Ana sayfa Ekonomi Moody’s Türkiye’nin kredi notunu düşürdü (Tam değerlendirme)

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu düşürdü (Tam değerlendirme)

5 Haziran’da Türkiye ile ilgili değerlendirmesini pas geçen Moody’s, bu gece takvim dışı bir değerlendirmede bulundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin uzun dönemli Döviz cinsinden kredi notunu “B1″den “B2″ye düşürdü, not görünümü “negatif”te bıraktı. Böylece Türkiye yatırım yapılabilir kredi notu seviyesinin 5 basamak altında bir nota sahip oldu.

Moody’s 25 yıllık Türkiye notu grafiği

Moody’s analistleri Sarah Carlson ve Yves Lemay, yaptıkları açıklamada, “Türkiye’nin dış kırılganlıkları muhtemelen artan bir şekilde ödemeler dengesi krizinde somutlaşacak,” dedi ve “Türkiye’nin kredi profiline yönelik risklerin artması ile birlikte, ülkenin kurumları bu zorlukları etkin bir şekilde çözmekte isteksiz ya da çözemiyor görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Moody’s analistleri, altın hariç brüt Döviz rezervlerinin bu yıl yüzde 40’tan fazla düşerek 4 Eylül itibarıyla 44.9 milyar dolara indiğini ve bunun ülkenin ödemeler dengesini sürdürebilme yeteneği üzerinde baskı oluşturduğunu kaydettiler.

Kuruluş, Türkiye’nin dış kırılganlıklarının muhtemelen ödemeler dengesi krizine yol açabileceğini ve mali tamponlarının aşınmakta olduğunu kaydetti.

Moody’s açıklamasında olumsuz görünümün sürdürülmesinin mali ölçütlerin önümüzdeki yıllarda şu anda beklenenden daha hızlı bozulabileceği görüşünü yansıttığı ifade edildi.

Ayrıca, çeşitli cephelerde yükselen jeopolitik risk seviyelerinin Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ile ilişkiler ve Doğu Akdeniz’deki gerilimlerin herhangi bir kriz riskini hızlandırıcı etkisi olabileceği vurgulandı.

Rating kuruluşlarının değerlendirme tablosu

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here