Dolar 1 TL olur inşallah
Printable View
Dolar 1 TL olur inşallah
7.20 den 5.10 a gelen dolar da beklenen haberler gelmeye devam ediyor..
Rahibin serbest bırakılması ve ABD ile ilişkilerin bir nebze olsa düzelmesi..(aslında anlaşmazlıklar devam ediyo)
İran ambargosundan 6 ay süre almamız
Ticaret savaşlarının bir süre dondurulması (anlaşma ihtimali)
FED in 2019 için kem küm etmeye başlaması..
Herkes dolar nereye kadar düşer derken aralık FED toplantısı dışında dolarda aşşa yönlü bir beklenti kalmadı (bence)
Yakında faiz indir tartışmalarına kaldığımız yerden devam ederiz..
Hazır enflasyon da düşme eğiliminde..
Bu arada enflasyon 21 çıkmış..25 idi..
Enflasyon ivme yi ölçer..
Fiyatların yükselişi durdu demektir bu yada yükseliş yavaşladı..
Düştü yada düşecek değil..
Gerçeği yansıtmayan enflasyon verileri ile düşük çıkan Kasım ayı enflasyonu dolara olan talebi daha da arttıracaktır diye düşünüyorum çünkü fazı ler düşerse döviz ivme kazanactir diye düşünüyorum suni olarak enflasyonu baskılamak bize birşey kazandirmiycak maalesef
Ben KY nin dolar talebi ile fiyatın yükseldiğini yada yükseleceğini düşünmüyorum..
Birincisi highly speculative bir para birimi..(spekülasyona müsait)
İkincisi tabi ki iktisat bilminin temel ilkesi..arz talep..
Dolara talep çifte açık ve dolar borçluluğu yüzünden çok fazla..
Üçüncüsü de popülarist ve yanlış ekonomi politikaları..Aslında bu ana neden..:oleyo:
Dolarda 4.90 ın altının çok zor
5.10 ların ise dip gibi birşey olduğunu düşünüyorum..
Haa misal yatayda 5.10 5.50 arası ne kadar gider gelir onu bilemem şimdiden.
Ama bence düşüş 3 aşşa 5 yukarı bitti..
Öncelikle temel analiz ile işlem yapanlara, iki çizgi iki indikatör ile zengin olacağını sananlara ;
Ve son görünüm böyle iken;
Söylediğim günden itibaren bir altında bir üstünde kapanış oldu 5.18 in. Sıralı 3 kapanış altında oluşursa ana senaryo aşağı devam edecektir. Olmadığında yeni bir fal gerekecektir.
5 dk lık grafiklerde güç görüyorum..
Dolarda alıcılılar..
5.15 lerin dip olma ihtimali yüksek..
Enki nin 10 yilliklarini 9 aylik yaptilar
Abd ekonomisi gumleyecek gibi gorunuyor
ABD efendi olmanın rahatlığı ile har vurdu harman savurdu, sonuç elinden çıkıp ihracatçı temelde büyüme ekonomilerinde biriken değerleri/dolarları.
Geri almak için hamleleri yaptı bu değerleri. Yerel paraları arttırın doların değeri düşsün ki yeniden bir 7 yıl refahı yaşayalım.
Diurnal sistemin değerini kavrayamayan ihracatçılar buna yanaşmayınca , diğer senaryo yürürlüğe girdi;
Global kriz.
Kendi içinde önlemleri hazır. Faizleri düşürme ile işe başlar. Kendine yetebilenler refahlarından kaybedecekler.
Sorun, bu sefer burjuvazinin dönüştürdüğü finansal sitem kapitalizmin de sonu yaklaşıyor. Yılan herkese dokunacak....
Dolar 5.36
Diğer EM lerde bir durum yok sakinler..
Durum bize has..
Dünden beri dolarda artan bir güç belirtisi vardı..(dün özellikle görür görmez yazdım) bugün de teyidi geldi..
Patladı iyicene..
En ufak bi yalpalamada 5.80 6 tl çok çabuk gelir.
5 dk lık grafiklerde gevşemesine müsade etmiyorlar..indikatör ne zaman aşşa kırılacak mış gibi oldu ise hemen yeşil bi mum dikiyorlar tersine sürüyorlar..
Bu alıcılı demek tir..
Sn. gundwane siz eskilerdensiniz, çok iyi bilirsiniz ki su uyur dolar uyumaz, ölü taklidi yapar milleti uyutur ancak. Sonra bir silkinir, arkasından yetiş yetişebilirsen, süzüle süzüle düştüğünü çatır çatır çıkar, kimseye alım fırsatı vermez baktırır ardından.
Benim hesabıma göre altı liranın altı ülkemizin ekonomik durumuna uymuyordu, fazla değer kaybettirdiler, yine bence bu düşüşün getirisinden çok götürüsü oldu, altı lira civarında yatayda tutulmalıydı..
Son senelerde dediğiniz gibi ne yazıkki..
Hede hödö demeden 5.40 oldu bile..
Yarın birileri konuşmaya başlar ver elini 5.70
Bi panik başlayagörsün 6 tl de alırız soluğu..
Dün ve bugün aceleci alımlar görüyoruz..
Bu ne demek..
Yüklü alım yönünde girersen piyasaya fiyat yükselir..
Bu yüksek fiyat satıcıların iştahını kaçırır..Beklemeye geçerler.
eee bu durumda sen daha fazla mal istersen mecburen fiyat daha da yükselecektir..
Bunu da istemezsen biraz gevşetirsin ki TA ma ayağına falan..
MAL ALABİLESİN..
2 gündür bunu bile 2-3 kuruş anca yapabiliyorlar..
Buralardan maliyet yapan yüzde 2-3 karla satmak için almıyordur..
5.15 5.40 ortalama 5.25 maliyetleri olsa min yüzde 10 la çıkmak isteseler 5.75 eder..
6 tl lerden satışa geçmeliler kiiiii..
Vicente şimdi gelir fed fan boys lara laf çakar dolar yamulur :)
Kurdaki bu yükseliş faiz lobisinin işi olmalı. :)
Damadı şehriyari bu şekilde yorum yaparsa şaşmam.
Gerek jeopolitik riskler gerekse finansal ve makro parametrelerde son üç ayda ciddi bir düzelme olmamasına rağmen nerdeyse 5,10 a gelen usdtry nihayet daha rasyonel bir fiyatlamaya gitmek için hamle yaptı.. bakalım hamlenin devamı gelecek mi ?
5,50 altı hala köpük ancak ilerleyen zamanda rasyonel fiyatlama 6 ya doğru yaklaşacaktır. Ayrıca gelinen Bu enflasyonist ortamda faiz indirimi konuşulması için kurun 6 ve üzerinde dengelenmesi lazım.. aksi halde bu kez seçimden önce fantastik fiyatlamalar görebiliriz.. tabii bu durumun fantastik sonuçları da olur 🙂
Ytd...
Sanırım, 13 Aralık'taki Merkez Bankası toplantısı mimlenmiş oldu. Faizler düşerse, döviz çıkacak, faizler sabit kalırsa, döviz düşecek. Toplantıyı yapan kurum, aynı zamanda vadeli döviz piyasasında da oynuyor. Hakkımızda hayırlısı! :) Merkez bugün gene satış yapmış.
Merkez para kaybederek dövizdeki çıkışı yavaşlatmayı mı amaçlıyor, yoksa, noel tatili için yabancılar gitmişken yerlileri söğüşleyip tırsıtmak mı istiyor? Bunu çözse, çözse, oyun teorisinin dehası John Nash çözer! Mevzu beni aşar.
MB aralık sonu için viopta müthiş yüklü bir short pozisyonu var, bu nedenle ciddi bir yükseliş beklemiyorum, ne gerekiyorsa yapacaktır doları ay sonuna kadar düşük tutmak için, vioptan kazanacağı parayı şimdiden kullanır. Ya da daha büyük bir balık gelip doları sürer yukarı ve bankaya zararı geçirir, bakalım göreceğiz..
Sonraki vadelerde fazla shortu yok bankanın, yılbaşına abanmış sadece.
VİOP tamamen lokal bir piyasadır. Global piyasaya etkisi sıfır kere sıfırdır.
İç piyasanın dolara olan talebini azaltmak amacı ile ilk hamle fx te kaldıracın 10 a düşürülmesi ve 50 bin limiti oldu. Bankalarda spreadler arttı. En son hamle viop. iç piyasadaki talep azalsa ne olur azalmasa ne olur.
Sizin 10 kaldıraçla yaptığınız işlemin 100 katını global piyasa yapıcı aynı para ile yapıyor.
Yoksa tüm pariteler arası korelasyonlar kalkardı. iç piyasa da faiz falan artırmadan yüklenirdi merkez viop a basardı tl
tl ile doları düşürürdü. Ne güzel hayat tl bas dolar düşsün :kahkah:
:bravo::ok::ok:
Sen bakma Gund'a, dolarla ilişkiyi bilseydi Mayıs civarı gibi Garanti vs. ucuzladı diye bankalara atlamazdı..:)
Uyardık da..hatırlarsan borsacılar birikmiş, havaalanında gelmeyecek uçağı bekliyorlardı..:)
https://i.hizliresim.com/v6mW0A.png
Diğer taraftan aşağıda volatilitesi, yani riski en yüksek ülke Türkiye olarak verilmiş..şimdi böyle bir ülkede içeriyi izlesen ne, izlemesen ne..ortam sıkılaştıkça/sıkılaşırsa adamların zihniyeti 3 kuruşa beş köfte hesabı..tabi yenilen hurmalar unutulunca gelip gelip duvar çıkıyor karşılarına..Gund da ''aaaa bak yine duvar'' diyor sadece..:)
https://i.hizliresim.com/Nn3RVg.png
ahh enki ah
FED med hikaye kısmı..
FED ile doların olacağı yer max 2.70 3 tl ler idi..
Gerisi bizim karışıklıklarımız beceriksizliklerimiz açgözülülüğümüz..
bize birşey olmaz durmak yokkkkk culuğumuz..
FED piyasa düşmanı değildir asla..
adamlar açık açık şunu şunu şunu yapacağız diyor..
2 günlük hareket FED kaynaklı mı..
Yoksa bizim kendi iş bilmez liğimizin tekrarlanacağı korkusu mu..
hatta ben 3-4 yıl içinde yeni bir qe bekliyorum
Ağam 3-4 yıla QE olur mu olur da önemli olan önümüzdeki 3-4 yıl zaten:))) EM lerde kızılca kıyametin kopacağı vakit. 2019-20-21 arası EM lerin ödeyeceği dış borç her yıl neredeyse ikiye katlanarak artıyor. İşte 10 yıllık dış borçlara abandıkları tarihlerin geri ödemeleri. Sadece biz değil tüm EM lerin dolara ihtiyacı olacak.
Kurbağanın gözü çıktıktan sonra dereye su gelse ne olur? :)
Elbet bu böyle gitmeyecek bu belli zaten.
Bana deki FED faiz artırmayacak, düşürecek, sıkılaştırmayı iptal edecek 2019 yılında heh işte o zaman tamam.
ABD 2yr ları ile 10yr arasındaki fark 8 e düşmüş.
Yakın zamanda 25 idi..
Bu ne demek..
1. Resesyon kapıda 2 sene içinde
2. Başka faiz artışı piyasa tarafından fiyatlanmıyor..
2008 krizinden evvede hatırlanırsa 2yr lar 10yr 4-4.5 dan fiyatlanıyordu..
FED 2013 de sıkılaşma yapacağım demesi ile bizim ekonomi yönetimi de frene asılmaya başlaması lazım idi.
Sektör temsilcileri ile konuşmalar
Tavsiyeler faiz artışları şu bu..
Biz tam tersine TAM olarak gaza bastık..
Gaza basmakla kalmadık resmen para verdik milletin eline..
Turkish QE ..
Şimdi gelinen noktada GAZA basmaktan vazgeçilirse (TR için konuşuyorum) çökeceğiz..
GAZA basmaya devam edersek duvara toslayacağız..
Bu aslında son yıllarda ülkedeki her alanda yaşadığımız bilimsellikden uzaklaşmanın bir sonucu..
Ekonomide de durum aynı..
Heh ağzına sağlık ağam. Bu işte yani durum. Sakal bıyık. Gaza bassan bir dert, basmasan ayrı dert. Tabi birde gaza basmamayı seçim, şu anda olduğu gibi, buna rağmen arabanın kendi kendine gaz verme ihtimali de var yani. Stabil bir ülke değilizki. Yarınımız meçhul.
Bu karmaşa içind FED 2019 için güvercinleşirse
Bizim kiler de kendi ayaklarına sıkmazsa
Faizler yüksek tutulması falan diyorum..
En iyi ihtimal dengelenme yaşayabiliriz..
Yani arabayı sakince çalışır durumda ve kontrol altında tutmakdan bahsediyorum..
Yapabilir miyiz..
Tabikide..
Amma velakin bunun bir bedeli olacaktır...
Buna katlacak mı baştaki..
Yoksa durmak yokkkkkk .... mu diyecek yine..
Viopta shortlamanın spot piyasaya etkisi yok ancak şöyle bir durum var: MB viopta doları shortlar, daha sonra doların düşüşünde vioptan para kazanacağını bildiği için elindeki imkanlarla (faiz artırımı, dolar satımı, bilmediğim başka gizli yollar vb) spotta doları baskılar ve düşürmeye çalışır. Hatta bu işi zararına yapabilir çünkü başarırsa vade sonunda vioptan kaldıraçlı para gelecektir. Mesela aralık sonuna 6.38 maliyetle dolar shortlamış, bir lira gibi karda şu an. Benim bu anlattığımı MB dışında hisselerde büyük oyuncular yapıyor, viopta kaldıraçlı pozisyon alıp sonra spot hisse fiyatını ona uydurarak parayı asıl vioptan vuruyorlar.
Birkaç yerde birşeyler okudum anlamak için ama temel olmayınca kafam basmadı. Hadi Merkez 600 bin kontrat shortluyorda bunun karşısında 600 bin de longlayan var. Ha bunlar uzlaşmaya gidip kaybedeceğinin bile bile niye bu kadar longlar. Kaç vadedir de aynı şey. Yani madem bir mantığı var bir sistem var 50 bin kontratla döndürün kardeşim. 600 bin kontrat ne ola:)))
FITCH, FED'İN 2019'DA 3 KEZ FAİZ ARTIRACAĞINI ÖNGÖRÜYOR -BN
yahu bu fitch de hiç acıma yok insan biraz çiçeklerden kuşlardan bahseder :)