Th abi sen 43 den dolar aldım diyorsun da o vadeye yaklaştığında dolarda ivmelenme olmazsa zarar etmeyecek misin nasıl hedge bu
Printable View
Th abi sen 43 den dolar aldım diyorsun da o vadeye yaklaştığında dolarda ivmelenme olmazsa zarar etmeyecek misin nasıl hedge bu
Tamam Sibel abla güzel konuştun. Yalnız merak ettiğim bir mevzu var. Açayım:
GSMH nin 3 temel kalemi vardır: Harcamalar, Üretim ve Faktörel Gelirler. Bunların ayakları da şöyle:
Harcamalar = Tüketim + Yatırımlar
Üretim = Tarım + Sanayi + Hizmetler
Faktörel Gelirler = Rant + Faiz + Kira + Ücret
Sorum şu: Bu 3 temel kalemden hangisinde artış bekliyorsun? Hadi Faktörelleri çıkaralım denklemden, harcamalar mı üretim mi? Hangi alt kalem şahlanacak da sonuç itibariyle GSMH roketleyecek acaba?
Herşeyi geçtim güncel kontrattan alım yaparsın eh hadi bi ihtinal derim de 5 ay sonraki kontratın makasını alıp hedge yaptım demenin gerçekten idraki zor.
Benim yaptığım özel sözleşmedir, borsadaki vadeli işlemlerle alakası yok.
5year, PLTR bugün ciddi satış yiyor ve an itibariyle %6 ya yakın ekside. Yalnız işlem hacmi anormal derecede yüksek bugün. Panik yapmanı istemem ama iyiye işaret değil bu.
5 cent olarak söylediğiniz ve güncel kurdan 17500'e eşitlediğiniz o 2013 veya 2011 zirve değerleri artık borsanın tarihi zirvesi değil, benden uyarması. Borsa aynı borsa değil...
Şekspir ingilizcesinde çok meşhur bir borsa atasözü var: The Market Giveth and the Market Taketh Away
Mecazen "piyasa adamı vezir de eder rezil de" demektir. Çok dikkatli olmak icap eder eğer elinizdeki mal halihazırda çok ciddi bir prim yapmış ve iyice köpüklenmişse. Tabii biz asla ne en dibi ne de en tepeyi buldurabiliyoruz, bu mümkün değil ama 3 aşağı 5 yukarı hangi bölgede olduğumuzun bilincinde olmak zorundayız.
5year valla helal olsun, sende 5 okka taşşak varmış mübalağa etmiyorum. Böyle bir hissede kımıldamadan durmak herkesin harcı değil.
Şimdi satsa 3 ay sonra vergi beyannamesi verip ödeme yapacak, 1 Ocakta satsa 15 ay süresi olacak ki bizim TL'nin değer kaybına dayalı senaryomuz sayesinde reel verginin azalması için gereken süreyi elde edecek. Siz de opsiyondan parayı götüreceksiniz, herkes mutlu olacak:)
He valla, covered option underwriting işi ile her 3 ayda bir %5-10 luk garanti primi cebe indirebilir 5year, option vadei sona erdi mi zaten kontrat otomatik olarak düşüyor, 3 ayda 1 sürekli yenile dur işte, emekliler için bu iş çok revaçtadır ABD ve İngilterede onlar için ekstra ekmek kapısı oluyor bu covered options underwriting işi
Yanlış ifade ettim. GSYH'nin %30 yükselebilme olasılığına ikna olmam durumunda 5 cent hedefini düşünürdüm. Dediğiniz gibi rakamlar gerçekleştikten sonra borsa çoktan geri dönmeye başlamış olur. Borsayı değerlendirirken en temel büyüklüklerin de değişken olduğuna dikkat çekmek isterim.
Anladım sayın hocam tabi ki şuan bir ütoptadan bahsediyoruz. Siz de haklısınız. Ben öyle ya da böyle birşeylerin değişeceğine dair inancımı koruyorum. Bu değişim kısa vadeli olur kalıcı olur onu bilemem. Ama bu dünyaya çocuklar getiriyorsak hala umarım güzellikler kalıcı olur.
Ben fazla açgözlü değilim. Borsa momentumunu kazanıp yüksek hacim eşliğinde 10300 direncini kırsın ve akabinde de 11250 deki zirvesini %15 kadar aşsın istiyorum Ocak sonu itibariyle yani 13 bin benim hedefim. Daha yukarısını istemiyorum.
Bu arada da kumar hisselerini takipteyim en başta da FENER GSRAY ı. Bunlarda bir fırsat yakaladığıma kanaat getirirsem alım yaparım. Tabii ön şartlarım var, onların gerçekleşmesi gerekiyor. Kumar oynarken benim RR (risk/reward=risk/ödül) kriterim 1 e 3 tür. Şartlar 3 te 1 oranında lehime olmalı ki kumar oynayayım. Bunun tercümesi %75 dir, analizim asgari %75 olasılıkla kazanç potansiyeli göstermeli ki kumar masasında hamle yapayım. Aksi halde kumarda yokum. Öyle düz fifti fifti veya 49/51 gibi rulet masası olasılıkları benim için külliyen yetersizdir.
Bir de ben 60'larda yüklü satış olunca bunun gerekli olduğunu düşünmüştüm. Bir nevi ardından herkes iyi mi diye sormak için. Nitekim yükselişini de o düzeltmeden sonra yaptı. Eğer 70 üzeri tutunabilirse en azından daha çok güven verebilir ileriye doğru. Sağduyum böyle diyor yani.
"Dünya Bankası'nın satın alma gücü paritesi hesaplamalarına göre, Türkiye'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) 1 trilyon 315*milyar dolara ulaştı"
Haber metninden alıntı
Karşılaştırma yapabilmek adına 1986'ya kadarki dönem için takip edebildiğim veri kaynaklarını kullanıyorum.
yerli ve milli Tüik :) tabi tüikte 1986'ya kadar veri bulamazsınız o da ayrı konu
Bir de şöyle bir karşı atağa geçeyim;
Hadi benim kullandığım metodu bir yana bırakalım ve saf grafik verilerine göre 5 cent zirvesi hala aynı diyelim.
Zaten pek çok hisse son 3 yılda endeksin 5 cent olduğu 2013 değerini yakalayıp geçmedi mi? Buna yeni halka arzların muazzam performanslarını da ekleyin. Daha fazlasını istiyorsanız oturup yapay zeka çipi tasarlayalım :)
Zaten ABD'de endeks rallisini belli hisseler sırtlıyor yoksa ne şirketler var 10 yıl önceki fiyatına inmiş...
Aynen bunu. Dolar bazında hesaplanmış son 3 çeyreğe bir bak. 4. çeyrek için yaklaşık bir rakam var zaten. Hepsini eklersen 2024 sonu itibariyle GSMH 1.4 trilyon dolara yakın çıkıyor. Dolar kuru tabii 2024 ortalaması alınacak. Bu rakam PPP esaslı GSMH değil, cari GSMH. PPP esaslı olan bunun 2 katı gibi.
Ülker başlığında koyu muhabbet var. 15 lirayken almayanlar 120 lirada birbirlerine bisküvi atarak kavga ediyorlar :halay:
Eğer bilimsel bir yol izlenecekse, klasik çan eğrisi mi baz alınacak yoksa Leptokurtic'in fat tails versiyonu mu? Bunlar önemli detaylar çünkü tüm denklemi etkiliyorlar. Belki de bilimsel takılmayıp tecrübeye dayalı ampirik bir yöntemi uygulayacak.