Toplam butun ev satislarinin %78 i.pesin
https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Inde...yis-2022-45677
Su anda devlet bankalari kredi vermiyor ozel bankalarda %3 o yuzden kimse almiyor kredi
1-2 ay sonra pesin alanlarin orani %100 e dayanirmi acaba?
Printable View
Toplam butun ev satislarinin %78 i.pesin
https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Inde...yis-2022-45677
Su anda devlet bankalari kredi vermiyor ozel bankalarda %3 o yuzden kimse almiyor kredi
1-2 ay sonra pesin alanlarin orani %100 e dayanirmi acaba?
13.07.2022 bloomberg sabah raporundan
https://i.hizliresim.com/82ym5gp.PNG
2 sene önce 400 aldýgýmýz ev þimdi 1300 e çýktý , bunu satarsam vergi çýkarmý. Çýkarsa ne kadar çýkar bilen varmý. Tapuda belediye rayicinden göstermiþik.
https://www.hesapkurdu.com/konut-kre...gisi-hesaplama
tapuda gösterilen alýþ ve satýþ rakamlarýný girip hesaplayabilirsiniz. son 2 yýlda ciddi üfe olduðu için gerçek artýþ oranýnda bile gösterseniz vergi çýkmaz ya da çok az vergi cýkacaktýr.
maaþlar artmýyor mu?
daha bu ay asgari ücrete %30, emekli ve memura %40 zam geldi.
özel sektörde %20 ile %100 arasýnda deðiþen ara zamlar var.
yýlbaþýnda seçim öncesi asgari ücrete yine kallavi bir zam geleceði kesin.
yýlbaþýndan sonra karý koca ogretmenlerin evi girecek maaþ ek dersler v.s. ile 40bini gececektir.
Çin'de emlak krizi: Müteahhitler karpuz, sarýmsak ve þeftali karþýlýðýnda ev satmaya baþladý :cool:
https://www.ntv.com.tr/galeri/dunya/...wUOeesI2eapVJg
Çinliler konut kredilerini ödemeyi reddediyor, emlak krizi büyüyor
https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonom...yuyor-7250712/
Þimdi normal bir ev ortalama 100 bin dolar olmuþ.Eurobond faizleri yüzde 10 üstüne çýktý,fed faiz artýrdýkça da artacak ama hadi yüzde onu baz alalým.2047 vadeli eurobondu aldýn her yýl yüzde on dolar faizin garanti yani yýlda 10 bin dolar ayda 833 dolar devlet garantili gelirin oldu yani mevcut kurla 14 600 YTL aylýk gelir ,100 bin dolara evi alsan ne kira alacaksýn meçhul,düzenli kiraný alacakmýsýn meçhul.Eurobond vergisi derseniz o da kolay 50 bin dolarlýk eþine alýrsýn 50 bin dolar kendine.Þimdi bu eorobonda para baðlanýr mý bence baðlanmaz,neden baðlanmaz eurobond faizleri daha da artacak þimdi neden baðlýyayým,ikinci neden de 2047 ye kadar devlet bu parayý öder mi ,iþte milyon dolarlýk soru bu :))))))))))) Eurobondlara kesik atýlabilecek bir ülkeden emlak alýnýr mý,o da ikinci milyon dolarlýk soru.
Hatta gerçek deðerinden gösterirseniz %40 a bile giren diliminiz olur. Ama gene belediye rayicinden gösterirseniz örneðin 200 ü 350olarak gösterirseniz 150 nin %15 den baþlar%27 ye kadarki dilimlerinde ödersiniz. Hesaplamadýmama ortalama %20 desek 30.000 tl ödersiniz yaklaþýk ama 1.300 gösterirseniz 1.100ün ortalama %30 desek yaklaþýk 330.000 vergi ödersiniz
Merhaba kira gelirinde 2022 yýlý için 9500 TL istisna var ancak belirli bir gelir üzerinde (2016 yýlýnda 110.000tl idi mesela) bu istisnadan yararlanilamiyor.
2022 için bu gelir limiti ne oldu Google pek yardýmcý olmadý.
Redmi Note 9 Pro cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Kira çarpaný artýþýnda yýllardýr devletin anayasadaki mülkiyet hakkýna aykýrý olarak kiralarý sýnýrlamasýnýnda etkisi var muhtemelen...
Orada þöyle bir detay var 2047'yi ele alalým. Eurobond faizleri arttýkça devletin ödeyeceði faiz artmýyor. Devlet 2047 için ihaleye çýktýðýnda yýllýk %5.75 ile 30 yýllýðýna sabit faiz ile borçlanmýþ. 2.elde yatýrýmcý bunu sattýðýnda fiyatý düþtüðü için 2.elde alan için daha yüksek bir getiri söz konusu.
$ borçlanma faizleri þu an %12'ye çýkmýþken iþte o 2047'yi devam ettirebilmek devlet için altýn deðerinde. Zira 30 yýl boyunca %5.75 faiz ile finansman saðladý. Ve bu faiz faizler %15'e de fýrlasa deðiþmeyecek devlet için %5.75'te kalacak.
Kira gelirinde istisna tutarý 2022 yýlý için 9500TL , ancak belirli bir gelir üzerinde bu istisnadan yaralanýlamýyor. 2016 yýlýnda 110.000TL ve üzeri gelir elde edenler istisnadan yararlanamýyordu.
2022 yýlý için bu limit nedir? Google'da bulamadým.
2021*yýlý içerisinde*7.000 TL*üzeri mesken kira gelirinin yanýnda, beyaný gerekip gerekmediðine bakýlmaksýzýn ayrý ayrý veya birlikte elde edilen ücret, menkul sermaye iradý, gayrimenkul sermaye iradý ile diðer kazanç ve iratlarýn gayri safi tutarlarý toplamý*190.000*TL’yi geçenler*7.000 TL’lik mesken istisnasýndan*yararlanamayacaktýr.
https://www.verginet.net/dtt/11/Verg...i-2022-33.aspx
2021için 190k var 2022 için sene baþý rakam açýklanýr tahminim
Teþekkürler, Bu limiti %27'lik 3. vergi diliminin çalýþanlar için uygulanacak limiti ile eþit belirliyor olabilirler. Zira 2021 için ücret geliri elde edenler için 3. dilim sýnýrý 190.000TL (2016 için de tam olarak buradaki limit gibi 110.000TL idi)
Eðer benzer þekilde olursa 2022 için 3. vergi dilimi (ücretliler kademesi) 250.000TL , bu limit uygulanabilir bir deðiþiklik yapmazlarsa.
Türk insanýný iyi gözlemleyemediðinizi düþünüyorum.
Geliri sizinkinin yarýsý olup sizden daha fazla birikimi olan çok kiþi var.
Hatta daha da çarpýcý bir örnek vereyim, halk ekmek kuyruðunda bekleyenlerin en az % 20-25'inin sizden daha fazla birikimi vardýr.
Ha o parayla ev alýrlar almazlar ayrý konu.
Benim evimin merdivenlerini silen kadýn 200 civarý Cumhuriyet altýný biriktirmiþ. Bozup sýfýr ev aldý.
Karþý komþumun evini görseniz, dökülüyor, acýyýp kapýya ekmek asarsýnýz. Ama ailece kullandýklarý motorlu taþýtlarýn deðeri 2 milyonu epey aþar. Sýrf hususi araçlara 2 milyon küsür verenin evinde nasýl bir birikimi vardýr düþünün.
Kýçý kýrýk çeliktepede, etrafýma baktýðýmda, gerçekten fakir diyevbileceðim ailelerin oraný heralde % 30 yoktur.
"Çýkar telefonunu" diyen dayýlara benzedim, ama inanýn abartmýyorum.
Fakiri gerçekten fakir, kabul. Ýntihar edenler, kendini yakanlar bile var biliyorsunuz.
Ama fakir "miþ gibi" görünen çoðunluk tam anlamýyla "kirli çýký".
Facebookta gördüm. Hollandalý arkadaþýmýn 14 yaþýnda kýz yeðeni, elektrikli bisikletle paket daðýtýcýlýðý yapmaya baþlamýþ harçlýk için.
Bizim mahallenin gençlerine bakýyorum, kapýmda gecenin 2'sine kadar it gibi sarkýp laklak yapýyorlar.
Anasýna babasýna sorsanýz fakirlerdir. Zor geçiniyorlardýr falan.
Ýstanbul dünyada sayýlý þehirlerden biri. Sürekli göç alýyor. Göç almasa bile doðumlar nedeniyle sürekli nüfus artýyor. Son Suriyeli, Afganlar nedeniyle, doðum artýþ hýzý da en az 4 kat fazladýr, (en az 3 çocuk yapýyorlar) yani nüfus artýþý devam edecek.
Ýstanbul'da ortalama 5 milyon konut olsa, nüfus artýþý % 2 olsa (en düþük oran) yýllýk 100.000 eve ihtiyaç var demektir. Yapýlan ev sayýsý sýnýrlý. Emlak fiyatlarý düþmez, tam aksine arz olmamaya devam ederse fiyatlar logaritmik artmaya baþlayabilir. En azýndan matematik böyle diyor.
Kira geliri falan önemli þeyler deðil. Ev fiyatlarýný artýran kira geliri için satýn alanlar deðil çünkü. Kiracý ve ev sahibi tüm müdahalelere raðmen bir þekilde düzen oturtacaktýr. Kimse hakkýný yedirmek istemez çünkü.
Çin bu konuda bizim referans alabileceðimiz bir ülke deðil. Ýnsan davranýþlarý farklý, uygulamalar farklý.
Bundan 10 yýl önce de çinde hayalet þehirler olduðu yönünde haberler vardý.
Sonradan ortaya çýktý ki meðer ödeme gücü olan çinliler gelecekte çocuklarý zorluk çekmesin diye yeni yapýlan evleri alýp kenarda boþ bekletiyorlarmýþ.
O yüzden öyle her yapýlan haberi göründüðü gibi sanmayýn.
Karpuz muþ. Yersek. :)
Güvenilir gibi görünen koca koca medya kuruluþlarý ne dezenformasyonlar yapýyor aklýnýz durur.
Gidin Reuters'e, bloomberg'e, The Economist'e falan bakýn, onlara göre hem Rusya ukraynada yenildi, hem de Rus ekonomisi yandý bitti kül oldu.
Oysa ki durum tam tersi.
Batýlýlar ayný þekilde çin'i de itin dötüne sokup dururlar. Bizim çok büyük medya kuruluþlarý da reuters'tan aldýklarý bu komik haberleri papaðan gibi aynen tekrar ederler.
Bu çok güvenilir medyada hiç avrupadaki çiftçi ayaklanmalarýnýn haberlerini gördünüz mü?
Göremezsiniz.
Varsa yoksa rusya bitti, çin battý.
Konut bu kadar canlý ve fiyatlar uçmuþken müteahhitler neden hýrsla yeni projelere girmiyorlar diye düþündünüz mü? Girmiyorlar, çünkü :
1. Ellerindeki stoklarý 2 yýldýr devletin teþviði ile anca eritebildiler
2. Bu piyasanýn böyle devam etmeyeceðini en iyi onlar biliyor, yeni yapacaklarý konutu bu fiyatlara satamayacaklarýný biliyorlar
Ýnsan davranýþýný belirleyen üretim iliþkileridir, onlarýn doðuda veya batýda yaþýyor olmalarý, gözlerinin çekik olup olmamasý deðildir. Bugün dünyada tek tip üretim modeli olduðundan ve ekonomilerin birbirine örümcek aðý gibi birbirine baðlý olduðundan Çin'deki insanlar hangi nedenle konut alýyorsa Amerika'daki, Rusya'daki, Türkiye'deki insanlar ayný nedenle konut alýyorlar.
Þu an "uçuk kaçýk" denen fiyatlar çýplak inþaat maliyetinin az üstünde. Hatta arsa deðeri olmayan yerlerde inþaat maliyetine evler var.
Girmeme sebepleri bence bu.
Evler ucuz deðil (çünkü maliyeti yüksek) ama bir kesimin zannettiði gibi "balon" hiç deðil.
Þu ya da bu sebepten arzýn devam etmediðinde hemfikiriz sizinle. Zaten gelmek istediðim nokta buydu. Arz devam etmiyor.
Ayný kanunlara tabi deðiliz, ayný örf ve adetlere, ayný yaþam tarzlarýna sahip deðiliz.
Rusyada ev sahibi evin her þeyine karýþýr, çat kapý girer çýkar, almanyada evde kaç kiþinin kaldýðýna ev sahibi karýþýr, baþka ülkelerde muhtemelen baþka baþka adetler vardýr. Kira kýsýtlamalarý, vergilendirme, kiralýk evlere talep, kiracý seçim kriterleri falan çok farklýdýr. Ayrýca mesela Rusyada insanlar Almanyadakilerden daha fakir olduðu halde ev sahipliði oraný Almanyadan fazladýr.
Öte yandan kendi ülkemizin bile yasalarý, insanlarýn ev alma veya kiralama eðilimleri, kiracý profilleri, ev sahiplerinin istekleri falan yýldan yýla 180 derece deðiþebiliyorken, ülkeler arasýnda fark olmayacaðýný düþünmek, çok yanlýþ bir noktaya varmanýza sebep olur.
Her ülkenin, her toplumun davranýþlarý ve doðrularý farklýdýr. Ve her dönemin.
En bariz örnek, az önce yazdýðým, ev alýp kenarda boþ bekleten çinliler.
Hangi ülkede ayný davranýþ var? Üç beþ kiþiden deðil tabi "kitlesel" bir davranýþ þeklinden bahsediyorum.
Tüik'in yayýnladýðý istatistiklerde açýklanan, "yapý ruhsatý verilen daire sayýlarý" bir fikir verebilir.
Bir konutun, ruhsat alýndýktan sonra satýþa çýkmasý 1-1,5 yýl alacaðý düþünülürse 2019 yýlýndaki ruhsat alým sayýsý azlýðýnýn 2021 yýlýna arz sýkýntýsý olarak yansýdýðý düþünülebilir:
Yapý ruhsatý verilen daire sayýsý:
2019 yýlýnda sadece 324.839
2020 yýlýnda 547.211
2021 yýlýnda 718.956
2023'ten itibaren arz fazlasý olacaðý düþünülebilir.
2021 yýlýnda 461bin adet sýfýr konut satýlmýþtý. 2019 yýlýnda alýnan ruhsat sayýsýna bakýlýrsa arzýn bu rakamýn oldukça altýnda kaldýðý görülüyor.
istanbulu bilmiyorum ama izmir için konuþabilirim.. izmir depreminden sonra ..bir çok hasar kayýtlý bina yýkýldý..bunlarda oturanlar kiraya çýktýlar..buda kiralýk talebi yarattý..
birde üstüne eski bina sahipleride korktuklarý için kentsel dönüþüm kararý aldý..sadece benim civarýmdaki 4 sokakta yýkýmý tamamlanmýþ 8 bina var.. ama inþaat baþlamadý...sarý site de baktýgým zaman yine benim evimin civarýnda kentsel dönüþüm kararý alýnmýþ...boþaltýlmýþ..ama daha yýkýlmamýþ bir sürü bina var..bornova tarafýnda manavkuyudan özkanlara dogru giderken yol boyunca halen daha yýkýlmaya devam eden binalar görüyorum.. ama yapýlan hiç bina yok neredeyse..bir þekilde bu binalar yapýlýrsa..burada oturan hak sahipleri evlerine geçtigi zaman ciddi bir kiralýk ev açýga çýkacak...
Ýbret verici...
Ev sahiplerinin 'yüksek kira' piþmanlýðý... 'Ellerim kýrýlsaydý da evimi onlara vermeseydim!'
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/e...eb705dc33d66b1
Hayatimda boyle kolpa kurgu bir metin gormedim, zuhaha :)))
Hic gercek bir isim vs yok, emlak uzmani diye bir unvan var, resmen komedi. Tupcu medyasi aldigi kemigin hakkini vermek icin maskaraligin boyutunu iyice artirmis.
Forumda da var boyle bir kac ev sahibi dusmani acaba onlara mi yazdirildi bu metin :)
Yazmayacaktým ama , bazý kiracýlar emsal alsýn diye yazýyorum. geçen ay Ýstanbul Bakýrköy de 1+1 öðrenci evinin kirasýný ben %45 artýrdýðým halde ( kanun %25 dediði halde ) ev sahibi %100 zam istemiþti. Bu zammý resmi isteyemediði için - Tahliye Taahhütnamesini - mahkemeye sunarak avukatý aracýlýðýyla Tahliye davasý açmýþtý. Ben davaya cevap dilekçesini kendim yazarak göndermiþtim. Sonra düþündüm ve genç - yeni mezun - bir avukata vekalet vererek alacaðým masrafý artýrmak istedim. Genç avukata durumu söyledim ve sadece para kazanacaðýný taahhüt ettim.
Bugün , duruþmasýz davanýn reddine karar verilmiþ. Kanuni dayanaktan yoksun olan talebin reddi.... Þimdi karar tebliðinden hemen sonra genç avukata verilmek üzere ev sahibine icra göndereceðim.
yani bu iþler sakin ve kanuni haklarýný bilerek usulüne göre yapýlmalý. Öyle dað baþý gibi ; ben artýk seni istemiyorum çýk evimden muhabbeti boþ muhabbettir. Ama kiracý da sorumluluðunu adam gibi yapacak . Misal ; konutun tüm bakýmlarýný özenle yapacak, hor kullanmayacak, komþularýný rahatsýz etmeyecek, kira ve aidatlarýný zamanýnda ve tam yatýracak. Kontratta yazýlý amaç dýþýnda kullanmayacak ( günlük kira, baþkasýna devir vb. )