Originally Posted by
yarımada
Yaklaşık 10 yıldır bu şirketin bilançolarını ayrıntılı şekilde incelerim. Hiçbir zaman bilançodaki rakamların birbiri ile uyumlu olduğunu görmedim.
Öncelikle ilk çeyrek ile ikinci çeyrek arasında euro/ tl de dikkate alınabilecek bir değişim olmadı.
Bundan önce şirket yurtiçi ve yurtdışı satış tonajlarını veriyordu. 2017 den itibaren ise bunu açıklamıyor. Önceki yıllardan biliyoruz ki yurtdışı birim satış fiyatı yurtiçine göre bir hayli yüksek. İlk çeyrekte 83 milyon tl lik satışın 52 milyonu yurtdışı iken ikinci çeyrekte 86 milyonluk satışın 71 milyonu yurtdışı. Yani ikinci çeyrekte yurtdışı satışı oransal olarak çok daha fazla. Buna rağmen ilk çeyrekte 4.50 euro olan birim satış fiyatı ikinci çeyrekte artması gerekirken düşerek 4.26 euro olmuş. Bu bence hiç açıklanabilir bir durum değil.
İkincisi şirket faaliyet raporunda 9.527 ton üretime karşılık 9.808 ton satış yaptığını açıklamış. Satışlar üretimden fazla olmasına rağmen mamul stoğu yıl sonuna göre 30 milyon tl den 33 milyon tl ye çıkmış.İlk çeyreğe göre ise 27 den 33 e çıkmış.
Bir başka konu brüt karda vergi beyannamesine göre yaklaşık 8 milyonluk düşüş var. Satışlar ile bakıldığında önceki verilere göre bu da yüksek bir düşüş oranı. Euro değişkenlik gösterdiğinde bu rakamda yüksek oranda oynama olabiliyor ama bu yarıyıl için çok fazla bu düşüş.
Gelen kar rakamı geçmiş yıllara göre iyi ama son 3-4 çeyrektir devam eden iyileşme ve ilk çeyrek bilançosundan sonra ben daha iyi bir bilanço bekliyordum. Kar rakamı ilk çeyreğe göre yüksek ama bunda düşen finansal giderlerin etkisi var. Bu bilanço ile fiyatta bir
miktar gevşeme olabilir.
Yer İmleri