Ana sayfa Ekonomi ABN Ambro: TL yıl sonuna doğru değer kazanabilir

ABN Ambro: TL yıl sonuna doğru değer kazanabilir

ABN Amro yolladığı bir raporda Türkiye ekonomisine yönelik öngörülerini paylaştı. 2018’in Ağustos ayından beri Türkiye’nin zorluklarla mücadele ettiğini belirten kurum, bu ‘toz bulutunun’ henüz sona ermediğini, enflasyonun hala yüksek, TL’nin ise volatil seyir izlediğini ifade etti.

Kurum “Enflasyon Kasım 2018’den bu yana yıllık % 20 civarında seyrediyor. Çekirdek enflasyon Ekim’deki zirve seviye olan % 25’ten % 16.3 geri çekildi. Gıda fiyatları ise % 32 ile 2000 krizinden bu yana en yüksek artışı kaydetti ve burada henüz rahatlama sinyali görünmüyor. Üretici enflasyonu da yıllık %45 olan zirveden %30 civarına inse de yüksek kalmaya devam ediyor. Üretici fiyatlarındaki artışta TL’deki değer kaybının yanı sıra enerji fiyatlarındaki yükseliş de etkili oluyor.” ifadelerini kullandı.

Kredi büyümesindeki artışın enflasyonu olumlu etkilemediğini belirten kurum “Türkiye net enerji ithalatçısı, yüksek petrol fiyatları enflasyonu tetiklemeye devam edecek. Enflasyon beklentileri de tam olarak çıpalanmadı. Biz Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın önceliğinin büyüme değil, enflasyon olacağını düşünüyordık ancak son yaşanan gelişmeler aksini işaret ediyor.

Bu gelişmeler ışığında enflasyon için baz senaryomuzu düzenledik. Enflasyonun en azından Haziran’a kadar %20 civarında kalmasını bekliyoruz. Ancak önceki tahmin ettiğimiz gibi enflasyondaki düşüş hızlı olmayacak. Bu nedenle yıl sonu enflasyon beklentimizi % 12’den % 15’e yükselttik. Bu TCMB’nin %14.6’lık yıl sonu beklentisiyle de uyumlu.” ifadelerine yer verdi.

Kurum ayrıca Merkez Bankası’nın sıkı para politikası ve dış ortamda Fed’in ve AMB’nin faiz artışı yapmaması gibi nedenlerle TL’nin yıl sonuna doğru değer kazanabileceğini ve yıl sonunda 6 olabileceğini öngördü.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here