Çok basit 600 baz puan faiz arttırımı..ytd
Printable View
komiksin be arkadaşım.... dolar 6.80-6.95 lerde iken yüklü short pozisyon açmıştı bu bankalar.. Çarşamba ve Perşembe günü zorla kapattırdılar adamlar.... Onların açtığı shortlar bizden misli misli çıkacak. Bu tip yandaşvari haberleri burada yayınlamaya gerek yok dostum. Farzet dolarda short pozisyon açıldı. Vade sonunda dolar 7.80 ise, vadeli 6.95 den mi uzlaşacak. Ya da forex piyasasında short açıldı kabul edelim. Forex piyasası bizim piyasaya benzemez. Orada zaten yemez. Çok güzel hareketler bunlar :) :kahkah:
örnekleri var da.... sonuç ne ?
Şuan mb dolar satışı yapamıyor. Örnekleri var dediğin zamanlarda bol bol dolar satıyorlardı. Son 1 haftalık süreçte yaşananlar her şeyi açıklıyor zaten. Adamlar yakalamış bizi, veriyor sopayı. Bizimkilerde tık yok.
Yakın zamanda örneğini gördük zaten :)
Daha geçen hafta hemde. Bi baktım dolar 7.03 ken, vadelisi 7.19... Ertesi gün bir ara aradaki marj 21 kuruşa çıktı. Takip ettim bizim bankalar ne zaman short pozisyonları kapatacak diye. Dolar 7.19, vadelisi 7.38 ken bankalar kısaları kapatmaya başladı. Çünkü o andan sonra bir anda dolar ile vadeli arasındaki marj 3-4 kuruşlara indi..
10 numara adamdır objektiftir.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Portföyümün %78 i dolar-euro, %19 u altın (ki son iki haftaya kadar altın-gümüş oranı %60 idi), %3 viop long yani TL olmasına karşın ben bu kadar rahat değilim. Tamam elinde satacak doları yok ama faiz silahı var ve çekerse kısa vadede sıkıntı yaratır. Orta uzun vadede ise sana katılıyorum, çünkü faiz eldeki son silah.
Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Faizlerin artma ihtimali nedir.
Beklentim bu tepkinin en fazla zorlama ile 1120 lere gitmesi (normal şartlarda 1080 lerden dönmesini beklerim), sonra tekrar 1000 altına yönelmesi. Yeni dip beklentim ( C dalgası) devam ediyor.
Yalnız bir durum var, artık MBnin faiz silahından başka elinde bir şey kalmadığı için her faiz artırımında dolarda geri çekilme, borsalarda yukarı tepki beklerim. Yani bol-büyük zigzaglı tepkilere karşın aşağılara iniş senaryom var.
Çeksin de görelim üstat... Bugüne kadar kaç kez faiz yükselttiler. Sonuç?
O kadar faizle oynadılar, o kadar swap oyunu oynadılar, o kadar dolar sattılar... Ama şuan dolar yeni zirvede. Dolarda göstergeler al vermişken zirveden 100 de 25 yapmadan bırakmazlar. Zaten çıktıktan sonra bir anda faiz arttırıyorlar ki, bu da düzeltme için bahane oluyor. Bu sefer her şey daha farklı gibi duruyor üstad. Bu sefer faiz işe yaramayabilir. Çünkü yabancılar bizimkilere güvenmiyor. Sende çok iyi biliyorsun ki; geçmişte dolar çıkarken borsada para çıkışı olmazdı. Dolar yükseldikçe borsaya para girerdi. Şimdi ise dolar çıktıkça borsadan çıkıyorlar. MB -30 milyar dolar eksideyken ve finans sitemi yabancılar için tuzaklarla kurulu iken ne olabilir ki başka.
ALİ BABACAN ÇOK GÜZEL SÖYLEMİŞ :)
Depoda 10 liralık benzin varken bile 100 km hızla gidebiliriz.....
RTE kolay kolay kabul etmez faiz artışı. Ama şu var faizi artırıp sonra görevden alabilir fatura yine ona kesilir. Yada ekonomi nin başına ersin ozince gibi biri gelir ve tam yetki ile gerekli hukuki düzenlemeleri de yspilirsa dolar duman olur gibi ama reis hangisini seçer.
Tek ayrıldığımız nokta kısa vadede benim bazı büyük zigzaglar göreceğimize dair beklentim. Yoksa iktidar devam ettiği sürece orta uzun vadede fakirleşeceğimizi ve yeni Arjantin olacağımızı düşünüyorum. Umarım Venezuela olmayız.
Merkez bankacılığında (öyle bir şey kaldıysa) faiz son silahtır. Ve sadece zaman kazandırır. Ne için? Ekonominin aksayan yönlerini düzeltmek için. Aksayan yönler malumunuz. Düzeltmek için yapılabilecekler malumunuz. Böyle bur irade var mı? İste soru bu. Demem o ki faiz artsa da dertlere çare olmaz. Delikleri tıkamazsanız su akar yolunu bulur.
20 Ağustosta MB cılız/sembolik bir faiz artışı yaparsa kurun yukarı hareket etmesi olası.
Bence en makul şey. Ekonominin başına Ersin ozince Mehmet Şimşek gibi biri tek yetkili olarak gelir. Hukukî düzenlemeler yapılır. Ancak bu düşürür.
Daha önceki zıplamalarda da gördük %3-6 artış bir şey yapmaz uzun vade. %25 olsa bile çare olur mu
İMF ile anlaşması bile doları 100 de yüz arttırır. Ondan sonra yataya girse, düşse ne olacak dostum. Arjantin pesosu ortada. Her imf anlaşmasında 100 de 100 değer kaybediyor, 100 de 25 geri çekiliyor ve tekrar çıkışa devam ediyor. Her halukarda bir yerlerden para bulmak zorundalar. Öyle ya da böyle doların çok gideri var. MB rezervlerinin bayağı ekside olduğunu öğrenince olay zaten bitti(bu bize açıklanan, daha yüksektir büyük ihtimal).
Dolar koptu gidiyor. Var mı engelleyebilen, konuşabilen. Takip ediyorum, ne bir müdahale, ne de bir konuşan var. Aslında çözüm belli. Ama söylediğim gibi. Bu ortamda doları iyi bir hoplatmadan bırakmazlar.
Ağabey siz rasyonel düşünüyorsunuz şöyle olursa böyle olur. Twitter a girin berat albayrak yanındayız twitlerini okuyun . Sonra berat albayrak gidermi anlarsınız. Adamlar berat albayragi kahraman görüyor. Halk gormesede yonetim oyle goruyorki o twitler atiliyor. Faiz artışı da sadece dalgalanma yaratır 20 30 kuruşluk düzeltme olur. Içerdeki döviz zaten emirlerinde isteseler hepsini satabilirler. dövizin düşmesi icin Faiz artışı tek başına yetmez. Dth lardaki çözülme düşüşü tetiklemez. Dışardan para gelmesi lazım. Onun içinde senaryo lazim.
Kur artışını dengeleyecek faiz en az %20'dir ,çünkü halkın hissettiği enflasyon en az %25,daha aşağısında döviz ve altından TL'ye para yönelmez,zaten yukarıdaki alıntımda yazdım kur artışının tek nedeni yurt içi yerleşikler değil,esas nedeni yurt dışı borç ödemeleri,cari açık finansmanı ve yurt dışına portföy çıkışları nedeniyle ,sistem dışına yoğun döviz çıkışı,dolayısıyla dövizin önünü kesmek bakımından onun sonucu da şüpheli,sadece kur artışını biraz azaltabilir ,ama ekonomi yönetiminin %8.25'den %20 ve üzerine politika faizini arttıracağına hiç ihtimal vermem sistematik olarak çok daha büyük risk yaratır,bu nedenle politika faizini kozmetik olarak birkaç puan yükseltip kuru serbest bırakmak ve arz talebe göre doğal seviyede dengelenmeye bırakmak en az hasar verecek çözüm gözüküyor.
%12-15 arasi olursa faiz. Gurbetçiler Euro satıp faize geçebilir mi. Onlara göre Yüksekten Euro satıp faize geçmek belirli bir süre idare etmez mi. Tabi RTE faizi kabul ederse. Yada sadece Avrupa için olsa
Jas dolar bazlı BİST dip yapacak artık.
Sonrasında ne bekliyorsun daha aşağımı.?
Ben çıkış olmalı diyorum.
Dolar 8 de 2000 tarzı birşeyler olacak
Dow uzun vade atr vermiştim.
Dow müsait buna,yeni dipten sonra 10 yıllık çıkış başlayacak
Tamam kalkışı daha bir yıl sürer
lübnan fena karışmış
Dövizin artması ihracati artırıp ithalatı azaltması da mümkün ölümü. Gerçi turizm ve corono zararini telafi edebilecek tek çözüm dışardan doğru yatırım gelmesi. Taşıma şu ile değirmen dönmez
Tabi Libya Suriye ABD Rusya mısır Yunanistan dan bir sorun çıkmazsa