@efix hocam elinize sağlık.
Printable View
@efix hocam elinize sağlık.
Bloga yeni yazı geldi, forumdan ekledim :)
http://uzunvadeyatirim.blogspot.com....-bir-ders.html
Maalesef o veriler sayfada yok o yüzden o kalemleri ekleyemiyorum hocam. Şuan sayfanın sunduğu tüm veriler var bu excelde...
Belki rasyolar bir nebze fikir verebilir yalnız hocam sayfayı sağa kaydırdığınızda rasyoları görebilirsiniz
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
@Halil_BUHUR #buhur25 de hoca değişikliğe gitmiş.
çıkan #boluc ve #algyo
eklenen #PARSN ve #TRKCM
son hali
https://pbs.twimg.com/media/DBL0VFbXYAIbjNb.jpg
Son fiyatlara göre temettü verimliliği.
https://pbs.twimg.com/media/DBZ0qvzXUAAyBre.jpg
Gıda sektörünü inceledim. 20 şirketten değerine oranla en fazla kar eden Pınar Et, en çok zarar eden ise Pınar Su. Şirketlerin 10'u karda 10'u zararda. Geri kalan yorumları sizlere bırakıyorum.
*Ayrıca satışlar ve karlar kaydırılmıştır. Yani 2016 son 3 çeyrek ve 2017 ilk çeyrek toplamıdır.
http://imageturko.com/?di=XHPX
Bu Yaşar'lar çok ilginç bir aile. Bir yanda sektörün en karlı şirketini yönetiyorlar, öte yanda sektörün en çok zarar eden şirketi de bunlarda :kahkah: Allah selamet versin, doğru hissede olmak ne kadar önemli. Tablodaki renkler durumları az çok açıklıyor arkadaşlar, kafama göre boyamadım takdir ederseniz. Salt, yorumsuz oran analizidir.
Syg.
Sn Börsianer, tabloyu yorumlamak da gerekir ama değil mi? İlk bakılması gereken yer bana göre Brüt kar & Net kar ilişkisi.
Örneğin Petun'un 105 mn olan brüt karının yaklaşık %40'ı buharlaşarak 58 mn net kar ederken, Tukaş ise 41 mn'a 1.7 mn gibi bir oran var ki brüt karın %98'i buharlaşmış. Aefes ise evlere şenlik.
Bunların sebebi nedir? Yatırım mı yaptmışlar, işletme giderleri mi anormal artmış, alacaklarını mı tahsil edememişler, vergi cezası mı ödemişler, kambiyo zararı mı yazmışlar vs gibi sebepleri tespit edip öyle yorumlamak gerekir bana göre.
Merhaba,
3 temel gider vardır brüt karı ''buharlaştıran''
pazarlama giderleri
genel yönetim giderleri
finansal giderler
Her şirkette farklı bir sorun vardır. Mesela Aefes'de finansal giderden dolayı o derece zararda. Pinsu'da ise daha da kötüsü pazarlama giderleri altında eziliyor. Bir şirket brüt karının ne kadar çoğunu net kara çevirebilirse o kadar iyidir. Zaten başka şekilde başarı mümkün olmaz.
Şirket bazlı inceleme yapmak lazım. Merak ettiğiniz varsa ayrıca bakılır. Bu sadece genel fotoğraf ancak şirketlerin yarısının zararda olması sektörün kötü durumunu gösteriyor.
Syg.
Özet geçmemi isterseniz :
Fiyatına göre karı en iyi PETUN
Defter değerine göre en ucuz AVOD
Satışlarına göre en ucuz ULUUN
Varlıklarına göre en ucuz MERKO
Borçluluğu en düşük ERSU
Brüt kar marjı (yani ürünlerinin bir nevi katma değeri) en yüksek TBORG
Net kar marjı en iyi yani satışlarının en çok yüzdesini kara çeviren TBORG
Ancak tek bir orana göre çok iyi olması yetmez. Olabildiğince tüm oranları iyi olmalı.
Syg.
Benim yatırım strateji şudur.
*Endeks ucuzken hisseyi al , yükseliş trendinde hisseyi tut , endeks yalpalamaya başlayınca hisseyi sat. Endeksin tekrar ucuzlamasını bekle
*Endeks 1 yıllık süreçte 2-3 defa böyle alım satım fırsatı verir . Endeks ortalama % 30-40 kar bırakır. Hissede karın ise aldığın hisseye göre değişir .
* Bildiğim ve isabet oranı en yüksek tek stratejim budur. Bunu da forumun üstadlarından öğrendim.
* Benim sıkıntım hangi hisseye alacağım, endeksten daha fazla gelir elde edeceğim. Bu hisseyi tespit edemiyorum. Endeks yükseliyor. Aldığım hisseler gitmiyor. Hisselerde bist 50 deki sağlam hisselerden oluyor. Endeks % 10 gitmiş . Bizim kağıtlar %4-5 gitmiş. Bazı bist 30 şirketleri endeks %10 yükselirken şirketler %20- 25 pirim yapıyor. Şimdi ben endeksten daha çok gidecek kağıdı nasıl tespit edeceğim.
* Kafamda bunu yorarken aklıma temettcülerin hisseler geldi . Bu adamlar hem hissenin priminden hemde temettüden para kazanacak sürekli bu hisseleri taşıyacaklar, alıp satacaklar. Bende mi öyle yapsam dedi. Yine aynı strateji ama temettü hisseleri alıp satmak.
* Aracı kurum raporlarından hisse tespit etmekten, forumlardan hisse tespit etmekten valla gına geldi .
Varmı dediğim tarife uyan 2017 yılı için endeksten daha fazla prim yapacak hisse senedi önerisi olan.
Temel teknik konuda bende kendimi eğitmeye başladım. 2-3 aydır sürekli temel teknik analiz konusunda teorik çalışıyorum. Dediğim tarife uyan hisseleri rasyo analiziyle inşallah ben de bulacağım, teknikle gireceğim çıkacağım zamanı tespit edeceğim.
Bir de benim tabloyu ince ince yorumlamam etik değil. Benim nelerden niçin hoşlandığım az çok bilinir. İlgili hisse topiklerinde derinlemesine incelenir ancak buradan ''şu hisse müthiş başka şeye bakılmaz kesin bu alınır'' vs söylenmez. Zaten o tabloyu da anlamak için bir miktar finansal okuryazarlık gerekiyor.
Syg.
Eline sağlık @Börsianer. Güzel bir çalışma.
Atakan bence borsa isleyisini daha iyi ogrenmelisin.
Kim dedi sana temettuculerin hem temettuden.hemde hisse fiyatindan kazandigini bu bilgiyi nereden edindi isen hem acikla bilelim o kisileride uyaralim. Cunku bildigin sey yanlis
2011 Ağustos ayında 9.95 tl den 1lot froto alan yatırımcı aldığı temettüleri nakitte tuttuğu varsılayarak toplamda 7.8 tl sermaye getirisi elde etmiştir.. Hisse 41,4 olduğu varsılırsa kişinin 1 lot froto hissesi maliyeti 9,97 iken toplam portföyü 49.2 TL'dir..bu bile dünyada eşsiz bi getiridir!!
Tabii kişinin portföy dağılımı şöyle gözükecektir hisse: 41.2tl nakit 7.8 tl toplam portföy 49.2 tabii bunu sevgili erhan anlayamıcak hemen itiraz edecektir!! Çünkü tek baktığı şey ertesi gün verdiği temettuden sonra hissenin yaptığı açılış değeridir..bunu sevgili erhan anlatamazsınız boşuna zorlamayın.. Sermaye nedir sermaye getirisi nedir önce bunları anlamalı.. Ama zor..temettu verildiği gün eksi 5-10 açıyo ya bu hisseler erhan burda takılmıştır..o yüzden 8-10-20 sene tüpraş Ford hissesi taşıyanları, bunların sermaye getirmelerini, sizin enflasyonu adeta ezip geçtiğinizi( daha ağır bi şey derdim bende saklı kalsın siz anladınız!) sermaye getirilerinizden yıllar geçtikçe yeni hisse alarak adeta hisselerinizin bi virüs gibi çoğaldığını anlayamacaktır..ona verin 1 liradan alsın büyüme hikayesine bakıyormuş 10 tl olsun temettü vermesinmiş. Arkadaş Türkiye borsasıyla sp endeksindeki hisseleri karıştırıyor!!
Geçen zaman sürecinde hisselerin fiyatlarının değerlenmediğini farzet bakalım. Ozaman hiç kimse temmettünün yüzüne bakmaz. İnsanlar boşunamı portföyünde makul artış kaydetmeyen hisseleri çıkarıp potansiyeli olan hisseleri seçiyor.
Bende temettünün faydası %8-10 luk sağladığı nakit faydadan ziyade hisseye kattığı istikrar, düzenli karlılık artışı, büyüme potansiyeli , spekülatif hareketleri önlemesi , hissenin saglamlığı nedeniyle verdiği güven, yatırımcı psikolojine yarattığı pozitif duygular nedeniyle sağladığı faydalar.
Ben cevap verince kotu erhan oluyorum.
Once sunda karar kilalim
2011 aguatusundan tam tarih ver o gun froto kac liraymis bende goreyim
Kardeş 62 bin 48 bin düşüşünde 11 yada 13 ağustosta 9.95 olabilir.. DAHA ANLAYABİLCEĞİN Bİ DİLLE SÖYLEYEYİM.. Hisseye yatırdığın para SERMAYEDİR.. Temettülerden gelen para SERMAYE KAZANCIDIR..HİSSENİN DEĞERLENMESİ YATIRIM GETİRİSİDİR..ŞİMDİ TARTIŞMICAM 9.95 DEN FORD HİSSESİ TOPLAMDA 7.8 TL TEMETTÜ DAĞITTI..HİSSEYİ DEVAMLI TAKİP EDİYORUM..ALDIĞIN TEMETTÜLERLE HİSSE ALAN YADA VADELİ MEVDUATA BAĞLAYAN EN KÖTÜ İHTİMALLE 9.95 LİRASI 49.2 TL OLDU..DAHA NE DİYEYİM.. Yüzde 500.... Sen takılmışın hisse temettü dağıttıktan sonra ertesi seans dağıttığı temettü miktarının hisse fiyatından düşmesine..TEMETTÜNÜN HİSSE FİYATINA ETKİ ETMEMESİ SAPLANTINA SADECE İLK SENE HAKLI OLABİLİRSİN..ÇOĞU TEMETTÜ HİSSESİDE BU FİYAT DÜŞMESİNİ KISA SÜREDE YERİNE KOYMUŞTUR... Bi hisse bi şirket yıllık karının önemli bi kısmını yatırımcısına dağıtıyosa zaten w buffetin,grahımın bi şirkette beklediği bi çok kriteri sağlıyor demektir..
Merhaba dostlar,
2012 yılında 1000 lot Tüpraşı 29500 TL ye alsaydım alınan temettülerle birlikte 125000 bine yakın varlığım oluyormuş. Aynı karşılaştırmayı ISYATla uyguladım toplam varlığım 155000Tlyi buluyor. Yani temettü verimliliği hisse artışından dahamı önemli? Bu konu kafamı kurcalıyor. Yatırımı hangisine yapacağımı bilemiyorum. Temettü verimliliği daha iyi gibi geliyor ama yanılıyorummu? Siz üstatlara sormak istedim.
Sayın babacan86 ;
Fikir vermek açısından
http://www.hisse.net/topluluk/showth...t=3291&page=24 185 nolu ;
http://www.hisse.net/topluluk/showth...t=3291&page=26 206, 207, 208 nolu iletilerimi incelemeniz karar vermenize yardımcı olabilir.
@DRZİM
Açıkalamayacakmısın ?
İki arkadaşta temettüden extra kazanç elde ediyormuşçasına hesap yapmışlar. ve hmm hisse grafik yükselişindense yüksek temettü verimlilik olayına baktıgım zaman bileşkeyle parayı götürüyorum zannediyorlar.
Hani diyordunuz ya hocam temettü yatırımcısı bu konunun farkında farkında diye görüyoruz işte ne kadar farkındalar.
Herkes yaratılan algılar yanlış cumleler yuzunden temettüyü ek bir gelirmiş zannediyorlar faiz gibi.
Hesaplamaya bakın 2012 yılında en düşük fiyatlardan tupras ne kadar alırsan al. aldıktan sonra verilen temettü ile lota çevirdi isen.
kazancın 3,7 kat cıvarında bugun.
eğer temettü ile lot arttırmadıysan daha düşük 3,3 veya 3,5 civarında birşey cıkacaktır.
yani bir hissenin temettü ile lot alınarak ne kazandırdıgını görmeniz için tek yapmanız gereken mynet finansı acın hissenizi yazın 12 yıllık grafiğe tıklayın geçmişte hangi gün alacaksanız o günün fiyatına gelin grafikten kaç yazıyor.
ornegın tuprasta 29 ağustos 2011 de 22,71 TL imiş ulan o gün alacaktım elıme para geçtiydi diye hayal kurmak istiyorsanız ne kazanabileceğinizi merak ediyorsanız hesaplama basit
bugunkü fiyatı 98,05 TL yi böl 22,71 TL ye = 4,3 kat getiri yani o gün hisseyi alsanız. devamında verilen temettünün hepsini lota cevirseniz (temettü ile tekrar hisse alsanız) kazancınız 4,3 kat bitti gitti.
Değişik hayallere dalmaya gerek yok temettüyü extra hesaplayıp hisse yükselişini extra hesaplamayada gerek yok oyle birşeyde yok.
temettü extra bir gelir yaratmıyor.
fiyat ne kadar YUKARI GIDERSE KAZANCINIZ ODUR ALDIGINIZ TEMETTÜLER PORTFOYUNUZ İÇİNDEN EKSILTILERE VERİLİR.
NOKTAAAAAAAAAAAA AYNI TERANE DON ALLAH DON BIR KISIDE BUNU ANLATMIYOR.
DRZIM HOCAM BU ARKADASLARA ONCE TEMETTÜNUN EXTRA OLMADIGINI ANLAT SONRA HISSE SEÇMEYİ ANLAT. BENCE
Bu sayfada temettü ile ilgili olumsuz,karşıt bir yazı yazmak tartışmak hiç hoş değil, eski formda da aynı şeyleri defalarca yazıldı, şimdi de hiç bir yatırımcının hoşuna gitmedigine eminim.. yapılan hesaplamalar matamatiksel anlamında doğrudur , fakat Borsa matematikten ve sayılardan ibaret değil..
SM-N9000Q cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
alın size o belirtilen yıllarda (bir yıl önceside,sonrası da olabilir, zaten temettu veren iyi bir hissede sadece zaman kaybedilir) kimse yanlis anlamasın lutfen tavsiye içermez çocuklarım için aldığım tüpraşlar. temettü veren bir şirkete iyi bir örnek
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...d42f856425.jpg
Sayın apa ;
eğer mahzuru yoksa temettüleri nasıl değerlendirdiğinizi de paylaşabilir misiniz? yani harcadınız mı? yoksa tekrar tüpraşa mı yatırdınız?
bol kazançlar.....
temettüler ile kesinlikle aynı hisseyi almıyorum son zamanlarda bu konuda hata yaptığımı fark ettim , farklı hisse alarak sermaye kazancımı farklı bir yatırımda değerlendirmeye çalışıyorum.
:bravo: şunu yapmış kaç kişi vardır bu forumda, bütün üyelerden 50 tane ?
Hala gelmiş konuşuyoruz işte şöyle yapmak lazım böyle yapmak lazım diye. Stratejiler geliştiriliyor.
İyi şirketi al ve üstüne yat. Bu arkadaş gezide, vergi incelemesinde, 17 aralıkta, darbede veya bilimum kötü haberde korkup satsaydı böyle olabilir miydi ?
Saygılarımı sunuyorum ve başarınızın devamını diliyorum.
Tebrikler Sn. apa sizin gibi akıllıca iş yapmak isteyenlere güzel örnek.
Arkadaslar sizdennrica ediyorum ya rica bakin rica ediyorum
Yazdigim yazida karsit gorunen hangi cumle var alinti yapin lutfen rica ediyorum su cumlen karsit de bana.
Ben yukarda temettunun extra faiz gibi olmadigini aktarmisim degilmi burada yanlis olan herhangibirsey yok degilmi.
Yanlis olan seyin dogrusunu soylemeyelimmi benim degilde sizin uyarlamniz gerekmiyormu ?
Matematik olarak haklisin ama borsa boyle degil ne demek bana aciklarmisin abi rica ediyorum.
Sen bir hisse senedine 10 bintl yatirdiginda hisse yuzde 10 temettu dagittiginda extra karmi ediyorsun. Cunku birsa matematikten ibaret degil o yuzdenmi.
Bu isin dogrusu ne ozman kardeslerim. Ne diyelim arkadaslarimiza.
Evet kardes yuzde 30 temettu dagitan hisseye gom parani borsa sayilardan ibaret degil.
Hisse hic yukselmese bile her yil cebine yuzde 30 kar girer faizden bile daha iyi hisse hic cikmamis hic dusmemis mis gibi yuzde 30 karini cebine indir.
İste o yuzden hic hisse misse arama cikar ennyuksek temettu veren hisseyi gom parayi sayi ve matematigide bosver erhanin dediklerinide hisse fiyatimi seni hic ilgilendirmez yuzde 30 yuzde 30 birde bunu bileske yap oho karin 5 senede yuzde 500
Hisse senedi fiyatina bakan teknik yapan temel yapanlarin kafasi calismiyorki onlerindeki kos kocaman temettu hisselerini bedava parayi gorememisler.
Boylemi diyelim dogrusu bumu
Sn apa sabrınızdan dolayı tebrik ediyorum sizi [emoji122]
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yanlışınız var işyat 2012 sen buyana % 100 kazandırmış yatırdığınız parayı temettülerle geri almışsınız.
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
değerli arkadaşlar , öncelikle hisse senedi yatırımcılıgında temettünün gelir olup olmadığını tartışmayalım , kesin ve net gelirdir çünkü vergisini bile öderiz. Erhan beyin geçmişteki yorumlarını okuyanlar bilir şirketler temettü dagıtmasa matamatiksel olarak etkisi yada etkisizligine ilişkin paylasımlarını okumuşsanız biliyorsunuzdur, bunu matamatiksel olarak ıspatlamıştir ve bu sadece matamatiksel olarak doğrudur. Borsa,şirketler ve yatırımcılar yani realite ise formule edilerek anlatılan sadece matematiksel bir olgu değildir, düşer yükselir kar eder zarar eder emek vardır sabır vardır.. burda gereksiz bir tartışma yaratmak gibi bir amacım yok fakat temettü yatırımcılıgına gönül veren inanan bu işe yeni başlayacak arkadasların aklını karıştırmayalım..saygilar
Erhan bey ne kadar olduğu önemli değil hesaplanır fakat ben eksikmi anlatıyorum sizin temettü veren şirketleri değerlendirmeleriniz,temettü ye bakış açınız ve yatırım mantığınız benim bakış acımla uyuşmuyor..temettü olmazsa olmazı bu işin
Çok ilginç bir bakış açısı. Matematiksel olarak doğru ama gerçek hayatta o işler öyle değil!
Yani bildiğimiz su, H2O, matematiksel olarak 2 hidrojen 1 oksijen atomundan oluşur ama gerçek hayatta iş değişir, 3 Carbon 2 azot atonundan oluşur gibi birşey mi bu?
2+2 matematiksel olarak 4'tür ama temettü söz konusu olunca 5 mi oluyor?
mesele temettü hisse alın veya almayın meselesı değil.
2012 de İş yatırım alan bırı 30 bin TL sini 155 bin yapmışmıdır yapamamışmıdır meselesı.
Biz bunu tartısıyoruz bunu konusuyoruz.
Benim veya bir baskasının azından temettü hissesi almayın ben temettüye söyle böyle bakıyorum veya baska bir şekilde bir anlatım cıktımı cıkmadı.
Biri cıktı dediki tememettü verimliliğine bakarak yatırım yaptıgımda İş yattan param şu kadar katlamıs dedi.
Bakın sadece bunu dedi. hayır kardesım hesabın yanlıs dogrusu 2012 de yatırım yapan bırının parası bugun %100 aldıgı temettü ile lot arttırmasına rağmen dedim.
BİTTİ GİTTİ TEMETTÜYE BAKIŞMIŞ CIKISMIS KOTUYMUS IYIYMIS BUNUNLA ILGILI TEK BIR KELAMIMI OLDU MU ? OLMADI eeee
KONUMUZ BU TEMETTÜYE BAKIŞ ACIMIZ DEGIL.
DOĞRUYU ANLATTA İSTERSEN TEMETTÜ DİYE YERİ GÖĞÜ YIK AMA BİLMEYEN BIRINE OGRENMEK ISTEYEN BIRINE İŞ YATIRIM ALIRSAN 30 BİN TLLIK BUGUN 155 BİN TL OLDU DEME CUNKU DOGRU DEGIL. BENIM MESELEM BU Bunu Ben DEGIL ASLINDA SIZIN DEMENIZ LAZIM
DUR ARKADAS İŞ YATTA OYLE OLMAMIS DIYE DOGRU ANLATMANIZ LAZIMKEN. BASKA KONULARA GIRIYORSUNUZ HIC SES ETMIYORSUNUZ.
TEMETTÜYE BAKIŞ ACISI MESELESI DIGER BASLIKLA ALAKALI KONULAR. BİRİ BİRŞEY SORMUŞ BENDE YOK OYLE DEGIL BOYLE DEMISIM NE VAR BUNDA YLANMI SOYLMISIM YADA SIZE TERS BIRSEYMI SOYLEMISIM YADA BASKA BIRSEYMI YAPTIM NE YAPTIM BEN.
NEDEN BU SUSKUNLUK NEDEN HER SEFERINDE BENIM MUDAHLEM GEREKIYOR NIYE KIMSE DUR YA USTAD NAPTIN SEN IS YATTA NASIL 155 BINI BULDUN DIYE SORMAZMI YA
PES:vk: