Ana sayfa Ekonomi Piyasalar, ‘Kara pazartesi’ sonrası yara sarıyor

Piyasalar, ‘Kara pazartesi’ sonrası yara sarıyor

Petrol fiyatlarında dünkü yüzde 30’luk düşüşün tetiklediği sert satışların ardından piyasalar bugün yaralarını sarıyor. Dünya borsalarının tamamına yakınında artılar gözlenirken; BIST 100’de artış yüzde 3’ü geçti, dolar/TL 6,10’a geriledi.

Petrol fiyatlarında yaşanan şok düşüş ve koronavirüsün etkisiyle dün Asya piyasalarında başlayan, Avrupa’da devam eden düşüşler, ABD piyasalarını vurdu. ABD’de hisse senetleri, haftanın ilk işlem gününü son 12 yılın en sert düşüşleriyle tamamladı. Dün yaşanan sert satışlar, dünya borsalarından toplam 1,4 trilyon doları götürdü.

Bugün ise ‘ölü kedi zıplaması’ olarak da bilinen, dünkü sert satışlar sonrası tepki alımları geliyor. Tüm bu karmaşanın baş aktörü olan ve 31 dolara kadar gerileyen petrolde varil başına fiyatlar tekrar 36 doları gördü. Asya borsalarında alıcı bir gün geride kalırken; ABD vadelileri de yüzde 3 civarı yukarıda.

Bugün itibarıyla piyasalarda yaşanan ‘iyimser’ havaya sebep olabilecek herhangi bir olumlu gelişme bulunmuyor.

Dolar/TL 6,12’de; petrol yüzde 7 yukarıda

Dünkü sert satışlar sonrası piyasalar yaralarını sararken dolar/TL 6,10’lara kadar çekildi, euro/TL 6,95 seviyesinden el değiştiriyor. Brent petrolün varil fiyatı ise 35 doların hemen üzerinde. Yılın başında 70 doların üzerindeki petrol fiyatları 2 ayda yarıya düşmüş durumda. Spot altının onsu ise 1660 dolar seviyelerinde.

Borsa İstanbul’da yükseliş yüzde 3’ü geçti

Haftaya yüzde 5.5 kayıpla başlayan BIST, bu sabah yüzde 2.41 yukarıda 106 bin 21 puandan başladı. Açılışın ardından çok dar bir bantta hareket eden BIST 100, günün ikinci bölümünde yüzde 3’ün üzerinde primle 106 bin 600 puandan işlem görüyor. Saat 13:20 itibarıyla endeks yüzde 2,95 alıcılı seyrediyordu.

İşsizlik rakamı açıklandı, gözler ihalelerde

Piyasaların yakından izlediği işsizlik rakamları açıklandı. 2019 yılı aralık ayı işsizlik oranı beklentilerin hafif üzerinde yüzde 13,7 olarak açıklandı. Ayrıca, Hazine, 15 ay vadeli kuponsuz tahvili ilk kez, 7 yıl vadeli değişken faizli tahvili yeniden satacak.

Korku endeksi de geriliyor

Korku endeksi olarak da adlandırılan ve piyasalardaki endişelerin fiyatlandığı VIX Endeksi, dün 60 puanın üzerine kadar tırmanmıştı. Korku endeksi bugün 42 puana kadar çekilmiş durumda.

Trump’tan ilginç yorum: Tüketiciler için iyi

Petrol fiyatlarındaki düşüş koronavirüsle ilgili endişeler de birleşince dün dünya piyasalarında çok sert satışlara neden olmuştu. Yaşanan bu paniğe rağmen ABD Başkanı Donald Trump’ın Rus-Suudi anlaşmazlığı nedeniyle petrol fiyatlarındaki düşüşe “Tüketici için iyi” yorumunda bulundu.

Çin’de üretici fiyatları geriledi

Çin’de üretici fiyatları, koronavirüs salgınının ekonomik aktiviteye fren yaptırmasının etkisi ile Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 geriledi. Tüketici fiyatları piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 5,2 arttı.

IMF baş ekonomisti Gita Gopinath, hükümetlerin hızla yayılan koronavirüs salgının ekonomik etkisi ile mücadele için hedefli maliye politikası, para politikası ve finansal piyasa tedbirleri uygulamalarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here