teşekkürler vadesi değil de eurobondların ne zaman itfa edildiğini görmek istiyorum
Printable View
Birikmiş kupon faizi nasıl hesaplanır?
Eurobond alış emri verdiğinizde usd vadesiz hesabınıza bloke gelir. 1-2 gün içinde clearing house'a gönderim yapılıp eurobondunuz sizin üzerinize kayıt edilir.
Vadesiz usd hesabınızdan alım için çıkış oldugu gün, sizin eurobondu iktisap ettiğiniz tarihtir.
Primli aldığınız bir eurobonda (kirli fiyat > nominal) ait birikmiş kupon faiz değeri aşağıdaki gibi hesaplanır.
İktisap tarihi - en son vadesi gelmiş kupon tarihi = g (gün)
Usd eurobondlar yılda iki kez kupon faizi dağıttığına göre
180 gün için kupon faizi = (nominal × eurobond faizi) / 2 dir. = f (faiz)
Birikmiş kupon faizi = f ÷ 180 × g dir.
Birikmiş kupon faizi, Kirli fiyat - Nominal Değerden büyük olamaz. Hesap böyle çıkarsa Birikmiş kupon faizi = Kirli fiyat - Nominal Değer olarak kabul edilir.
Yatırımcıların çoğunun birikmiş kupon faiz değerinden anladığı, ilk ihraç tarihinden itibaren birikmiş kupon faiz değeridir ama bu yanlıştır.
En son vadesi gelmiş kupon tarihinden sonra geçen süre hesaplanır. Bu da yılda iki kez kupon faizi dağıtan USD Eurobondlar için 1 ile 179 gün arasındadır.
Sayın pit, elinizde örnek varsa beraber hemen hesabını buradan yapabiliriz. Sizi deniz beyin yazılarını takip ettiğim "vob elit" 'den tanıyorum. Seve seve yardımcı olurum.
Bazı Eurobondlar için şu şekilde oluşturmuştum
Eurobond İhraç Tarihi Vade Kupon Faizi US900123AW05 24.01.2005 05.02.2025 7,375 US900123CZ18 14.10.2020 14.10.2025 6,375 US900123DB31 26.01.2021 26.01.2026 4,750 US900123CL22 23.01.2017 25.03.2027 6,000 USM88269US88 24.03.2022 24.09.2027 8,600 US900123CP36 17.01.2018 17.02.2028 5,125 US900123CQ19 24.04.2018 24.10.2028 6,125 US900123CT57 16.01.2019 26.04.2029 7,625 US900123AL40 18.01.2000 15.01.2030 11,875 US900123CY43 13.02.2020 13.03.2030 5,250 US900123DA57 02.12.2020 15.01.2031 5,950 US900123DC14 26.01.2021 26.06.2031 5,875 US900123DG28 12.01.2010 19.01.2033 9,375 US900123DD96 20.09.2021 20.09.2033 6,500 US900123AT75 14.01.2004 14.02.2034 8,000 US900123BG46 12.01.2010 30.05.2040 6,750
Yeni Devirde Eurobond için yapılması beklenenler...
1-)Yerli yatırmcı için vergi sisteminin yumuşatılması ve basitleştirilmesi...
Madem uzun vadeli bir tercih ,alım satım kazançları ve kupon faizleri % 20 ile % 5 arasında stopaj vergisi ile sonlandırılması.(Minumun 5 yıl tutana % 5 -al sat yapana girip
2-Ya İstanbul Borsası nezninde ya da özel ekstra bir borsada 24 saat elektronik mezat/ trade imkanı sağlanması ( Bak İstanbul Borsası Kıymetli Madenler ve aşlar Borsası)
3-Kaynağı eurobond olan her türlü menkulun burada trade edilmeli.
4--Kaynağı eurobond olan Repo-ters repo işlemleri bu borsadan geçmeli
5-Borsadaki fiyat hareketleri 10 dakika gecikmeli olarak her türlü mecraadan üctersiz kamuoyuna duyurulmalı...
vs vs...
Matematik olarak faizi tam hesaplayıp bundan birikmiş kupon faizini çıkarmakla, kalan gün sayısına göre faiz hesaplamak aynı sonucu verir ama,
Bu kural yüzünden aynı sonucu vermez. Birikmiş kupon faizi = Kirli fiyat - Nominal Değer'den büyük olamaz.Alıntı:
Birikmiş kupon faizi, Kirli fiyat - Nominal Değerden büyük olamaz. Hesap böyle çıkarsa Birikmiş kupon faizi = Kirli fiyat - Nominal Değer olarak kabul edilir.
sanırım sorumu anlaşılır soramadım. somut bir örnekle sorayım..
14/2/34 vadeli (primsiz) eurobonddan 28/6/22 tarihinde 100.000 nominal almışım.
yıllık kupon oranı = %8
son vadesi gelmiş kupon tarihinden geçen gün sayısı = 135 g
Birikmiş kupon faizi = 100.000 x 0,08 / 2 / 180 x 135 = 3.000 USD
14/8/23 kupon geliri = 4.000 USD
14/08/23 merkez bankası dolar alış kuru = 17,9366
bu durumda elde edilen gelir :
A) 4.000 x 17,9366 = 71.746 TL (2022 beyan limitini geçer. beyan edilir)
B) (4.000 - 3.000) x 17,9366 = 17.936 TL (beyan limiti altında olduğundan beyan edilmez)
B şıkkı geçerlidir değil mi?
Bu durumda sizin alış sırasında bir zararınız olmamış. Aksine karınız olmuş. Benim yukarda anlattığım hesaplamalar alış sırasında nominalden yüksek bedel ödeyen yatırımcılar için geçerli. Yani kirli fiyat (alış fiyatı) > nominal değer için geçerli.
İskontolu alışlarda birikmiş kupon faizi gbi bir durum söz konu değildir.
Bu durumda sizin örnekte (A) şıkkı geçerlidir.
Beyannemede varsa eğitim & sağlık giderlerini ve sigorta giderlerinizi belli kurallar çerçevesinde düşebilirsiniz.
Bu kuralları anlatabilirim ama fazla bu konulara girmek istemiyorum, yoksa burası vergi mevzuatı forumuna döner.
sn. tantrum..
lütfen yanlış anlamayın ama mantığıma oturmadığı için emin misiniz diye sormak isterim. örneğin 99 dolar temiz 100,1 dolar kirli fiyatlı alımda birikmiş faizin kupon faiz gelirinden düşülebilmesi; ancak 99 temiz 99,9 kirli fiyatlıdan alımda düşülememesi çok mantıklı gelmedi bana.
bir başka uç örnekle anlatmak gerekirse, diyelim kupon tarihinden bir gün önce eurobond aldım. mantığım şunu diyor. ben eurobondun temiz fiyatına ek o güne kadar (6 ay - 1 gün) birikmiş faiz bedelini ertesi günkü kuponda geri almak üzere veriyorum. yani ertesi gün kupondan aldığım para aslında benim bir gün önce ödediğim para + sadece 1 günün faizi. eğer dediğiniz gibiyse 1 günlük faiz gelirime karşılık 6 aylık faiz geliri vergisi ödüyor olmam mantıklı gelmiyor bana.
mehmet bingöl'ün şu>> yazısındaki "eurobond faiz gelirleri" başlığı, 4. madde de (iskontolu/primli şartı belirtmeksizin) bunun böyle olmadığını söylüyor sanırım:
4- İktisaptan sonraki ilk kupon faizi tahsilatına ait faiz gelirinin hesabında, alış sırasında ödenen "temiz fiyat-kirli fiyat farkı" işlemiş faiz olarak düşülür ve kalan tutar "faiz geliri" olarak dikkate alınır. Başka deyişle işlemiş faizin bulunması halinde işlemiş faiz tutarı kupon alış bedeli, temiz işlem fiyatı (Temiz Fiyat=Sözleşme fiyatı-İşlemiş faiz) ise tahvilin alış bedeli olarak kabul edilir. (G.V.K. 257 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği)
ne dersiniz, atladığım nedir?
ek: her sene bu dönem başlık vergi mevzuatı konusuna fazlasıyla yoğunlaşır. sizin gibi bilgi ve tecrübelere sahip birini yakalayınca da bunaltıncaya kadar soru sorar :) başlık açısından dert etmeyin lütfen.
Nominalden fazla ödeyip zararına almakla, nominaldan az ödeyip karlı almak aynı mıdır?
Nominalden fazla ödeyenler fazla ödedikleri kısım kadarını gider yazabilerler. Fazlasını değil. Çünkü cebinden o kadar fazla para çıkmıştır.
Siz hem iskontolu alarak kar ediyorsunuz bir de üstüne alım zararınız olmamasına rağmen gider yazıyorsunuz. Size bu mantıklı geliyor mu?
Mehmet Bingöl'ün verdiği örnekler hep primli eurobondlar içindir. Zaten normalide eurobondun primli olmasıdır.
Ama Türkiye'de Cds yüzünden eurobondlar değer kaybettiği içni siz iskontolu alabiliyorsunuz. Normalde eurobondlar ihraç tarihlerinden sonra değer kazanırlar.
Lütfen internetteki kaynaklarda verilen örneklere dikkatlice bakın.
Hepsi primli eurobonddur.
Bu başlık altında son derece değerli bilglier paylaştığıma inanıyorum.
Bu bilgilerin çoğunu yazılı kaynaklarda bu kadar ayrıntılı bulamazsınız.
Hatta çoğu smmm ve ymm bu konuları bilmez bile.
Bu konuda son kez şunu söylemek istiyorum. Bir doktora gittiğinizde hoşunuza gitmeyen, işinize gelmeyen, ya da aklınıza yatmayan bir şey söylediğinde yapacağınız iki şey vardır. Bir başka doktora gitmek. Ya da bildiğini okumak.
Bu yüzden daha fazla rahatsızlık vermemek için bu başlık altında bir daha herhangi bir şey yazmama kararı aldım.
Bundan böyle sorulan bir soruya cevap vermeyeceğim.
Anlayışla karşılayacağınız düşünüyorum.
Hepiniz kendinize iyi bakın.
verdiği bilgi sorgulanınca, benim dediğim doğrudur beğenmiyorsanız artık yazmıyorum demek, doktora gidip doktorun söylediğini beğenmeyen benzetmesi çok saçma ve saygısızca olmuş.
size aşırı saygılı şekilde, yazdığınızın doğruluğunu sorgulayarak bu konularda burada çok zaman köşe yazılarına link verilen bilirkişilerden birinin mevzuata dayanarak yazdığı konuyla ilgili maddeyi gönderdim. yorumlamanızı istedim. fakat siz bu konuda herhangi bir yorum yapmak yerine kaçmayı tercih ettiniz.
kendi tercihiniz. kalın sağlıcakla.
şimdi gördüm. yazınızı editlemişsiniz o yüzden cevap yazmak durumunda kaldım..
1) örneklerin primli eurobond üzerinden verilmiş olması iskontolular için geçersizdir gibi bir çıkarım yapmanız saçma. kabul edin. (bkz ilgili yazıdaki madde 4)
2) konumuzla alakası yokken, böyle neredeyse sokaktaki adamın bildiği mevzuyu konuya dahil etmeniz enteresan.
sn epicurist. uzun zaman sonra sizin başlığa baktığınızı gördüm. yukarıda polemiğe sebep olan konuda sizin fikrinizi, bilginizi merak ederim. yazarsanız sevinirim.
Merhaba. Eurobond'larla ilgili daha önce bu forumda paylaşılan aşağıdaki videoda 22 dk itibaren iskontolu alışta nasıl bir mantık uygulanacağı oldukça net ve örnek üzerinden anlatılıyor. 38:20den itibarense Primli alışın örneği yer alıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=vVtLApf4m1w
Benim videodan ve okuduklarımdan anladığım, iskontolu alışlarda ilk kupon ödenmesinde, birikmiş faiz düşülerek maliyet temiz fiyata getiriliyor. İlk kupon geliri olarakta birikmiş faiz düşüldükten sonraki değer kabul ediliyor.
primli alışta ise yine aynı yöntem uygulanıyor. Ancak nominal üzerinde ödenen prim ilk kupondan değil, itfaya kadarki kupon sayısına bölünerek tüm kuponlardan düşülüyor.
İskontolu alışta itfa sonunda oluşan iskonto nominal farkı ise alınan kirli fiyattan değil, temiz fiyatla oluşan fark üzerinden vergilendiriliyor.
Primli alışta, fazla ödenen miktarı kalan kupon sayısına bölüp gelirden her kuponda düşüyoruz burası anlaşıldı. Peki bu tutarı TL olarak mı yoksa $ olarak mı hesaplıyoruz. Yani ilk başta 200$ primli Eurobond aldıysak ve itfaya 4 kupon ödemesi kaldıysa. Her kupon ödemesinde 50$x(kupon günü kur) mu hesaplıyoruz yoksa (Eurobondu ilk aldığımızdaki kur)*200/4 olarak mı düşüyoruz?
çalışılan bankanın ,özel bankacılık müşterilerine vergisel konularda danışmanlık hizmeti veriyor....
böyle karman çorman konularda bir bilenden destek almak daha akıllıcadır...
konuyu sn. mehmet bingöl'e sordum.. sağolsun o da hemen cevap yazdı. yazdığı cevabı paylaşıyorum.
https://i.hizliresim.com/ao3etak.png
Cevap:
"Yazıda cevabı var aslında. İktisaptan sonraki ilk kupon faiz gelirinin hesabında, alış sırasında ödenen “temiz fiyat-kirli fiyat farkı” yani işlemiş faiz tutarı düşülür ve kalan tutar “faiz geliri” olarak dikkate alınır. Bu tutar siz alırken satan kişinin satış kazancının hesabında dikkate alınır. B şıkkı doğrudur."
https://www.finansgundem.com/yazarla...yazisi/1724780
Hazine ve Maliye Bakanlığı dolar cinsi tahvil ihracı için bankalara yetki verdi.
https://www.bloomberght.com/hazine-d...ndirdi-2326569
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023 yılı dış finansman programı çerçevesinde doları cinsinden 2029 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere Deutsche Bank, HSBC ve J.P. Morgan'a yetki verdi.
Bloomberg'in haberine göre 6 yıl vadeli ihraçta ilk getiri beklentisi yüzde 9,75 civarında oldu.
Ocak ayında Hazine, 10 yıl vadeli eurobond ile 2,75 milyar dolarlık borçlanma gerçekleştirmişti.
Primli olarak 5 yıl vadeli bir bond aldım diyelim.
Ilk 4 yıl beyan sınırı altinda kaldığım icin beyanname vermedim.
Son yıl beyan sınırı uzerine çıktım. Bu durumda ödediğim pirim miktarının sadece 20%'sinden istifade edebilmiş oluyorum.
Iskontolu alımlarda ise iskonto miktarının tamamı vade sonunda vergilendiriliyor.
Böyle bir durumda haksızlık olmuyor mu...???
Primli bonlarda istenilen yılda prim miktarinın kupon gelirinden düşülebilmesi lazım...SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bencede haksızlık oluyor. Ancak bizim vergi sistemimiz benzer bir sürü uygulama ile dolu.Bana göre ülkemizdeki bir çok sorunda bu adaletsiz vergi sisteminden kaynaklanıyor.
Misal 2022 yılı için 69 bin tl EB geliri elde eden biri vergi vermezken, 71 bin tl eden kişi vermek zorunda kalıyor. En azından 70 bini aşan kısım için vermesi daha doğru olurdu diye düşünüyorum.
Sizde Sayın shorts gibi Mehmet Bingöl beye sorun isterseniz.
Bence bu konuyu iyi bilen bir kac arkadasin bunu CHP genel merkezine, cozum onerileri ile birlikte bildirmesi cok etkili olur.
Eger bugun ku iktidara bildirirseniz, EB yatirimcisini daha etkin soymak icin bir yol bulacaklardir.
siyasi dalgalanmalar sonrası muhalefet adına oluşan olumlu tabloda iktidarın değişebileceği, bunun da ekonomiye olumlu yansımaları olacağı beklentisiyle cds primimiz son günlerde düşme eğiliminde. ancak aksi olur da mevcut iktidar iktidarına devam ederse şu anda uygulanan "yumuşak" sermaye kontrollerinin sertleşmesi, temerrüt riskinin artması vs vs.. tablonun tekrar terse dönmesi de ihtimal dahilinde..
bu tabloda bu seviyelerden eurobond alımına nasıl bakıyorsunuz merak ederim. fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Mecut guruh iktidara devam etmek istemez bu depremden sonra.
Her gecen gun daha da batacaklarinin cok farkindalar.
Anladigim bundan sonra surec siyasi degil adli olacak.
Secim guvenligine uzanacak kirli eller cok dikkatli olmali bundan boyle, Jandarma, polis ve savcilar eger tevessul ederlerse bu millet onlari affetmez.
Sartlar, milletin tahammul gucunun cok uzerinde.
Aclik siniri 13.000 TL. olmus, sen beli bukulmus SGK emeklisine 5.500 TL. vereceksin ve utanmadan 1 sene daha diyeceksin.
Bunu hangi vicdan kabul eder.
Amerika faizleri 5'lerde bizim cds'lerde 5 civarı. Normal şartlarda Eurobond getirisinin bunların toplamından daha fazla olması lazım diye düşünüyorum.Yani 11 civarı olursa cazip olabilir.
Devletlerin Eurobond çıkartmalarında temel neden ülke dışı borçlanmak diye biliyorum. Oysa son zamanlarda bizim gibi bir çok kişi alternatif yatırım bulamadığından yada sepeti çeşitlendirmek için Eurobond alıyor. Talep oluncada risk az gibi görünüp cds düşüyor dite düşünüyorum. Bunu bir kaç farklı kişiden de duydum. Bu durum şu anki yönetimin biraz işine geliyor olabilir.Ortada başı boş döviz olacağına uzun vadeli bağlanmış ve daha zor hareket eder duruma geliyor.
Ben Eurobond almaya karar verdiğimde devlet iç borcunu bir şekilde ödemez,erteler vs ama dışarıdan aldığına bu şekilde davranmaz diye düşünmüştüm. Çünkü böyle bir durumda bir daha kolay kolay borç alamaz. Ancak şu an çıkan tüm Eurobondları biz alıyoruz gibi gelmeye başladı. Bu nasıl bir duruma yol açar kestiremiyorum.
Bir diğer dezavantajda tamam Eurobond'a ne yatıracağınız vadesine kadar ne kadar alacağınız net ve kesin. Ama vergi olayı muamma. Seneye vergiler nasıl değişecek bilemiyoruz. Misal 2033 vadeli Eurobond'larınız var diyelim. 2028de vergiler değiştirilip kupon ödemelerinden %50 vergi alınacak denebilir.
Her konuda olduğu gibi belirsizlikler ülkesinde yaşıyoruz.
Ben kendi adıma CDS'lerin daha yükselmesini bekliyorum. O zaman biraz daha alım yapabilirim.Maalesef çok büyük bir afet yaşadık. 100 milyar dolara yakın bir maliyetten söz ediliyor. Ama CDS ve dolar kuru neredeyse bundan hiç etkilenmedi.
Youtube,Twitter gibi ortamlarda Eurobond bahsi çok daha fazla geçmeye başladı. Özelliklede US900123DG28 öneriliyor yada referans göseriliyor. Yanlış bakmadıysam düne göre hemen hemen tüm Eurobondlar fıyatları düşerken, DG28 artmış.
DG28 -- 07.03.22 - 101,45 --> 08.03.22 - 101,57
DD96 -- 07.03.22 - 87,61 --> 08.03.22 - 87,34
Ben bunu DG28'e talep olduğu şeklinde yorumluyorum.
Bence. 90 TL.lik hisseye 1.55 TL. yillik nakit kar payi odersen, millet hesabi yapar EB alir.
Ben sahsen oyle yapiyorum.
Hesabi yapiyorum 6 ayda bir ne veriyor ? Hem koca bir yil beklemiyor, hem 6 ayda bir gelen faiz'i degerlendiriyor, hem de bu dolar nereye cikar korkusu yasamiyorum.
6.000 lot KCHOL var, koca yil gecti 9.400 TL. nakit kar payi oduyor.
6.000 KCHOL'un bugun piyasa degeri 530.000 TL. alacagim kar payi 9.400 TL. olacak is'mi.