Sayfa 7/210 İlkİlk ... 567891757107 ... SonSon
Arama sonucu : 1676 madde; 49 - 56 arası.

Konu: Arbitraj Fırsatları

1.  Alıntı Originally Posted by kafkaf Yazıyı Oku
    Beklenen yıllık net getirinin, "fonlama faizinden yüksek olduğu anda" spot piyasada işlem gören bir hisseden 100 Lot alıp bu hissenin Viop!ta işlem gören aktif vadeli 1 adet kontratını satarak poz açıyorsunuz.

Aktif vadenin son günü piyasa takip edilerek "spot ve vadeli pozisyonlar" aynı fiyattan kapatılmalıdır. Yani 100 lot hisse satacak ve 1 adet vadeli kontratını alarak nakte geçeceksiniz. Ancak bu işlemi, aynı hisse fiyatı ve vadeli kontrat fiyatından yapmanız gerekiyor. Yapamazsanız ne olur? Hisse satış ve vadeli konrat alış fiyatları arasındaki kademe farkı kadar kardan zarar ederseniz.

Hisse fiyatı 5 tl ye düşerse vadeli kontratı da vade sonunda 5 tl ye düşecektir. Dolayısı ile hisse senedinde yaptığınız zararı (5 tl zarar) şortladığınız vadeli kontrattan (5,03 tl kar) çıkarırsınız. Yani hisse/kontrat fiyatlarındaki oynaklığa karşı kendinizi hedge etmiş olursunuz. Net karınız 0.03 tl olur.

Örnek olması için aşağıdaki tabloyu hızlıca hazırladım. Rakamlarda hata varsa kusra bakmayın...

Bu örnekte pozisyonu farklı fiyatlardan kapatmış (spot satış: 19.14 ve vadeli alış: 19.16). Aslında istenen bu iki işlemin aynı fiyattan (mesela 19.14 ten) gerçekleştirilmesidir. Dolayısı ile beklenen getiri (TL) ile gerçekleşen getiri (TL) farklıdır.

Ancak, pozisyonu 17 gün taşıyıp kapatmış olduğu (yani vade sonu olan 29 günü beklemeden) için gerçekleşen getiri % olarak daha yüksektir. Vade sonuna daha 12 gün olduğu için yeni bir arbitraj fırsatı yakalamak mümkündür.

YTD.

tşk ederim ,
    cevabınız için,
    ancak yanlış anlaşıldım.
    sizin örneğinizle sorayım o zaman.

spot tan ALKİM i 17.60 dan aldım. viop dan da poz açtım satış.

aldığım günden beri taban taban kapandı.
    ALKİM geldi 12.60 tl ye ve orada kaldı.

vade sonu viop kapanışı geldi.
    spot da 12.60 da 5 tl zarardan satacağız o zaman.
    5t soğuk su parası olmuyor mu ?
    Türkiye'de temel problem şu : bilgili olanların yetkisi yok , yetkisi olanlarında bilgisi yok.

2.  Alıntı Originally Posted by TOPRAK-SERDAR Yazıyı Oku
    tşk ederim ,
    cevabınız için,
    ancak yanlış anlaşıldım.
    sizin örneğinizle sorayım o zaman.

spot tan ALKİM i 17.60 dan aldım. viop dan da poz açtım satış.

aldığım günden beri taban taban kapandı.
    ALKİM geldi 12.60 tl ye ve orada kaldı.

vade sonu viop kapanışı geldi.
    spot da 12.60 da 5 tl zarardan satacağız o zaman.
    5t soğuk su parası olmuyor mu ?
    Spot dan 17.60 dan hisse alırken 18.21 den vadeli kontratı şortladınız.

Vade sonu hisseyi 12.60 dan sattınız, yani 5 tl zarar yazdınız.

Vade sonunda, vadeli kontrat fiyatı ile spot fiyatı eşitleniyordu. Öyleyse vadeli kontrat fiyatı da vade sonunda 12.60 olacak ve 12.60 tan viop pozisyonunuzu kapattınız. buradan 18.21 - 12.60 = 5.61 tl kar yazarsınız.

Viop karı (5.61) - spot zararı (5) = Net kar (0.61 tl)

100 hisse = 1 vadeli kontrat olduğuna göre

0.61 × 100 = 61 tl gerçekleşen getiri elde edersiniz.

Viop ve viop ile ilgili riskleri (margin call, vb...) öğrenmeden viop ta işlem yapmak tehlikeli olabilir...

Ytd.
    Son düzenleme : kafkaf; 01-04-2022 saat: 20:03.
    Burada yer alan yorumlar, kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu nedenle, yatırım veya al/sat tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.

3. Spot dan 17.60 dan hisse alırken 18.21 den vadeli kontratı şortlayarak

18.21-17.60=0.61 tl getiriyi fikslemiş olursunuz ve hisse fiyatı düşse de çıksa da getiri değişmez (vade sonunda aynı fiyattan spot ve vadeli pozisyonlar kapanırsa).
    Burada yer alan yorumlar, kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu nedenle, yatırım veya al/sat tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.

4.  Alıntı Originally Posted by kafkaf Yazıyı Oku
    Spot dan 17.60 dan hisse alırken 18.21 den vadeli kontratı şortlayarak

18.21-17.60=0.61 tl getiriyi fikslemiş olursunuz ve hisse fiyatı düşse de çıksa da getiri değişmez (vade sonunda aynı fiyattan spot ve vadeli pozisyonlar kapanırsa).
    süpermiş öyleyse,
    eski kafalık yapıp viop dan anlamam beni ilgilendirmez anlamam diyordum.

mersi...
    yorgunluk verdik.
    teminat tamamlama riskine karşı da yedek akçe koyacağız bir köşeye artık.
    Türkiye'de temel problem şu : bilgili olanların yetkisi yok , yetkisi olanlarında bilgisi yok.

5.  Alıntı Originally Posted by TOPRAK-SERDAR Yazıyı Oku
    süpermiş öyleyse,
    eski kafalık yapıp viop dan anlamam beni ilgilendirmez anlamam diyordum.

mersi...
    yorgunluk verdik.
    teminat tamamlama riskine karşı da yedek akçe koyacağız bir köşeye artık.
    Viop ta para yönetimini iyi yapamazsanız zarar yazmanız mümkün.

Arbitraj içinde hızlı işlem yapmanız iyi olur.

Ytd.

Duhul
    Oct 2021
    İkamet
    St.Tropez . Miami . Panama . Los Angeles . Sütlüce daimi terk 84
    Gönderi
    3,668
    ana mantık şu : ben arçeliği diyelim bugün sallıyorum 60 tl den aldım spottan saat 10:33 de ... akşamüstü saat 16:44 de fiyat spotta 61,45 oldu diyelim ne yaptım spotta aldım spotta sattım, kar ettim... hah işte arbitrajda spotta alırken , o senin satacağın saat 16:44 deki fiyatı verecek olan alıcı pay vadelide hazır alıcı sat bana 61,45 den diyor , sen de şakkk diye elindeki spottaki malı , viopta kısa pozisyon ( short ) açıp satıyorsun. fakat o sattığın malın fiziki teslimi vade sonunda.

bugün kabzımal olarak , tarladan üretici nejattan 6,65 den hıyar alırken tam o anda etilerdeki sosyete manavı da bana telefon açtı dedi ki hamza abi ay sonuna bana 150 kilo hıyar yaz , 7.20 den alırım abi dedi. ben de telefonda SATTIM dedim sana 7,20 den ( tabii o sırada üretici nejat duymasın diye odanın dışına çıktım )
    kainatın BİR varlığından bütünleşip! kendi birliğinde meçhul bir menzile yol almakta olan, insan dediğimiz yüce varlığa salat ve selam olsun ! hamza sütbıyık -aka- klaus maximilian kerpenter münche

7.  Alıntı Originally Posted by kafkaf Yazıyı Oku
    Spot dan 17.60 dan hisse alırken 18.21 den vadeli kontratı şortlayarak

Sayın Kafkaf 3 ay önce yuji ve granturkinvedt isimli yazarlar bu arbitraji yazarken siz twitterden örnekler verip arbitraj işi kesin getiri değildir diye yazdiniz.simdi kesin getiri diyorsunuz .

8.  Alıntı Originally Posted by kafkaf Yazıyı Oku
    Aktif vadenin son günü piyasa takip edilerek "spot ve vadeli pozisyonlar" aynı fiyattan kapatılmalıdır. Yani 100 lot hisse satacak ve 1 adet vadeli kontratını alarak nakte geçeceksiniz. Ancak bu işlemi, aynı hisse fiyatı ve vadeli kontrat fiyatından yapmanız gerekiyor. Yapamazsanız ne olur? Hisse satış ve vadeli konrat alış fiyatları arasındaki kademe farkı kadar kardan zarar ederseniz.
    YTD.
    Bu endişelenecek bir durum değil, bir sonraki aya başka pozisyon açmak için kapatmak zorunda değilseniz bırakırsınız kendi uzlaşma fiyatından yani aynı fiyattan otomatik kapanır. Yok ben önce kapatacağım diyorsanız da likit kağıtlarda biraz dikkatle 1 veya en fazla 2 kademe farkla kapatırsınız.

Sayfa 7/210 İlkİlk ... 567891757107 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •