sn. tantrum..
lütfen yanlış anlamayın ama mantığıma oturmadığı için emin misiniz diye sormak isterim. örneğin 99 dolar temiz 100,1 dolar kirli fiyatlı alımda birikmiş faizin kupon faiz gelirinden düşülebilmesi; ancak 99 temiz 99,9 kirli fiyatlıdan alımda düşülememesi çok mantıklı gelmedi bana.
bir başka uç örnekle anlatmak gerekirse, diyelim kupon tarihinden bir gün önce eurobond aldım. mantığım şunu diyor. ben eurobondun temiz fiyatına ek o güne kadar (6 ay - 1 gün) birikmiş faiz bedelini ertesi günkü kuponda geri almak üzere veriyorum. yani ertesi gün kupondan aldığım para aslında benim bir gün önce ödediğim para + sadece 1 günün faizi. eğer dediğiniz gibiyse 1 günlük faiz gelirime karşılık 6 aylık faiz geliri vergisi ödüyor olmam mantıklı gelmiyor bana.
mehmet bingöl'ün şu>> yazısındaki "eurobond faiz gelirleri" başlığı, 4. madde de (iskontolu/primli şartı belirtmeksizin) bunun böyle olmadığını söylüyor sanırım:
4- İktisaptan sonraki ilk kupon faizi tahsilatına ait faiz gelirinin hesabında, alış sırasında ödenen "temiz fiyat-kirli fiyat farkı" işlemiş faiz olarak düşülür ve kalan tutar "faiz geliri" olarak dikkate alınır. Başka deyişle işlemiş faizin bulunması halinde işlemiş faiz tutarı kupon alış bedeli, temiz işlem fiyatı (Temiz Fiyat=Sözleşme fiyatı-İşlemiş faiz) ise tahvilin alış bedeli olarak kabul edilir. (G.V.K. 257 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği)
ne dersiniz, atladığım nedir?
Yer İmleri