Tcell ile ilgili bahsettiğiniz durumun bu yıldan itibaren kalmayacağını düşünüyorum. isgyo da daha detaylı bir inceleme yapacağım,tavsiyemiz üzerine. Tesekkur ederim.
Lenovo P1a42 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Tcell ile ilgili bahsettiğiniz durumun bu yıldan itibaren kalmayacağını düşünüyorum. isgyo da daha detaylı bir inceleme yapacağım,tavsiyemiz üzerine. Tesekkur ederim.
Cevabınız için teşekkür ederim, dikkate alacağım.
Özellikle hisse adeti konusunda kendime koyduğum katı kurallardan biri de 10 adet hisse adedini geçmemek. Her ay yaklaşık 500-600 lira ayırabiliyorum bu aşamada hisse alımı için o nedenle bazı hisselerde ufak sembolik alımlarla başladığım oluyor. :)
Portfoyumun beklenen yaklaşık temettü geliri şuan için yıllık 2050 TL, aylık 170 TL. Hedef aylık 4.000 TL, yol uzun.. :)
Kasim ayı sonunda endeks 75000 altina dusmeye baslayinca alima basladim. 4000 tl ile basladim 1/3 luk alimlar yaptim. Her ay duzenli 400 tl ilave yapyiyorum. Şuan 10 hissem var bir. Hic bir zaman %100 hissede olmadim. Suan %60 dayim düştükçe alimlar yapiyorum. Kendi hesaplarima göre karım %40 lara kadar cikti. Tek hatam oldu SASA da iki sefer trad ettim 3.de kacirdim.
Buda bana ders oldu. Uzun vadeli düşünülüyorsa satmayın lotlari çoğaltın. Şirketten beklentin bittiyse degistirilir o kadar.
LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
selamlar
portföyünüzde dişe dokunur temettü ödeyen tek şirket çimsadır, aksa ve trakya cam ancak çok iyi kar edilen dönemler ve eğer maliyetiniz düşükse tatmin edici olabilir, işgyo bir gayrimenkul yatırım ortaklığıdır yani sürekli proje gerçekleştirmek için sermaye ihtiyacı olduğundan temettü getirisi cüzidir bu da doğaldır.
petkim - isdemir -tcell ise çoğu zaman yatırım ve ihale haberleriyle dönem dönem tahta performansları sergileyeceği beklentisiyle portföylere alınan kağıtlardır !
sorunuzun özüne mukabele ettim ,yani çimsa dışında uzun vadede diğerlerinden bir temettü kazanımı beklentisi içine girmenize tereddütlü bakarım, ha prim beklentiniz varsa bunu bilemem, ama çimsa dışında bunlara doyurucu temettü verimi yaratan kağıtlar diyemem
saydıklarınızın tümü belli dönemler tuttuğum kağıtlardır şahsi etüdümdür
temettü verimlerini mevduatla mukayese edersek son 10 yıl ortalamalarına göre
iş grubunda en verimli temettü kağıdı işyat dır
oyak grubunda en verimli temettü kağıdı adana dır (ırak suriye savaşı öncesi mardindi !)
sabancı grbunda en verimli temettü kağıdı çimsa dır
koç grubunda en verimli temettü kağıdı tüpraştır
saygılar
Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler.
Amacım salt temettü değil. Amacım temettü emekliliği. O nedenle sn.turkmen'in (lattedenborsaya.com) bahsettiği stratejiyi benimsedim,yani temettü dünü büyüten/buyutecek hisselere yatırım yapıyorum. istatistik,Adana,mrdin bu stratejiye uygun değil çünkü amacım en yüksek temettü verimini elde etmek değil, sürekliliği olan,büyüyen,enflasyona ezilmeyen bir temettü geliri elde etmek.
Öncelikle şunu belirteyim : ben, sizlerin anladığı anlamda, temettü yatırımcısı değilim. Bir cümleyle anlatmak gerekirse “temettü yatırımı bir havuzdur, içine bilenler düşer fakat beni ittiler”. Benim temettücülüğüm de biraz “sonradan olma” yani aslında ben büyüme+değer karışımı bir formülle uzun vadeli hisse taşıyıcısıyım. Fakat özellikle son 2,5 yıldır yaptığım çalışmalar beni temettüyü hesaba katmam konusunda fazlasıyla ikna etti diyelim..
Klasik bir temel analizci ve meraklı biri olarak bu konudaki yayın ve eğitimleri yakından takip ediyordum. İlk önemli değişiklik 2010 yılında BORFİN eğitim sitesini farketmem oldu. Buradaki temel analiz ile ilgili tüm eğitimleri aldım, bu sırada FASWEB MALİ ANALİZ programını kullanmayı ve verileri yorumlamayı öğrendim. Bu programla, bir döneme ait bilançolar geldiğinde, ORAN ANALİZİ yaparak iyi hisseleri bulmak ve bilançolarına, haberlerine vb. bakarak yatırım yapılacak hisseler arasında seçim yapmak mümkündür.2014 sonunda ise YATIRIM STRATEJİLERİ eğitimlerine katıldım ve bu eğitimler sırasında ise yeni bir programla tanıştım : QUEENSTOCKS….. Bu programı aylarca kullanarak yüzlerce test yaptım.
Basit bir örnekle FASWEB ile QUEENSTOCK programlarını karşılaştırayım :
NET KARINI EN ÇOK ARTTIRAN ilk 10 hisseyi içeren bir portföy oluşturmak istediğinizi farzedeliM : Bu hisseleri her 2 programla da bulabilirsiniz ; ama QUEENSTOCKTA önemli bir şey daha yapabilirsiniz : Seçtiğiniz kriter(ler)e GÖRE, birçok bilgi yanında, GEÇMİŞ GETİRİ PERFORMANSINIZI HESAPLAYABİLİRSİNİZ.
Teşekkür ederim sayın Drizm.
Bende temelciyimdir, inanma ama onsuzda kalma şeklindeki yaklaşımla tekniğide anlatan olursa dinlerim.:)
Birde merak ettim, bizler sizce temettü yatırımcısı konusunu nasıl anlıyoruz. Kendimi dışarıya nasıl anlatmışım onu anlamak için soruyorum.
Cevap vermek istemezseniz anlayışla karşılarım.
Tekrar teşekkürler.
Diyelim ki NET KAR ARTIŞININ bir şirket için çok önemli olduğunu düşünüyorum ve AŞAĞIDA ANLATACAĞIM 2. STRATEJİYE GÖRE bunu içeren bir yatırım stratejisi geliştirdim. Yapacağım şey bilançolar geldiğinde net karını en çok arttıran hisseleri bularak ilk 10 hisseyi almak…Bu hisseleri heryerde bulabilirim , ama stratejimin geçmişteki getirilerini merak ettiğim için 70 TL vererek QUEENSTOCKS programını kullanmayı seçtim.
1 - 01.01.2005 ile 09.06.2017 tarihleri arasında;
ENDEKS………….……NET KAR ARTIŞI (yıllık)
XU100 = %1000 getiri ; XU50 = %450 getiri ; XU30 = %540 getiri ; TEMETTÜ25 = %970 getiri.
(Net kar artışı(yıllık) : önceki yılın aynı dönemine göre net karını en çok arttıranlar)
2 - Sonuçlara bakınca aklıma şu geldi : “ seçtiğim şirketler arasında zarardan kara geçenler olsun ama zararını azaltanlar olmasın; böylece getirim daha fazla olabilir.” Bunu görmek için stratejinizi şöyle formülize ettiniz : “NET KAR BÜYÜMESİ + FK>1”
BİST 100 GETİRİSİ = %400(önceki %1000) ; BİST 30 getirisi = %250(önceki %540) ; BİST 50 getirisi = %136(önceki %450) ; BİST TMTT25 getirisi = %345(önceki %970) ;
Tezimin sonucunu öğrenmek 10 dk. Sürmedi. Daha yolun başında önlemimi alma fırsatı yakaladım. Tezimin getirimi düşürdüğünü başta farketmek beni gereksiz zaman ve getiri kaybından korudu.
3 - Derken bu topiği okurken aklıma şu soru takıldı : “İSYAT, CARDFA gibi şirketler getirimi azaltıyor mu gerçekten?” Hemen QUEEN STOCK a döndüm ve bu şirketlerin dahil oldukları endeksleri çıkararak testi yeniledim :
BİST 100 GETİRİSİ =%995(önceki %1000) ; BİST 30 getirisi = %608(önceki %540) ; BİST 50 getirisi = %489(önceki %450) ; BİST TMTT25 getirisi = %1168(önceki %970).
4 – “Şu DRİZM de temettü, temettü diye nasıl yazılar yazıyor. Halbuki şirket kar etmezse nasıl temettü dağıtacak? Temettü şirkette kalırsa şirket bu parayla yatırım yapar, makine alır, böylece büyür, daha çok kar eder. Daha çok kar ise hisse değerinin artışı demektir.Bu basit gerçeği bile anlamaktan aciz mi bu adam ? Bence verileri taraflı ve yanlış…. QUEENSTOCK ta bir çalışma yapayım da havasını söndüreyim şunun” dedim ve “NET KAR ARTIŞI + TEMETTÜ VERİMİ” formülünü test etmeye karar verdim :
BİST 100 GETİRİSİ = %6600(önceki %1000) ; BİST 30 getirisi = %3720(önceki %540) ; BİST 50 getirisi = %3990(önceki %450) ; BİST TMTT25 getirisi = %3770(önceki %970).
Program 10 dk.da YANILDIĞIMI gösterdi. Bu durumda ya verileri kullanarak zengin olacağım, ya da verileri görmezden gelip mutlu-mesut ama görece fakir yaşayacağım. Ben borsayla para kazanmak için uğraştığımdan tercihimi fazla getiriden yana kullanacağım……
Bir borsa yatırımcısında olması gereken 4 özellik şunlardır :
1- İYİMSERLİK
2- SABIR
3- DİSİPLİN
4- STRATEJİ
Temettü yatırımcıları konu İYİMSERLİK, SABIR ve DİSİPLİN olunca kendilerini kanıtlamış yatırımcılardır. Ben STRATEJİ hakkında bir şeyler yazacağım.
Diyelim ki ben uzun vadeci bir yatırımcıyım. Stratejim temel analize dayanıyor : hisselerin defter değerine, yatırımına, haberlerine vb. bakıyorum, avantaj lehime ise hisse değerine ulaşana kadar topluyorum. Yine diyelim ki incelemelerim sonunda bir hissenin defter değerini 100TL buldum, hissenin fiyatı 15 TL. toplamaya başlıyorum, topluyorum, 100 TL civarına kadar bekliyorum. BİR ŞEY HARİÇ her şeyi hesaplayabilirim, hesaplayamadığım ise ZAMAN (hisse ne zaman 100 TL olacak; 3yıl sonra mı? 5yıl? 10 yıl?).
1.Soru şu :Bu kadar zaman bekleyeceksem (ki İYİMSER UVY olarak bekleyeceğim) bu zamanı DAHA KAZANÇLI bir şekilde değerlendirebilir miyDim? AL-TUT-BİRİKTİR stratejisine bağlı kalarak mutlaka bir miktar getiriden vazgeçiyorum tabii ki, fakat bu getiri kaybı önemsenmeyecek düzeyde mi ?
2.soru : amacım ne ? haklı çıkmak mı? Para kazanmak mı? (profesyoneller bir işi kazanç için yapar, amatörler kişisel nedenlerle...)
Bu düşünceden yola çıkarak QUEENSTOCKS programı ile geçmişe yönelik birçok test yaptım, sonuçları aşağıda özetlemeye çalıştım :
1.SİSTEM……AL-TUT-BİRİKTİR STRATEJİSİ
01.01.2005 ile 28.06.2017 tarihleri arasında AL-TUT-BİRİKTİR tarzı yatırım stratejisi ile bazı hisse getirileri şöyle :
a- ADANAB…………….%1684 (yani başta yatırılan 100.000 TL 1 milyon 684 bin TL olmuş)
b- EREĞLİ……………….%1500 (100.000 TL ,eski parayla, 1,5 trilyon TL olmuş)
c- TÜPRAŞ……………..%2000 getiri sağlamış…
Yani eğer “başlangıç tarihinde hisseyi alıp, sadece elinizde tutmanız ve temettülerle de hisse almanız durumunda” bu getirilere ulaşacaktınız.
2.SİSTEM……DÖNEMSEL ALIM STRATEJİSİ
Bu stratejide yapılan, özetle, şu :
A- Bir başlangıç tarihi belirle. (bulunduğun ayın 20. Günü örneğin)
B- Hisseleri TEMETTÜ VERİMLİLİĞİNE göre sırala. (matriks, fastweb, queenstocks vb. bir program ile ya da aracı kurumundan iste…) (favorim QUEENSTOCKS…)
C- Paranı 10 eşit parçaya böl, İLK 10 HİSSEDEN, parasal olarak eşit miktarlarda, AL.
D- Eğer temettü alırsan aynı günkü fiyattan alım yap.
E- Yeni biriktirdiğin parayı ekleyeceksen bir sonraki hisse seçim zamanını bekle.
F- 3 ay sonraki aynı günü bekle.
G- 3 ay dolduğunda yeni hisselerini belirle…..eskileri satıp yeni hisselerini parasal olarak eşit miktarlarda al……..3 ay sonra aynı işlemleri tekrarla.
Bunun dışındaki her şey temettü yatırımcısının zaten olmazsa olmaz yetenekleri : DİSİPLİN ve SABIR İLE SİSTEMİNİ UYGULAMAK….
Bazı örneklere bakalım :
01.01.2009 / 28.06.2017 tarihleri arasında (KRİZ SONRASI DİP) en iyi getiriyi sağlayan BİST TEMETTÜ şirketleri şunlardır :
1-ASELSAN %7000 ; 2- EGEEN %6600 ; 3- TOASO %4000 ; 4- TTRAK %3600 ; 5- ADEL %2700 ; 6- AKSA %2300 ; 7- ARCLK %2100; 8- ERBOS %2000 ; 9-SODA %1850 ; 10-OTKAR %1800
(AL-TUT-BİRİKTİR STRATEJİSİNE GÖRE ORTALAM GETİRİ %3400)
AMA........Eğer paramı….HER 3 AYDA BİR…BİST TMTTDEKİ…..TEMETTÜ VERİMİNİ EN ÇOK ARTTIRAN 10 HİSSELİK PORTFÖYE YATIRSAYDIM GETİRİM……%4500 olacaktı…..(ESKİ PARAYLA 1,1 TRİLYON DAHA AZ KAZANACAKTIM).
01.10.2007 / 28.06.2017 tarihleri arasında (KRİZ ÖNCESİ ZİRVE) en iyi getiriyi sağlayan BİST TEMETTÜ şirketleri şunlardır :
1- ASELSAN %3000 ; 2-EGEEN %2400 ; 3- ADEL %1400 ; 4-BRYAT %1150 ; 5- AKSA %1100 ; 6-TTRAK %1000 ; 7-GUBRF %.960 ; 8-BIMAS %.850 ;9- SODA %.800 ; 10-INDES……….%.800
(AL-TUT-BİRİKTİR STRATEJİSİNE GÖRE ORTALAM GETİRİ %1350)
AMA.....Eğer paramı….HER 3 AYDA BİR…BİST TMTTDEKİ…..TEMETTÜ VERİMİNİ EN ÇOK ARTTIRAN 10 HİSSELİK PORTFÖYE YATIRSAYDIM GETİRİM……% 3000 olacaktı…..(ESKİ PARAYLA 1,6 TRİLYON LİRA KAYBEDECEKTİM).
BU ÇALIŞMA İÇİN HESAPLANMIŞ BAZI İSTATİSTİK VERİLERİ ŞU ŞEKİLDEDİR :
a- BAŞLANGIÇ……………………………………….100
b- DÖNEM SONU KAR……………………….….2882
c- NET KAR…………………………………………%2882
d- KAZANDIRAN ALIM-SATIMLAR……..%69,49
e- ORTALAMA KAR……………………………. %6,85
f- KAYBETTİREN ALIM-SATIMLAR…….%30,77
g- ORTALAMA ZARAR…………………………% (-5)
h- SHARPE ORANI……………………..……………1,09
i- TREYNOR ORANI……………………..…………10,93 K-RATİO(AYLIK)………………………..………..0,45
j- BETA…………………………………………..………0,75
k- STANDART SAPMA…………………….….…..7,53
(BU VERİLERİ QUEENSTOCK PROFFESIONAL versiyonu hesaplıyor; İNVESTORDA YOK maalesef….)
Yukarıdaki veriler şöyle yorumlanabilir : ”Eğer önümüzdeki dönemde de 2008 krizi, gezi olayları, suriye savaşı, uçak krizi, darbe girişimi büyüklüğünde olaylar olursa da bu yöntemi sabır ve disiplinle uyguladığımda; yapacağım toplam işlemin %70 inde kazanacak, %30 unda kaybedeceğim ve sonuçta 100 BİN LİRAM yaklaşık olarak 3 MİLYON LİRA olacak.”.
01.01.2005 ten bugüne kadar (28.06.2017) BİST TEMETTÜ endeksine dahil hisselerden en çok kazandıran İLK 10 HİSSE şunlar :
1—ASELSAN %8400 ; 2- ADEL %4400 3- OTKAR %3900 ; 4-TTRAK %3800 ; 5-EGEEN %3500 ; 6- GUBRF %3200 7-SODA %2800 ; 8- PETUN %2200 ; 9- TSKB %2000 ; 10- TOASO %2000
Eğer AL-TUT-BİRİKTİR STRATEJİSİ ile 01.01.2005 de bu 10 hisseyi alıp tutsaydım ort. Getirim %3600 olacaktı (başlangıçtaki 100.000 liraM 3,6 milyon lira olacaktı)
AMA EĞER 01.01.2005 ile 28.06.2017 tarihleri arasında;
Eğer paramı HER 3 AYDA BİR…BİST TMTTDEKİ…..TEMETTÜ VERİMİNİ EN ÇOK ARTTIRAN 10 HİSSELİK PORTFÖYE YATIRSAYDIM GETİRİM……% 16000 olacaktı…..(YAKLAŞIK 12,5 TRİLYON LİRA AZ KAZANACAKTIM)
Eğer paramı HER 3 AYDA BİR…BİST TÜMDEKİ…..TEMETTÜ VERİMİNİ EN ÇOK ARTTIRAN 10 HİSSELİK PORTFÖYE YATIRSAYDIM GETİRİM……% 22000 (YILLIK GETİRİ %72 yaklaşık)
SONUÇ OLARAK ; yazdıklarım ve yaptığım diğer çalışmalarda gördüğüm şey şu : bu strateji, AL-TUT stratejisine göre, çok daha fazla getiri sağlıyor. Eğer benim için önemli olan elde ettiğim getirinin maximizasyonu ise (ki öyle) sistem işe yarıyor. Nitekim son 2,5 yıldır da bizzat kendim uygulayarak para kazanıyorum.
İŞTE BEN BU VERİLERE BAKARAK TEMETTÜ YATIRIMCISI OLDUM......
Sayın Drizm bu temettü verimliği ilgili verilere ücretsiz alabilecegimiz bir yer , site varmi. Birde 3 aylik donem sonlarında o gün 10 hisseyi prensip olarak satıyoruz dimi taviz vermiyoruz karda oturmak sürdürmek yok dimi
LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
eyvallah, enflasyona mevduata ezilmeyen bir temettü getirisi dersek yine aynı güzergahta birleşiriz , yukarıda saydığım türkiyenin dört büyük grubunun kağıtları zaten yine en iyi temettü verimi ve getirisi sunan kağıtlar olarak karşımıza çıkacaklar
birde şunu unutmayalım mal alıştan kazandırır, ttrak 10 sene önce 10 liraydı, blok sermayeyle yatırım yapabilen yatırımcılar şu an hem sermaye değeri hemde maliyetlerine göre temettü veriminde rekor kar ettiler :ok:
ben yıllar önce üye değilken temettü başlıklarında yazan epikur hoca vardı, epikurun mantığı temettü kağıdını f/k nın çok şiştiği dönemlerde tahtanın alım yönünde doyuma ulaştığını düşündüğünde satmak, bilanço görünümlerinin önümüzdeki dönem bozulacağını hesap ederek satmak ve tahta fiyatı gerilediğinde almak yönünde bir biriktirme stratejisiydi yada ben böyle anladım
keşke aramızda olsa tekrar okusak
ben klasik biriktirme metodunu uyguluyorum,çünki çok yakın piyasa ve hisse takibi yapacak vakti bulamıyorum
buna göre
* karlar azaldığında tahta gerilediğinde hazırlığım varsa blok alırım
* şirket yatırıma gideceğinde temettü ödemeyeceği kararı çıktığında gerilerse hazırsam blok alırım
* temettü ödemeleri a kabinde hazırsam blok alırım
bunun dışında alımlarımı her fiyat seviyesinden düzenli olarak aylık yaparım
peki ben ne zaman satarım ? yada hiç satarmıyım ? :wu:
bende satma mantığı oluşturabilecek borsadaki işlem hareketlerini hızlandırabilecek her zaman en etkili faktör
-şirketin satışı
-bir gayrimenkul varlık satışı
-yada flaş nispette bedelsiz sermaye artırımıdır !
yani burada tahta yapıcılar muhasebedeki T cetveli ve kasa hesabı mantığıyla hareket eder şirket kasasına yada sermayesine para gireceğini fiyatlarlar,
özellikle türk yatırımcısının bistde daima iyi iş yapan bu iki faktörü sevdiğini bilen tahta yapıcılar kartopu etkisini bistde çok iyi yaratarak hisseye yatırımcı çeker ve sürklase ederler:bravo:
bu noktada kendimce artırmak istediğim hedef hisse miktarına ulaşabileceğim kar marjının oluşacağına inanırsam satar ve hedefime ulaştığımda işlemi tamamlarım, bu noktada bir gözüm hep alım kademelerindeki hacmin derinliği ve kimlerin aldığında olur
bu bahsin uygulanabilirliği bistde nadir gerçekleşen durumlardandır, en gerçekçi ve uygulanabilir örnek 3 yıl önceki afyon çimentonun çimsaya hisse devrindeki sermaye artırımı olmuştur,
sabancı grubunun açıklamasıyla 20 liradan start alan afyon iki üç aylık periyotta 150 tl yi görmüş ve sonrasında bölünmüştür, ara kademelerde panikle satan artık düşer diyerek satanların her malı alınmış ve hisse hep tavandan kapanmıştır,
sebebi bedelsiz hareketinin uzun yıllardır iştahla beklenen bir durum oluşudur,yani bu bistde yaşanan ender ve istisnai bir tahta hareketidir
bu her zaman kollanabilecek takip edilebilecek bir durum olmadığından yada en azından benim açımdan vakit ayıramadığımdan net uygulanabilir değildir bu nedenle satmam varlığımı tehlikeye atmam atamam, nasipse hedefime 5 yıl geç ulaşırım ama ulaşırım
saygılarımla
bir sorum var yıllarca eski borsacılarda gördüğüm birşey bu büyük ihtimal yeni arkadaşlarda duyuyor ve anlam veremiyordur.
TAHTA yapıcı ? kimdir nedir nasıl birşeydir. Böyle birisi varmıdır varsa ne yapıyordur yapıyorsa neden yapıyor yaparken hangi yolu izliyor ve bunu gerçekleştirirken nasıl para kazanıyor birisi açıklayabilirmi ?
Yıllar yıllı herkesin dilinde bir tahta yapıcı furyası var ama kimsede yaw bu tahta yapıcılık nasıl birşey nasıl para kazanıyor diye sormuyor ?
Sanki riski çok düşük bir biçimde tahtayı kaldırıyor da ee bizim kylerden bu hisseyi alıyor sonra elıne bosaltıyor deniliyor genellıkle.
Peki ama okadar mılyon TLlerle herhangibir hisseyi alarak yukarı sıçratmak ve bunuda bazı ky'lerin alacağını düşünerek bu riski üstlenmek mantıklımı ?
bir hisse fiyatı 5 tl de ise ve bir tahta yapıcı(lar) 5 lıradan alsa fiyatı 6 ya kadar taşıyor olsa malıyetı en az 5,60 olacaktır en düşük ihtimalle yukarı gittikçe satış baskısı artacağı için yukarı yonde bir maliyet oluşur 5,60 - 5,70 arası ama biz 5,60 diyelim.
farzedelim 1 mılyon TL ile fiyatı 6 yaptı Evet şimdi 6 lıradan ve üzerinden küçük yatırımcı 1 mılyon TLlık alım yaparsa.
BU adam % kaç kazanacak bir bakalım
5,60 %7 si 6 TL eder.
%7 kazanmak için x hissesini 5 lıradan 6 lıraya getiriyor 6 lıradan ve üzerinden 1 mılyonluk alış olmasını bekliyor ????
Bu nasıl bir risktir %7 için bu riske değer mi ? 6 lıradan 1 mılyonluk lot alınacagının garantısı var mı ?
1 mılyonu olan bir adam bununla ugrasır mı ?
verdiğim örnek tahta yapıcılar için söylenen örneğin en makul kalanı bir tahta yapıcıdan beklenen fiyatı en az %100 yukarı çektirmesidir.
mesela 5 lıradan 10 lıraya taşıyıp hisseyi 10 lıradan kucuk yatırımcıya satmaktır.
Eğer tahta yapıcı var ve bunu yapıyor diyorsanız borsadakilerin %90 yani kyler 10 lıradan mal alıp resmen bilgisizliklerini konuşturuyorlar. yani kucuk yatırımcı dedğimiz adamın zaten parası az demekki bu parası azlar birleşerek 1 mılyonu TL para cıkartacaksa ceplerinden ozman bunun için sayıca cok fazla ky olması lazım.
Yada totalde tahta yapıcı diye birşey yok bu durum onun bunun senin benim gibi adamların alışıyla gerçekleşiyor veya o hisse senedinden satıcı bulunmuyor veya daha az satıyor. bu sebeple kucuk sermaye ıle yukarı gidebiliyor hisseler.
Bana sorarsanız tek bir ihtimal var bir tahta yapıcı varsa halka açık taraf %50 ise en az %30 u bu tahta yapıcıda bulunmalı hıssenin.
Ozman kendi satmayarak hissenin yukarı cıkmasını bekleyebilir. diğer %20 nin alış verişi sayesinde.
İşin garip olan kısmıda şirket %20 lık kısmını birilerinin alıp satması için o hissenin talebın yuksek olması gerekir talep yuksek olması için şirketın karlı olması gerekır.
EE karlı sırket yukarı gıdıyor demekkı tahta yapıcıdan degıl şirket gerçekten ıyı ıs yaptıgı ıcın yukarı gıdıyordur bunun tahta yapıcı ıle alakası kalmıyor.
yani tahta yapıcılık işi biraz uydurma gibi görünüyor mantıklı bir strateji çıkartamıyorum. Sizde bir düşünün derim bugun sıze 1 mılyon TL versem ve sıze tahta yapıcı ol desem bu işten nasıl kar edeceksiniz.
Traderler veya uzun vadeli yatırım dışında yatırım yapanlar tahta yapıcılar sayesınde değil aslında kendi hataları ve bilgisizlikleri yüzünden zarar ediyor.
Çünkü tahta yapıcılık diye birşey ıspatlanabilir bir tarafı yok gibi eğer varsa malı tepede alan bilgisiz yatırımcı olur peki malı tepede almaya razı olan kişiler mi suçlu yoksa var oldugunu sandıgımız ama ıspatyamadıgımız tahta yapıcı mı suçlu karar sızın ?
aynı konuyu maniplatörluge bagladıgımızda evet hemen herkes maniplasyon yaparak bir baskasını alıma teşvik ederek talep dengesini bozabilmektedir. Fakat burada suçlu olan yine maniplator değildir bence. Alıma razı olan yatırımcının ta kendisidir. Cunku hayali henüz gerçekleşmemiş ama gerçekleşme ihtimali yüksek diye hisse senedi almak bana göre bir yatırımcılık hatasıdır. Gerçekleşip gerçekleşmeyeceği kesin olmayan veya gerçekleşse dahi ne getireceği kesin olmayan hiçbirşey bana göre alınmamalı.
Bu sebeple sen x kişisinin şöyle güzel dediği hisseyi gidip alıyorsan bu onun değil senin hatandır.
Kıascası beklenti ile hisse alınması sonrası zarar edılırsede bu ne şirketin nede bu beklentıyı yayan şahısların sucu değildir. Bu senin hatandır.
Oysaki yatırımcıların coğunda ben bilirimcilik ve doğru yaparım demek çok önemlidir. Bu yüzden kendi hatalarını örtmek kendinin aslında kusursuz oldugunu göstermek yada öyle zannetmek için tahta yapıcı büyük yatırımcı çarpıcı cırpıcı gibi takma isimler bulup hayali kahramanlar yaratmış ve ben hatalı değilim tahta yapıcı yüzüden oldu veya sunun yuzunden oldu diye kendilerini suçlamazlar.
Sanki para kaybetmemek ellerınde değilmiş sanki onlar herşeyi 4/4 luk yapmış ama bir başkası onu hep kandırmış gibi düşünürler.
Halbukı eğer para kaybettiysek nasıl ve ne şekilde olursa olsun bu kesinlikle ve kesinlikle bizim hatamızdır. Eğer aklımızın mantıgımızın düşünme irdeleme anlama kabılıyetı oldugunu düşünüyorsak. Hatalı olan bir baskası değil biziz.
Siz hiç kendinize sordunuz mu yatırımcılardan veya kendinize sorun ben hatalı işlem yaptım ve zarar ettim diyen kaç kişi cıktı.
Halbukı cogumuz bir çok hatalı alış veriş yaptık. doğru işlem sayımız 100 ise yanlış işlem sayımız 200 dür.
Ama neden bu 200 adet yanlış işlemin sadece 3 tanesınden bahseder onunda sebebini tahta yapıcılara gulyabanilere filan bağlarız.
İLGİNÇ!
https://www.youtube.com/watch?v=UaCuZzK6r4o
Sayın ctugrul ;
İletinizden sonraki gönderilerimde sorunuzu cevapladığımı düşünüyorum.
Sayın hayrii,
1- yaptığım hesaplamalar ve verdiğim oranlar "hisselerin 3 ay sonunda tavizsiz satılmasına göre" düzenlenmiştir.
2- aracı kurumunuzdan, matriks ya da fasweb programı kullanan bir arkadaşınızdan verileri kolayca bulabilirsiniz AMA....benim tecrübem bu 2 programın verilerinin zaman zaman "saçmaladığı" yönünde... Bunun dışında ücretsiz bir site bilmiyorum fakat zaman zaman iş yatırım, garanti vb. sitelerden temettü verileri paylaşıldığını görüyorum; bakmak lazım....
lütfen yanlış anlamayın....Yukarıda anlattığım örneklerde görüldüğü gibi uzun vadede AYLIK ORT. GETİRİ % 13 civarındadır. 10.000 TL aylık ort. 1.300 TL kazanacak demektir. Buna rağmen “ programa 3 ayda 1 70 TL” vermeyi çok görmemek lazım.
Programı kullanmanın bir diğer avantajı ise şudur : Burada paylaştığım çalışmalar "temel formdur" ; çok basit değişikliklerle getirilerde artış sağlamak mümkündür. Bu nedenle kendi araştırmanızı yaparak özgün formülünüzü geliştirme fırsatınız da olur..
bol kazançlar.......
erhan bey, sen ve bende dahil olmak üzere alım satım emirlerinin yığıldığı aracı kurumlarda dahil olarak
bankalar, portföy yat.ortaklıkları ,fonlar, citi ve deutsche gibi meryll gibi global ölçekde müşterileri adına ve kendi fonları namına tüm dünyada hisse toplayan ve satan kurumlara genel adıyla tahta yapıcı diyoruz,
amatör yatırımcıya danışmanlık yapan aracı kurumların dahi algılarını etkileyebilen deutsche gibi global yatırımcılar burada oyunu kuran dünyadaki alınıp satılabilen tüm menkul değerleri borsa mecrasında trade edebilen müteahitlerdir, bizler onların kurduğu oyun masasına zar atıyoruz
bu kurumlar tahtada derinlikli alış ve satış yaratabilen kademeleri oluşturabilen doldurup boşaltabilen volümlü emirler yaratabilirler tahtayı tek başlarına sürklase edebilecek sallayacak yada pik yaptıracak algıyı oluşturabilen yatırımcı çekebilecek yada dökebilecek güce sahipler :ok:
mesela senin x tahtasına yatırdığın parayı çok rahatlıkla ısrarlı satış baskısıyla maliyetinin altına itebilir buharlaştırabilirler, ekranda haftalar ve aylarca maliyetinin altında bir portföy yatırımı görebilrisin !
pekii sen ne kadar bekleyebilirsin ? onlar bu zaman zarfında farklı tahtalarda milyonlarca kez işlem yaptılar ve para kazandılar !:yes:
işte bu yüzden spekülasyon mekanizmasının içinde değilim artık, bilmem anlatabiliyormuyum ? onlar istediği müddetçe kazanırsın bunu kabul etmek gerek
ben artık şirket ortağıyım hisselerimi artırmak ve kardan daha fazla pay almak tek hedefim dediğin anda borsa sana birşeyler vermeye başlıyor, ben artık bu level a atladım
sağlıkla kal
bilgilendirme için teşekkürler gunaydın hocam.
Lakin sana özel değil böyle düşünen herkese söylüyorum bunları.
Benim ikna edici matematiğe ihtiyacım var. Herhangibir fon sahibi olsan dahi bunun matematiksel olarak gerçekleştirilmesi güç ve zor geliyor.
Mesela kendini fon gibi düşün. X hissesi olsun bu hissede bilancoda karlarını bır oncekı döneme göre %50 arttırmış olsun.
5 lıradan ben aldım. Hadi beni bıktır bezdir veya malımı çal.
Ne kadar indirebilirsin bu hisseyi unutma tahtada başka fonlar baska insanlar da var.
BU çok mantıksız tutamaz o hisseyi aşağıda.
Ha ama dersenki karı önceki dönemle aynı gelen bir %0 arttırmış hisseyi aldım 5 lıradan. Ozman bu hisseyi aşağıya itip orda tutabilir. uzunca bir süre. ANcak burada bir suçlu ararsak bu fon değil senin karini arttırmayan bir hisseyi almış olmandır. Yani ben suçluyumdur.
Hisseyi aşağı iten fon değil. Benim anlatmaya calıstıgım şeyde budur. Mesela tupras gayet güzel bir bilanco yayınladı.
Bunu ilk bilanco geldiğindede topıkte konusmustuk. Hadi indirsin ne kadar indirebilecek ne yapabilecek.
Bilancosunu arttıran hisseyi baskılayamazlar ellerinde patlar. Onlar zarar eder.
Yatırımcı uyanık olup karını arttırmış şirketi almaz, sonra zarar ederse vahy ben değil tahta yapıcılar batırdı diyor.
Ulen senın aldıgın şirketin karlılıgı bir önceki döneme göre artmışmı önce ona bak ondan sonra hata tahta yapıcıdamı sendemı gör.
Mesele bu.
Çok güzel özetlemişsiniz Sayın Günaydın,
90 yıllarda borsa henüz bu kadar derinleşmemişken bir de çakal tahta yapıcılar vardı. Bildiğin spekülatör manipülatör olan derinliği ciddi az olan hisselerde kaldır indir yapıp KY'yıgel gel hareketi ile ağlatan yok eden tiplerdi bunlar. Borsa derinleştikçe yok olup gittiler ama bir sürü günlük veya kısa vadeli trade eden kişiyide tükettiler. Borsa kumardır efsanesi o günlerden yadigardır. Bunların kuyruğuna takılıpta yok olup gidenlerden yadigardır.
O yok olup gidenlerin yerini bugün kısmen de olsa, yine günlük veya kısa vadeli trade edipte bu trade'lerini işte bugünün modası olan robotlara, yazılımlara bağlayan daha gelişmiş versiyondaki traderlar aldı. Hadi bunlar akıllı, teknolojiden anlayan adamlarda halen seans salonlarına takılan oradaki 25-30 yaşındaki sözde yatırım uzmanının lafıyla hareket edipte gün içinde alıp satarak para kazanacağını zannedenlere ne demeli? Bunların içinden para kazanan hep çok azdır. Ama para kazandığını iddia eden hep çok fazladır.
Borsa derinleştikçe, çakalların yerini Sayın Günaydın'ın belirttiği gibi gerçekten gücü olan piyasayı istediğinde yönlendirebilen, senin benim evime kurduğum robotların alasını kullanan büyükler aldı. Öyle büyükler ki, tekniğe bakıpta şurdaydı, burda olmalı yaklaşımlarıyla para kazanmaya çalışanların baktığı o noktalara karar verip döndürebiliyorlar, bizde yeni noktalara bakıp bundan sonra şurada olacak diyoruz.
Bu döngünün içine girdin mi para kaybetmen büyük olasılık.
Bu günlük veya kısa süreli trade'lerden bayağı para kaybettikten sonra, uzun süre önce kendime göre benimsediğim birkaç temel kural var kendime göre uyguladığım;
1- Borsaya asla kısa süre sonra ihtiyacın olacak parayla girmeyeceksin. Gireceğin para mümkün mertebe, senin günlük ihtiyaçlarını karşılayacak paranın bir parçası olmayacak.
2- Temel analiz mutlaka yapacaksın, gelişmeleri izleyeceksin. Kendine göre doğru olduğuna inandığın noktadan gireceksin.
3- Çıkış stratejin ve zaman-karlılık marjın önceden belli olacak
4- Belirlediğin noktadan sonra piyasa hala aksi yönde devam ediyorsa bile panik yapmayacak ve bekleyeceksin. Zira 1. madde bekleyebilmen için var.
5- Belirlediğin zaman-kar marjını yakaladığında çıkış yapmakta tereddüt etmeyeceksin. Zira 3. madde bunun için var.
6- Sen çıktıktan sonra piyasa yükselmeye devam etse bile arkana bakmayacaksın.
7- Hep sabırlı ve disiplinli olacaksın. Hiç bir koşulda panik yapmayacaksın. Bunu yapabilmek için 1.maddeye uyacaksın. Yoksa zaten yapamazsın.
8- Temettü için yatırım yaptıysan, şirket finansallarını/bilançolarını/şirketin içinde bulunduğu sektörle ilgili koşulları/şirketle ilgili haberleri vb. sürekli takip edeceksin. Bunlarda bozulma gördüğün zaman vedalaşmayı bileceksin. Bozulmadığı sürece, hissede kalma sabrını göstereceksin.
Eğer genç birisi isen ve elinde borsaya ayırabileceğin toplu para yoksa, mümkün mertebe her ay gelirinden bıkmadan usanmadan belli bir miktar para ayırıp hissenin fiyatına bakmadan çok uzun vadede, güçlü bir şirketin hissesini alacaksın. Temettü aldıkça onunla da hisse alacaksın. Bunu yapabilirsen sonuçlar seni çok şaşırtacak. Yapabilirsen diyorum çünkü çok zor iştir. Büyük disiplin gerektirir. Öyle robotlarla çalışma veya günlük trade'in janjanlı havasınıda vermez insana.
Bunun canlı örneği benim eşimdir. 21 yıl boyunca maaşından bıkmadan usanmadan İŞ C hissesi almıştır. Yaptığının arkasında hiç bir strateji, temel veya teknik analiz yoktur. O ay fiyatı ne ise, maaşından arttırdığı ile öylesine almıştır. Şu anda kendi emeklilik maaşının 1,85 katı temettü alıyor.
Kalın sağlıcakla
seni çok çok iyi anlıyorum erhan bey samimiyetimle yazıyorum
borsada elbette trade ederek para kazanmak mümkün, ancak speğin nereden dönüp nereden yürüyeceğini anlık takip etmek gerekiyor, bu meşakkatli bir iş ve 7/24 yoğunlaşmak gerek
bunun yerine hedeflenen kağıtlardan para kazanmanın yolu belli zaten, seninde tecrübe ettiğin üzere
- büyümek için çektiği krediyi ödemekte zorlanmayan
-bataktan çıkan
-şirket evliliği yapan
-ihracat rakamlarını kontratlarını artıran
-gayrimenkul varlık satışı yapan
-iştirak hisselerini yada yan şirketini satan
-astronomik ölçekde bedelsize giden yada uzun yıllardır biriktirilen temettüyü blok olarak ödeme kararı alan şirket hisseleri rahatlıkla algı yönetimiyle speküle edilir ve hacim artar
bu saydığımız hareketlerin özü kasaya yada sermayeye para girecek olmasıdır, ancak kalıcı primler yaratılmaz bariz spelülatif fiyatlamadır birilerine mal verilirken birileride maliyetlerine göre satmaya başlar
ancak daima kalıcı hareketler kollanmalı sermaye değeri korunmalıdır diyorsak şirketin ciro ve karlılık hanesindeki tablo yanısıra finanse edilebilir borçları stok hareketleri hiçbir zaman yanılmayacağımız primleri verir bize, belki vade uzar ancak hisse mutlaka ve mutlaka hakettiği değerlemeye varır
yani lafın hülasası , trade ederkende sağlamcıydım 4 büyüklerin dışına asla çıkmadım, iş c den, afyondan, bolu dan tüpraş tan toaso dan para kazandım ancak ne vaderderse etsin asla patron hisselerine girmedim, gezi olaylarındaki şok piyasa çalkantısında sermaye kaybım bana artık trade borsacılığının türkiyede küçük yatırımcı için sona erdiğini çok açık anlatıyordu bende tamamen temettü yatırımına yöneldim ve çok şükür taşıyabileceğim bir kayıpla kurtuldum.
iyi akşamlar
bende sizi anlayabiliyorum traderlik gerçekten zor bir iş ve yapılası bir iş değil gibi en azından sradan işinde gücünde olan insanlar için oldukça zor ve başarı oranı malesef çok düşük işin psikolojik boyutu çok fazla etki gösteriyor ve bu zaaftan ötürü para kaybına sebebiyet veriyor. Hele günlük bir kaç günlük alış satışlar tam bir rezalet olur genellikle.
Bu sebeple manuel tradeyi aslen öneren bir prensibim yok. Benim insanlara stem ettiğim nokta ne yaparsak yapalım bu bizim suçumuz olmalı yani bir başkasına veya x bir bahaneye sebep bulmanın yanlış oldugunu düşünüyorum. Sorun bizde yani diyeceksinki benim psikolojim bunu kaldırmıyor hatalı işlem yapıyorum bitti. Veya işte yapamıyorum ugraşamıyorum yanlış yerde alış ve satış yapıyorum. Yani kendimizi suöçlamamız lazım bence başarıya ve doğru yola ancak böyle ulaşabiliriz. Bir iştede illa başarıya ulaşacağız diye birşey yok ama bir başka bahaneye sıgınmaktansa gelişmemiz için hatayı kendimizde aramayı daha doğru bulmaktayım. Senin için söylemiyorum bunları genel konuşuyorum yani.
Mesela benim önerim Sanki traderliğe teşvik etmek gibi görülüyor. Traderliğin kafalardaki imaji ise genellikle olumsuz çünkü neredeyse borsacıların %85 'i trade etmiş ve büyük cogunlugu para kaybı yaşamıştır.
Traderlikte bence kendi içinde ayrılıyor. Belkide önerdiğim yöntemin adı traderlik değil ama genel hatlarıyla öyle gibi algılanıyor.
Mesela ben yatırımcılara şunu öneriyorum hissenin bilancosuna bakar uygun noktadan alımını yaparsın 3 ay sonra gelen bilancoya bakarsın yine karı artmışsa devam hiç satma bir sonrakıne bakarsın iyi ise devam hiç satma bu şekilde 5 yılda elinde tutabilirsin.
veya alırsın hisseyi 3 ay sonra gelen bilanco kötü gelir satar bir başkasına değiştirirsin. Dikkat eddin işin içinde teknik analiz vesaire hiçbirşey sokmadım. Sadece bilancoya baktım iyi ise tutum kötü ise değiştirdim. Benim tavsiyem yatırımcılara budur.
Burada yatırımcıyı belli bir kalıbada sokamıyoruz aldıgı bir hisse eğer iyi bilancolar yayınlamaya devam ederse bu yatırımcı uzun vadeli yatırımda yapmış olabiliyor. Eğer kötü giderse 3 ay sonra değiştirdiği için kısa vadeli yatırım da yapmış oluyor.
Bence yatırımcılar kendini bir kalıba sokmaya zorlamamalı rahat ve özgür davranmalı bir yere aidiyet duygusu içinde hareket etmemeli beynini özgür bırakmalı mantıklı olan şekilde hareket etmeli. Buda öyle tahmin ediyorum ki başarıya götürecektir bizleri.
Bu sebeple ben "uzun vadeli yatırımcılık yoktur" cümlesini daha önce kullanmıştım. Şimdi ne güzel yazıyordun bozdun bak yine diyenleriniz olabilir. Emin olun bozma peşinde değilim neden bu cümleyi kurdugumu acıklayayım. Uzun vadeli yatırımcıyı uzun vadeli yapan şey hissenin kendisidir. Yani aldıgınız hisse eğer iyi bilancolar yayınlamaya devam ederse tutarsın tutugun için uzun vadeli yatırımcı olursun. Eğer hisse senedin kötü bilanco yayınlarsada satarsın uzun vadeli yatırımcı olamamış olursun.Bu sebeple bence uzun vadeli yatırımcılık aslen yoktur. Yani kimse ben uzun vadeli yatırımcı olarak girdim bu işe diyemez. BU bir niyet olabilir sadece.
Mesela dersinki ben uzun vadeli yatırımcı olma niyetiyle hisse alıyorum bu gayet doğaldır. Fakat aldıktan sonra olduda şirketin zarar açıkladı veya kötü bir olay yaşadı. Ozman satmalısın Uzun vade niyetiyle almıştın ama hisse buna izin vermedi. Olabilir bir başka hissede aynı niyeti güdersin. Bunu niye dile getiriyorum bazı yatırımcılar. uzun vade olayına öyle takılmışlar ki adamin hisse senedi fetöden kapanacak satmıyor. Niye ee uzun vadeli yatırımcılık olmaz ozman ben kendime söz verdim tek bir lot dahi satmayacam dedim diyor.
Yani beynin işlevi ortadan kalkmış mantık akıl algısı ortadan kalkmış. Böyle insanlar yok zannediyorsunuz sürüyle var. Kısaca Kendimizi bir kalıbın içinde hissetmeye zorlamamak lazım özgür davranmak lazım aidiyet duygusu içinde olmak zorunda değiliz. Birilerinin kötü gördüğü şey alslında senin için cok iyi olabilir veya birilerinin iyi gördüğü şey senin için kötü olabilir. birşeylere biryerlere ait olmak zorunda değilsin. Daha önce bir video paylaştım zekanın tanımıyla ilgili diikat ettiyseniz oradan farklı birşeydende bahsediyor. Mesela diyorki toplumun kabul ettiği şeyin doğru oldugunu nerden biliyorsun ? ilginç bir yaklaşım sergiliyor aslında tekrar izleyin farklı bir bakış açısı katıyor insana.
https://www.youtube.com/watch?v=25SgXKsxlCI&t=1s
Günümüzde herşey hızlı değişiyor, bu yatırım alanında da böyle....Eskiden herşeyi bizzat yaşayarak öğrenmek gerekirdi, şimdi öyle değil.....
En son gördüğüm örnek şu : "bir işte ustalaşmak için 10.000 saat gerekir" kuralını duymuşsunuzdur. “10.000 saat kuralı”nı unutun. Ya 20 saatte yeni bir beceri edinmek mümkünse?" Lütfen alttaki linke tıklayın :
http://www.hepsiburada.com/ilk-20-saat-p-HBV000006HWER
İşin başı merak......
trade konusuna gelince...... Artık trade de öğrenilebilir durumda......2016 yılında Yaşar ERDİNÇ’in verdiği online TEKNİK ANALİZ eğitiminde katılımcılara 3 adet formül verdi ve “eğer bu formülleri uygularsanız %75-80 oranında başarı oranınız olacak” dedi. Daha sonra ise aşağıda linkini verdiğim videolarda sonuçları değerlendirdi :
https://www.youtube.com/watch?v=bRuE-Dbpvh0
https://www.youtube.com/watch?v=adz7ivwanyE
Eğer sıkılmadan izlerseniz uygun teknoloji ve eğitimle (yapabilen) insanların trader haline geldiğini göreceksiniz. ben yapamıyorum ama şimdilik...kendimi geliştiriyorum, araştırıyorum, nihayet bu sıralar okuduğum bir kitapta bakış açımın yanlış olduğunu anladım. yeni bakış açısıyla bilgileri tekrar değerlendireceğim.
özellikle gençler (ve kendini genç hissedenler) her konuda olduğu gibi bu konuda da eğer meraklı olurlarsa hiçbirşeyin yapılamaz olmadığını bilmeliler..... Sadece önfikirli olmamak biraz da eğitime para ayırmak lazım.
"olmaz olmaz deme, olmaz olmaz".
eşimin parasını ben yönetiyorum 20 yıldır. geçen yıl bu zamanlar portföy büyüklüğümüzü söyleme hatasını işledim ; 1 ay sonra işinden istifa etti, emeklilik yaşını çalışmadan bekliyor......
Bol kazançlı işlemler dilerim.
@alloffs un sistemi
https://pbs.twimg.com/media/DFFHmoiWAAAX0h4.jpg
Sevgili Erhan Hocam,
Bu alemdeki bilginizi ve paylsiminizi hep takdir etmisimdir. Ancak, tahtayapici ile alakali sorunuzda bir tecrube eksikligi seziyorum. Hersey sizin dusundugunuz kadar basit ve duz mantik degil buralarda. 12,5 TL'den TOFAs alip, 2,3 TL ye indigini gordu bu gozler. Daha sonra da 50 TL den satip cikmistim. Sen neden bahsediyorsun!!!
Adamlarin elinde (almost) sinirsiz para varken, siz hangi sermaye ile onlarla asik atabileceginizi dusunuyorsunuz? Bilgi onemlidir, ama asla ve kata hersey degildir.
Vesselam,
freesky
Sn Hocam,
Iste borsa budur. Sectiginiz kagit herseydir, yeterince zamaniniz oldugu surece eninde sonunda kagitlar ederini bulacaktir. Bir ekonomi profesoru, sanirim Asaf Savas Akat, Ekonomi dergisinde yazmisti eski yillardan birinde: "Bana emaille ulasip, tuyo isteyenler oluyor. Halbuki onu bilseydim burada uc kurusa bu makaleyi yazarmiydim" mealinde bir yazisini okumustum. Cok guzel bir ders oldu bu bana. Cok bilen, cok kazansaydi, bugun hicbir araci kurumda analist kalmazdi yada ekonomi profesorleri parayi koyacak yer bulamayacaklardi. Yada, Erhan Hoca emekli olmus, mesajlarini bize Hawaaii'den gonderecekti. :plc:
Ama forumlardaki yazilara bakinca, atyarislarindaki buyuk bir kitlenin buraya tasindigini dusunmeye basladim. Adam resmen tempo tutuyor, "ayrilda gel kizim, kop da gel" diye. Cok degerli, bilgili, dolu dolu yazilar elbette yok degil. Ancak. hisse topiklerine gidip bakin, ne dedigimi daha iyi anlayacaksiniz. Bir hafta beklemis, cikmadi diye kagidini satiyor vatandas. :kahkah: :kahkah: :kahkah: Yani, alacak, bir hafta icerisinde tavandan veripo, baska tavanlik kagitlar kovalayacak. Haftada 20% kazanma hayalini MIlli Piyangi bile kurdurmuyor insana, el insaf ya Hu!!
Esiniz afiyetle yesin temettulerini, 20 kusur yilliik cefanin bir de sefasi olacak illa ki. :) Umarim ders olur bizlere...
Kalin saglicakla,
freesky
*halk yatırım, alkim kimya için tavsiyesini 44,90 tl hedef fiyatla 'al' olarak başlattı
Otokar
Kapanış (TL) : 127.5 - Hedef Fiyat (TL) : 89.1 - Piyasa Deg.(TL) :
3060 - 3A Ort. İşl.Hac.(mn$) : 10.19 ?
OTKAR TI Equity- Öneri :SAT Get.Pot.%: -30.12 Analist:
esirinel@isyatirim.com.tr
SSM Altay Tankı seri üretim ihalesine 3 şirketi davet edildi
Habertürk'ün haberine göre Altay Tankı seri üretim ihalesine
Otokar, BMC ve FNNS davet edildi. Haberde ayrıca şirketlerin ayrı ayrı
teklif verebileceği gibi Otokar'ın BMC ile yada 3 şirketin ortak bir
konsorsiyumla ihaleye girebileceğine yer verilmiş. SSM'nin strateji
belgesine göre SSM 2017 yılı içerisinde seri üretim için imzayı atmayı
ve 2020 yılında 15 tankın üretimine başlamayı hedefliyor. Altay tankı
için ilk seride 250, toplamda 1000 tank üretilmesi planlanıyor. "
Blogdaki yeni yazı.
http://uzunvadeyatirim.blogspot.com....k-hep-ayn.html
Cok eski zamanlardan elbetteki haberdar degilim
Ama durup dururken elger yeni ve hacimsiz degilse hicbir hisse
Durup dururken 12 den 2 ye dusemez.
Ya fazla degerlenmistir o yuzden dusmustur ya bilanco kotudur yada kriz yada kotu bir haber gelmistir.
Eger hisseler hicbir gerekce olmadan spek satti diye 12 den 2 ye dusecekse boyle borsada ne uzun ne kisa hic yatirim yapilmamali.
O gunun tarihini hatirliyorsan merak ettim incelemek isterim.
Benim makalede anlattigim sey hersey yolunda ve iyi iken hangi spegi getirirsen getir bos.
Ayrica duz mantik yaptigimi sanmiyorum isin ic matematiksel detayini anlamaya calisiyorum.
Yok yaw duser o demek daha duz mantik oluyor sanki abi ?
https://www.youtube.com/watch?v=ULPNl8t503I
Sayın Yaşar Erdinçten yararlı bir eğitim videosu. özellikle 13. soru ve sonrası bilgilendirici.....
İzninizle… 705 nolu iletideki sayın Alloffs’un stratejisi ile ilgili bir şeyler yazayım :
4 maddede sıraladığı şirket seçme kriterlerini uygulayarak 3 ayda bir ortalama % 10 getiri hedefliyorum. Bu durumda 10 yıl sonra getirim % 4400 olacak (OLMAZ, ama olacağını varsayıyorum).
5. madde olarak “BANKA ,YO, LEASİNG, FACTORİNG ŞİRKETLERİNİ DEĞERLENDİRME DIŞI BIRAKACAĞIZ” şartına bakıyorum :
İSYAT, CARDFA gibi şirketler getirimi azaltıyor mu gerçekten?” Hemen QUEEN STOCK a döndüm ve bu şirketlerin dahil oldukları endeksleri çıkararak testi yeniledim :
BİST 100 GETİRİSİ =%995(önceki %1000) ; BİST 30 getirisi = %608(önceki %540) ; BİST 50 getirisi = %489(önceki %450) ; BİST TMTT25 getirisi = %1168(önceki %970).
Yukarıdaki çalışmamda görüleceği gibi, söylenen hisseleri içeren endeksleri değerlendirme dışı bıraktığımızda getirilerde çok büyük değişiklikler olmuyor.
6. madde ise öyle değil : “ZARAR EDEN ŞİRKETE GİRME”…..
Yine aynı çalışmamda “seçtiğim şirketler arasında zarardan kara geçenler olsun ama zararını azaltanlar olmasın; böylece getirim daha fazla olabilir.” Bunu görmek için “NET KAR BÜYÜMESİ + FK>1” formülünü uyguladım .
BİST 100 GETİRİSİ = %400(önceki %1000) ; BİST 30 getirisi = %250(önceki %540) ; BİST 50 getirisi = %136(önceki %450) ; BİST TMTT25 getirisi = %345(önceki %970) ;
Yani eğer 6. Maddeyi hisse seçim kriteri olarak kullanacaksam 10 yıl sonraki getirimi CİDDİ ORANDA azaltmış olacağım…Örneğin BİST 100 için getirim %1760 seviyesine gerileyecektir. (Başlangıçtaki 10.000 TL 440.000 TL olabilecekken, 176.000 TL olacaktır.)
(Diğer maddeleri irdelemiyorum zira getiri iyice “kuşa” dönecek)….
çalışmalar bence yararlar farklı seçeneklerle ıstatıstıklerı paylaşmanı ısterım.
bir kitapta ünlü bir trader şöyle diyordu bir sektör belirle bu sektorun en iyi hissesini değil.
nisbeten iyi hissesini hatta genellikle yeni hisseyi alın demiş.
cunku eskı ve hacimli hisseler hiçbir zman size bir yılda %100 ü vermyecektir.
bu yuzden taze hısseler bulmaya calısın demiş.
buda o hesap zarardan kara geçince getiri artıyor yani aslında hantal hisselerle hareket etmeyip daha yenı oynak hısselerı tercih etmiş oluyor.
https://spinnegitim.com/urun/hisse-s...-stratejileri/
http://drerdincegitim.com
https://www.borfin.com.tr/genel/Egit...rtfoy-yonetimi
https://www.borfin.com.tr/genel/Egit...i=temel-analiz
http://www.kitapyurdu.com/kitap/piya...tap/87160.html
http://www.kitapyurdu.com/kitap/duyg...mci/23206.html
http://www.kitapyurdu.com/kitap/babi...mi/241595.html
http://www.kitapyurdu.com/kitap/fina...ut/416282.html
http://www.kitapyurdu.com/kitap/yati...si/352390.html
http://www.idefix.com/Kitap/Her-Yati...=0001686508001
http://www.kitapyurdu.com/kitap/spekulator/359901.html
http://www.kitapyurdu.com/kitap/tren...7%C4%B0S%C4%B0
http://www.kitapyurdu.com/kitap/kara...me=KARAR%20ANI
http://www.kitapyurdu.com/kitap/ekon...%20ANAL%C4%B0Z
http://www.kitapyurdu.com/kitap/sans...B0%C4%9E%C4%B0
http://www.kitapyurdu.com/kitap/8020...cturer_id=6264
Eğitim ve kitap seçkisi paylaşmak istedim.
Sayın drizm sizin 3 aylik donemleri kapsayan temettü verimliliği yüksek şirketlere yatirimi basit bur şekilde anlatirmisin. Daha once ozel mesajdan yazmissiniz ama forumda cikan bir sorun yuzunden hesap silindi mesajı okuyamadım.
LG-D855 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
01.01.2005 İLE 28.06.2017 tarihleri arasında tamı tamına % 22.000 oranında kazandırmış, yani başlangıçta konulan 10.000 lirayı 2 milyon 200 bin lira yapmış bir formülü paylaşıyorum :
1- bir başlangıç tarihi seç (mesela bugün, yarın vb)
2- BİST TÜM hisselerini TEMETTÜ VERİMLİLİĞİNE göre sırala. İLK 10 HİSSEYİ BELİRLE.
Bu aşamada belirlediğin hisselerin temel analizlerini, teknik analizlerini YAPMA, haberlerini OKUMA, alan-satanlarına BAKMA, gurularını-topiklerini OKUMA, EKRANINI KAPAT.
TAMAM MI?
ŞİMDİ SONRAKİ AŞAMAYA GEÇ.
3- Yatırım için ayırdığın parayı 10 parçaya böl. Belirlediğin hisseleri, parasal olarak eşit miktarlarda, Alım günü kapanış fiyatından/yakınından AL.
4- Takvimde 3 ay sonraki günü işaretle.
5- 3 AY SONRA YENİ ALACAĞIN 10 HİSSEYİ BELİRLE. Ogün elindeki hisseleri kapanış fiyatı/yakınından satıp, yeni hisselerini (PARASAL OLARAK EŞİT MİKTARLARDA) kapanış fiyatı/yakını fiyatlardan AL.
6- yukarıdaki adımları 3 ayda 1 tekrarla...
Bundan sonrası SABIR ve DİSİPLİN ile sisteme sadakat....
KESİNLİKLE YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.....
Eyvallah teşekkürler. Bu sistemin en verimli olduğu 3 er aylik donemler dimi. Dönemleri kısaltıp veya uzatsak getiride nasil değişiklikler olur acaba. Benim fikrimcede en uygunu 3 er aylik donemlerdir.
LG-D855 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bahsettiğim getiri 3 aylık dönemlerle yapılan hisse seçimleri için geçerlidir. Genellikle sistemde 3 ay en iyisidir.