ek: her sene bu dönem başlık vergi mevzuatı konusuna fazlasıyla yoğunlaşır. sizin gibi bilgi ve tecrübelere sahip birini yakalayınca da bunaltıncaya kadar soru sorarbaşlık açısından dert etmeyin lütfen.
ek: her sene bu dönem başlık vergi mevzuatı konusuna fazlasıyla yoğunlaşır. sizin gibi bilgi ve tecrübelere sahip birini yakalayınca da bunaltıncaya kadar soru sorarbaşlık açısından dert etmeyin lütfen.
Nominalden fazla ödeyip zararına almakla, nominaldan az ödeyip karlı almak aynı mıdır?
Nominalden fazla ödeyenler fazla ödedikleri kısım kadarını gider yazabilerler. Fazlasını değil. Çünkü cebinden o kadar fazla para çıkmıştır.
Siz hem iskontolu alarak kar ediyorsunuz bir de üstüne alım zararınız olmamasına rağmen gider yazıyorsunuz. Size bu mantıklı geliyor mu?
Mehmet Bingöl'ün verdiği örnekler hep primli eurobondlar içindir. Zaten normalide eurobondun primli olmasıdır.
Ama Türkiye'de Cds yüzünden eurobondlar değer kaybettiği içni siz iskontolu alabiliyorsunuz. Normalde eurobondlar ihraç tarihlerinden sonra değer kazanırlar.
Lütfen internetteki kaynaklarda verilen örneklere dikkatlice bakın.
Hepsi primli eurobonddur.
Son düzenleme : tantrum; 07-03-2023 saat: 20:52.
Burada yazdıklarım kendi kişisel görüşüm olup kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.
Bu başlık altında son derece değerli bilglier paylaştığıma inanıyorum.
Bu bilgilerin çoğunu yazılı kaynaklarda bu kadar ayrıntılı bulamazsınız.
Hatta çoğu smmm ve ymm bu konuları bilmez bile.
Bu konuda son kez şunu söylemek istiyorum. Bir doktora gittiğinizde hoşunuza gitmeyen, işinize gelmeyen, ya da aklınıza yatmayan bir şey söylediğinde yapacağınız iki şey vardır. Bir başka doktora gitmek. Ya da bildiğini okumak.
Bu yüzden daha fazla rahatsızlık vermemek için bu başlık altında bir daha herhangi bir şey yazmama kararı aldım.
Bundan böyle sorulan bir soruya cevap vermeyeceğim.
Anlayışla karşılayacağınız düşünüyorum.
Hepiniz kendinize iyi bakın.
Burada yazdıklarım kendi kişisel görüşüm olup kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.
verdiği bilgi sorgulanınca, benim dediğim doğrudur beğenmiyorsanız artık yazmıyorum demek, doktora gidip doktorun söylediğini beğenmeyen benzetmesi çok saçma ve saygısızca olmuş.
size aşırı saygılı şekilde, yazdığınızın doğruluğunu sorgulayarak bu konularda burada çok zaman köşe yazılarına link verilen bilirkişilerden birinin mevzuata dayanarak yazdığı konuyla ilgili maddeyi gönderdim. yorumlamanızı istedim. fakat siz bu konuda herhangi bir yorum yapmak yerine kaçmayı tercih ettiniz.
kendi tercihiniz. kalın sağlıcakla.
şimdi gördüm. yazınızı editlemişsiniz o yüzden cevap yazmak durumunda kaldım..
1) örneklerin primli eurobond üzerinden verilmiş olması iskontolular için geçersizdir gibi bir çıkarım yapmanız saçma. kabul edin. (bkz ilgili yazıdaki madde 4)
2) konumuzla alakası yokken, böyle neredeyse sokaktaki adamın bildiği mevzuyu konuya dahil etmeniz enteresan.
sn epicurist. uzun zaman sonra sizin başlığa baktığınızı gördüm. yukarıda polemiğe sebep olan konuda sizin fikrinizi, bilginizi merak ederim. yazarsanız sevinirim.
Merhaba. Eurobond'larla ilgili daha önce bu forumda paylaşılan aşağıdaki videoda 22 dk itibaren iskontolu alışta nasıl bir mantık uygulanacağı oldukça net ve örnek üzerinden anlatılıyor. 38:20den itibarense Primli alışın örneği yer alıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=vVtLApf4m1w
Benim videodan ve okuduklarımdan anladığım, iskontolu alışlarda ilk kupon ödenmesinde, birikmiş faiz düşülerek maliyet temiz fiyata getiriliyor. İlk kupon geliri olarakta birikmiş faiz düşüldükten sonraki değer kabul ediliyor.
primli alışta ise yine aynı yöntem uygulanıyor. Ancak nominal üzerinde ödenen prim ilk kupondan değil, itfaya kadarki kupon sayısına bölünerek tüm kuponlardan düşülüyor.
İskontolu alışta itfa sonunda oluşan iskonto nominal farkı ise alınan kirli fiyattan değil, temiz fiyatla oluşan fark üzerinden vergilendiriliyor.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir, itibar etmeyiniz.
Yer İmleri