BİST'teki ve HALKB'deki salınımlar; makul bir yatırım vadesi ile birlikte hissede kalma gücü olanlar için problem değildir. Zamanı gelince hissedeki ve bankadaki olumsuzluklar telafi edilir.
BİST'teki ve HALKB'deki salınımlar; makul bir yatırım vadesi ile birlikte hissede kalma gücü olanlar için problem değildir. Zamanı gelince hissedeki ve bankadaki olumsuzluklar telafi edilir.
27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.
Bugünkü kapanış 8.68 oldu. Halka açık olan kısmın piyasa değeri 611Mx8.68=5.3 milyar tl yapıyor. Bankanın 2018'de elde edeceği yıllık konsolide net kâr kadar hemen hemen. Halka açık olan kısım kabaca %50 olduğuna göre, 2018 F/K'sı 2 dir. Bu durum bana komik geliyor. Eğer banka batıyorsa bu durum normal karşılanabilir, ama batmıyorsa gerçekten de komiktir. Peki, bu banka batar mı? Teorik olarak pekala mümkündür. Borsada işlem görüyor olsun veya olmasın hiç fark etmez, her şirket böyle bir risk taşır. Ama pratik anlamda HALKB'nin batması imkansızdır. TR'nin 5. büyük bankası olan, bankacılık sektöründeki toplam aktiflerin %10'una sahip böyle bir banka batarsa veya batmasına izin verilirse tüm ekonomi çöker ve böyle bir riskin altına hiç bir hükümet giremez. Hani İngilizcede "too big to fail" diye bir terim var ya (batmayacak kadar büyük), bizim banka işte bu kategoridedir.
27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.
Bankanın batma riskinden bahsediyorum ama yanlış anlaşılmasın, bana göre böyle bir risk hemen hemen sıfırdır. Bunu şundan gündeme getirdim: Hissenin şu anda 2018 F/K'sı sadece 2 dir ve normal şartlarda böyle bir rasyo a) batık şirketlerde, b) mali tablolara güvenilmemesi durumunda, c) gelecek karanlık ise, d) piyasa böyle kelepir bir yatırım fırsatının farkına varamamışsa, e) mevcut bir risk çok aşırı bir şekilde fiyatlanmışsa görülür.
50 günlük basit hareketli ortalama 9.28 dedir. Hissede kalıcı yükselişin başlaması için önce bu seviyenin üzerinde kapanışlar görmeliyiz. Çıkış trendinin başlaması için de 8.23x1.20=9.88 in üzerinde kapanışlar olmalı. Kabaca hisse 10 tl sınırının üzerine kendini atmadığı sürece hissedeki çıkışların kalıcı olmasını beklemek doğru olmaz. Daha önce dediğim gibi 10.00 tl aşağı kırılmadan önce psikolojik "destek" görevini görüyordu, aşağı kırıldıktan sonra görev değişti ve psikolojik "direnç" oldu. Tren değişim seviyesi olan 9.88 10.00'a çok yakın olduğu için bu 2 seviyeyi tek 1 seviye olarak görmek icap eder, yani 10.00 tl olarak. İşte beklentimiz ve hedefimiz burasıdır. İlk etapta 9.28'in üstü, sonra 10.00'ın üstü.
Peki, 8.23'ün altını görebilir miyiz? Pekala mümkündür. Ne demiştim? Piyasa tanım itibariyle "manik depresif bir şizofrendir". Zaman zaman yataktan hep sol taraftan kalkar ve her şeyi kötü görür, aşırı karamsardır, elindeki malları yok pahasına vermekten çekinmez. Zaman zaman da sağ tarafından kalkar ve elindeki malları fahiş fiyatlardan verir. İşte bizim şu anda içinde bulunduğumuz ortam da aşırı karamsarlığın ön planda olduğu bir ortam, bu yüzden piyasa elindeki malları yok pahasına vermekten çekinmiyor.
Aylık kapanışlara göre son 7 yıllık grafik aşağıda. Nisan 2018 çubuğu hala "ters çekiç" şeklindedir. Bu formasyon genelde diplerde oluşur. Bakalım, 8.23'ü aşağı yönde kırıp kırmayacağımızı yakında anlarız.
![]()
HALKB'de Ağustostan bu yana tanık olduğumuz türden sert satışlar normalde 8 ayda sona erer. Doğal ömürleri bu kadardır. Ha eğer genel şartlar destekliyorsa yani borsa satış baskısı altında ise bu süreç 1 yıl kadar alabilir. Ancak şu anki şartlar bunu desteklemiyor, münferit bir olayla karşı karşıyayız HALKB hissesinde. Hisse son 8 ayda TL bazında %50'ye yakın düştü, dolar bazında ise daha fazla düştü. Öyle bir seviyeye indik ki 1 yıllık konsolide kâr halka açık olan kısmın tamamını satın alabiliyor. Acaba ben aşırı iyimser davranıp tahtadaki manik depresifliğe karşın manik optimistlik sergiliyor olabilir miyim? Kimin haklı olduğunu zaman gösterecek.
halkbank hisse başlığından feryatlar yükseliyor, ortam gergin, yeni gelenler olmuş, banka batar mı korkusu doruklarda..
alışırlar![]()
Yer İmleri