Guzel yazilar hikayeler ben okumayi severim.
Ama bence o bilincsiz yatirimcilarla konusurken sen oneride bulunma sadece onu dinlemeyi tercih et ukala gorunursun ve bozmada onlari bozalim demek istemedim onlari sorgulamaya iteceksin kendilerinin farketmelerini sagla.
Sanki borsadan pek anlamiyorsun ama mantikli sorular soruyormussun gibi davran.
Mesela xxx hissesini aldim zarardayim dedi.
Soyle doyeceksin hmm o bilmme ne isi yapiyordu herhalde degilmi de halbuki bildigin bir sirkettir ama sen herhalde kelimesinide gecir ki seni biomoyor zannetsin.
Sonra noldu noye boyle oldu falan de anlatsin izin ver.
Sonra de ki h abi gecmis olsun da ya bu borsada sirketlerin karlarina filan bakilmoyormu yani kar edoyordur herhalde sizin hisse oype degilmi herhalde kar etmeyen sirkete ortak olunmaz benim bildigim oyoe degilmi abi de.
O bilanco bilmese bile tabo tabi kar edoyordu canim diyecek.
Ama senden ayrildikdan sonra dusunecek ulan adam dogru soyluyor ben hic sirket kar ediyormu diye bakmamistim salak kafam diye diye gidecek yani aslinda konusma esnasinda ona ders vermis olacaksin ogretmis olacaksin kendi kendine seni hakli bulmaya baslayacak.
Ancak direk sen bilmoyormussun bak sunlara bunlara bakacaksin diye girersen seni sallamaz hatta ukala yerine koyar vesaire.
Caktirmadan aba altindan sopa misali yani oyle cumleler kuracaksin ki adam cikinca benden bile bilgisiz ama mantikli seyler soyledi ya hic aklima gelmemisti diye diye ayrilsin yanindan
ben hep oyoe yapiyorum safa salaga yatiyor ardindan da aslinda ders veriyorum. Utancindan bana yalan soyluyor baktim bilancoya abi bakilmazmi hic diyor. Ama hoc vakmadigi kabak gibi ortada ama bende bozuntuya vermiyorum vorsadanda anlamoyormusum gibi davrandigim icin bana yalan soylemesine ragmen nasilsa anlamamistir yalan soyledigimi borsadan pek anlamoyor diye icini rahatlatiyor ve konusmayi surduruyor o konustukca hatalarini gormeye basliyorsun gozunde canlaniyor.
Sonra iste o hatalari farkli sekilde vurmalisin yuzune. Mesela pahali ucuz kavraminda hata yaptigini dusunelim mesela 40 tl den aselsan aldigini dusunelim bunu anlattiginda senin gozunde zaten canlanir pd dd 8 10 da iken almis ozman suradan gireyim diye plan kuracaksin ve soyle diyeceksin.
Abi aselsan bildigim kadariyla iyi sirket acaba pahalimiydi ki hic baktinmi nasil bakiliyor mesela bir hissenin pahali mi ucuzmu olduguna diye sor.
Sen saf ve bilgisiz yatirimci rolunu oynayacaksin once onun bilgisini gorecek sonra kendi bildiginle caktirmadan laf sokacaksin.
Mesela diyecekki 40 lira cok ucuz degil tabi pahalida degil 150 lirada bile hisse var hani 40 lira normal ucuzlukta diyecek.
Hemen kofteyi cakacaksin hisselerin fiyatinin ne oldugunun bir onemi yok bunu biliyorsun sen. Ama ona ne diyeceksin soyle
Evet abi aslinda cok pahalida degilmis ama gecen arkadas bakiyordu ucuz hisselere mynetten bende goz gezdirdim yaninda 1 liranin altinda hisseleri kagida yazmis bir suru herhalde 50 tane filan aslinda abi yani aselsani 40 dan alacagina baksana 75 kurusluk hisseler almak daha iyi olmazmiydo diyeceksin.
Simdi o kavram kargasasina dusecek aslinda ucuz olan hisse onun mantigiyla 75 kurusluk hisse olmasina ragmen 40 liralik hisseye girdigini dusunerek adam hakli bu mantikla 75 kurusluk almaliydim diyecek ama sana ne soyler o noktada bilmiyorum tabi.
Bunun ardindanda pd dd olayiyla ilgili sorulara gececeksin abi birde bu hisselerin lot sayilari filan oluyor dolasimdaki lot filan diyorlar o ne oluyor filan ne ise yariyor bir bilgin varmi filan diye soracan olayi pd dd ye kadar getireceksin cunku ucuzluk pahalilik noktasinda oraya kadar gitmeliyiz ki dersi digru bir sekilde vermis olalim. Boyle boyle sirayla sora sora mantik noktasindan ilerleyerek onun kendi kendine senin tuzaklarina dusmesini saglayacaksin.
Dedigimi az cok anladin senden ayrildiktan sonra giderken dusune dusune gitsin adam aslinda borsadan anlamiyor ama aslinda mantikli seyler soyledi yani soyle bi dusunuyorum da ulan adamin sordugu seyleri aslinda pek bilmiyorum atmasyon cevaplar filan verdim ama bunlari ogreneyim bari yarin birgun biri sorarsa rezil olmayayim en azindan diyerek merakindan ogrenecektir eve gittiginde.
Bunu yap bence boylece ukala gorunmezsin insanlarin ne tur hatalar yaptigini daha net goreceksin hem bilgisizmis gibi olunca insanlar daha da istahla anlatiyor daha rahat anlatiyorlar. Sana tavsiyede bulunup hisse oneriyorlar eve gidip programdan baktiginda anloyorsun zaten bilgi duzeyini.
Bu lar senide gelistiren seyler ayni hatalara dusmuyorsun bunlari ogrendikce cevrene aktararak ayni hatalara dusmelerini engelleyebilirsin ay i zamanda hata yapan kisiyide kirmadan onun dusunmesini ve ogrenmesini tesvik ediyorsun.
Direk.sen bilmiyorsun git sunlari ogren desen hadi canim sende der.
Ama boyle yapinca dedigim.yontem cok ise yariyor adam kendi kendine ogreniyor isin garibi oturup anlatsan bile bu kadar yarar saglamaz kendisi ogrenmek istedigin de aslindw cok daha iyi anliyor ve ogreniyor.
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri