Ana sayfa Ekonomi Dünya Altın fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine mi ulaşacak?

Altın fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine mi ulaşacak?

Altın fiyatları, faiz oranlarının düşürülmesi ve durgunluk korkusu nedeniyle 2024 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşma yolunda ilerliyor ve bu da güvenli liman olma rolünü artırıyor.

Refinitiv’in verilerine göre spot altın fiyatları 7 Ağustos 2020’de 2.072,5 dolarla gün içi rekor seviyeye ulaştı. CNBC’ye konuşan analistler, bu seviyeyi aşabileceklerini ve rekorun ötesine geçebileceklerini söylüyor.

TD Securities’in genel müdürü ve küresel emtia stratejisi başkanı Bart Melek, “Altının 2023’ün sonlarında, 2024’ün başlarında 2.100 doların üzerine çıkmasını bir işlem seviyesi olarak görüyorum,” dedi ve iyimserliğini ABD Merkez Bankası’nın sıkılaştırma döngüsündeki potansiyel bir duraklamaya bağladı.

“Fed’in politikasını mevcut kısıtlayıcı modundan uzaklaştıracağına inandığım için altın konusunda pozitifim. Bunun %2’lik enflasyon hedefine ulaşılmadan önce gerçekleşeceğine inanıyorum.”

Fed, enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesine tırmanmasıyla birlikte Mart 2022’de istikrarlı faiz artırımlarına başladı. İki yıldan kısa bir süre içinde borçlanma maliyetlerini %5,25 ile %5,5 arasına yükseltti.

Melek yakın tarihli bir raporunda, altının son 12 ayda diğer önemli varlık sınıflarının çoğundan daha iyi performans gösterdiğini yazdı ve bunu sarı metalin yükselen faiz oranlarına direnme kabiliyetine ve enflasyona karşı güvenli liman değerine bağladı.

Bazı analistler altın konusunda özellikle yükseliş eğiliminde ve gelecek yılın sonuna kadar 2.500 dolar hedefliyorlar – bu da mevcut seviyelerden %26 daha yüksek.

Livermore Partners’ın kurucusu David Neuhauser, “Benim hedefim 2024 yılı sonuna kadar 2.500 dolar. Bunun büyük bir kısmı, durgunluğun bu yılın sonlarından itibaren etkili olabileceği ve 2024’te hız kazanabileceği gerçeğiyle ilgili” dedi. “2024, altının yeni zirvelere ve ötesine ulaştığını gördüğüm zamandır.”

Neuhauser, enflasyonun %3 ila %5 arasına düşmesiyle birlikte küresel ekonomide stagflasyonun önümüzdeki birkaç yıl boyunca devam etmesini beklediğini söyledi.

Altın, güvenilir bir liman olması nedeniyle durgunluk ve stagflasyon gibi ekonomik belirsizlik dönemlerinde iyi performans gösterme eğilimindedir ve genellikle enflasyona karşı bir koruma olarak kullanılır.

Wheaton Precious Metals CEO’su Randy Smallwood, “Birkaç yıl içinde 2.500 dolarlık altın göreceğimizden oldukça eminim,” dedi.

“Her türlü resesyonist hareket altın için olumlu olacaktır,” diyen Kerry, Çin ve ABD ekonomisinde zayıflık gördüğünü de sözlerine ekledi.

UOB ayrıca altın fiyatlarının ancak 2024 yılının ikinci yarısında yeni rekorlar kıracağını tahmin ediyor.

Bankanın piyasa stratejisi, küresel ekonomi ve piyasa araştırmaları başkanı Heng Koon How bir e-postada, “Altın için olumlu görünümümüzün temel itici gücü, Fed faiz artırım döngüsünde beklenen zirve ve ABD Doları’nın gücünün yaklaşan zirvesi,” dedi.

Altın, faiz oranları yükselmeyi bıraktığında ve dolar geri çekildiğinde daha yüksek işlem görmeli, diye açıkladı.

1 YORUM

  1. Refinitiv’in verilerine göre, spot altın fiyatları 2020 yılında 2.072,5 dolara kadar yükselerek o dönemde tarihi rekor seviyeyi gördü. Analistler, bu seviyenin aşılacağını ve daha da yükseğe çıkabileceğini öngörüyorlar. Bu durum, altının güvenli liman olarak değerinin arttığını ve yatırımcıların riskten kaçınmak için altına olan talebinin arttığını gösterebilir.

    Ancak, yatırım piyasaları sürekli olarak değişkenlik gösterir ve herhangi bir yatırım kararı almadan önce dikkatli bir analiz yapılması önemlidir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here