan 10 günlük sürede eczaneler depoculardan olağanüstü miktarda alım yaptılar (zammın eczacıya faydası çok cazip: bu 10 günde aldıkları ürünü, 25 Aralıktan itibaren %25 zamla satacaklar), yapıyorlar.. son 9 günde frene basılmazsa, Aralık ayında ciddi pazar büyümesi olacak. kimi firmalar pazara hastaların ihtiyaç duyduğu kadar mal verdiler (fazlasını vermediler), kimileri ise rafları doldurmaktan geri durmadı ama bu ikinci grup firmalar da çok adet satarken %25lik zamdan 10 günlük satış içinde feragat etmiş oldular..
    Burada saçma bir durum var. Hangi firma bir hafta sonra %25 zamlı satacağı ürünü bugünden satar. Depomda yok, biraz bekleyin der, oyalamaya çalışır..en azından min. miktarı vermeye çalışır.

Zaten bu zammın bir haftasonra devreye girmesi de saçma, açıkladığında ertesi gün zamlı fiyatın devreye girmesi gerekir normalde.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

6.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    ben 2 yıldır bunu yazıyorum..hatta hafiften akıl da verdim twitter dan...bu tür kağıtlarda tek risk patronun terso yapıp bedelli açıklamasıdır...ama %83 kendilerinde, şirketin bedelliye de ihtiyacı yok zaten...bu şartlarda bedelli ihtimali de sıfır.

borsaya sokacak fazladan 300 milyon civarı param olsa, dediğim işi yapardım, ama yok işte o kadar paramız
    Aşırı derecede halka arz'lar yatırımcıyı kısa vadeli vur-kaç yapmaya yöneltti...
    Ama artık bu işin de sonuna gelindi sayılır, zira halka arzlar yatırımcıyı darmadağın etti...
    Artık küçük yatırımcı aklını başına almalı ve borsada köklü ve sağlam şirketlere yatırım yapmalı...
    Görüşlerim yatırım tavsiyesi değildir. Herkesin aklı kendine

7.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Burada saçma bir durum var. Hangi firma bir hafta sonra %25 zamlı satacağı ürünü bugünden satar. Depomda yok, biraz bekleyin der, oyalamaya çalışır..en azından min. miktarı vermeye çalışır.

Zaten bu zammın bir haftasonra devreye girmesi de saçma, açıkladığında ertesi gün zamlı fiyatın devreye girmesi gerekir normalde.
    Zammın anons edildiği tarihle 25 Aralık arasında piyasaya mal vermeyi zorlayan ve/veya teşvik eden mekanizmalardan bir kısmı şudur:

1-zam sonrasında piyasada ilac yokluğu şikayeti olmaya başlayınca bakanlık yetkilileri firmalara piyasaya ilac vermeleri konusunda baskı yaptılar. Bakanlığın beklentisi, en azından rutin (geçmiş trende uygun) sevkiyat olmaya devam etmesidir. Bunu, firma bazında son kutuya kadar kontrol etme imkanlanı var. Çünkü, TR ilac sistmeinde her kutunun tekil (unique) bir kimlik kartı var (karekod).. gerçekten her kutu için ayrı bir koddur. İlaç, üretici yada pazara veren firmadan çıktğı anda bu kodla tüm tedarik zincirinde takip edilir ve herhangi bir gün nerde olduğu ve hangi vatandaşın angi ezaneden aldığı bilinir. Bakanlık, bu mikro veriden derleme ile tüm resmi görebilir (İlaç Takip Sistemi).. bu konuda uyum göstermeyenlere karşı bakanlığın elinde çok sayıda yaptırım araçları var...

2-firmalar, akut ürünlerde hastalık mevsiminde eczanelere (depocu üzerinden) alım kampanyası yapar. Örn. 100 alana 25 bedava (amacı: hızlı tüketim sektöründaki raf savaşı ile aynıdır).. kimi firmalar, bu dönemde bu kampanyalardaki bedava oranları düşürülerek zamdan feragat etmenin fırsat maliyetini telafi ederek satış yaptılar. Örneğin, 100 alan 25 bedava kampaynasındaki bedavayı tamamen iptal etse zaten başabaş noktasını buluyor.. kimileri tamamen iptal ederken kimileri de 100 alana 5 bedava gibi seviyeye getirdiler. (örnektir)..

3-çok uluslu şirketlerde bütçe, kuran-ı kerimdir (bible).. yılı, örneğin; 5 milyar tl ciro ile kapatacağız şeklinde bütçe hedefi varsa, bunu ancak hedefin revizyonu ile geri çekebilir ki yılı kapatmaya son 15 gün kalmışken bunun yapılması çok zordur ve zaten Aralık ayı sonu stok sayımların hazırlık ve ana şirkettekiler de noel tatiline gitti hikayelerinden dolayı satış rakamları en geç 3. Haftanın sonunda kapatılır. Yani, bu tür revizyonlar için de çok az zaman kalmıştı.. yerli patron şirketlerinin böyle bir engeli (bütçe hedefi) yoktur (sene sonu stok sayımı hazırlığı hariç).

4-etik baskı: ilac firmalarında etik uyum, halka açık ve /veya tüketici ürünü satan bir çok sektörde olduğu gibi, hisseder değeri (shareholder value) yaratmanın en önemli araçlarından biridir. 50 yıl evvelki vizyon kar odaklı iken, artık etik baskı da uzun yıllardır kar rakamına eşlik ediyor.. bkz etik skandalların ortaya çıkışı ve hisse değerlerinin düşüşü.. borsa dışı alımlarda dahi etik sorunlu şirketler extra iskontoya uğruyor.. çünkü, etik sorunu varsa, muhtemelen bir yerden bilinmedik bir potansiyel ceza da gelir, etik sorun ortaya çıkınca sorunun niteliğine göre tüketicinin firmanın ürününü alma iştahı da azalır vb vb.. çok uzun yıllardır, ilac firmalarının uyum (compliance) isimli bir departmanı var (başka bazı sektörlerde de var).. görevi, etik ve mevzuat uyumunujn sağlandığının denetlemesi, firmanın eğitimi vbdir. Burda şöyle devreye giriyor: firmada ürün varsa ve firma ürünü piyasadan çekmek gibi bir karar da almadıysa , hastanın ihtiyaç duyduğu ürünü normal rutinde piyasaya vermelidir. Temel misyon, hastaya ürünün ulaşmasını sağlamaktır. Eğer genel müdür kendi inisiyatifi ile ahlaksız bir tutum içinde değilse, firma gerçekten bu şekilde davranır ve bunda da kalıcı bir kapitalist fayda (shareholder value=hissedar değeri) görür.. piyasa sopası (rezil olmanın maliyeti), şirketleri ahlaklı davranmaya zorlar...

Zam anonsu ile yürürlük arasında bu kadar çok süre bulunması sistemde kaosa yol açmıştır.

8. 2020 yılından bu yana her sene düzenli olarak

temettü ödemesi yapmış. Bakalım bu sene yapacak mı

yaparsa hisse başı kaç lira verecek göreceğiz

2022 yılının kârından 0,135 lira mayıs 2023 te dağıtmıştı

Sayfa 368/707 İlkİlk ... 268318358366367368369370378418468 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •