borsanör tepeden týrnaga güzel bir açýklama yapmýþ. Fakat þu kýsma bir nebze katýlamamaktayým. Al sat yapmak istemeyip yüksek temettü hisselerine giren yatýrýmcýlarýn hisselerinin petun vb süpriz bilanco acýklamazlar genelde demiþ bir nebze dogru bir nebze yanlýþ. bazý dönemleri kötüde gitmektedir bu dönemler 1 seneyý bulup bazan 1 sene üzerinede cýkabilmektedir. O yüzden herne stratejiyle seçerseniz seçin.
hiçbir hisse 10 yýllýk tutulmak için alýnmamalý. alým ve satým yapmaya mecburuz/mecbursunuz. sürekli zarar açýklayan þirketi yýllarca elinde tutamazsýnýz tutmamalýsýnýz. Hiç bir hisse senedi gelecek 10 yýlda zarar etmeyeceðini garanti altýna alamazsýnýz.
Doðal olarak ayberk hocamýzýn kurdugu cumlelerede katýlamam hangi stratejiyi izliyor olursan ol AL/SAT hepsinde var ve olmak zorunda. bu kaçýnýlmaz. Hisseniz zarar ediyorsa onu tutmanýn bir mantýgý ve açýklamasý olmaz hadi 1 - 2 çeyreði idare edersinde devamýnda zarar açýklamaya devam ediyorsa geç kalýnmýþ olsada benim nazarýmda satýlmalýdýr.
Doðal olarak alým satým yapmak herkesin vermesi gereken en mantýklý ve yerinde kararlardan biridir. O alým satýmcý biz öyle deðiliz filan gibi cümleler al sat yapmak öcüymüþ gibi gösteriliiyor genellikle böyle birþey yok mantýklý olmamýz gerekir bir hisse zarar açýklýyorsa satmalýyýz kar açýklýyorsa almalýyýz. Kendi kendimizi niye kýsýtlayalým bize alma hakkýda satma hakkýda vermiþler. Birþeyler için kendimizi niye þart koþup zorlayalým. Mantýklý olan neyse onu yapmamýz lazým. araba ile gidiyorsunuz hýzlýsýnýzda yolunuzdan sapmak ýstemýyorsunuz. önünüze bir engel cýkarsa direksiyonu kýrmak zorundasýnýz deðil mi. yolumdan cýkmayacam diye direksiyonu kýrmamak ne diye bu hakkýn var iken niye kullanmayýp kazaya davetiye cýkartayým ki.
Hoþ benimkide biraz boþ bir beklenti ehliyeti olmayan þöförler araba kullanýyorum diye yola çýkýyor karþýlarýna engel cýkýnca o engelden kurtulmak ýcýn dýreksýyonu kullanýn diyorum. Ama adama sadece düz yolda gitmeyi biliyor direksiyonu kýrmanýn ne oldugunu bilmeden yola atýlmýþ bu adamdan direksiyonu kýrmayý beklemekte benim saflýgým olsa gerek.
Borsaya girdiðiniz zaman hiç satmayacaksýnýz satarsanýz strese girersiniz gibi kliþeler kulaða hiç mantýklý gelmiyor benim nazarýmda. yanlýþ anlaþýlmasýn bu beným genel görüþümdür.
Alým ve satým yapan adam illa strese girer de diyemeyiz yanlýþ alým satým yapan adam zarar ettiði için strese girebilir bu doðaldýr fakat hiç alým satým yapmamasýna raðmen sadece ALým yaparak strese giren bir çok insan örneði görmekteyiz. Mecburen uzun vadeciler gibi. son 9 ayda toplamda 4 kere alým satým yaptým karým %230 larda ama hiç strese girmedim. yarýn hissem düþsede strese girmeyeceðim kardayým.
ben bir hisseyi 10 lýradan alayam hisse zamanla 8 lýraya düþsün satmadým param eksildi ama hiç stresim yok kafam rahat ? varmý böyle olan aranýzda bu ancak kendi kendinizi kandýrmaktýr.
Strese kim girer söyleyeyim. ÇARESÝZLÝK. yaþadýgým için biliyorum çaresiz olmak insaný strese sokar. Bilmemek insaný strese sokar alternatifinin olmayýþý strese sokar. Yoksa ne alým satým yapmak ne uzun sure hýsseyý elýnde tutmak strese sokmaz. Ne yaptýgýnýzý ve yapacagýnýzý biliyorsanýz strese girmezsiniz çünkü ne yaptýgýnýzýn farkýndasýnýzdýr. AMa eðer çaresiz kalmýþsanýz.
%5 lik kayýp bile gece uykularýnýzdan uyandýracaktýr.
Týpký yolda giden araba örnegý gibi karþýma engel cýktýgý zaman dýreksýyonu çevirmesini biliyorsam karþýmdaki engel beni strese sokmaz ancak engel karþýsýnda direksiyon çevirmeyi bilmiyorsam. Strese girerim.
Sanýrým cogu yatýrýmcýnýnda sorunu sadece düz yolda gitmeyi becerebiliyor oluþu.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri