Sayfa 424/708 İlkİlk ... 324374414422423424425426434474524 ... SonSon
Arama sonucu : 5661 madde; 3,385 - 3,392 arası.

Konu: DEVA - Deva Holding

Bunlarda ketum şirketlerden desenize.

2. Diğer şirketler 1ini 5 göstermeye çalışıyor bizimkide 5ini yok göstermeye çalışıyor ilginç mantıklı bir açıklamasını bulamıyorum. Halka açık olan %18 lık kısmı geri alım açıklayıp ucuzdan toptan almak derdinde olabileceği geliyor aklıma tek açıklama.

Alıntı Originally Posted by rodrigo44 Yazıyı Oku
    Diğer şirketler 1ini 5 göstermeye çalışıyor bizimkide 5ini yok göstermeye çalışıyor ilginç mantıklı bir açıklamasını bulamıyorum. Halka açık olan %18 lık kısmı geri alım açıklayıp ucuzdan toptan almak derdinde olabileceği geliyor aklıma tek açıklama.
    Zaten topladıkları kadar toplamışlar.
    Eski zamanlarını hatırlıyorum kademe 100 er bin lot zamanlarını.
    Çekmişler hepsini. Temettü dağıtsa da kendine dağıtır bu şekilde.

4.  Alıntı Originally Posted by KAFASINAGÖREYAZAN Yazıyı Oku
    Genil piyasa değeri 19.890.000.000 tl 9 aylık faliyet karı 386.996.473 9 aylık net kar 589.107.737
    deva piyasa değeri 16.711.611.494 tl 9 aylık faliyet karı 2.483.707.050 9 aylk net kar 1.931.894.115

genil kendine ait ruhsat sayısı 0 bürüt kar marjı % 22 üretim kapasistesi 60 milyon kutu
    deva kendine ait ruhsat sayısı 600 küsür bürüt kar marjı % 57 üretim kapasitesi 570 milyon kutu

bu fiyatlamanın ekonomik gerekçeler ile izah edilecek bir tarafı yok

geçen hafta bilanço ve karlılıkla ilgili yaptığımız kıyaslamayı dün youtube kanalında mehmet aşçıoğlu daypmış tek bir eksikle yapmış sektörü çok tanımadığı için 4 çeyrek karını 3 çeyrek kadar olacağını varsaymış tabi birde firmaların üretim kabiliyetlerine ve ürün pörtföy ve arge kabiliyetlerine ve ihracat kabiliyetlerine girmeden yapmış sadece finansalları karşılaştırmış 43. dakikada

https://www.youtube.com/watch?v=hzQE-woHdOU

5. Bioteknoloji tesisi konusu daha önceki entrymde yazdığım gibidir.

anladığım kadarıyla , ar-ge merkezi ve bioteknoloji üretim merkezi aynı çatı altındadır.

bilgime göre de biyoteknoloji üretim tesis konvansiyonel ilaç üretim tesisleri gibi büyük alanlı tesisler değil.. zaten, kg fiyatı milyon usdler seviyesinde olan bir üründen söz ediyoruz.. buna göre, görece küçük bir alanda yılda birkaç yüz litre /kg üretimle şimdiki devadan daha büyük ciro elde edilir.. iş ki ar-ge ekibi geliştirme sürecini başarı ile tamamlasın.. kolay bir iş değil. atomo parçalamanın, biyolojideki karşılığı: hücre detayında çalışıyorlar.. ufak hataların büyük maliyeti olabiliyor.. webde konuya lişkin çok bilgi var..

Alıntı Originally Posted by Maslak1 Yazıyı Oku
    6-11-2022, 19:35

Sevgili Deva,

2021 yılında başlayan şu 3 tesis yatırımı bitti ve tesisler sağlık bakanlığı, FDA (Amerikan Sağlık Bakanlığı), FDA Avrupa muadili kurumlarca onaylanıp, o ülkerele gidecek üürnler içn ruhsat veirlmeye elverişli olduğu raprolarca tespit edildi mi?

1-solid onkoloji (hedefe yönelik ilaçlar, akıllı ilaçlar),
    2-biyoteknolojik ürünler üretimi
    3-hayvan sağlığı

yeni fabrikalar bu tesis içinde:

https://www.deva.com.tr/tr/cerkezkoy-2

şurda beyan etmişler:

".....
    Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi içinde 67.551 m² alan üzerine kurulu 21.968 m² kapalı tesislere sahip olan DEVA Holding Çerkezköy-2 Üretim Tesisleri, solid onkoloji, steril likit onkoloji, hayvan sağlığı ürünleri ve API üretimi yapan modern üretim binalarından oluşmaktadır.
    2021 yılında tesiste, yeni Ar-Ge merkezi binası, yeni biyoteknoloji binası, tüm tesislere hizmet edecek merkezi stabilite binası ve yeni solid onkoloji binası yatırımları başlamıştır. Yeni Ar-Ge merkezi devreye alınmış olup diğerlerinin 2022 yılı ve 2023 yılı ilk çeyreği içinde devreye alınması planlanmaktadır. Biyoteknoloji binasının devreye alınmasıyla biyoteknoloji Ar-Ge ekibi faaliyetlerine bu binada devam edecektir...."

üretim ne durumdadır?.. Ne zaman başlıyor? Bistin, en çok vergi teşvik belgesi alan firmalardan biri olarak istatistiklere geçtin. Üstelik ciro sıralamasında en üstlerde değilken oldu bu. yani, cesametine göre çok daha önemli miktarda yatırım yaptın.

yatırımın bitişi dolayısıyla bir tören olmayacak mı? CB yada Sağlık Bakanı, Teknoloji Bakanı ve SGKdan sorumlu bakanları açılışa davet etmeyecek misiniz?

Türkiye için çok önemli 2 alana yepyeni yatırım yaptınız (biyoteknoloji ve onkoloji - akıllı ilaçlar); bu durumu tören yapmaya ve kapla yatırımcıyı bilgilendirmeye değer görmüyor musunuz?

sadece web sitesinde önemsiz bir bilgi gibi mi kalacak bu önemli olay?

hastalara şifa olmanın, ödemeler dengesine devasa katkılar sağlamanın, hazinenin ve SGKnın ilaç maliyet yükünü azaltılmasına çok önemli katkılar sağlamanın gururunu toplumla paylaşmayacak mısınız?

Ama Allahınız var; her konuda ketum değilsiniz. örneğin; aşı üretme yetkinliği olan az sayıda firmadan biri olmanıza rağmen; "biz aşı üretmiyoruz" diye 24 saat için "yıldırım telgraf"la topluma doğru bilgiyi vermiştiniz.

benim için az bilgiyi kısa vade açısından vermeniz sorun değil ve UVde ise zaten iş (finansal sonuçlar) kendini gösterecek; halka açık kaynaklardan firmanın nereye gittiği de bence malum da; biste yeni gelen yatırımcılar için kolaylık olsun diye kendinizi biraz anlatsanız fena olmaz.. hem, kurumsal pazarlamanıza da büyük katkılar sağlamış olursunuz..

haydi Deva, bu fırsatı kaçırma.. hem yerlisin (4 tane fabrikan burda, hakim sermaye kökenin Avrupa olmasına rağmen ar-ge merkezin burda) hem de onbinlerce BİST ortağınla milli de sayılırsın.

sevgiler

6. değişken rakamlar telaffuz edilse de, birim fiyat her halükarda çok çok yüksek.. 2 örnek..

https://www.dunya.com/sirketler/cerk...-haberi-392323

https://www.sabah.com.tr/ekonomi/202...knoloji-vadisi

özetle; ilaçta biyoteknolojik ürün, yükte hafif, pahada ağır ve yüksek teknoloji ürünüdür...

7. Bu da 1 biyobenzer molekül geliştirmenin maliyeti (sıfırdan keşif maliyeti değil, zaten geiştirilmiş ve kullılan bir orijinal biyoteknolojik molekülün "muadili")

https://phrma.org/Blog/Biosimilars-d...ir-development

"...Due to the complexities of biologics, biosimilar development can take between seven and eight years and $100-$250 million in investment. ............"

https://medpak.com/biosimilar-vs-generic-drugs/
    "......
    According to the National Library of Medicine, developing a biosimilar can take between seven to eight years and cost more than $100 million with clinical studies and extensive testing. In contrast, a generic drug can be developed for much less, around 1-4 million, as clinical trials are not required because the dosage and ingredients have already been tested by the brand name. These cost approximately $1-2 million and can be developed in about two years depending on the drug....."

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/art...4250%20million.

"...The investment needed to develop and market a biosimilar is considerably higher than the $1 million to $4 million that is required in the generic market. It takes 7 to 8 years to develop a biosimilar, at a cost of between $100 million and $250 million..."

Ucuz emek ülkesi Türkiye'de; büyük ihtimalle, devanın maliyeti bu rakamların epey gerisindedir. zaten, yüksek oranlı TÜBİTAK nakti teşvikleri de var.. yukarıdaki rakamların bize söylediği; ar-ge sonucu olumlu olur da ruhsat alırsa, küresel pazardaki ticari değeri yüksek ürünlerdir.

konunun ne zaman ticari bir değere dönüşeceği piyasaca malum değildir. deva da bir açıklama yapmıyor. KVli yatırımcıların bu bilgilere bakıp, hissede pozisyon alması doğru olmaz.. dikkat.

8. 1. ve 2. satıda sırasıyla biyobenzer ve jenerik FK (mevcut ve gelecek) oranları var.. aradaki farka dikkat..

https://www.statista.com/statistics/...tor-in-europe/

(not: yukarıdaki sitenin finans sitesi olmadığı malumdur. ilaçta 2 segmentin farkını belirtmek için atıfta bulundum).

bu da gelir çarpanı hk bilgi (revenue multiple):

https://finerva.com/report/biotech-g...ion-multiples/

"...Revenue multiples for BioTech & Genomics companies grew throughout all of 2020, peaking at 17.5x in Q4 2021. After a continued fall throughout all of 2021, revenue multiples stabilised between the 6.5x and 7x mark for most of last year. In Q4 2022 the median EV/Revenue Multiple for BioTech & Genomics companies was 7.1x, lower than pre-pandemic levels, but on an ever-so-slight upwards trend from the start of 2022...."

yine belirtelim; konu, bir kısa vade yatırım konusu değildir. bist de buna bir değer vermez (malum hissenin 2030 planının fiyatlanması da piyasanın, doğru olmadığını bilip de birbirine bilmiyormuş gibi davranmasından başka bir şey değildi. çoğunluk için.. genel için belirtmiyorum).. zira, bist yatırımcısının vadesi kısadır.. esasına TRde emlak, nikahta ve düğünde takılan ziynet altın vb hariç neredeyse tüm varlıkların vadeleri kısadır. yani; KVli yatırımcı bu bilgilere göre hissede pozisyon almasa iyi olur. başka saiklerle pozisyon alırsa, o başka konudur. ama biotech konusunun ne zaman nakte tahvil olacağı malum değildir.

Sayfa 424/708 İlkİlk ... 324374414422423424425426434474524 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •