Originally Posted by
JonDowes
X marka buzdolabını internet siteleri, bayilerden daha ucuza satarlar. Aynı sebepten. Siz buzdolabını gözle görmek, elleyip iç hacmini hissetmek, teknik özelliklerini sözlü sormak isterseniz; bunu yapacağınız bayinin kirasına, personel ve fatura giderlerine ortak olmak durumundasınız. Yok ben modeli biliyorum, kargoya ver gelsin derseniz de; bu bedellere ortak olmadan alırsınız.
(Bayiden inceleyip internetten sipariş vermek elbette sık yapılan bir tercih. ancak orta vadede bunu yapan çoğaldıkça mağazalar kapanıyor ve çoğunluk internete kayıyor. aynı şey bankacılıkta da var; şube sayısının artmaması, bankacılığın büyümesini engellemiyor)
"Vahşi"lik görüşüne katılmıyorum. Para kadar homojen, faizler kadar ne anlama geldiği belli "standart" ürün dünyada başka sektörde yok. Bugün su bile alacak olsanız pH değeriydi, mineraliydi derken farklar mevcut ama faiz faizdir. En ufak bir farklılaştırma yok bu anlamda. Öyleyse ben şubeye ihtiyaç duymuyorsam, neden şube personelinin maaşını ödemeye katkım olsun? bu "hizmete" ihtiyacım yoksa, ihtiyacı olan ödemeli. Şubeye gidip "bana vade sonunda elime geçecek tutarı kılçıksız net söyle" diyeceğiniz bir müşteri temsilcisiyle görüşmenin de ekonomik bir karşılığı var ve ücretsiz olmaması tutarlı.