Ana sayfa Ekonomi Enflasyon TÜİK’e göre Nisan ayında yüzde 70’e çıktı

Enflasyon TÜİK’e göre Nisan ayında yüzde 70’e çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Nisan ayı enflasyonu yıllık olarak yüzde 69,80 oldu. TÜİK’e göre Nisan ayı enflasyon oranı yüzde 3.18.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğini belirtti ve Mayıs ayında zirveye ulaştıktan sonra keskin bir şekilde düşüş yaşanacağını öngördüklerini söyledi. Şimşek, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, ekonomideki dengelenmenin, azalan cari açığın, bütçe disiplininin, uluslararası kaynak girişindeki artışın ve yurtiçi portföy tercihlerinin TL’ye yönelmesinin, enflasyonla mücadeleyi desteklediğini ifade etti.

Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAGrup) göre ise yıllık enflasyon Nisan ayında yüzde 124,35 olarak gerçekleşti.

Anadolu Ajansı’nın anketine katılan ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,65’e yükseldi. Bloomberg’ün anketine katılan ekonomistlere göre, yıllık enflasyon Nisan ayında yüzde 70’e ulaşacak ve Mayıs ayında yüzde 73 ile zirve yapacak. Bloomberg ekonomistleri, enflasyonun Temmuz ve Ağustos aylarında 10’ar puanlık düşüşlerle gerilemesini bekliyor.

Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Harcama grupları itibarıyla, Nisan ayında en az artış gösteren grup yüzde 1,03 ile sağlık, en fazla artış gösteren grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

Merkez Bankası’nın aylık olarak güncellenen piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 36’ya çıkmıştı. Banka, Nisan ayında politika faizini yüzde 50’de sabit tutmuştu. Para Politikası Kurulu, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri tahmin aralığına yaklaşana kadar sıkı para politikasını sürdürecek.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here