Sig hisselerde, hisse fiyatinin 2 katina ya da yari fiyatina cikmasi gayet kolay. Senede 1 gelen bilancolardan, bilmedigimiz kisa ve uzun sureli anlasmalardan, bilinmeyenlerin coklugundan, sirketin gercek beklentili degerini kestirmek imkansiz. Yani 80 lira gercek degerinin 2 kati da olabilir, dolayisi ile 20 lira gercek degerinin yarisi da olabilir. Bilinmezlerle elemanlara guvendik, onlar da bilinmezligin uzerine bir ortu daha cekip, spegin ekmegine yag suruyorlar, en iyi ihtimal bu. Kotusu, spekle beraber ekmegi paylasiyor da olabilirler.
Su an elimizde, kucuk yatirimcinin elinde, gelecege dair tek bir hedef konulmus, o da 3,5 yil sonra, dunyanin en iyi 5'i arasina girmek. 15 senelik gecmisimizde, ben konulan hedeflerden zamaninda gerceklesen hic birini gormedim. Mesela 2007 yilinda 50 calisan 1 milyon 250 bin dolar ciro hedeflenirken, 2008 yilinda 100 calisan ve 9 milyon 375 bin dolar ciro hedefi konulmus (nasil boyle kusuratina kadar ince hesapladilarsa artik). 100 calisana gecen sene ulastik. Ciroya ise hala ulasabilmis degiliz.
https://www.hurriyet.com.tr/bu-sirke...r-acik-6771593
Yani hedef koymak kolay.
Bir ara bu ulasilamamis hedeflerin listesini yapayim dedim, sonra umitsizlik olusturmak istemedim. Dogrusu zamaninda ulasilmis bir hedef bilmiyorum ben. Vaadler beles, laf ettim dilim mi yoruldu. Yakin zamandakilere bakarsak, yillik %35 ciro buyume hedefi vardi, olmadi, bahsedilmez oldu, yurtdisi ciro yurt ici 2 kati hedefi vardi, konusulmaz oldu. Amerikayi sarsacak urun vardi, ismini bile ogrenemedik, gorunmez ucak oldu. 5 sene oncesinden gordugumuz kesin gibi konustugumuz Katar stadyum ihalesi vardi, 1 sene kala kestirip atar olduk. Simdi 3.5 sene sonra bu sirket gercekten dunyada ilk 5'e girecek mi? Ha 3.5 sene sonra olmasin, 10 sene sonra olsun, ben yine dururum. Ama bunun gerceklesebilecegine dair tek bir isaret gostermiyorsun bana. 4 senedir ortaginizim ben, yuklu miktarda, ya adam ortagindan bilgileri saklar mi. Sagdan soldan cimbizla emareler bulmaya calisiyoruz. Neye dayanarak bu 3.5 sene sonra bu hedefi koydunuz. Elinizde ortaya cikmaya yakin yeni urunleriniz mi var? Disaridan baktigimizda biz onlari gormuyoruz, bizim gordugumuz, hemen her Bilisim sirketinin cirosu yuksek miktarda artarken, sizin 6 ayliginiz, 2 sene onceki 6 aylikla dolar bazli hemen hemen ayni fiyatta. Budur gorunen. 2 sene oncesine gore fiyatinin ise su an icin bile hale 5 kati oldugu.
Biraz insaf yani, bizimki de can. Eskiden yilda 1 bilancoda bir seyler yazardi, oradan 1 sene idare derdik, bu sene faaliyet raporunu da kirpmislar, hangi urun ne kadar satilmis yok. Her seye kilif hazir, rekabet gizliligi.
Bu kadar bilgisizlikle bu seviyelerde bile durmasi iyi. Hadi sen sirket olarak bir sey yapmiyorsun, belki 67'lerden satan genel mudurunuz alim yapar. Simdi alsa, hisse sayisi yuzde 50 artmis olur. Bu fiyatlar da mi hala yuksek ona gore de.
Eger gercekten 3.5 sene sonra sirketin dunyada ilk 5'e girecegine inaniyorsan, ki bu en az 80 milyon dolar ciro eder, o zaman bu fiyatlar komik kalmaz mi// Ben bu kadarcik surede bunun gerceklesecegine inanmadigim halde portfoyumun buyuk kismi ile buradayim. Sen inaniyorsan, alim yapman gerekmez mi. Inanmiyorsan, soylememen gerekmez mi?
Biraz da veryansin etmek benim de hakkimdir, degil mi ortaklar. Gerci cogunuz artik hissede degilsinizdir
Yatirim tavsiyesi degildir
Yer İmleri