BYD haberi düştü
BYD'nin Türkiye'deki yeni fabrikasında üretime beklenenden daha erken başlayacağı ve Macaristan'daki yeni fabrikasında seri üretimi erteleyeceği bildirildi - Reuters
BYD, Macaristan yerine önceliği Türkiye'ye verdi
BYD, Macaristandaki 4 milyar euroluk yeni elektrikli araç fabrikasında seri üretimi 2026’ya erteleme kararı aldı. BYD, Türkiyede planladığından daha erken araç üretimine geçeceği ve duyurulan üretim hedeflerinin çok ötesine geçecek.
BYD, Macaristan yerine önceliği Türkiye'ye verdi
GİRİŞ 22.07.2025 11:57GÜNCELLEME 22.07.2025 12:04
Çinin en büyük otomobil üreticisi BYD, Macaristandaki 4 milyar euroluk yeni elektrikli araç (EV) fabrikasında seri üretimi 2026ya erteleme kararı aldı. Reuters'ın haberine göre şirket, Szeged kentindeki fabrikayı en az iki yıl boyunca tam kapasitenin altında çalıştırmayı planlıyor.
Aynı zamanda BYDnin, Türkiyede planladığından daha erken araç üretimine geçeceği ve duyurulan üretim hedeflerinin çok ötesine geçeceği bildirildi. Türkiyedeki iş gücü maliyetlerinin daha düşük olması, bu kararın temel etkenlerinden biri oldu.
AB İÇİN GERİ ADIM: YATIRIM BEKLENTİLERİ SARSILDI
Üretim planlarındaki bu değişim, Çinden ithal EVlere yönelik uyguladığı tarifelerle Çinli üreticileri Avrupaya yatırım yapmaya teşvik etmeyi amaçlayan Avrupa Birliği (AB) için bir darbe niteliğinde. BYD'nin Avrupadaki ilk büyük üretim tesisi olan Szeged fabrikası, başlangıçta yılda 150 bin araç üretim kapasitesine sahip olacak şekilde planlanmıştı. Ancak kaynaklara göre fabrika, 2026 yılında sadece birkaç on bin adet araç üretecek. Maksimum kapasitenin ise 300 bin araca ulaşması hedefleniyor.
Şirketin ekim ayında fabrika operasyonlarını başlatacağı duyurulsa da, seri üretimin tam olarak ne zaman başlayacağı kamuoyuna açıklanmış değil. Kaynaklar, üretimin 2027âde artacağını ancak hala planlanan seviyenin altında kalacağını belirtiyor.
TÜRKİYE FABRİKASI BEKLENENDEN ERKEN VE DAHA VERİMLİ OLACAK
Buna karşılık, BYDnin Manisada inşa ettiği 1 milyar dolarlık fabrikada üretim sürecinin hızlandığı öğrenildi. Kaynaklardan biri, bu tesisin 2027 yılında 150 bin araçlık kapasitesini fazlasıyla aşacağını ve 2028’de üretimin daha da artacağını söyledi. Hatta, Türk fabrikasının Macaristandaki üretim hacmini geçeceği belirtiliyor.
Türkiye, Toyota, Ford, Renault, Hyundai ve Stellantis gibi dev otomobil üreticileri için uzun süredir düşük maliyetli üretim üssü olarak hizmet veriyor. Mart ayında Çinli Chery de Türkiyeye 1 milyar dolarlık, yıllık 200 bin kapasiteli bir tesis kuracağını açıklamıştı.
TARİFELERDEN KAÇIŞ VE AVRUPA STRATEJİSİNDE REVİZYON
BYDnin Macaristan yatırımının temel hedefi, Avrupadaki EV satışlarını tarifesiz gerçekleştirmekti. Şu anda şirketin Avrupa'da sattığı tüm araçlar Çinde üretiliyor ve bu da standart %10 gümrüğe ek olarak, %27ye varan AB anti-sübvansiyon tarifelerine tabi tutuluyor.
Türkiye ise Avrupa Gümrük Birliği içinde yer aldığından, buradan AB ülkelerine yapılan araç ihracatı herhangi bir gümrüğe tabi değil. Bu da BYDnin Türkiyedeki üretimi stratejik olarak öne çıkarmasını daha da anlamlı kılıyor.
MODEL PLANLARI VE ÜRETİM BELİRSIZLİKLERİ
BYDnin Szegedde hangi modelleri üreteceği hala kesinleşmiş değil. Kaynaklardan biri, Atto 3, Dolphin ve düşük maliyetli Seagull modellerinin üretileceğini belirtti. Bir diğer kaynak ise Atto 2, Atto 3 ve Dolphin modellerinin üretileceğini söyledi.
Türkiyedeki üretim planlarına göre ise BYD, tam elektrikli Seal U SUV, Sealion 5 (elektrikli ya da hibrit versiyonu net değil), Seal U DMi ve Seal 06 Dm-i adlı iki plug-in hibrit modelin üretimini gerçekleştirecek.
Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler kendime aldığım notlardır.Bu bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir
Yer İmleri