GOH bende 20 gundur var mevduat karsiligi su anda %323.43
diger portfoyde 9 gundur var mk degeri %13.88-
bu degerlerde cuma verisi mevcut degil
Printable View
Elimdekilerden KUB, IJT, GZY, GZL den hiç memnun değilim mesela, içlerinde yabancı hisseler çoğunlukta olduğu için sanırım, böyle fonlardan bir an önce çıkmak mı gerekiyor, yoksa bu kadar beklemişken satmak hata mı olur acaba.
Benim gibi fon işine yeni girenler için faydalı bir video. İzlenmeli
Millet olarak bir huyumuz vardır, Aldığımız bir ürünün asla prospektüsünü okumayız. Direk açma kapama düğmesine basarız.
https://www.youtube.com/watch?v=50mQ...%B0NANSVEBORSA
Bir miktar altın fonu alayım dedim. Sözde içeriği en az yüzde 80 altına dayalı kıymetler olması lazım. Ama içerikleri yüzde 60 -70 civarı kira sertifikası.
Günü gelip de faiz enflasyon düzeyine çıkarılmak zorunda kalınınca o rekorlara doymayan borsadaki hisse değerleri ve gayrimenkul fiyatları bu kez çöküşlere doymaz hale gelecek.
Meşhur ekonomist Mafhi Eğilmezin analizi
yazının tamamı için
https://www.mahfiegilmez.com/2022/12/paradan-kacs.html
----------------------------------------------------------------
Bu yazıdan sonra bütün borsa üstatları(!) adama cephe aldılar
çoğunun yazıyı okuduğunu da sanmam , çünkü çoğu tokatçı , parayı takipçisinden kazanır kimisi eğitim vererek , kimisi youtube da video çekerek , kimisi de takipçisine hisse kitleyerek , en azından benim gördüklerim öyle yani
Analize gelirsek adam basit bir şey söylüyor , ileride faiz enflasyon değerlerine yakın artarsa borsa çöker ,gayrimenkul fiyatları da çöker sebebi de basit millet parasını faize kaydırır
alttaki pek çok yoruma da cevap vermiş , 1 tanesi ilgimi çekti , böyle diyorsunuz ama alternatifiniz nedir diye cevabı ilginç
fonlara girin diyor , fonların çoğu yerli/yabancı hisse senediyle alakalı , gerçekten fonlara çok giriş var ama hisse senedi fonlarına
Örneğin ZJL daha 2 ay önce 14 milyon lira iken bu gün 900 milyon lira olmuş
Yabancı hisse fonlarının akıbeti de belirsiz , enerji , emtiada düşüş sürecek diye yabancılar raporlar yayınlıyorlar
Son olarak hoca 30 yıldır borsayla hiç alış verişi olmadığını yazıyor
Merak edilen ise fonlara girin derken hangi fonları kastetmiş olabilir , laf olsun diye yazmadıysa geriye sadece eurobond fonları kalıyor
sizce??
Mahfi Eğilmez'in yazısı (bana göre) tamamen çöp... zırvalıklarla dolu bir yazı... kendisinin borsanın b'sinden haberi olmadığı çok net... özgür demirtaş da öyle mesela... bunların lafıyla hareket eden yaya kalır... bunlar tamamen benim fikrim tabii... kimsenin üzerine alınıp yanıt vermesine falan gerek yok... okumak isteyen okur istemeyen okumaz ve benim gibi çöpe atar... ben okudum ve dehşete düştüm orası da ayrı konu... iyi haftalar...
Mahfi Hoca borsanın rekorlar kırdığını ima ederek yazısını yazmış ama görünürde rekor kıran bir şey yok. Henüz borsa ancak Enag enflasyonu kadar artmış. Üfe oranının da biraz üstünde artmış durumda. Sasa, Hektaş ve bunların ekürisi hisseleri ayrı tutarsak halen enflasyon oranında bile yükselmeyen çok hisse var. Balondan bahsetmek için Bist f/k oranının tarihi ortalamasının oldukça üzerinde olması lazım. Şu an halen tarihi ortalamanın altında gidiyor. Mahfi Hocayı severim kitaplarını alırım ama bu yazıya katılmıyorum.
Melihşah neyin yanlış olduğunu yazmış... benim fazla bir şey eklememe gerek yok... bu iktisatçıları hepimiz severiz ama borsadan maalesef pek anlamıyorlar, çünkü yıllardır uzaklar bu piyasadan... oturup ses getirmesi için, yazmış olmak için, baştansavma yazılmış bir yazı... mahfi hocanın şu an endeksin f/k'sından da, dolar bazlı değerinden falan da haberdar olmadığına eminim... ve ona bu yazıyı asla ve asla yakıştıramadım... anlamadığı ya da yıllardır uzak kaldığı bir konuda yazması gerekmezdi...
bugün faizleri yıllık %70 e çıkardık deseler borsa da pek kimse kalmaz , gider faize koşar (ben dahil), faiz hassasiyeti olan da altına hücum
eee bu kadar insan hisse satarsa borsa 1 kere değil , bir kaç kez çöker , çökerken de şu hisse az düşmüş diye bakmazlar
yani matematik gibi bir kural bu , adam bunu anlatmış
yarın olacak dememiş ama bir gün olacak demiş , bunda ben yanlış bir şey göremedim
https://www.mahfiegilmez.com/2022/12/paradan-kacs.html
Şu yazıda bi tane politik yada siyasi bir şey yok, Adam genel hatları ile ekonomiden bahsetmiş. Ulan cahillik insana nasıl bir özgüven veriyor arkadaş.
Ülkenin ve insanının niye her yıl daha çok fakirleştiğinin açık kanıtı.
decamercion cahillik sıfatını benim için kullandıysan sana fazlasıyla iade ediyorum... terbiyeni takın bence yorum yaparken saygısızlık etme hiç kimseye...
Yazısının bitişi şöyle,
Böyle bir ortamda ‘borsa rekorlara doymuyor, demek ki ekonomi iyi gidiyor’ demek gerçekçi değil. Günü gelip de faiz enflasyon düzeyine çıkarılmak zorunda kalınınca o rekorlara doymayan borsadaki hisse değerleri ve gayrimenkul fiyatları bu kez çöküşlere doymaz hale gelecek.
Ve bir yorum yazışması,
Hocam borsa için kaçınılmaz çöküş doğrudur. Ancak şahsen gayrimenkul fiyatlarında çöküş olacağını düşünmüyorum.. En fazla bir süre stabil kalır. Elbette Döviz bazında geri gelmesi mümkündür.
YANITLA
Mahfi Eğilmez10 Aralık 2022 17:11
Ekonomik bakış açısından döviz bazında geri gelmesi çöküş demektir.
Adsız10 Aralık 2022 17:36
Döviz bazlı bakılacaksa borsa da bir rekor yok o zaman zaten
mackolik10 Aralık 2022 19:01
Hocam cevap verir misiniz? İşinize geleni yorumluyorsunuz galiba
Akademisyen kişilikli insanlar bunlar.. İllaki bir şekilde borsadan da anlıyordur, fon dan da bilumum yatırım araçlarından. Özellikle tahvil piyasasından. Ama anlamak bilmek demek o piyasada para kazanmak anlamına gelmiyor. Sonuçta risk almak, hayatın gerçeklerinden. Risksiz para +5 reel faizde olacak para kazanacak, komik yahu. Hangi ülke böyle bir reel faiz kazancı sağlıyor güncel durumda ?? Cevap ise yok öyle bir şey..
Gerek ticaret olsun gerek finansal piyasalar olsun risk alan ve kazanan haklıdır. Bu Mahfi hocanın işi biraz siyasi gibi görünüyor.
Faiz hangi durumda artmak zorunda kalır? Döviz yukarı agresivlesirse , olma durumu yoksa ki seçime kadar böyle gidecek deniyor . Faiz artışını kale e almak ilginc
bankaların döviz miktarı %20 den %5 e indirildi.
Eğer ben borsadaysam, kendime göre alıntılarım bunu.
%9 dan kredi para alanlar napıyordu. alabildiği kadar dolar alıyordu. çünkü dolar şahlanmalıydı.
%20 banka döviz alıp atamıyacak. %5 de o iş bitiridi. bu parayı nasıl değerlendirecek.gayrımenkul altın vs vs. de iş değil. Oda girecek borsaya. O zaman banada aynı yolu takip etmek düşer. elimdeki bütün döviz barındıran fonları satarım. remzi özdemir bile. dolar uçacak dediği zaman dolar 15 tl idi. garan DA 15 tl idi. herkese dolar al diyen adam niye kendisi garan aldı.şunun için aldı. garanı 31 e sattı. sonra tekrar dönüp dolar almadı herhalde. herkes işine bakıyor. kimsenin dövizinin bekçi si olacak değilim. herkes taş atsın kolu açılsın
Phillip Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu ve Ak Portföyün yönetim ücretleri artmış.
Haberin kaynakları;
https://twitter.com/FonTakip/status/1599776927941730304
https://twitter.com/FonTakip/status/1601662834689314816
deniz yatırımın algolabı 2021'de 6 ay kullandım, ben hayatımda bu kadar kullanışsız, kötü tasarlanmış arayüz, müşterisinden bu kadar kopuk isteksiz çalışanlar görmedim. şimdiki işlem yaptığım aylık ücretli idealdata da amatör ama köhne de olsa yürüyor, onlarda program kodları resmen çalışmıyordu. düzelteceğiz dediler 1 hafta viopu kendim alıp sattım yanıt bekledim yanıt vermeye bile tenezzül etmediler. ya düşünün verdiğiniz emri iyileştiremiyorsunuz adamı arıyorsunuz nasıl emir düzenlenecek diye diyor ki silin emri sıfırdan tekrar girin: ) yav rakamlar saniyelik değişiyor adam dalgamı geçiyorsun. elindeki malı ekranda göremiyorsun, zincir emir girilemiyor, indikatörler kaydedilemiyor, kazara terminalden logout olursan hepsini baştan girmen gerek o yüzden bilgisayarını gece kapatamazsın uyku modunda idare edeceksin falan: ) 1,5 yıl sonra değişmişmidir işler..kurumlarda işler o kadar hızlı değişmez genelde. bence temkinli olun.
Adam doğru demiş ..Borsalar dögüsel olarak zaman zaman çöküş yaşarlar...Asıl mesele o zamanlamayı yakalamak...Mesela 2000 de dotcom krizini görüp maldan çıkan 2001 de döviz dalgalanmasında mala girse bile 11 Eylül 2001 saldırısını bilemezdi :oleyo:
2008 krizini şahsen öngörmeme rağmen kriz çıktığında cesaret edip mala giremedim..
Pandemi diye birşey çıkardılar krizi öngörüp maldan çıktım diplerden mal toplarken ben krize grip az daha tahtalı köye gidiyordum...Hastaneden çıkar çıkmaz malları bedavaya satıp 1 yıl piyasadan uzak kaldım...Atı alan üsküdarı geçti...
Kısaca krizleri öngörseniz bile mal almak için cesaret ve zamanlama çok daha önemli...Ayrıca konjoktüre göre mallanmak ayrı bir avantaj...
Bizim borsa şubattta 12 aylığa-bilançolara - kadar sağlam dayanır sonrası benim için bekleme dönemi olacak ....
Doğru bir bakış açısı, hele böyle bir karardan sonra paranın gideceği yer sınırlı, uzun zamandır dolarda ani bir yükselişe karşı bu fonlarda tutuyordum ama boşa beklemişim, yabancı içerikli fonlar da aynı şekilde yerinde sayıyorlar, fakat bist için de mart ayına kadar yükseliş olur sonra düşer diyorlar, artık ne derece tutar bilinmez. o zamana kadar biraz daha girip sonrasında temkini oluruz.
Eminim ki bazı fonlar her gün yüksek katılımdan bunalmışlardır , bu gün tv de bir aracı kurum elemanının dediği sadece bugün bir hisse senedi fonunda toplam portföy değerinin % 6 sı kadar giriş oldu
Ulan çıkış yapın biraz da satalım dediklerini duyar gibiyim , özellikle BİST 100 dışı fonların işi zor abi GOH un portföy değeri 3 milyar lirayı aşmış , giriş oldukça hisse almak zorundalar , ne alacak bu adamlar
Hazir strateji ler filan yapmislar voip icin filan fisman
tut surukle birak ozelligi var
yada sen C# kodlama yapiyorsun.... bunlar once de varmiydi
Sizin sikintiyi gidermek icin isini icine girmeden sil tekrar yaz demis ise ya cok bunalmistir yada musteri hizmetleri ile ilgili bilgisiz biri dir
Saygilarimla
Goh un en iyi alternatifi nedir ?
Idh iş Bankası bist 100 dışı fon
evet hepsi aynıydı. C# kodlama nasıl yapıcaz hocam kaç kişi onu yapabilir. C#'a tamamen yabancı değilim o sayede bazı şeyleri kendim düzeltiyordum o halde sinir hastası olduysam sıradan vatandaş napacak? elinde anlık ne mal var tek bir ekrandan görüp yönetemiyorsun zaten o bitiriyor işi. yine de bi deneyin yazdığım hususlar değiştiyse ben de bakarım.
adamları bunalmış veya bilgisizse benim orda ne işim olur. bana personeli bile iyi yönetilen platform gerek. türkiyede yok şu an. ben de uygulamadan manuel idare ediyorum ne yapayım. en son idealdatadaydım varant alım satım emirlerini yollamıyor bozlumuş 2 hafta oldu hala onaracaklar..en iyi dedikleri bu durumda işte. bir de 180 tl ödüyorsun her ay. bi dahaki ay abonelikten çıkıcam.
Yatırım fonları pazar payından aslan payı alarak aracı kurumlara rakip oluyor sanırım bundan rahatsızlar. İnfo yatırım Tunç Şatıroğlu önce youtube videosunda fon tavsiye etmiyorum dedi. Sonra yeterli olmamış olacak sosyal medya hesabında uzun bir yazıyla bombalamış ama kendinide açığa düşürmüş. Diyor ki bist almayın 2 gün sonra değeri ile yada ertesi gün değeriyle satılıyor ama yabancı fon tavsiye ediyorum. Sanki yabancı fon ile bist farklı ? İkiside aynı akşam kapanış değeriyle kapanıyor. Hisseyi anında satıyorsun demiş iyi de sert düşüşte taban yediği zaman tedbiri varmış gibi. Bu hafta hissede yeni girenlerin öldük bittik dediği hafta ZLJ ,ZJV artı yazdı diğerleri ise neredeyse başa baştı. Ekmek parası insanı yoldan çıkarıyor bazılarında.
Tunç Şatıroğlu insanları yanlış yönlendiriyor , bu kibir abidesi vatandaş sanki bir kaç ay önce vatandaşın banka hisselerini 4-5 tabandan sonra ancak satabildiğini unutmuş
sabahtan taban açan hissedeysen taban bozulmadıktan sonra satış için sıra sana gelmez , taban bir kaç gün sürerse yine sıra sana gelmez ..
borsaya yeni giren birisi hisse senedi değil, hisse senedi fonu alması gerekir
Bu arada akportföy yılbaşından itibaren fonlarındaki komisyon oranını artırmış , Akportföy tefasta en son fiyat bilgisi açıklayandır