Ben isabetli bulmadım.Daha kafadan ekonomi ile siyasetin göbekten birbirine bağlı olduğunu düşünüyorum.Bunun düşük IQ lu izahı olarak çoğu siyasetçinin veya ailesinin aynı zamanda iş adamı olduğunu söyleyebiliriz.Nadiren sanatçı sporcu hatta askerden bile siyasete geçen bile sonradan işadamı oluyor,düşünür,yazar vs. zaten hak getire.
Bundan öte,dünya haritasına baktığımız zaman istem dışı gözümüz Türkiye'ye odaklanır ve Türkiye'nin dünyanın merkezinde olduğunu düşünürüz.İspanyol veya İngiliz de aynı hissiyatta mıdır bilmem.Ama daha da ötesi dünya haritasında Türkiye'ye büyüteçle bakanlar da çoğunluk,bunların ötesini görme şansı hiç kalmıyor.Oysa biz 80 lerde globalizm,glastnostu falan duyduğumuzdan en az 100 yıl öncesinde globalleşme,global etkiler başlamıştı.Yerel savaşlardan dünya savaşlarına geçiş bunun bir örneği.Sanıyorum 2. dünya savaşı dış ülkelerde okullarda anlatılıyordur,2. dünya savaşını anlamadan Osmanlı'yı öğrenip bu günümüzle bağıntı kurmamız,ilaveten ekonomiyi anlamamız imkansız.Hele bir de günümüzde trollerin bakan,devlet başkanı olduğu dönemde tüm dünya trolleniyor,anlamsız demeç veya tweetlerle ne oluyoruz yahu diyerek beyinler iyice lahmacun kıvamına geliyor.
Yazının her tarafına cevap yazmak çok uzayacak bir de sonu ile ilgili katılmadığım nokta var.Hepimizin aynı gemide olduğuna inanmıyorum.Kimisi çoktan teknesini,yurtdışındaki limanlara çekmiştir.Herkes ben yapmadım der ama kokusu varsa illa ki bir osuran da vardır.Diğerleri de ya güvertede helikopterini hazır etmiş veya filikada yerini rezerve etmiş,en garibanı can yeleğini giymiş beklemektedir.Titanic filminden sonra artık herkesin aynı gemide olduğuna inanan kalmamıştır sanıyordum ama demek varmış.
Hayati sorunuzun cevabını bilmeyen var mıdır ben de merak ettim.
Yer İmleri