Ana sayfa Borsa Mevduat ve Yatırım Fonlarında Stopaj Yükseltildi!

Mevduat ve Yatırım Fonlarında Stopaj Yükseltildi!

Türkiye’de mevduat ve yatırım fonlarından elde edilen gelirlere uygulanan stopaj oranlarında önemli bir düzenleme yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Türk Lirası mevduatlar ve bazı yatırım fonları için stopaj oranları artırıldı.

Mevduat Hesaplarındaki Stopaj Oranı Değişiklikleri

  • 6 Ay ve Daha Kısa Vadeli Mevduatlar: Stopaj oranı %5’ten %7,5’e yükseltildi.
  • 1 Yıla Kadar Vadeli Mevduatlar: Stopaj oranı %3’ten %5’e çıkarıldı.
  • 1 Yıldan Uzun Vadeli Mevduatlar: Bu vadedeki hesaplar için stopaj oranında bir değişiklik yapılmadı ve %2,5 olarak korundu.

Yatırım Fonlarındaki Stopaj Oranı Güncellemeleri

  • Kısa Vadeli Yatırım Fonları: Faiz getirili yatırım fonlarında daha önce %0 olan stopaj, %7,5’e yükseltildi. Bu değişiklikle, 6 aya kadar vadeli mevduatlarla eşitlenmiş oldu.
  • Türk Lirası Yatırım Fonları: Türk lirası cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetlere yatırım yapan fonlardan elde edilen gelirler için uygulanan stopaj oranı %10’dan %7,5’e düşürüldü. Bu oran, 31 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak.

Özel Durumlar ve İstisnalar

  • Kur Korumalı ve Döviz Tevdiat Hesapları: Bu hesaplardan Türk Lirası’na çevrilen mevduatlarda stopaj oranı %0 olarak korunmaya devam edecek.
  • Devlet Tahvili ve Hazine Bonoları: Bu araçlardan elde edilen gelirler için %0 tevkifat uygulaması 31 Temmuz’a kadar uzatıldı.
  • Yabancı ve Döviz İçerikli Fonlar: Değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ve unvanında “döviz” ifadesi geçen yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde stopaj oranı %10 olarak uygulanmaya devam edecek.

Bu düzenlemelerle, hükümetin Türk lirası cinsinden yatırımları teşvik etme ve yatırım araçları arasında geçişkenliği engelleme amacı güdüldüğü görülmekte. Yatırımcılar için bu değişiklikler, mevduat ve yatırım fonu tercihlerini yeniden değerlendirme gerekliliği doğurabilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here