Uzun uzadıya yazmak istemediğim için kısa keseyim
@cennet yolu seninle aynı fikirdeyiz. Ben genel olarka işin ticaret boyutuna değinmek istedim. Genel manada birşeyin ticareti yaparken karşılıklı güvene boyun eğmek zorunda kalıyorsun çünkü sözleşme ve hükümler çoğunlukla satıcının lehine müşterinin aleyhine oluyor. Bir noktadan sonra inşallah düzgün bir ürünü satmış demek zorunda kalıyorsun çünkü bir sorun çıktığında sınırlı derecede itiraz edebiliyorsun. Bende genel mana da buna değinmek istedim.
Yatırım ensturumanlarında faiz dışında garanti bir kazanç neredeyse yoktur. Gelin xx fonuna paranızı yatırın garanti %40 kazanırsınız diyen biri yok. Fonlar bile riskli az riskli diye değişkenlik gösterir. BOrsa fonu ne yazıyor bu fon riski yüksektir diyor. Aslında üstü kapalı bir biçimde kar etme garantin yok diyor. ANcak geçmişimizdeki getiriler böyle oluştu bunun gelecekte böyle oluşacağını bilmiyoruz ancak geçmişte oldugu gibi devam edecek ise böyle kazanacaksın diyor. Bir sistemi kiralamak veya satmaktan hiçbir farkı yok.
Yurt dışında CTA diye geçer tamamen özel tamamen algorıtmık trade üzerine kurulmuş fonlar bunlar. Ancak ülkemizde bu fonların kurulması için gerekli düzenleme malesef yok. Belki ilerde bu düzenlmeyi yaparak bu fonların açılımını saglarlar. Aslında benimde uzak bir hayalim diyebilirim. Keşke yasal engeller kaldırılsada özel CTA TÜRK fornları kurabilsek yeterli sermayeye ulaşırsam böyle bir fon açmayı çok isterdim. Çünkü hem sevdigim bir hobiyi işe çevirmiş olacağım. Hemde diğer insanlara fayda sağlayacağım. Tam benim istediğim birşey bu.
Yurt dışında olduğu gibi 30 40 yıllık CTA fonlarıda var hala devam eden batıp gidenlerde var. Bu fonlar dahi malesef garanti veremiyorlar. Hatta bazılarında parayı çekmeme sınırı var. BU fona para yatırdıysan en az 1 sene paranı çekemezsın bu şartlar sana uyuyorsa ozman bu fona yatır diyor. Bunlarla ilgili araştırmalar yapmıştım oradan biliyorum bende.
TÜm cta fonlarının web sitelerini ziyaret ettim bu arada hepsinin altında şu ibare yazmışlar herhalde yasal bir uyarı.
Ürünlere yapılan yatırımlar spekülatiftir ve tüm yatırımın kaybolma riski de dahil olmak üzere önemli riskler içerir. Herhangi bir Ürünün yatırım hedefine ulaşacağına dair hiçbir garanti veya beyanda bulunulmaz. Geçmiş performans gelecekteki sonuçların göstergesi değildir.
Buna bakarken diğer satırları da okudum inanın siteden kaçmayı düşünürsünüz. Bütün sorumluluğu müşteri olarak bana yüklemişler.
Dolayısıyla karşımıza kurumsal bir fonda çıksa başka birşeyde çıksa garanti vermeyeceklerdir. Kullanım koşulları dediğimiz yazıları genellıkle hıcbırımız okumayız cunku sayfalarca madde oturup kım okuyacak okudum der üye oluruz. Ancak bir çok riski üzerimize aldıgımızı bilmeyiz. Yumurta .... dayanınca da mahkemelere başvurur sözde hakkımızı ararız hüküm ve koşulları suratımıza çarparlar zarar ettiğimizle kalırız.
Bir sistem satıcısı kurum veya şahıs firması neye garanti verdiğinde gerçekten ikna olabileceğiz bir müşteri olarak.
Sen potansiyel bir müşterisin sistem yazacak vaktin yok diyelim yada yazmayı beceremezsin diyelim. Bir sistem satın almakta istiyorsun diyelim.
Bir kurum veya şahıs firması buldun bu adam ne dediğinde o sistemi almaya ikna olursun. Bir sistem satıcısi firmadan ne beklersin ? Neleri söylerse ikna olup bu alınır dersin.
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri