-
Yatırım tavsiyesi değildir...
Diyelim ki NET KAR ARTIŞININ bir şirket için çok önemli olduğunu düşünüyorum ve AŞAĞIDA ANLATACAĞIM 2. STRATEJİYE GÖRE bunu içeren bir yatırım stratejisi geliştirdim. Yapacağım şey bilançolar geldiğinde net karını en çok arttıran hisseleri bularak ilk 10 hisseyi almak…Bu hisseleri heryerde bulabilirim , ama stratejimin geçmişteki getirilerini merak ettiğim için 70 TL vererek QUEENSTOCKS programını kullanmayı seçtim.
1 - 01.01.2005 ile 09.06.2017 tarihleri arasında;
ENDEKS………….……NET KAR ARTIŞI (yıllık)
XU100 = %1000 getiri ; XU50 = %450 getiri ; XU30 = %540 getiri ; TEMETTÜ25 = %970 getiri.
(Net kar artışı(yıllık) : önceki yılın aynı dönemine göre net karını en çok arttıranlar)
2 - Sonuçlara bakınca aklıma şu geldi : “ seçtiğim şirketler arasında zarardan kara geçenler olsun ama zararını azaltanlar olmasın; böylece getirim daha fazla olabilir.” Bunu görmek için stratejinizi şöyle formülize ettiniz : “NET KAR BÜYÜMESİ + FK>1”
BİST 100 GETİRİSİ = %400(önceki %1000) ; BİST 30 getirisi = %250(önceki %540) ; BİST 50 getirisi = %136(önceki %450) ; BİST TMTT25 getirisi = %345(önceki %970) ;
Tezimin sonucunu öğrenmek 10 dk. Sürmedi. Daha yolun başında önlemimi alma fırsatı yakaladım. Tezimin getirimi düşürdüğünü başta farketmek beni gereksiz zaman ve getiri kaybından korudu.
3 - Derken bu topiği okurken aklıma şu soru takıldı : “İSYAT, CARDFA gibi şirketler getirimi azaltıyor mu gerçekten?” Hemen QUEEN STOCK a döndüm ve bu şirketlerin dahil oldukları endeksleri çıkararak testi yeniledim :
BİST 100 GETİRİSİ =%995(önceki %1000) ; BİST 30 getirisi = %608(önceki %540) ; BİST 50 getirisi = %489(önceki %450) ; BİST TMTT25 getirisi = %1168(önceki %970).
4 – “Şu DRİZM de temettü, temettü diye nasıl yazılar yazıyor. Halbuki şirket kar etmezse nasıl temettü dağıtacak? Temettü şirkette kalırsa şirket bu parayla yatırım yapar, makine alır, böylece büyür, daha çok kar eder. Daha çok kar ise hisse değerinin artışı demektir.Bu basit gerçeği bile anlamaktan aciz mi bu adam ? Bence verileri taraflı ve yanlış…. QUEENSTOCK ta bir çalışma yapayım da havasını söndüreyim şunun” dedim ve “NET KAR ARTIŞI + TEMETTÜ VERİMİ” formülünü test etmeye karar verdim :
BİST 100 GETİRİSİ = %6600(önceki %1000) ; BİST 30 getirisi = %3720(önceki %540) ; BİST 50 getirisi = %3990(önceki %450) ; BİST TMTT25 getirisi = %3770(önceki %970).
Program 10 dk.da YANILDIĞIMI gösterdi. Bu durumda ya verileri kullanarak zengin olacağım, ya da verileri görmezden gelip mutlu-mesut ama görece fakir yaşayacağım. Ben borsayla para kazanmak için uğraştığımdan tercihimi fazla getiriden yana kullanacağım……
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri