Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Ne zamandır yazayım birkaç şey diyordum ama bugüne kısmetmiş..
Temettü konusunda; yani hisse fiyaına etkisi bağlamında yazdıkların doğru ve aksini ispat etmek mümkün değil ama temettü şirketlerine yatırım yapmayan ortalama yatırımcının para kazanma ihtimali yoktur diyorum...Kelimlerden seçmece yapma ama..Ortalama yatırımcı diyorum..Yani ülkedeki genel borsa yatırımcısının kabaca %95 i diyelim..
Ortaya zehri salayım da niye olduğunu biraz düşün bakalım..Son cümlen doğru olmasına rağmen yazdım bunları...
ben diyorumki bu şirketlerin ismine temettü şirketleri demeyelim. BU cumle temettü veren hisse senetlerine bir ayrıcalık barındırıldıgı izlenimi yaratıyor. O yüğzden sen yine temettü verebilmiş hisseleri al ama ben temettü hissesi aldım deme Froto aldım de Adana Aldım de. İsmine temettü hissesi deme.
Temettü hissesi dediğin zaman iş değişiyor 2 sene froto temettü dağıtmayınca insnalar satıyor niye cunku temettü hissesi tanımında cıktı diye.
Halbukı froto yine güzel bir şirket ve yine para kazandıran bir şirket. Anlatabildimmi İyi şirket karlı şirket olan frotoyu aldım cunku kar ediyor.i Bilancosunda kar ettiği için aldın. BU kadar.
Niye bunun ismine temettü hissesi deme gereği duyuyorsunuz. Tanımı böyle yaptıgınızda hmm temettü verenler iyidir izlenimi yarattıgı gibi temettü iyi ise ozman yüksek temettü dahada iyidir düşük temettü ise daha kötüdür izlenimi yaratılıyor. Malesef yatırımcılar düşük temettüden uzak duruyor yüksek temettü veren şirketleri sıralıyor ve ona yatırım yapıyor. Bir aselsan bir bimas alamıyorlar.
Bizde bu yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak amaçlı diyoruzkı aldıgın güzel ve iyi şirketlerin tumu temettü hissesi diye genelleme.
Sen froto aldın güzel karlı bir firmaydı para kazandın. Bitti burada kapat temettü veriyormuş vermiyormuş bunu karıstırmayın.
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
İyi de bunu biz karıştırmıyoruz ki, temettü endeksi diye bişey var artık...Ford da orda temsil ediliyor, yapacak bişey yok yani bu konuda...
Yazdıklarınız eğitim amaçlı ise bişey söylemem ve tartışmayı büyütmem...
Gözden kaçırmayın diye genel olarak bakarsak:
1-Temettü zaten şirket kar edebildiği için ödenen bir paydır...Yani her para kazanan şirket temettü vermeyebilir ama temettü veren para kazanmıştır...Bizim borsada birkaç defa şirket içini boşaltmak için kötü kullanımları oldu ama istisnai durumlardır..
2-Önemli olan piyasadan para kazanmaktır...İsterseniz gece gökdeki yıldızlara bakarak yatırım yapın, para kazanıyorsanız ve bunu istikrarlı bir şekilde yapıyırsunuz sorun yoktur. Piyasada tek motivasyon para kazanmaktır...Ortlama yatırımcının borsada para kazanabilmesinin tek yolu temettü şirketleridir...Yani para kazanan şirketlere ortak olmaktır.
3-Pekçok kişinin spekülasyon mu yatırım mı yaptığından dahi haberi yoktur...Bizim ülkede insanların büyük çoğunluğu spekülason yapar..Spekülasyon iyi birşeydir ve piyasanın ana dinamiğidir ama beceremiyorsan en azından yatırımcı ol diyebiliriz...Bir de bu arkadaşlar tahtanın spekulatörüne sövüp durur ki o da ayrı bir trajedidir..Yatırım uzun vadeli bir mevzu. Yerli yatırımcının hisse taşıma süresi ortalama 24-25 gün, yabancının 400 gün civarı (resmi olarak söylüyorum, sallamıyorum) O zaman nasıl yatırım yapacak...İşte en basiti temettü veren sanayi şirketlerinden alsın en azından..İstersen ismine temettü veren şirket demeyelim ama yine de ondan alsın diyelim...
4-Uzun süreli yatırımda kar oranı: Şimdi işin özü bu, doğru hissede ve karda en uzun süre nasıl oturalım..? Çok iyi teknikçileri ve temel analizcileri koy bir tarafa, en basit yolu temettü veren sanayi şirketini alırsın...Borsadan anlamayan ama parasını buraya yatıran büyük çoğunluk için en kolay yöntem bu....Çünkü büyük çoğunlğu 20 gün spekülasyon yaptığı hissede bir oraya bir buraya savruluyor..
İşin özü svg Erhan, piyasada en çok kazanan kişiler uzun vadede temettü veren sanayi şirketi hissesi biriktiren kişiler olacak...Burda temettü veren diye söyleme karşısın ama endeksi olan bişeyi nasıl tanımlyalım başka türlü..? Hatta bu arkadaşlar bu platformda çok iyi teknikçi veya bilançocu dediğimiz arkadaşlardan da fazla kazanabilirler....
D
Ben Erhan'ı ciddi ciddi anlıyorum
Temettü verilmesi ekstra bir getiri yaratmaz diyor. Bu para şirket içinde öylece kalsa daha bile iyi olur, çünkü dışarı çıkartmanın vergi maliyeti var. Hele hele şirket bu parayla yatırım vs yapıp parayı işletirse ve karını artırırsa ballı kaymak !
Ancak bizim hep dediğimiz şey, uvyciler olarak, o kadar aç gözlüyüz ki hem şirket hissem aynı kalsın hem de elimize nakit para verilsin istiyoruz, temettü de bu işe yarıyorAncak devlet babamıza da %15 vergimizi paşa paşa veriyoruz.
Belki bir şirket Erhan'ın dediği yöntemi kullanıp daha başarılı olabilir ancak görünen o ki Türkiye'deki tüm karlı şirketler temettü dağıtmayı seçiyor. Biz de iyi şirketlere ''Uzun Vadeli Yatırım'' yapmak niyetindeysek mecburen kendimizi temettücü olarak buluveriyoruz.
Adam elime temettü veriyor, istemem mi diyeyim, veriyor işte. Düşünsenize gidiyorum genel kurula, hakim ortak bilmem kaç lira temettü teklif etmiş, ben temettü ödenmesini istemiyorum diye karşı oy veriyorumbana rağmen -elbette- karar geçiyor ve zorla elime nakit karpayı veriyorlar.
Hemen Erhan'ı rahatlatacak cümleyi söyleyeyim. Elime nakit karpayı verilince anlık olarak hiçbir fayda sağlamıyorum, aksine durduğum yerde vergi ödemiş oluyorum, yani bana ek bir fayda sağlamamış oluyor.
Ancak iyimser yatırımcı beklentisi odur ki, ben bana verilen bu nakit ile bu çok kaliteli şirket hisselerinden alırsam bana seneye yine para verir ve fiyatı da daha yüksek olur. O zaman fiyat da daha ucuzken bu hisselerden almama yaradığı için temettü iyi birşeydir.
Yine ancak, bu para şirkette kalsa durum daha iyi veya daha kötü olabilirdi, fakat bunu bilemeyiz ! Yine eskilerin eldeki kuş daldakinden iyidir sözüne binaen elde gördüğümüze sevinmeye devam edelim.
Syg.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Ben yae bu temettu verecekmis satayim bari demiyorum sirketin bilancosu iyi ise yuzde 30 temettumu dagitacakmis dagitsin diyorum. Ve yatirimimi devam ettiriyorum.
Ben soyle yatirimcilari kabul etmiyorum hicbirsey bilmiyorum borsaya gelmisim temettu hissesi alayim ben boyle isin tembelligine kacan yatirimcilari sevmiyorum bune ya boyle yatirimmi yapilir. Bilmiyorsan ogrenirsin bir kac gun once temettu basligina soru sorulmus uvy hangi hisseyi alayim filan tarzinda acemiyim demis. Sorulmasi gereken soru bu mu tabiki degil oraya yazdim acemi bir adam neyi sorar die.
Bilmedigin seyleri sorsana direk hisse soruyorsun nasil hisse secilir de bilanco analizi nasil yapilir de fiyat nasil oynar de bunlari soracaklarina direk hisse soruyorlar.
Temettu veripte kazandirmamis hisse senetleride var sayica az olmasina ragmen. Yatirimcilari bu hisselere sevk etmek dogru degil. İsin Bira daha cetrefilli ama dogru olan kismina odaklayalim insanlari yani karliliga odaklayalim
Benim yatirimcim bir aselsan nie alamasin.
Benim yatirimci froto temettu dagitmayacam diyince niye kufredip hisse satsin adamin teki froto alacak.
Ordan biri cikiyor alma diyor nie e bu sene dagitmadi pu..ttt herifler dio.
Komik degilmi peki bu yatirimci noe boyle diyor cunku temettunun mantik ve mantalitesinden bir haber borsada tek bildigi sey temettu hissesi iyidir.
Neye gore iyidir nasil iyidir neden iyidir ?
Bilmiyor cunku mehmet ogrenmene gerek yok uvy yatirimcinin temettu hissesi ile para kazanilir dedi. Sorgulamaya sebeplerini ogrenmeye gerek yok.
İsin garibi bu arkadaslarla tartisilamiyor bile adam biomedigi bir konuya sadece inaniyor. Yani ona zamaninda birilerin dedigi seyler okadar etkili olmus ki adam sorgulamiyor bile
Cimentolar bu sene kotu gidecek diyoruz borsanin en yuksek temettu veren sirketleri cimentolar.
Simdi yatirimci sadece temettuye bakacaksa gecmisten bugune en yuksek temettu verimlilikleri cimentolarin.
Simdi bu yatirimci cimentomu alsin.
Al al nasilsa cikarmi diyeceksiniz goruruz 1 sene icinde cimentolar kazandiracakmi kazandirmayacakmi
Yani yatirimciya temettu hisseleri deyio durursak bu adamlar gider cimentoda alir. Sonra hicbirsey kazanamadigi gibi birde kaybeder. O yuzden madem adamlari aydinlatalim istiyorsak temettu demeyelim sirketin karliliklarina bak diyelim temettuyu sart kosmayalim sart kosmak icin sebep yok.
Niye yok cunku hisse temettu verse dahi kaybettirebiliyor.
Erhan çimento sektörü konusunda da haklı çıktın. 1. Çeyrek sonuçları açıklanmadan bu konudaki düşünceni belirtmiştin, ben de bilançoyu görmeden inanmamıştım. Ancak açıklandığı gün direkt Adana'yı çıkarttım. Kaldı ki Adana yine kötünün en iyisi idi. Nasıl bir anda bütün sektör bu kadar darbe yedi halen çözebilmiş değilim. Belki sektöre yakın olan inşaat firmasında çalışanların bir fikri vardır.
Syg.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri