Sayfa 71/506 İlkİlk ... 2161697071727381121171 ... SonSon
Arama sonucu : 4042 madde; 561 - 568 arası.

Konu: AKENR - Akenerji Elektrik Üretim A.Ş.

Alıntı Originally Posted by anyoranza Yazıyı Oku
    Aslında AKENR'in durumu da aynı burada anlatılan gibiydi enerji krizi gelene kadar. 320 MW HES/RES yatırımında maliyet o rapordaki gibi olunca, gerçekleşen üretim de kağıt üstünde beklenenin yarısı kadar olunca , sittin sene ancak faize para yetiştirebilecek bir şirket oluşmuştu.

Ancak enerji krizi imdada yetişti... Bu kriz bu şirkete bir piyango oldu..

2019 Kasımında yaptıkları YKB anlaşması da enflasyonla birlikte TL kısmı için diğer bir büyük ikramiye oldu...
    Bu tespitler kısmen dogru , fizibiliteler şişirildi. 2014te doğalgaz fiyatlarının düşmesi de bir kriz olarak değerlendirmek lazım.
    Mesela bizim fizibilitede gaz 400dolar kabul edilmisti , piyasa fiyatı... Özel sirketlere gaz ithalatina imkan verildi ama botas manipulasyonun kralı o yillarda yasandi. santral tamamlandiginda gaz 120 dolara bile inmisti, ama hukumet eski fiyattan vermeye devam ederek ithal komurculeri kolladi.
    o sirketlerin rusyadan alamadiklari gazin davalari hala devam ediyor.

2.  Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    1) lisans çed parayla değil. bizim kemah baraji gibi. yapilmayacak olsa bile proje canli tutuluyor.
    bir cok yeka ihalesi iptal edildi veya başlamadi bile

2) fiyat farki katsayilari hakkinda bilgim yok. o kadar yuksek mi tuttular. dövlet genelde fiyat farki vermeyi sevmez.

devlet ihaleyi tl ile yapip fiyati dolara endeksliyorsa bir de uzerine abd enflasyonu ekliyorsa buna diyecek hic bir sey yok. yazıklar olsun
    1- Katılıyorum. Bahsettiğim de bu zaten. Lisansı tutabilecekleri kadar tutacaklar. Ortam uygun olursa -maliyetler düşer, eskalasyonla fiyat şişerse- yapacaklar. Yoksa kesin birgün bir af gelir, iade ederler. 6446 sayılı kanun proje iadesine yönelik geçici maddelerle dolu. En son YEKA RES'ler de eksi fiyatlar havada uçuşmuştu. ÇED'ini tamamladıkları RES projelerini bile iade ettiler geçici 29. madde ile... 2021 başında...

Kemah özelinde Kemah HES çok iyi bir proje aslında. Demiryolu relokasyonunu devlet yaparsa müthiş bir proje. Murat Suyu üzerinde Kalehanlar için relokasyon yapıldı, bu hatta da, Karasu üzerinde de İçtaş'ın Bağıştaş 1 HES için relokasyon yapıldı ama Eriç ve KEmah HES'ler için yapılmadı...

2- Fiyat katsayıları formülü %26 ÜFE, %26 TÜFE, %24 USD ve %24 EURO'ya bağlı... Hepsi uçtu ama özellikle ÜFE uçtuğu için teklif fiyatlar epey yükselmiş olmalı...

Yani kemahı yapacak parayi bulabilsek o demiryolunun relokasyonu iki dakikalık iş.

baraj inşaati bitmeden demiryolu biter

Sorun zaten para olmaması.

1)
    AUF uzatılacaktır. Bu kesin. ..... Bizde yenilenebilir , DG ve ithal kömüre ek-vergi yerine AUF uygulaması icat ettiler.

2)
    TL ile yapılmış YEKA ihaleleri yapılacaktır. Hemen hemen hepsi şu anda teker teker önlisanslarını alıyorlar... ÇED, imar vb. mevzuata ilişkin işlemlerine devam ediyorlar. YEKA fiyat farkı katsayıları ile rakamlar güncel olarak zaten çok yükseldi. Belki satış bedelleri lisanssızdakiler kadar yüksek olmayabilir ama sanırım tatmin edici.

.

1) auf bence de uzatilacak ama biliyorsunuzdur konu danistaya tasindi. dava sureci devam ediyor.
    secim kaybedilirse, sirketlerin ugradiklari zararlarin tazmini bile soz konusu olabilir.
    secim kaybedilmezse ayni tas ayni hamam devam eder.

https://m.haberturk.com/yazarlar/gun...mahzurlu-v-amp

2) Uygun yer bulduysam, elimde bolgenin ruzgar meteoroloji istatistigi de varsa artık oraya gidip RES kuramiyor muyum? illa yeka ihalesine girmem mi gerekiyor?

mevcut reslerin kapasitesini artirmak da bir yontem.
    bizim ayyıldızı 14mw'tan 28'e cikarttik mesela, 7.3sentten satmaya devam ediyoruz. o bittiginde auf olursa yine 8sent civari. piyasaya satsak 15 sent..

tl olarak eskalasyon yapilsa bile neden 4 -5 sentten yeka'ya girmek hala mantikli?

5.  Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    1) auf bence de uzatilacak ama biliyorsunuzdur konu danistaya tasindi. dava sureci devam ediyor.
    secim kaybedilirse, sirketlerin ugradiklari zararlarin tazmini bile soz konusu olabilir.
    secim kaybedilmezse ayni tas ayni hamam devam eder.

https://m.haberturk.com/yazarlar/gun...mahzurlu-v-amp

2) Uygun yer bulduysam, elimde bolgenin ruzgar meteoroloji istatistigi de varsa artık oraya gidip RES kuramiyor muyum? illa yeka ihalesine girmem mi gerekiyor?

mevcut reslerin kapasitesini artirmak da bir yontem.
    bizim ayyıldızı 14mw'tan 28'e cikarttik mesela, 7.3sentten satmaya devam ediyoruz. o bittiginde auf olursa yine 8sent civari. piyasaya satsak 15 sent..

tl olarak eskalasyon yapilsa bile neden 4 -5 sentten yeka'ya girmek hala mantikli?
    1-Danıştaya dava açıldı ama konu Kanunla verilen yetkiye dayanıyor. Kanun ise muhalefet tarafından Anayasa Mahkemesine götürülmedi.

Auf iptal edilirse direk vergi gelir. Nitekim zamanında HES'lere ciro üzerinden %1,5 vergi gelmişti. Halen geçerli olan bir vergi bu. Güneşlere de sık sık farklı sistem kullanım bedelleri geliyor. Bunlar da bir nevi farklı haraç/vergi kesme yolları. Yenilenebilir aleyhine gelen konular sık sık Danıştaya dava konusu ediliyor ama maalesef hep kaybediyoruz. Devletin dediği oluyor sonuçta hep... Avrupada da enerji firmalarına hep Windfall Tax geldi... (Aşırı kar vergisi) Yani diyorki kanun korucu 10'a üretip 100'e satmak için yaptığın fizibilite eğer piyasanın aşırı bozulması dolayısı ile 1000'e satıp 90 yerine 990 kazanırsan ben piayasayı düzenlemek için sana ek vergi koyarım. Doğrudur, yanlıştır bilmem ben. Literatürde var, ve Avrupa yapıyor şu anda...

2- RES yapmak kolay değil. YEKA hariç RES neredeyse imkansıza yakın. Sadece Lisanssız GES'te mümkün. Tüketiminin 2 katı üretim yapmak mümkün. Ama GES çok daha mantıklı ve ucuz. O yüzden Lisanssızda GES tercih ediliyor.

3- Mevcut kapasiteleri artırmak mümkün. Sahanızda yer varsa ve TEİAŞ'tan uygun kapasite görüş alınabilirse. YEKDEM'de kapasite artırırken katsayı hikayesi giriyor işin içine. 14 MW'ı 7,3 centten satabiliyorken, 28 MW tamamını 7,3 centten satamıyorsun. yarısı 7,3 cent, kalanı PTF.

Ayyıldız YEKDEM dışı.. 10 senesi 2019'da doldu... ÜRetimin tamamı piyasaya satılıyor. YEKDEM yok, AUF var...

4- YEKA'lar 15 sene garanti fiyat. Finans kuruluşları garanti fiyata bakıyor. Bugünkü fiyata bakmıyor. Nakit akışı uyuyorsa kredi veriyor. Risk olmuyor. Ama PTF'de risk var. Bugün 10 cent olması gelecek sene,2 sene sonra, 3-5 sene sonra, 3 cent olmayacağının garantisi değil. Nitekim geçen sene 3-4 cent civarı idi PTF.

Güneş içinde şöyle düşünülebilir. Türkiyenin pikte ihtiyacı bugün için 50000 MW civarı. Yarın 20-25000 MW güneş olsa ve hepsi öğlen 13-16 arası maksimum güçte çalışsa o saatlerdeki PTF ne olacaktır? İlkbaharda HES'lerin düştüğü duruma düşecektir. Rüzgar yoğun olduğunda güneşin ürettiği saatlerde PTF yerlerde sürünür. Hem GES, hem RES, Hem HES fizibilitelerini, finansmanlarını yaralar. O yüzden bankalar garanti birim fiyata daha çok değer verir....

Sanki karşımda Serhan Gencer var, ben soruyorum o anlatıyor... o derece net yanıtlar.

Bizim yatırım ilişkilerindeki süslü hatunlar ne işe yararlar insan merak ediyor....

7. Teşekkürler...

Ben Sn. Siesta'nın yazdığına gönderme yapmıştım ama belki başka bir şey kastediyordu...

Sonuçta benim çok bilgim olan bir konu değil bunlar. Heyecan olsun diye az bir miktar aldım. Şirketin değerlendirmeleri borcuna rağmen çok düşük geldi bana. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz Sn. Anyoranza?

EGEMER= ERZİN DGKÇ Santrali
    Dil aslandır, yatar eşikte...

8. Teşekkürler açıklamalar için. Ben zaten konuyu bilmediğim için hepsi $1M olsa bile ucuz bu fiyatlardan diye hesap yaptım kendimce...

1 MW HES başlangıç/teorik olarak 3000 saat çalışır. (TR'de bunu yakalayan çok az santral var. Yapılan fizibilite hatalarından dolayı 2000-2500 saat arası çalışıyorlar genel olarak. AKENR santralleri de bu şekilde.)

Yani yılda 1 MW için 2,5 milyon kwh üretirsiniz. Hadi diyelim garanti YEKDEM (7,3 centten) sattınız. Ciro yaklaşık 180bin dolar olur. Eğer MW'ını 2-3 milyon dolara mal edilecekse nasıl kar edebilirsiniz?

Yani sonuç olarak 1 MW Hidroelektrik santrali 2-3.000.000 Dolar arasında tamamlayanı öperler!

1 MW 1 Milyon dolardan daha az bir bedeli mal olmalı ki yatırım geri dönüşü olabilsin. Aksi takdirde bırakın özkaynağı geri döndürmeyi, banka borcu ana parasını dahi ödemeyemez, 50 yıl ancak faize çalışırsınız..
    Dil aslandır, yatar eşikte...

Sayfa 71/506 İlkİlk ... 2161697071727381121171 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •