kimler anlarlar ?
Printable View
kimler anlarlar ?
Teşekkür ederim Sn. Yuji.
Ben kısa bir özet yapayım, benden daha bilgili arkadaşlar daha detaylı anlatacaktır. İnternette de bilgi bulabilirsiniz... YTD.
Dayanak varlığın (hisse, döviz, …) vadeli kontrat fiyatı, normal şartlarda spot fiyatından “fonlama faizi (mevduat faizi, TL libor aylık faizi, repo faizi, gösterge tahvil faizi, TLREF, …)” kadar yüksektir. Başka bir deyişle, dayanak varlığın spot (BİST) ve vadeli (VİOP) fiyatları arasında “fonlama faizi” kadar makas mevcuttur.
Dayanak varlığın “beklenen yıllık net getirisi” hesaplanarak işleme girilecek “spread” değeri belirlenir.
Beklenen yıllık net getirinin, “fonlama faizinden yüksek olduğu anda” spot piyasada işlem gören bir hisseden 100 Lot alıp bu hissenin Viop’ta işlem gören aktif vadeli 1 adet kontratını satarak (yıllık basit faiz cinsinden) sabit getiri elde edilebilir.
Dayanak varlık olarak kabul edilen her payın son işlem gününde spot piyasadaki seansta oluşan kapanış fiyatı, vade sonu uzlaşma fiyatı olarak kabul edilir (Dolar ve Euro’nun uzlaşma fiyatı ise TCMB kurudur). Dolayısı ile vade sonunda spot fiyat ile vadeli fiyatı eşitleneceği için pozisyonun vade sonuna kadar taşınması sayesinde hisse ve/veya viop fiyatlarındaki dalgalanmalardan etkilenmeyerek "getiri" elde edilir.
Aktif vadenin son günü piyasa takip edilerek “spot ve vadeli pozisyonlar” aynı fiyattan kapatılmalıdır. Vade sonuna kadar pozisyon taşıma esnasında spot fiyat, vadeli fiyatın üstüne çıktığında vade sonunu beklemeden de pozisyon kapatılarak kar al yapılabilir.
Nisan vade - Yeşil
Mayıs Vade - Mavi
Haziran vade - Gri
https://i.hizliresim.com/6makm1c.png
[QUOTE=Aktif vadenin son günü piyasa takip edilerek “spot ve vadeli pozisyonlar†aynı fiyattan kapatılmalıdır. Vade sonuna kadar pozisyon taşıma esnasında spot fiyat, vadeli fiyatın üstüne çıktığında vade sonunu beklemeden de pozisyon kapatılarak kar al yapılabilir.[/QUOTE]
sayın kafkaf,
dayanak ürünü 10 tl den aldık spottan
viop dan 10.03 den sattık nisan vade sonunda.
aysonun da pozisyon kapatacağız spotta
ancak dayanak ürün fiyatı 5 tl ye düştü.
soğuk su mu içiyoruz.
Beklenen yıllık net getirinin, "fonlama faizinden yüksek olduğu anda" spot piyasada işlem gören bir hisseden 100 Lot alıp bu hissenin Viop!ta işlem gören aktif vadeli 1 adet kontratını satarak poz açıyorsunuz.
Aktif vadenin son günü piyasa takip edilerek "spot ve vadeli pozisyonlar" aynı fiyattan kapatılmalıdır. Yani 100 lot hisse satacak ve 1 adet vadeli kontratını alarak nakte geçeceksiniz. Ancak bu işlemi, aynı hisse fiyatı ve vadeli kontrat fiyatından yapmanız gerekiyor. Yapamazsanız ne olur? Hisse satış ve vadeli konrat alış fiyatları arasındaki kademe farkı kadar kardan zarar ederseniz.
Hisse fiyatı 5 tl ye düşerse vadeli kontratı da vade sonunda 5 tl ye düşecektir. Dolayısı ile hisse senedinde yaptığınız zararı (5 tl zarar) şortladığınız vadeli kontrattan (5,03 tl kar) çıkarırsınız. Yani hisse/kontrat fiyatlarındaki oynaklığa karşı kendinizi hedge etmiş olursunuz. Net karınız 0.03 tl olur.
Örnek olması için aşağıdaki tabloyu hızlıca hazırladım. Rakamlarda hata varsa kusra bakmayın...
https://i.hizliresim.com/r74pkkv.png
Bu örnekte pozisyonu farklı fiyatlardan kapatmış (spot satış: 19.14 ve vadeli alış: 19.16). Aslında istenen bu iki işlemin aynı fiyattan (mesela 19.14 ten) gerçekleştirilmesidir. Dolayısı ile beklenen getiri (TL) ile gerçekleşen getiri (TL) farklıdır.
Ancak, pozisyonu 17 gün taşıyıp kapatmış olduğu (yani vade sonu olan 29 günü beklemeden) için gerçekleşen getiri % olarak daha yüksektir. Vade sonuna daha 12 gün olduğu için yeni bir arbitraj fırsatı yakalamak mümkündür.
YTD.
tşk ederim ,
cevabınız için,
ancak yanlış anlaşıldım.
sizin örneğinizle sorayım o zaman.
spot tan ALKİM i 17.60 dan aldım. viop dan da poz açtım satış.
aldığım günden beri taban taban kapandı.
ALKİM geldi 12.60 tl ye ve orada kaldı.
vade sonu viop kapanışı geldi.
spot da 12.60 da 5 tl zarardan satacağız o zaman.
5t soğuk su parası olmuyor mu ?
Spot dan 17.60 dan hisse alırken 18.21 den vadeli kontratı şortladınız.
Vade sonu hisseyi 12.60 dan sattınız, yani 5 tl zarar yazdınız.
Vade sonunda, vadeli kontrat fiyatı ile spot fiyatı eşitleniyordu. Öyleyse vadeli kontrat fiyatı da vade sonunda 12.60 olacak ve 12.60 tan viop pozisyonunuzu kapattınız. buradan 18.21 - 12.60 = 5.61 tl kar yazarsınız.
Viop karı (5.61) - spot zararı (5) = Net kar (0.61 tl)
100 hisse = 1 vadeli kontrat olduğuna göre
0.61 × 100 = 61 tl gerçekleşen getiri elde edersiniz.
Viop ve viop ile ilgili riskleri (margin call, vb...) öğrenmeden viop ta işlem yapmak tehlikeli olabilir...
Ytd.
Spot dan 17.60 dan hisse alırken 18.21 den vadeli kontratı şortlayarak
18.21-17.60=0.61 tl getiriyi fikslemiş olursunuz ve hisse fiyatı düşse de çıksa da getiri değişmez (vade sonunda aynı fiyattan spot ve vadeli pozisyonlar kapanırsa).
ana mantık şu : ben arçeliği diyelim bugün sallıyorum 60 tl den aldım spottan saat 10:33 de ... akşamüstü saat 16:44 de fiyat spotta 61,45 oldu diyelim ne yaptım spotta aldım spotta sattım, kar ettim... hah işte arbitrajda spotta alırken , o senin satacağın saat 16:44 deki fiyatı verecek olan alıcı pay vadelide hazır alıcı sat bana 61,45 den diyor , sen de şakkk diye elindeki spottaki malı , viopta kısa pozisyon ( short ) açıp satıyorsun. fakat o sattığın malın fiziki teslimi vade sonunda.
bugün kabzımal olarak , tarladan üretici nejattan 6,65 den hıyar alırken tam o anda etilerdeki sosyete manavı da bana telefon açtı dedi ki hamza abi ay sonuna bana 150 kilo hıyar yaz , 7.20 den alırım abi dedi. ben de telefonda SATTIM dedim sana 7,20 den ( tabii o sırada üretici nejat duymasın diye odanın dışına çıktım )
Bu endişelenecek bir durum değil, bir sonraki aya başka pozisyon açmak için kapatmak zorunda değilseniz bırakırsınız kendi uzlaşma fiyatından yani aynı fiyattan otomatik kapanır. Yok ben önce kapatacağım diyorsanız da likit kağıtlarda biraz dikkatle 1 veya en fazla 2 kademe farkla kapatırsınız.
Sn kafkaf açıklamış, soğuk su içmek yok, hisseden 5 lira zarar yazarken 5 lira da vioptan kar yazarsınız, viopta shortlamanın amacı bu zaten, sonuçta ikisi birbirini götürür size net baştan hesapladığınız arbitraj karı kalır.
Ancak benzer şekilde, diyelim sizin kağıt tavan tavan gitti 22,6 oldu 5 lira kar yazdınız hisseden, o zaman da vioptan 5 lira zarar yazarsınız birbirini götürür size baştaki cüzi arbitraj karı kalır.
Yani hissenin fiyat hareketinden kar/zarar etmek yok, onu istiyorsanız risk alacaksınız karşı işlem açmayacaksınız ancak o da bu başlığın konusu değil.
Getiri kesin ama bazı dikkat edilecek yerler var, piyasada büyük dalgalanma olursa aracı kurum teminatları artırabilir, ya da viop poziyonunuzun tersine fiyatlar giderse teminatınız eksiye düşebilir, bu durumda ya ek para koyacaksınız ya da pozisyonu azaltacaksınız (erken kapattığınız kısımda planladığınız karı elde edemeyebilirsiniz)
Vade sonunda ya uzlaşmaya bırakacaksınız ya da aynı fiyattan elle denk getirip kapatacaksınız yoksa 1-2 kademe karınız eksik olabilir.
Paranız büyükse viopta ufak kağıtlarda yeterli işlem hacmi olmayabilir, likit kağıtlarda (garan vb.) işlem yapacaksınız
Şirketin batması, işleme kapanması, işlemlere benzer kısıtlar getirilmesi... bunlara elden gelen bir şey yok, büyük hisselerde işlem yapın.
Kesin getiri demiyorum. Hatta zarar etme riski var diyorum. Dikkat edersen, beklenen getiri hesaplıyorum ve ne kadarının gerçekleştiğini buluyorum. Riskler var ama yine de incelemek lazım.
Kesin getiri sadece mevduattadır diye o dönemde belirtmiştim.
Zaten o dönemde hemen robot yazdığımı ve önce sanal sonra canlı testlere başladığımı söylemiştim.
En büyük risk teminat erimesi.
Mesela, mart ayında isgyo arbitraj yaptım :-) canıma okudular... pozisyonu bozmak istemedim ve teminat tamamlamak için dolar bozdurmak zorunda kaldım:-) eğer kenarda yüksek miktarda nakit olmasa iyi margin call yerdim.
Burada da özellikle viop kaynaklı zarar edilebileceğini yazmışım...
Şunu iyi anlamak lazım: kesin getiri mevduattadır. Arbitrajdaki "kesin getiri" hisse fiyatının düşmesi veya çıkmasının sizi etkilemeyeceğidir ki bu bile tartışılır (mart ayı isgyo rallisi örneği...)
Kesin getiri kelimesi aslında tam çeviriye uymuyor. Daha önce bunu açıklamıştım.
Kesin getiri, "fixed income" çevirisi olarak yapılmış. Ancak, Fixed income aslında getiriyi sabitleme anlamında kullanılmış yani, getiriyi hissenin/kontratın fiyat hareketlerinden arındırmak anlamına gelmekte. İnsanlar bunu "garanti/kesin getiri" gibi anlıyor ama değil:-)
Sizinde açıkladığınız gibi teminat tamamlamak için poz kapatırsanız, mevduat faizi kadar getiri bile elde edememe ihtimali var.
İsgyo örneğinde benim gibi inat ederseniz ciddi zarar yazma ihtimali bile var:-)
Kesin getiri konusu bile anlaşılamıyorken mevduatçıların riskli sularda yüzmesini mantıklı bulmuyorum. Ytd.
Eğer buna niyetiniz varsa, öncelikle viop taki riskleri iyi çalışmalısınız.
Günaydın
Çok güzel bir başlık olmuş.
Emeklerinize sağlık.
Fırsat bulunca en baştan tek tek okumaya başlayacağım.
Dalgalanmalar sizi etkilemez, teminatınız eksiye düşmeyecek ona göre hesaplayıp pozisyon açın veya eksiye düşerseniz birazını bozacaksınız. Fazla teminat tutmanın zararı yok teminatlar takasbanktan gecelik piyasada değerlendiriliyor mevduat kadar ya da o civarda gecelik faiz işliyor.
Son bir haftada nisan ayı için kendi açtığım pozisyonları yazayım bir ay sonra kapanınca sonucu da yazarım örnek olur:
25 mart: ISGYO borsada 9,41'den 4200 hisse alış, viopta 9,77'den 42 kontrat satış, beklenen getiri 36 gün için %3,82 (yıllık %38,8)
28 mart: ISGYO borsada 9,55'den 5200 hisse alış, viopta 9,97'den 52 kontrat satış, beklenen getiri 33 gün için %4,4 (yıllık %48,6)
1 nisan: AKBNK borsada 7,35'den 6700 hisse alış, viopta 7,52'den 67 kontrat satış, beklenen getiri 29 gün için %2,3 (yıllık %29,1)
Yukarıdakilerin dışında başka bir işlemimi daha yazayım: 28 martta ISGYO'dan nisan kontratında 48 satış, mayıstan 48 alış yaptım, aradaki fark 16,6 kuruştu yıllık %17 gibi bir artışa denk geliyor, piyasaya uymayan çok düşük bir oran, halbuki yukarıdaki örneklerdeki gibi %40 civarında olmalı, bunun artacağını öngördüm ona göre pozisyon aldım, beklentim oluşursa kapatacağım. Cuma kapanış farkı 21 kuruş beklentime uygun artıyor. Bu yazdığım farklı bir stratejidir yukarıda örneklediğim arbitraj pozisyonlarıyla karıştırmayın, riski vardır ve getirisi daha yüksektir, piyasada alınabilecek farklı pozisyonlara örnek olarak yazdım arada böyle dengesiz fırsatlar çıkınca onları da değerlendiriyorum.
Bu yazdığım işlemi biraz değiştirerek arbitraj konusuna sokayım farklı bir örnek vereyim zihin egzersizi olsun:
Diyelim viopta baktınız altın/TL kontratlarında nisan-haziran kontratları fiyat farkı 50 kuruş, haziran-ağustos kontratları farkı 80 kuruş, böyle oluyor bazen. Halbuki altın/dolar kontratında (bizim viop veya uluslararası piyasalarda) böyle bir fark yok, dolar/tl kontratlarında da aradaki farklar eşit. Bu durumda altın kontratlarında nisan düşecek, haziran artacak, ağustos düşecek ki iki fiyat farkı eşit düzeye gelsin, o zaman aynı sayıda nisan satış, haziran alış, ağustos satış kontratı alıyorsunuz. Farklar eşitlenince ya da azalınca pozisyonları kapatıyorsunuz. Ben bu işlemi de fırsat çıktıkça yapıyorum, hisselerde sadece üç aylık kontrat olduğu için ve üçüncü ay işlem yapılamayacak kadar sığ olduğu için pek yapılamıyor ama dolar ve altın kontratları hacimli ve bu işe müsait.
Yukarıda verdiğim örnekte biraz risk var, o fark kontrat vadeleri gelene kadar kapanmayabilir ya da daha da açılabilir (başıma geldi), bu durumda işi daha da kesinleştirip hiç risksiz işlem yapmak için durumunuzu hedge edecek şekilde dolar/tl ve altın/dolar kontratlarında ek pozisyon alabilirsiniz (burası iyice karmaşık oluyor, anlatmayacağım, kendiniz ne yapmanız gerektiğini çözemiyorsanız bulaşmamalısınız).
Zaten hepiniz biliyorsunuzdur. 1 yılda %50 getiri vermiş. Kişisel olarak uğraşmak istemeyenler içeriğini araştırıp deneyebilir.
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=TZP
28 şubat da 5.60 civarından açtım arbitrajı yüksek lot sayısı ile. 10.20 civarına kadar viop ile spot fiyatı eşitlenmedi ve bende poz taşımaya devam ettim. Teminat her gün hunharca azaldı:-) yaklaşık 23-24 gün böyle devam etti. 2 şey yapabilirdim, ya pozisyonu azaltacaktım ki bu da 23-24 günlük sabit(!)/garanti(!)/risksiz(!)/kesin(!) getiriden vazgeçmek anlamına gelirdi ya da dışarıdan para sokarak teminatı yükseltecek ve sabit(!)/garanti(!)/risksiz(!)/kesin(!) getiriden vazgeçmeyecektim:-) 2nci yolu tercih ettim.
Bu esnada Garan da da yüksek lot ile arbitraj yapmıştım. BBVA nın 12.20 den geri alım onay süreci devam ediyordu. Beklenti BBVA nın geri alım fiyatını yükseltmesi idi. eğer bunu yapsaydı, garan 2-3 tavan çekebilirdi ve teminat daha da eriyebilirdi. BBVA nin fiyat yükseltmemesi yönünde dua ederek ay sonunu getirdim :-)
Not: dışarda olduğum için rakamları hatırladığım kadarı ile yazıyorum.
Yeni konu için teşekkürler. Daha önce bahsedilmemiş veya sorulmamış - vadelide sadece boşta bekleyen teminata değil açılan pozisyonlara da nema işleniyor. Bu durumda satış verilen pozisyon büyüklüğüne göre gecelik işleyen nema da ayrıca bonus oluyor herhalde? :)
Tacirler'e mail attım. TZP fonu alınabiliyor mu, nereden diye. Sizi bilgilendireceğim. Bir de nerelerde arbitraj yaptıklarını ve stratejilerini sordum. Buradan hepinizi bilgilendireceğim.
iyi de TZP fonu '' özel '' fon kategorisinde. dört tane ist. arby fonu var. bunlardan sadece ünlü birinci fonu tefastan alabiliyorsunuz.
ünlü ikinci , deniz ve tacirlerin fonları tefasta işleme kapalı , eğer hiç açmayacaklarsa tefasa , onlar için kurum bünyesinde hesap açmanız lazım. tzp ile ilgili , özel fon olduğu için, ayrıntılı bilgi vereceklerini sanmam , etik olmaz.
pozisyon büyüklüğüne göre değil , hesabınızdaki tüm paraya. siz 3000 tl teminat yatırdınız , kalktınız ya da oturarak farketmez 11.700 liralık pozisyon açtınız. 11.700 liraya takasbank faiz vermeyecek , hesabınızdaki uzlaşma sonrası varsa zararlar düştükten sonra kalan paraya faiz verecek
Cuma günkü kapanış rakamlarından işlem yapılsaydı Nisan vadesinde en yüksek arbitraj getirisi olacak 10 ürün:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...10b8158b5b.jpg