Her ay yatırdığınız tutarın %25 i kadar. devlet katkı sağlamayı taahhüt ediyor. ama isterse bunu seneye rafa kaldırabilir. bir garantisi yok hükümetin elinde .
Printable View
Her ay yatırdığınız tutarın %25 i kadar. devlet katkı sağlamayı taahhüt ediyor. ama isterse bunu seneye rafa kaldırabilir. bir garantisi yok hükümetin elinde .
Oncelikle topigi cok faydali buldugumu ve Cauti'ye tesekkur ettigimi yazayim.
Gecen gun bir endoskopi islemi icin Medicana'dan fiyat aldim.
Hem SGK guvencesi var hem de ozel saglik sigortasi. Siki durun SGK icin 1100 TL dediler ozel saglik sigortasi icin (sadece yatarak olan police) 800 TL !!
Bunu duyunca yillarca SGK primi odedigime pisman oldum bir kere daha.
Fark sigortasi yaptirip bir SGK'linin ozel hastanelere gitme durumunu da sigortacima sordum, cok kisitli yerleri kapsiyor, bir cok ozel hastane boyle bir sigortaliyi kabul etmiyor dedi.
Syg,
Bes getirisi muhtemelen mevduat kadar bile kazandırmayacak. Her sene anaparadan %2 kesinti ile anapara bile 30 sene de kuşa döner.
Ayrıca her türlü (Türkiye için, yurtdışı hariç) yatırım fonuna karşıyım, birazcık finansal okur yazarlık olsun, kendi paranızı kendiniz yönetin.
Bes dahil her türlü fonda fon yöneticileri yeri geldiğinde ucuzdan malları yabancıya satar, yeri geldiğinde de zirveden yabancıdan alır. Ahlaksızlığın sınırı yoktur bizde.
İyi de
SGK icin 1100 fark istediyse , ertesi yılda varsayalım yine endoskopi gereksin 1300-1500 civarı ister
Ama 800 TL isteyen özel sigortayi kullanarak o endoskopiyi yaptır sonraki yıl aynısını çok ciddi farkla yaparlar
Kaskonu bozdurmayagor :)
Hep sağlıklı olursan sorun yok , hep ucuz gözükür :)
aptallık aynı şeyleri yapıp hep farklı sonuçlar beklemektir ....A. Einstein
Hayırlı olsun topic, takipteyim.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
işte burada durmak lazım. 2-3 ay yazlığımızda geçiriyorum. yazlığa tavuk köpek götüremediğimizden bu olaya giremiyoruz. evin bahçesindeki şeftaliler, incirler yazın meyve verdiğinde, yazlıkta olmamız nedeniyle faydalanamıyoruz. ön bahçemizdeki güllerin, çiçeklerin en güzel zamanlarını göremiyoruz. hele 3 lokasyon , ev bakımı ile ömrü çürütürsün.
Allah insanı sorumluluk sahibi yapmayacak. saydığın hemen hemen tüm özelliklere sahibim. 47 de emekli oldum, şimdi 56 yaşındayım. kendimizi kurtardık lakin, kafamız şimdi de çocukları kurtarmakla meşgul. muhtemelen küçük oğlanın kazanacağı üniversiteye birlikte taşınır, 3. lokasyonumuzda olur.:)
ön yargılı olmamak lazım...allianz ve vakıf emeklilik le çalıştım BES hesabım için...fon getirilerini uzun zamandır takip ediyorum...fon yönetim gideri kesintisi her gün yapılır...yani gördüğün getiriler net getirilerdir.
yılbaşından bu yana, devlet katkılarının değerlendirildiği fon alliaz da %10,95...vakıfemeklilikte %9,2...yıl sonu muhtemelen %14 ve %12 getiri ile tamamlayacaklar...enflasyonun %10-11 arasında biteceğini kabul edersek...kesintili, net getiri için %12-14 ler gayet iyi bence.
yani öyle fon kesintisi nedeniyle paranız kuşa döner filan çok doğru değil...ha faizler %15 lere çıkar, %20 lere çıkar getiriler hızla düşer...ama faizde kalma koşulu ile, sonraki yıl faizler düştüğünde bu sefer getiri de fazla olacaktır...yani sürekli devlet tahvilinde değerlenecekleri için, uzun vadede reel kayıp yaşatmazlar diye düşünüyorum.
Kasko bozulmasi diye bir durum yok.
Yapilan sadece indirim.
Sigorta anlasmis indirim saglatiyor kendi police sahiplerine.
Yapilan islem bir checkup niteliginde oldugundan daha ciddi hastaliklarin erken teshisine yarayip sigorta sirketini koruyor bir yerde diye dusunuyorum.
Sigorta odeseydi bu islemin farkini provizyon almalari gerekirdi.
Boyle bir sey olmadi.
Syg,
şimdi set-up önemli..herkesin özel şartları var..bu dediğim bazıları için zor olabilir...ama ben gerçeklştirebilirim diye düşünüyorum...bir lokasyon baba-dede ocağı olacak, köy evi...zaten dost-akraba vs, çiçekler-ağaçlar vs bakılır, sorun olmaz...yani zaten kurulu ve bensiz idare edebilecek bir düzen var.
diğeri kışı geçireceğimiz, çocukların okulunu okuyacakları istanbul...kurulu düzen buarada da var.
ilave olarak, hafta sonları kaçabileceğimiz, sakarya ya da orhangazi gibi 1 saatte gidilebilecek villa-köy evi-çelik yapı modunda bir yapı...nisan-haziran döneminde haftasonu cuma git-ptesi dön şeklinde yaşanabilir...burada da bahçe, meyve, sebze vs uğraşlar yapılabilir.
yani benim için iki lokasyon zaten hazır, üçüncüsü için de arsa-tarla larım hazır...kendimi ve ailemi hazır hissettiğimde 1-2 ayda çelik iki katlı evimi yapar, bu modda yaşamaya başlarım.
Sn. Sefime katiliyorum.
Sirf bu nedenle yazlik almiyorum.
Degisik mekanlarda degisik yerlerde kalmak daha cok hosuma gidiyor, bir evim var o bile yeri geliyor dert oluyor, bakim onarim bok pusur islerle ugrasmak istemem bu yasdan sonra.
Enerjimi artik seyahat etmeye, hayattan zevk almaya harcamak istiyorum Allah izin verirse.
58 yasindayim 51 yasinda bagkur'dan emekli oldum.
Ayni zamanda temettu emeklisiyim.
Kendimi kurtardim iyi kotu.
Bi de cocuklari kurtarirsam o zaman tam rahatlarim.
Syg,
valla 50 tl veriyorsun, senin ve ailenin tüm üyelerini SGK dan yaralanabilir hale getiriyorsun...çoğu işimi SGK ya da anlaşmalı tıp merkezi formatında yerlerde hallediyorum...biraz daha ciddi operasyonlar SGK anlaşması olsa da biraz daha maliyetli olacaktır, bu maliyeti de ya sineye çekeceğiz...ya da devlet hasanesinde işimizi çözmeye çalışacağız.
çok ciddi bir operasyon değilse, anadolu da orta halli şehirlerde SGK hastanelerinde işinizi halledebiliyorsunuz...kanser vs gibi çok daha büyük sorunlarda zaten özelin pek bir anlamı kalmıyor, sgk nın eline düşüyorsun eninde sonunda...hayati olmayan, profesyonellik gerektiren işlerde ya paraya kıyacağız ya da kadere razı olacağız...ya da sağlık konusunda çok hassassak yılda 5-10 bin tl verip özel sigorta da yaptıracağız.
ben şimdilik sgk ile devam, gerektiğinde anlaşmalı kurumlara giderim diyorum.
evet...erken emekli olup, maddi açıdan çalışma zorunluluğu olmadan devam etnmek için...15-20 yıl hisse biriktirmek, hatta bunları temettü hisselerinden seçip, temettülerle en azından nakit ihtiyacının yarısını, mümkünse tamamını karşılamak ana hedef.
bunun için doğru hisselere, yeterli miktarda, yeterli süre yatırım yapmak şart...bu konuda başlığımızda tartışacağımız ana konulardan biri olacak.
evet...hedef genç arkadaşların da birer dudu olması:) bu arada çocukları fazla deert etmeyin, herkes kendi yolunu çiziyor sonuçta.
forumun abilerinden tavsiye ve önerilerini mutlaka alacağız...fikir alış verişi yapacağız.
ama esas hedef kitle 20-30 arasında, hadi bilemedin 40 yaş altındaki beyaz-mavi yakalar...özellikle bu arkadaşların sorularını ve merak ettiklerini duymamız iyi olur.
Kendimiz model portföy önerisinde bulunabilir miyiz?
Şunu farkettim...bizler belki de alın terinin karşılığını az çok alabilmiş, nispeten erken emekli olabilen/olabilecek olan bir jenerasyonuz...çalışmaya başladıktan 1 yıl sonra ikinci el arabamı, 5. yılda biraz da borçlanarak oturduğum evimi aldım...sonrası da geldi Allah'a şükür.
çok süper yatırımlar yaptım, çok iyi kazandım diyemem...ama göreceli olarak iyi paralar kazanıyorduk, ev-araba vs daha kolay olabildik...şimdi karı-koca iyi bir şirkette çalışsa bile, belki de 20 sene para biriktirip ist te orta halli bir ev sahibi olabiliyor....bir araba için 5-6 sene çalışması gerekiyor.
şunu demeye çalışıroum...biz şanslı son emekçileriz...bizden sonraki nesiller çok zor şartlarda maça başlıyorlar, 50 li yaşlarda acınacak hale gelmemeleri için, 20 li yaşlardan itibaren çok iyi bir strateji ile tarasrruflarını yönetmeleri, ve 50 li yaşlar için finansal planlama yapmaları gerekiyor.
tabii ki...ama şunu da unutmamak lazım....bir nevi tecrübeli ve bu yollardan geçmiş kişiler olarak yol haritası sunmamaız gerekir...hedef kitlenin elinde 100 bin tl vs yok...hayata yeni başlıyor, birikmiş para yok, karı-koca 5000 ve üzeri bir gelirleri var...para biriktirmeye başlayacak ve geleceklerini planlayacaklar...buna göre önerilerde bulunmak lazım.
Gerçekten güzel bir yaklaşım gençler için örnek topic. Hayırlı olsun.
üçün birini alıyorsun:)
şaka bir yana, sistemde kaldığın süreye bağlı olarak devlet katkısına hak kazanıyorsun...kendi yatırdığın para senin, ona dokunulmuyor...mesela sistemde 6 yıl kalırsan üçün birini, 10 yıl kalırsan üçün ikisini alıyorsun(devlet katkısının)..detaylarını herhangi bir emeklilik web sitesinden okuyabilirsin.
@Ahmetg
Bu sistemde ne kadar süre kaldığınızla değişiyor. Ancak sistemin emeklilik yaşı olan 56 ya geldiğinizde veya malülen emeklilik ve ölüm gibi durumlarda paranın tamamı alınabiliyor.3-6 yıl arası sitemde kalırsanız devlet katkısı ve getirilerinin % 15 i , 6-10 yıl arası sitemde kalırsanız devlet katkısı ve getirilerinin % 35 i ,10 yıl ve daha fazla sistemde kalırsanız devlet katkısı ve getirilerinin % 40 ı bürüt olarak sizin oluyor .
O zaman önce kısaca kendimi anlatayım. Yaşım 35, 12 yıllık inşaat mühendisiyim. Kendimi bildim bileli (ilkokuldan beri) biriktiririm. Önümüzde ki sene hemen hemen en düşüğünden bir memur maaşı x 12 kadar temettü geliri bekliyorum. Tabi henüz yeterli değil, düzgün bir yaşam standardı için daha katetmem gereken çok mesafe var ama finansal piyasalarda iyi kötü tecrübe sahibi olduğumu düşünüyorum.
Yaklaşık 7-8 senedir borsayı takip ederim, 2013 gezi olaylarından hemen sonrada bütün paramla borsaya girdim, o gündendir defalarca aldım, sattım vs. Şu anda da %100 hisse senedindeyim ama hiç kimseye %100 hisse senedinde olmayı tavsiye etmem. İmamın dediğini yap, yaptığını yapma yani. :)
Model portföy önerime gelince, acil durumlar için (işsiz kalma, hastalık vs) kenarda ayırdığınız nakit haricinde;
%50 hisse senedi (Düzgün temettü ödeyen, büyük holding iştiraki yada devlete ait sanayi şirketleri)
%50 eurobond (faize karşı değilseniz tabi, açıkçası ben çekimser kaldığım için eurobond alamadım şimdiye kadar)
Tabi pat diye bono yada hisse alınmaz, uygun vakti bekleyene kadar TL ya da döviz mevduatta durmak gerekir.
Bence ayda 200-300 TL birikim ile emekli olamazsınız, nasılki ev aldığınızda ayda 3.000-4.000 kredi ödüyorsanız, tıpkı bunun gibi kendinizi sıkıp ayda 3.000-4.000 biriktirmek lazım. (mesela karı koca öğretmen genç bir çift bu parayı biriktirebilir, üniversite de çocuk okutanlar falan biriktiremez tabi).
Ha şu an ev kredisi ödüyorsanız zaten başka bir birikim yapma şansınız pek yok.
Eurobond ya da hisse senedi almak için zamanlama nasıl olmalı onu daha sonra yazacağım. Çokta uzun yazarsam okunmaz şimdi.
Bende bir dönem Allianz sağlık vardı
İki sene primler ucuz gözüküyordu , iyi güzel
Üçüncü senede aynı yıl önce kolum kırıldı ameliyat oldum , ardından orta kulak iltihabı gecirdim bir kaç kez kontrole gittim muayene oldum
Ardından da kuvvetli grip oldum bir gün serum takip yatirdilar art arda geldi yani
Ertesi yıl aynı kapsamda poliçeye iki mislinden fazla fiyat çıktı
Bende yenilemedim , hala o sekil midir bilemiyorum tabi
aptallık aynı şeyleri yapıp hep farklı sonuçlar beklemektir ....A. Einstein
Üç yıl önce bir yakınımız ciddi şekilde rahatsızlandı ve 1 ay boyunca teşhis bile koyulamadı,vücudu iflas etti makinaya filan bağlandı diyaliz vs. Eşinin şirketi ailesinide kapsayacak şekilde ÖSS yapmış işe başlarken,ve bundan yararlanmak için hastayı Bostancıdaki Yeditepe üni.hastanesine naklettiler, resmen tüm hocalar seferber oldu ve zaman alsada iyileşti yaşıyor,Allah bilir ya devlette devam etseydi hayatını kaybetme ihtimali yüksekti,hastane sigorta şirketine 3 yıl önce 250k civarında fatura kesmiş,sanırım bu gibi tehlikeli hastalıklarda ÖSS aldığı parayı hakediyor.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
önümüzdeki ay 30'a adım atıyoruz (beyaz yaka, mühendis). 1 ev sahibiyim. param %35 hisse, %65 dolarda (mevduat %4 faiz).
felaket senaryoları veya hedge vs. için forex'i hazırda tutuyorum. kumar tatmini veya hobi olarak günde 50 $ kazanmaya çalışıyorum (scalping)
üçüncü çeyrek bilançoları açıklanana kadar hissedeyim, sonrasında hisseden euro'ya geçmeyi planlıyorum.
bence büyük bir kriz kapıda, bu boğa piyasası ne kadar sürer bilmiyorum ama, hesabı birilerine kilitleyecekler. 2008 mortgage krizindeki gibi V formasyon (kısa) mu yoksa U formasyon (yıllar) mu olur bilemiyorum. o yüzden cash is the king diyorum. umarım krizi nakitle karşılarız.
arsa, ev vs yatırımı içinse istanbul bazında 7 üzerinde bir deprem beklenmesi sebebiyle istanbul çevresi emlak short diyorum, hele şu piyasanın doymuş haliyle short oğlu short.
%33 TL mevduat, %33 defansif hisse senetleri ve %33 döviz sepeti bence önümüzdeki 2 yıl için uygun olabilir.
Gecen sene bu TR de ki ozel saglik sigorta sistemini iyice inceledim hatta eksisozlukten doktorlar buldum dibine kadar ogrendim ve tabiki sok oldum
ABD de saglik sigorta sisteminde insanlar korunmus ozel yasalar var bunun icin ama TR de yok hemen anlatayim
Diyelimki ozel saglik sigortaniz var ve ufak tefek seyler icin hastaneye gidip bunu kullandiniz o zaman sistem sizin normal biri oldugunuzu goruyor ve size o muhtesem omur boyu yenileme garantisini sunmuyor ve siz hep normal musteri olarak kaliyorsunuz. Normal musteri olarak kalirken mesela astim oldunuz, hop gelecek senenin 1 ocak itibari ile astim policeden cikariliyor
Diyelim diyabetik oldunuz hemen gelecek senenin 1 ocak itibari ile oda policeden cikariliyor
ABD de ise pre existing condition diye bir yasa var bunlar yapilamaz, neyse
Konustugum bir iki doktor soyle bir yol bulmuslar
Gencken sisteme girmisken hastalansan bile asla sigortaya soylemeyeceksin bu boyle 3-4 sene gidecek ve sen hep cepten nakit para ile tedavi olacaksin
3-4 sene sonra bu salak sigorta sistemi seni cok saglikli zannediyor ki kagit ustunde oyle ve sana i muhtesem paketi sunuyorlar
Omur boyu yenileme garantisi yani olene kadar policenden hicbir sey cikarilmadan sigortani yenileme garantisi
kulaga super geliyor ama sigorta sirketi senin priminide 3-4 e katliyor
Sen naapiyorsun? Tuketici mahkemesine gidip her sene bu yuksek fiyata itiraz edip eski fiyattan odemeye devam ediyorsun. Bunu hersene yapiyorsun
Iste TR deki ozel saglik sigorta sistemi. Ben yalnizca bana anlatilanlarin yalancisiyim. Farkli tecrubeleri olanlari duymak isterim
Ama sahsen SGK farki vererek ozel hastane bulunabilir diye dusunuyorum. Tamam butun ozel hastaneler kabul etmeyebilir ama buyuk sehirlerde sorun olmasa gerek
Ben herkese çok önemli şeyler öğrenebileceği bir deneyim öneriyorum.Mesela sizin için çok fazla önemsenmeyecek bir miktar para kaç liradır.Mesela 200 veya 500 hadi minimuma çeksen 100 TL olsun.Ekstra masraflarınızın olmadığı aylık ortalama geçim masrafınız ne kadardır.3000 veya 5000 tl olsun veya masraflar çok aile büyükse daha fazlası,her neyse.Önerim birikim yapmadığınız,eğlence,tatil,gezme tozma içermeyen,sadece aylık geçim masrafınız olan 3-5 bin liranın sadece 300-500 TL eksiği ile geçinmeye çalışın.Söz Nirvanaya yaklaşacaksınız.Fazla yaşlanmadan denemenizi tavsiye ederim,6 ay harcamaya değer.
Merhabalar arkadaşlar
oncelikle hemen belirteyim bende 37 yasimdayim.. :) hala evi odemeye devam ediyorum... ki allahtan 11 ay kaldi .. maasin baya bi %60 lik kısmı her ay krediye gecince pek bir birikim yapamiyormus gibi gozukebiliyorum. ama allahtan ki sirket bizi yolladigi baska isler icin ekstra olarak cuz i de olsa bi odeme yapiyor ki bu geleni duzenli olarak hisse senedine yatırıyorum.
ben şansliydim acikcasi suana kadar koydugumu 2,5 a kadar katladim
sayfayi en basindan beri okudum bes i olsun öss olsun vs vs ....
bu arada üçün birini alirsin kısmında kahkayı patlattim :)))
sn ajfa 30 yasinda gercekten guzel yapmişsiniz bravo size (yanlis anlasilma olmasin gercekten hakkettiginizi dusunuyorum )
belki yazinin en basindaki hatayi yapiyorum ... nakidi bolme konusuna
aslinda nedeni biraz da su
yas 37 olunca ister istemez kaybedilmiş vakidi geri kazanmaya calisiyorsunuz
haliyle riskte kacinilmaz oluyor..
acikcasi su temettü emekliliği benim oldukça dikkatimi ceken bir konu oldu
bu konuyu biraz daha irdelemek istiyorum acikcasi
benim model portfoyumde acikcasi acil nakit ihtiyaci suanda (allah korusun saglik disinda bir durum olmadigi surece yok )
kredi nedeniyle suanda koseye de para atamiyorum.. ama soyle bir secenegi suanda kendimce uyguluyorum
eger krediyi kapatirsam (ki istedigim zaman kapatabilecek konuma geldim)
yillik bazda bana hisse senedinden gelme ihtimali olan getiriden ne kadar gider?
malumunuz
ilk hedef krediyi bitirmek
ikinci hedef ise bana kalacak olan maaşi krediye verirmiş gibi aylik atiyorum %20-25 civarini borsaya aktarmak
bes ilgi cekici olabilir ama acikcasi getirisini hesapladigim zaman temettü emekliliği yada hisse senedi almak bana daha cazip geliyor..
getiri anlaminda baktigim zaman tabiki
ama sonucta herkez kendinden sorumludur
ayrica bu harika konu icinde tesekkur ederim
ilk sayfadan son sayfaya da gayet soluksuz okudum okuyacagim :)
yazan herkesin ellerine saglik .... iyi geceler
Sgk farki vererek bulunabilen ozel hastaneler genelde devlet hastaneleri gibi oluyor. Belki biraz daha iyidir. Kendiniz ve esiniz tamam da, cocuklarin Allah korusun sagligi icin maddiyat dusunemiyorsunuz yeri gelince. Beyaz yakalilara saglanan policelerde kendileri, cocuklari ve aileleri ozel hastanelerde iyi kosullarda saglik destegi alirken, calisanlar birikimiler olsa bile bu destekten mahrum kalmamak icin calismaya devam ediyorlar. Anlatmak istedigim buydu.
SM-C7000 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Teker teker alıntı yapmak istemedim...güzel dikekkerini ileten ve katkı sağlayan arkadaşlara teşekkürler.
Algıda seçicilikten olsa gerek başlığa şu ana kadar yazan hemen herkes konunun öneminin farkında, bir şekilde erken emeklilik ya da ileriki yaşlarda rahat etmek için tasarruf etmeye, tasarruflarını mantıklı yatırımlara aktarmaya başlamış.
Aslında hepimizin birbirimizin deneyiminden az çok alacaklarımız var...bu nedenle paylaşıma devam.
Ben olaya şöyle bakıyorum...20 sene kadar full özel sağlık paketi kullanmış biri olarak...artıları tabii ki fazla...ancak bir mühendis olarak matematik acıdan bakınca, ekonomist olarak fayda maliyet açısından bakınca değer mi sorusuna gonul rahatlığıyla evet diyemiyorum.
Maddi açıdan çok daha rahat hissedince ayrica özel sigorta satın alabilirim...ancak sadece bu fayda icin erken emekliliğimi geciktirmezdim..vakti ve ilgisi bol bir baba olarak çocuklarıma daha faydalı olabileceğimi düşünüyorum...çok yoğun tempoda çalışıp çocuklarla kaliteli 1 saat bile vakit gecirenedikten sonra özel sağlık sigortası olsa ne olacak...yanı ne icin neyin feda edildiği önemli...ben erken emeklilik ve bol ilgi alakayı tercih ettim.
Bu arada bunlar kişisel hatta ailecek yapılan tercihler, herkesin öncelikleri ve beklentileri farklı...bu nedenle kesin doğru ve yanlışlar yok, her tercihe saygımız sonsuz...farklı bir bakış açısı faydalı olabilir diye aktarıyoruz görüşlerimizi.
Sayin Cautionary yanlis anlamayin topic cok yararli, artisi eksisiyle herseyi tartismaliyiz. Sadece taslar yerine saglam otursun diye konusuyoruz. Herkesin tercihleri farkli tabiki.
Saglik sigortasi haricinde, bilirsiniz beyaz yakalilarin cocuklarinin buyuk bolumu ozel okullara gider ve maaslar bu kurumlara aktarilir. Ozel okullar yillik 10 milyarlarca masraf demektir. Erken emeklilikte bunu da saglayacak birikim yapmalisiniz. Ya da saglik da oldugu gibi devlet okullarina yoneleceksiniz.
Ha bunlar (ozel okul, saglik policesi vb)birlesince, ayni standartlari erken emekli olunca da devam ettireyim derseniz tasarruf etmeniz gereken tutar yukseliyor. Ben sadece en onemli gordugum 2 kalemi belirttim. Egitim ve saglik. Bir yatirimci erken emeklilik portfoyu olustururken bu kalemleri oncelikli dikkate almali anlaminda.
SM-C7000 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Cok faydali bir konu baslatmissiniz. Umarim topik uzun vadeli ve aktif olur, emeklilik hayallerimiz ise kisa vadede gerceklesir...
Tesekkurler Sayin Cautionary.
Bunu yapmanin tek yolu var o da sudur:
1. Cok calis gelirini artir.
2. Cok agressif bir sekilde tasarruf et yani imkanlarinin cok cok altinda yasa.
3. Tasarruflarini cok iyi yatirimlara yonlendir.
Syg.
Bu bana mantıklı gelmiyor .
Gençken parayı zevkle yiyemedikten sonra yaşlılıkta hiç yiyemezsin .
Örneğin yemek yemek kolesterol tansiyon şeker gibi hastalıklar çıkıyor gençken giyemediğini yemekleri yaşlanınca yiyemiyorsun değil mi .
Yada farklı yerleri gezip görmek bunun gibi .
Yaşlanınca ayaklar gitmiyor diz sorunları vs de oluyor .
Beyaz yakalının kronik sorunu da eklenirse fıtıklarla uğraşmak .
Saysam liste uzar gider .
Full sağlıklı iKen parayı harcamadıktan sonra 50 sinden sonra gelen parayı ne yapacağım .
çok mu müsriflik mi yapalım diyorsun derseniz buna katılmıyorum ama hakkını vermek gerekir diye düşünüyorum .
Ne çok cimri ne çok bonkör olacaksın .
Sonradan gençken keşke yapsaydım dememek için .
Örneğin geçen bir arkadaş geldi borsada 150-200 arasında meblağı var .
Adam öğlen arası bim den aldığı toplamda 2.5 3 lira şeyle karnını doyuruyormuş . Ekmeğin yarısını da akşam eve götürüyor .
Bir de bunu anlatıyor tasarruf ediyorum borsada kazanıyorum peki ne anladım bu işten .
Adama herkes beleşci gözüyle bakıyor .
Soda ısmarlasana kahve ısmarlasana cebinde akrep var sanki .
Demek ki bu şekilde birikim yapılabilir .
Yılda 10 gün yurtdışı 10 gün yurtiçinde tatil vs tatil için çalışıyoruz [emoji2][emoji2][emoji2]
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Evet agresifliğimizi tasarruf ederken kullanacağız. Yatırımlarımız kısa sürede 2-3 e katlansın diye agresif olursak elimizdekileri de kaybedebiliriz:) Özellikle hisse yatırımları için bu söylediğim konu kritik önemde.
Peki tasarruf ederken nasıl agresif olacağız. Büyüklerimizden gördüğümüz her damlanın, açık her ampulün peşinden koşacağız. Tutar olarak aylık 100-200 tl tasarruf edilebilir faturalarda. Belki bu rakam çok az gözükebilir, ama bunun 30 sene devam ettiğini düşünün, 30 sene boyunca aylık 200 tl tasarruf ile düzenli temettü hisseleri aldığnızı düşünün...hisse performansı+temettü ile alınan hisselerle, 30 sene sonra 10 yıl boyunca harcayabileceğiniz aylık 1000-1500 tl arası bir varlığınız olabilir....hiç de fena değil.
Öte yandan eski yöntemlerden günümüze gelecek olursak...pek çok bankanın banka kart app leri var..ben şahsen aylık mecburi harcamalardan 150-200 tl arası puan kazanıyorum...belki bazı arkadaşlar burun kıvırabilir...aylık 5-10 bin arası geliri olan birinin aylık 200 tl puanın peşine düşmesi yadırganabilir...ama bunu bir kültür olarak düşünün, ve bu kültürü çocuklara da aşıladığınızı düşünün...inanın sizin 200 tl tasarrufunuz yanında, ailenizde oluşacak tasarruf etme kültürü çok çok daha değerli.
Bir de 200 tl gibi rakamları küçümseyen arkadaşlara, aylık ne kadar burs verdiğini soruyorum...hani şu ihtiyacı olan öğrencilere verilen eğitim desteği diyorum...kem küm yapıyor bu arkadaşlar..yahu 1000 tl demiyorum, 200 tl cik bile mi veremiyorsun diyorum...eğer durumun bu kadar kötüyse, aylık zaruri harcamalarda 200 tl lik tasarruf et, kendi ruhuna, ülkene çok faydalı bir iş yap, bu tasarruf ettiğin rakamı burs ver diyorum.
özetle, ibadetin de, hayrın da, tasarrufun da az bile olsa, sürekli olanı evladır.
Bence psikolojik olarak kendini rahatlatmak için uç örneklere odaklanıyorsun:)
Bir kere amaç zaten 65-70 i beklemeden 40 lı yaşlarda emekli hayatı yaşayabilecek birikime sahip olmak..illa ki kurumsal hayattan çıkacaksın diye bir kaide de yok...yani tercih senin olacak..30 yaşında senin elinde yetişmiş karakteri bozuk bir yöneticin sana hakaret ettiğinde, "kafayı koyup" karizmasına ve kariyerine ağır bir darbe indirebilme özgürlüğüdür benim anlatmak istediğim...bu özgürlük sana özgüven verir, mutlu eder...kalma ya da çıkma kararı senin elinde olur..zamanı geldi diye düşünürsen eyvallah der çıkarsın, her perfons değerlendirmesinde acaba sıra bana mı geldi diye tir tir titremezsin.
zaten bu topiğin amacı, 40 lı yaşlarda, hala sağlıklı ve hayatı yaşayabilecekken, bu kararı alabilecek maddi-manevi birikime sahip olabilmek...bu özgürlük bile ruhen genç kalmanı ve mutlu olmanı sağlar...şu an bile her sabah küfrederek işe geliyor pek çok arkadaşım..üstelik maddi durumları da fena değil, sadece cesaret eksikleri var radikal kararlar konusunda..ama bir sonraki nesil, eğer zamanında iyi tasarruf etmeyip, iyi yatırımlar yapmazsa, hiç bir şansı olmayacak, tam kapana kısılmış hissedecek.
tasarruf konusunda ifrat tefrit dengesini herkes kendi sağlayacak...bim den ben de alış verş yapıyorum yeri geldğinde, ama haftada 1-2 kez dışarda yiyip, 100-150 arası hesapta ödüyoruz ailecek...ama trend bir mekana gideceğim diye, bir kahveye 50 tl de vermiyorum tabii ki.
dediğim gibi uç örneklere takılmayalım, makul olanı bulmaya çalışalım.
Bakış açısı konusunda
https://www.youtube.com/watch?v=eLzWF-WJ_lk&t=1179s
Eğitim ve sağlık, hemen her beyaz yaka için en önemli iki başlık. benim için de öyle...şu an iki çocuğum da özel okula gidiyor, emekliliğim planladığım gibi giderse en azından liseye kadar öyle devam edecekler...ama bu söylediğim yıllık 50-60 bin ücreti oaln okullar değil, 20 bin tl civarında, biraz pazarlık, işsiz bir adam modunda olduğunuz için iyi bir rakama düşürebiliyorsunuz...sonra bu kadar ilgilendiğiniz çocuğunuz da az-çok bir burs kazanacaktır...bunu da ekleyince yılda 10 bin tl gibi bir rakama çocuğu özel okulda okutmak mümkün...tabii ki bu eğitimin kalitesi de tartışılır, ama devlet okulundan çok daha iyi olduğu, birkaç çok başarılı okul dışında, diğer özel okulların da arasında pek fark olmadığı gerçeğinden hareketle, böyle bir tercih bana mantıklı geliyor.
hem unutmayalım, günde 2-3 saat aktif zaman ayırabileceğiniz çocuğunuzun eğitimine, gelişimine sağlayacağınız katkı, özel okuldan daha fazla olacaktır.yoğun iş temposunda bırakın okuluyla 2-3 saat ilgilenmeyi, temel psikolojik gelişimi için gerekli olan ilgiyi bile gösteremiyoruz çoğu zaman,..sonra yılda 50 bin tl verip, bu açığımızı okulun kapatmasını umuyoruz..aman Allah'ım ne yaman çellişki:(
Forumun yeni üyesiyim. Başlıkları incelerken "işte buldum" dedim bu başlığı görünce. Sadece şu ana kadar yazılanlar bile ufkumu genişletmeye yetti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Ben de 33 yaşında, büyük kurumsal firmada çalışan bir mühendisim. Ev kredim devam ettiğinden an itibariyle pek birikim yapamıyorum. Ama birkaç ay içerisinde her ay cüzi bir birikim yapabilecek konuma gelebileceğim. Bu birikimi borsada, uzun vadeli olarak değerlendirmek istiyorum ancak öncesinde konuya olabildiğince hakim olmak istiyorum.
Yıllarca eğitim alıyoruz. Çoğumuz, ileride bize yeterli parayı kazandıracak mesleklere sahip olmak için saatlerce derslere çalışıyoruz. Üniversiteyi kazanınca da çalışmalarımız artarak devam ediyor. Mezun olup istediğimiz, dolgun maaşlı işlere girebilirsek, biraz para kazanmaya başladığımızda film kopuyor. Çünkü yıllarca "çok para kazandıracak" işlere girmek için çalışıp durmamıza rağmen, kazandığımız parayı nasıl kullanmamız gerektiği ile ilgili en ufak bir eğitim verilmiyor. Dünya kapitalizm üzerine kurulu, en temel araç para, ancak bu aracı nasıl kullanacağımız konusunda neredeyse sıfırız. İş arkadaşlarıma "borsa neden yükseliyor, bilen var mı?" veya "TL/Dolar/Euro'dan pek anlamıyorum, birikimlerimi nasıl değerlendirebilirim" diye sorduğumda aldığım cevaplar neredeyse hep aynı: "Borsa kumar abi, bize gelmez." veya "Ev al, arsa al gerisi yalan.". Yatırım amaçlı olarak "araba al" diyen bile çıkıyor :)
Okul hayatım boyunca alamadığım temel ekonomi bilgilerini edinebileceğim, borsa, tahvil, eurobond, alternatif yatırım araçları... konularında bilgi sahibi olabileceğim kitap/kaynak önerilerinizi paylaşabilirseniz gerçekten çok sevinirim.
Herkese iyi günler dilerim.