Evet kendime ait bir bankam var.
Çok mu belli oluyor.:)
Printable View
kanımca vatandaşın 200 m bozduracak kadar döviz kontrollü yüksek gidecek , tabi ne kadar kontrol edileceği merkez amcamın gücüne bagli
Kripto deyince aklima geldi. Fakat tehlikeli isler tabiki. Gecen gun arkadas binnce hesabimdan bin tl ucmus diyor. Dedim yarin 200 bin ucarsa nasil olacak , nereye kime sikayet edeceksin :)
https://twitter.com/spectatorindex/s...667219458?s=20
1929 büyük buhranında da borsaların buhran öncesi seviyelerine dönmesi 1954 yılını bulmuş. FED'in finansal sıkılaşmada bu kadar isteksiz davranıp ağırdan almasının sebebi de o zamanın tüm suçunun FED'in hatalarına yüklenmiş olmasından. Hatta Bernanke kafasına göre günah çıkarma babında ara ara "FED olarak özür dileriz bizim suçumuzdu" diye açıklamalar yapmış.
Geçen gün bir yazı okumuştum, FED 1929 Buhranında ne kadar hata yaptıysa aynısını TCMB yapıyor şimdi; insanı ürküten büyük benzerlikler var, sadece hisse senedi yerine döviz koyuyorsunuz ve aman Allahım diyorsunuz.
Ekşi Sözlükte de böyle başlıklar çok açılıyor. Hatta geçen gün biri on binli (tam rakamı hatırlamadım 40, 50, 60 bin dolar olabilir) dolarlar gibi bir tutarın bir şekilde dolandırıcıların hesabına gittiğinden bahsediyordu. Yalan mı doğru mu tartışmaları arasında anladığım kadarıyla bu tür olaylar çok oluyor.
Credit Suisse, faiz indirimi olasılığının çok azaldığını söylemişti (MB'nin yatırımcı bankalarla toplantısından çıktıktan sonra); MB Başkanı da faiz indirimi alanının daraldığını belirtti ama bunu o an tekrar azmakta olan dövizin hararetini söndürmek için söyledi, RTE'nin sözünden çıkamaz dediler. RTE'nin sözleri belli.
Herkes kafasına göre takılıyor yani :D
Valla dostum, o kadar çok faktör, vs. var ki ortalıkta, yani yıllanmış portföy yöneticilerinin bile yanlış adımlar attıkları bu dünyada senin benim yalpalamamız çok normal. Benim mottom, özellikle Türkiye gibi bir ülkede yaşıyorsan ve piyasalara tam hakim değilsen, portföy çeşitliliği çok çok önemli. Sürekli kulağım birtakım programlarda, gözüm yazılarda (burası da dahil) uzman olduğunu düşündüğüm kişilerin yazılarını, sözlerini, tavsiyelerini değerlendirmeye çalışıyorum, bu süreç hiç bitmiyor.
Mesela geçen gün, Bloomberg'de bir yorumcu, gümüşün ileride çok değerli olacağını, elektrikli otomobillerde, alternatif enerjilerde, çok popüler olmaya başlayan uzay gezisi araçlarında ve daha bir çok şeyde gümüşün kullanılacağını, 2025-2026 yılına kadar büyük bir teknolojik keşif beklenmediği için gümüşün yerini alacak bir element olmayacağını, gümüş kaynaklarının kıt ve azalmakta olduğunu, gümüşün şu anki gidişatına bakıp es geçmenin mantıksız olduğunu ve bu yüzden kendisinin gümüşe sürekli yatırım yapığını belirtti. Düşündüm, şöyle de bir makale okudum ve mantıklı geldi:
https://www.forbes.com/sites/greatsp...h=fd30ce97bd49
Bunun üzerine azar azar gümüş fon sepeti almaya başladım. Ha kimileri manyak mısın 2025 2026 kim öle kim kala ne ola diyebilir. Ama mesela elektrikli araçlar karma fonunu da bunun için biriktirmiyor muyuz? Bu kadar uzun vade salakça gelebilir ama benim amacım bunları belirli düzeylere getirip sonra çekilip "uyuyan hücre" misali patlamalarını beklemek.
Ha elimde de patlayabilir tabi :D ama para piyasası fonları, borçlanma fonları vs. lerin mıymıylığından içim bayıldı. Borçlanma araçları fonlarına bakıyorum yıllık getiri %14 15 16. Bunlardan alsan koysan ne olur? Ne köy ne kasaba olur. Onlarla ömür tüketeceğime hiç olmazsa risk alırım, tutmazsa, emekli maaşımla Kuşadası'nda yazlıkta bahçede biber domates yetiştirip aptal Türk dizilerini seyrederim
Ustad yay in gecen ayki performansi bu ay yok fon icindeki enstrumanlarmı degisti herhalde gecen ay yabancilarda hep ilk ondaydi bu ay yalpalayip duruyo
Kardesi ytd de ayni durumda
Ne dersin.M2007J20CG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
njy viop bile kullanmadan bu kadar istikrarlı başarıyı nasıl sağladı enteresan. endeks üstü istikrarlı getiri sağlamakta nerdeyse rpd'yi geçecek..
hocam tarihten hiçbir şekilde ders almayan bir milletiz malesef. merkez bankasına gelene kadar neler var..ekonomiyi harabeden nasıl bir kültürel zihniyet var..en başta milyonlarca insanını savaşlarda yitirmişsin üstelik anadolunun 20 katı toprak kaybetmişsin, yav 500 metre açığındaki adaları yunanistan gelip almış, sen halk olarak hala alemin kralı benim havalarında gezen, barışı, kardeşliği, iyiliği küçümseyen, kendinden olmayan herkesi direk düşman sayan kibirli insanlara oy veriyorsun. daha başka ne yapabilirsin ne anlatabilirsin. biz gibi bu ülkeden kaçacak paran yoksa kulağını tıkayıp kendi stratejinle durumdan karlı çıkmaya bakacaksın başka yol yok.
IJC'yi biliyorum hocam, Dövizli fonlarım KUB,OJT(stopaj avantajı) ve TTA(altın-stopajsız).Fazla dağılmamak için IJC'ye geçmedim.Belki KUB'un bir kısmıyla değiştirebilirim.Çok cazip.Oğlumun portföye eklemeye başlayım bu aydan itibaren, geleceği de parlak gözüküyor.
Hisse fonlarım HVS+OPH, HVS+HSA bende hep sabit zaten, OPH konusunda şüphelerim var, içeriğini beğenmiyorum fon da büyüdü.
Ustadim bir aydir bunu yaziyorum burada
En son biraktim
Neden derseniz
Bizim millet okumayi sevmiyor
Yay vs diger yabanci fonlarin gecr aylarda cosmasinin sebebi dolarin cikisidir
Cunku siz fon alirsiniz
Fon yonetimi gider onu dolara cevirir
Sonra gider nasdak hissesi alir vs vs
Dolar bu ay cok cikmadi gecen ay cikisi yuzde 41 di.
Bu ay 10 gun gecti yuzde 4.6 cikmis.
Zamaninda birakin yay fonu almayi buradaki kisiler risk seviyesi 3 uzeri fon almaya korkardi
Simdi bakiyorum herkeste bir rehavet yapistirdikca yapistiriyor yabanci fonlara
Dusunulmesi gereken hukumetin dolara ne yapacagidir!
Bu ay da ayni getiriyi elde edebilmek icin dolarin ay sonuna 19 lara gelmesi gerekir.
Diger bacagi nasdak ise rekor seviyesinde
Bu da ayri konu
Peki ya ikisi birden duserse?
Arkadaşlar risk derecesi 6-7 olanların çoğu " yabancı hisse senedi " ağırlıklı . Bu fonların hepsi ABD ve Avrupa borsalarına mı endeksli yoksa dolardaki hareketliliğin bu fonlar üzerinde doğrudan etkisi var mı ? Teşekkür ederim .
Düşerse millet aldığını verir, karından zarar eder ama gecikmeli çıksa bile her türlü mevduattan fazla kazanmış olur.
Şahsen doların önümüzdeki sene 19-20 TL olmasını bekliyorum, doların düşmesi için bir sebep var mı?, bu kadar irrasyonel politikalar ile bu dolar düşmez dahası insanların görmesi gereken başka husus bizim yapısal sorunlarımız var hani olay yanlış para politikası uyguluyoruz o yüzden düşmüyor değil.Evet buralara gelmesi yanlış pp sonucu ama sen az gelişmiş bir ülkesin dünyaya ne satıyorsun domates, yarı mamul, orta alt seviye teknoloji ürünleri, deniz kum güneş...
Kısa orta vade düşünen bile bence dolarin söylediğim seviyelere geldikten sonra pozisyonunu değerlendirsin, söylediklerim sadece beni bağlar YTD değildir.
Evet çoğu ABD ve Avrupa ülkeleri ama her fonun dağılım raporunu gözden geçirmek gerekiyor.Burada konusulmustu benim portföyümde olmayan bir fon brezilya etf sini portföyüne almış mesela, teknik yasal herhangi bir engel yok adam kazanç görüyorsa rus,Japon,çin istediği hisseyi fonu portföyüne katar.
Doğru diyorsun şu anda tamamen dövize geçmeyi veya gayrimenkul, arsa falan almayı düşünmüyorsak, çeşitli fonlarla birikimleri eritmemek dışında seçenek kalmıyor, tabi benim gibi yıllarca sadece mevduata para yatıran birisi için tamamen fonlara geçmek biraz zor oluyor. Çeşit yapayım derken de biraz abarttım galiba elimde 26 çeşit fon olmuş, bunların çoğu da benzer türde aslında, değişken, döviz, kira, çoklu değişken, yabancı hisse gibi fakat altın, gümüş fonum hiç yok.
Gümüş için uzun zamandır geleceği parlak diyorlar, altının onsu da bu ara yerinde sayıyor, fed öncesi veya sonrası birer miktar almaktan zarar gelmez herhalde, düşüş olursa da kademeli alınabilir, bu arada 2025-2026 fazla uzun vade sayılmaz hatta hiç sayılmaz, benim için gayet uygun vadeler.
Aslında dediğin gibi ppf, borçlanma ve kira fonlarının getirileri çok düşük ama elimdeki çeşit çok olunca olası düşüşlerde ek alım yapabilmek için hoşuma gitmese de portföyün %30 kadarını oralarda tutuyorum, tabi borsalarda bir düşüş olursa eldekilere ilave etmek mi daha iyi yoksa hisse yoğunlardan hiç almadığım için onlardan mı almak daha iyi olur onu bilemiyorum.
Yüksek riskli fonların portföylerdeki payı çok yüksek olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü insanlar yüksek getiri cazibesine kayıtsız kalamıyor. Saptamaların doğru. Bu sürec nereye kadar devam eder? Soru bu. Abd tarafında parasal daralmaya gidilmesine 2022 n,n ortalarında başlanacağı söyleniyor. Çünkü oradaki enflasyon 6.8 gibi yüksek seviyelerdei bu arada abd de faizlerin artması da bekleniyor. Bu da demektir ki bizim ucuz dolar bulmamız zorlaşacak. Bu arada MB nın döviz rezervi burada anlatılmış.
https://www.youtube.com/watch?v=8ZD6zNh0XiI
Abd piyasları düşebilir. Ki; ona da daha zaman var gibi görünüyor. Peki bizde dolar nasıl düşeşecek? Asıl soru bu. Eğer siz lazım olan doları kendi sisteminiz içinden sağlamayıp, dışarıdan temin ediyorsanız işiniz çok zor demektir.
Merhaba ,tavsiye edebileceğiniz , avantajları diğer bankalara göre kayda değer olarak fazla olacak özel bankacılık var mı ?Ağırlıklı olarak fon portföyü olacak olsa da , duruma göre diğer yatırım enstrümanları için de kullanılacak
Net sekilde anlasilmistir.kurdan dolayi
Geri kaliyor.Tşk.M2007J20CG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
iş portföy
Karma,değişken fonları ile eurobond,yabancı emtia,yabancı hisse,yabancı borçlanma araçları yıllık getirileri katlanarak gidiyor.Robofon atak bile atağa geçti.Mevduattan,likit fondan çözülen para fonlara,borsaya,dolara kaçıyor.
Majör bir olay olmadıkça, ABD faizlerinin artışı nedeniyle yatırımcıların hisselerden çıkıp tahvile geçeceklerini sanmıyorum. ABD açıklanan enflasyon %6,8 iken faiz artış beklentisi 0.25-1,00 civarı iken ABD negatif faiz vermeye devam edecek. Bu durumda orada da enflasyona karşı korunmak için yatırımcıların tahvile sarılacağını düşünmüyorum. Tabii bu demek değil ki hisse senedi piyasaları düşmeyecek, düşebilir hatta zirvelerde gezindiği için siyah kuğu ortaya çıkıp çöküşe bile neden olabilir. Ancak, halkın enflasyonunun orada da 6,8 in de üzerinde olduğuna göre, insanlar mutlaka bir şeylere yatırım yapacaklar. Belki seneye hisseleri azaltıp, altın ve gümüşün yılı olur, kim bilir? Faiz artırsalar bile, yatırım enstrümanlarına yatırım yapmaya devam edeceklerdir.
Pardon yanlış oldu.
Ben hep söylerim hırs yapmaya gerek yoktur. En az 3 fona böl parayı ayrıca risk düzeyi 5,6,7 olan fonları almak hakikaten büyük risk benim arkadaşlarım fon aldı 6 ve 7 riski olanlardan önce çok kazandılar sonra zarar etmediler ama karları gitti. Dikkatli olmak gerek
Aynı şekilde çeşit çok ama yüzdeleri düşük, onun için yüksek artış fazla sevindirmiyor, yüksek düşüş fazla üzmüyor, 10 çeşit değişken, 8 çeşit yabancı hisse, 8 çeşit döviz, kira ve borçlanma var, sayıları azaltıp bir iki yerde toplamak mı daha iyi yoksa böyle çok çeşit mi olması daha iyi onu bilemedim.
Cem Uzan'ı dinleyen oldu mu? Ne kadar doğru bilmiyorum ama dolar yine çılgın atacak gibi :)=
Benim gözlemim: Riskli fonlar bir şekilde bir yerlerden toplayıp çılgın attıkları bir döneme giriyorlar. Mesela burada sevgi duyulan AED'ye bakalım: Son günlerin en gözde fonlarından; yıllık getirisi de parlak. %56. Azimut'u, Global'ı, Oyak'ı tokatlamış. Bir tek Istanbul'un değişkenlerinin gerisinde kalmış ya da başa baş (bir de Osmanlı var). Ama fonun beş yıllık getirisine bakıyorsunuz -%22. Bu yüzde çok daha yüksekti; ilk Tefas listesini incelemeye başladığımda Ata Yatırımın bu kadar kötü bir performans çizmesine hayret etmiştim. Aylardır süren yükselişe rağmen daha 5 yıllığı hala eritemedi, 3 yıllıkta ise yeni artıya geçti. Şimdi ise en gözde fon.
Demem o ki riskli fonlar bir şekilde bir yerden toparlanabiliyor. Dünyada o kadar çok başıboş manyak para var ki arı kolonisi gibi huuup bir yerden kalkıp başka bir yere saldırıyorlar. Hatırlarsanız bir ara bir fon veya yatırımcı grubu Avustralya'nın gümüş fonlarına mı bir şeyine takmıştı;. o kadar çok aldılar ki gümüş fiyatları roket oldu. Enerji hisseleri yerlerde sürünüyordu bir gün içinde uçmaya başladılar; o düşük zamanlarında bohçaya doldurmuş olsam bir sabah zengin uyanabilirdim :) Hatta burada bir arkadaş Garanti Temiz Enerji fonundan çok yanılıp yakılıyordu ne düşünüyor şimdi acaba
Ama borçlanma, para fonu gibi fonlarda amaaan otuz sene bekleseniz eşek kuyruğu gibi ne uzuyor ne kısalıyor. Ben de Oyak'ın Borçlanma Fonları var 8 aydır fon değeri aynıymış gibi geliyor; ara sıra halüsinasyon mu görüyorum acaba diye mercekle bakıyorum, evet virgül sonrasındaki basamaklardan biri nihayet değişmiş oluyor.
O yüzden ben çeşitlendirmeye devam diyorum. Geçen sene petrol otuz dolarlardayken AkPortföyün petrol fonu tu kaka ediliyordu; benim bir arkadaşım sırıtarak satın alıyordu; sonra petrol şahlanmaya başlayınca yalvarsanız da fon bulamamaya başladınız, bir tane bile boşta kalmıyordu; alabilenler kilolarla aldı ve zengin oldu.
Bu arada herkes IBP'nin değişikliğinden bahsetmiş ama bana sanki doların şahlandığı gecenin ardından %10 -11 kadar arttı diye hatırlıyorum. Düşüş veya uyuşukluk oradan dönmüş gibiydi. Bir de Akbank'ın İkinci Değişken Fonu (AGI Değişkendi). O da kendi halinde takılıp duruyordu, o da o gece %12'leri gördü.
aed tür değişikliği oldu diye biliyorum.
çok geriye gitmek doğru olmaz
Ata Portföy Yönetimi A.Ş.'nin kurucusu olduğu, Borsa İstanbul'da "AED" kodu ile işlem yapan "Ata Portföy Özel Sektör Borçlanma Araçları Fonu" nun unvanı, fonun dönüşümü nedeniyle 09/04/2018 tarihinden itibaren "Ata Portföy Birinci Değişken Fon" olarak değiştirilecektir. Unvan değişikliği nedeniyle kod değişikliği yapılmadığından Borsa İstanbul'da yapılacak işlemlerde "AED" kodunun kullanılmasına devam edilecektir.
25.01.2021 ila 15.10 2021 arası anlamlı bir getiri elde etmiş tüm fonlar benim gözümde başarılıdır.
15.10.2021 'den bugüne kadar elde edilen getiriler ise fon başarısında önemsizdir benim için.