Ana sayfa Ekonomi Moody’s “Türk Bankaları negatif”

Moody’s “Türk Bankaları negatif”

Moody’s Investors Service bugün yayınladığı raporda Türk bankacılık sistemi için görünümün, koronavirüs salgınının yol açtığı ekonomik bozulmaların kredi kullanıcılarının geri ödeme kapasitelerinde aşınmaya ve sorunlu kredilerde artışa yol açacak olması nedeniyle, negatif olmaya devam ettiğini bildirdi.

Düşen kredi hacimleri ve yüksek karşılıklar nedeniyle Türk bankalarının karlılıklarının baskı altında olmasını bekleyen Moody’s, yerel para biriminin değer kaybına bağlı olarak ek sermaye sıkıntıları yaşanacağını öngördüklerini de belirtti.

Moody’s, “Otoritelerin aldıkları destek tedbirlerinin Türk bankalarının kredi profillerindeki zayıflamaya sadece kısmen telafi edeceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı. Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 5 daralmasını ve gelecek yıl kısmen toparlanarak yüzde 3,5 büyümesini beklediklerini belirten Moody’s, bu GSYH değişim oranlarının bankaların kredi profillerinde bir kötüleşmeye işaret ettiğini savundu.Moody’s, “Ekonomide bu yıl zayıflık geneleyaygın. Bununla birlikte KOBİ’lerde ve turizm, taşımacılık ve bunlarla ilişkili sektörlerde yüksek pozisyonu olan bankalar özellikle etkilenecekler”değerlendirmesini yaptı.

Zayıflayan ekonomi nedeniyle daha yüksek kredi karşılıkları ayrılacak olmasının ve daha yavaş kredi büyümesinin etkisi ile bankaların karlılıklarının kötüleşeceğini öngören Moody’s, “Sorunlu krediler,2019 yılındaki yüzde 5’den, 2020 yılında kayda değer şekilde artacaklar. Uluslararası yatırımcıların risk algılamaları Türk bankaları için piyasalara erişimi sınırlasa da, düşük kredi talebi bunu kısmen telafi edecek” dedi.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here