Zaten 300 lira ucuza verip diğer taraftan acısını çıkarmış. [emoji23]SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Zaten 300 lira ucuza verip diğer taraftan acısını çıkarmış. [emoji23]SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
evi bilemem ama sakın ve sakın ha köyde tarla bağ bahçe almayın...bırakın tarlayı ,köye giremezsiziniz...birbirleri ile kanlı bıçaklı olan köylüler..bu tip durumlarda birbirlerine çok baglıdırlar...ne ekebilirsiniz ne mahsul alabilrisiniz...onlar eker biçer agaç varsa köklerler..700-800 binlik tl lilk bir yeri bankadan 500 bine aldım diye sevinirken..kapınıza dayanır benim 2 milyonluk yerimi 500 e kapattın bana 1500 milyon borçlusun der ,çolugunuz çocugunuzla tehdit ederler. vs..vs. en makulu kapısına gidip...ben bu evi almak istiyorum ..eger sizin de rızanız varsa ..yoksa hiç girmeyecegim bu işelere gibi bir yaklaşımla gitmek mantıklısı..belki adamda bir an önce satılsın diye bekliyordur..kredi temizlenecek diye..
ben müteahhitleri arar oldum. o kadar sevmedik yeri geldi küfrettik adamlara. inşaat maliyetleri artınca yeni ev yapımı bir kesildi, eskiden süpermarketler açılmadan önce bakkallar nasıl öpüyorduysa bizi şimdi de ortamı boş bulan arsız ev sahipleri öpüyor. müteahhit yaptığı eve belli bir kar koyup satıyor piyasa fiyatını belirliyordu. o bölgede 4+1 ev kaça piyasa buluyor müteahhitin sattığı evden öğrenebiliyorduk. şimdi ev sahibi ortamı boş buldu. bakıyor markete peynir zeytin zamlanmış mı fiyat artırıyor, döviz mi yükselmiş fiyat artırıyor, faiz mi düşmüş diyat artırıyor. ama hiç istemediğim şekilde bir ekonomik kriz gelir de pahalılıkta can çekişir ya da işsiz kalırsa o zaman elinde nakit olan meletecek bu ev sahiplerini. diğer seçenek de devletin faizleri artırması ve enflasyondan birkaç puan fazla faiz vermesi. o zaman mevduat faizi kira getirisinden cazip gelece ve herkes evini satmaya çalışacak.
yurtdışında ev alım satımından rant elde edilmesini önlemek maksadıyla çok güzel önlemler almışlar. bizde hayata geçse emlak balonunun söneceğini düşünüyorum. bu arada bu ülke ispanya. ama öğrendiğim kadarıyla tüm gelişmiş avrupa ülkelerinde böyle.
1-evini satmak isteyen kişi önce evini boşaltıyor. öyle hem kiracım olsun hem de keyfime göre ilana koyarım, yüksek fiyat çekerim, enayinin biri gelir o parayı verir ben de satarım olayı yok. önce evin bir kaç aydır boş duran bir ev olacak. sadece bu madde sayende bile gerçekten evini satmak isteyenler kalıyor piyasada satıcı olarak.
2-yüksek gelir vergisi diye bir olay var. sen evi 200 bine mi aldın. istersen bir gün sonra 400 bine sattığında, hop gel bakalım yapıyor devlet. bu alım satımdan doğan yüksek kazancının vergisini ödüyorsun. yüzde 25-35 arası bir oran. bizde de güya gelir vergisi var ama ödeyen yok.
3-kira geliri vergisi. bu da %25-27 arkadaşlar. kiradan elde ettiğin gelir zaten direk hesabına yatıyor. elden almak gibi bir olay yok bizdeki gibi. ve bu gelire de %25-27 civarı vergi çıkarıyor sana.
4-apartman aidatını da ev sahibi ödüyor.
tüm bunların sebebi ne? rantı önlemek tabi ki. bizdeki gibi leş gibi lahmacun kokan müteahiy ofislerinde keyfine göre fiyatlara milyonluk ev satıp range rover lara binen insanlar yok. adam bilmiyor mu madrid deki 150 yıllık binayı kentsel dönüşüme sokup çok katlı imar vermeyi. londra yı falan hiç saymıyorum. ama hepsi farkında ki inşaat ve rant ekonomisi ile sadece büyürsünüz, kalkınmak ayrı birşey.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Hormonlu olmasın o dediğiniz :whistling:
Rant İspanya'da da bol ama bizdeki gibi değil. Farklı bir şekilde var orada.
Oradakiler şehrin tarihi dokusunu bozacak işlere giremezler. Ya akıllarını o kadar kaybetmemişlerdir ya da buna izin vermezler. 2 şekilde de öyle şehrin ortasına yanyana kocaman binaları dikemezler.
Onun yerine şehir dışında otel/yazlık tarzı yerler inşa edip altın vize isteyenlere satıyorlar. Özellikle Portekiz'de çok yaygın bu. Portekiz yeni yasa çıkarmış artık Lizbon içinden satılan konutlara vermeyecekmiş altın vizeyi. Sadece gettolara yapılan yatırımları dikkate alacakmış.
Adamlar zaten gelişmiş bölgeye gelmeyin diyor. İlla gelmek istiyorsanız parayı gettoya gömün oraları kalkındırın diyorlar. Orada bile bir plan program var.
yazının başında mütahitleri överek başlayıp sonunda söverek bitirmiş :)
aslında yazınının özeti şu; hayat pahalılığından bir şeye sarma, bir suçlu bulma ihtiyacı! sebze meyve fiyatları artınca aracıları, dolar artınca dış mihrakları, market fiyatları artınca zincir marketleri günah geçişi ilan edip kendimizi rahatlatmaya çalışıyoruz.
aslında ev sahipleri çakallık yapmasa ev fiyatları düşecek, hep bu sarı site ve emlakcılar yüzünden demek kolayımıza geliyor.
asıl sorunu gözden kaçırıyoruz, dün Ali bey twitterda güzel ifade etti, asıl sorunumuz yakıcı enflasyon ve yıkıcı fakirleşme.
https://twitter.com/cautionary53/sta...84598351220737
yine de bazı maddelere cevap vermek istiyorum.
1-) bu durumda piyasada satılık ev bulmak daha zor olur, arz azalır.
2-) bu tarz vergileri alıcı öder, yani yine fiyata yansır.
3-) kira gelir vergisini ev sahibi cebinden ödemez kiralar daha pahalı olur.
4-) apartman aidatını da aynı şekilde kiraya ekleyip evi kiralar.
bugun en basitinden kdv artışı olsa bunu firmalar cebinden mi verecek sanıyorsunuz, hemen fiyatlara eklenecektır.
zamanında osmangazi ve 3. köprü gibi fahiş geçiş ücretleri ile yapılan yollara ya onu firmalar ödeyecek nakliyatcılara bir şey olmaz gibi saçma yorumlar yapılıyor. şimdi ne oldu aldığın her üründe o taşıma maliyetlerinin bir kısmını sen ödüyorsun aslında.
ne yani bir meslek grubunun övdüğümiz bir yönü varsa o insanları yereceğimiz bir yönü de olamaz mı? müteahhitler keyfinden çıkmadı piyasadan maliyetleri arttı ve inşaat yapamıyorlar artık. merak etmeyin müteahhitlerin yerdiğim özelliklerini ekonomi tekrar toparlanınca hepimizi öperlerken siz de yereceksiniz.
sorun tam da burası işte demişsiniz ya devlet vergi koysa kiraya yansıtırlar, yok apartman aidatını kiraya yansıtırlar. Ahlaksız bir millet haline geldik. ben gurbetçi değilim kısa süreliğine geldim ve türkiyeye geri döneceğim bir süre sonra. ama açın bakın youtube daki sokak röportajlarındaki gurbetçi videolarına resmen avrupadan tatile gelen insanları dövecekler. bundan 10 sene önce döviz sabitken kimse gurbetçilere kızmıyordu. euronun 10 lira olması onların suçu mu. türk milleti olarak haset, kıskançlık, tembellik, ahlaksızlığın her türlüsü ile maalesef bir kısmımız iç içe.
avrupada bu kurallar tıkır tıkır işliyor çünkü koyulan kanunun herkesin iyiliği için olduğunu kabul etmiş insanlar.
Ali beyin yazısını okudum twitterda evet enflasyon bir gerçek daha da gerçeği göstermelik zam verip orta gelirliyi asgari ücretli seviyesine çekmek ve böyle herkesi alt gelir grubu yapmak. ama kimse düşünmüyor ki o özel okula çocuğunu orta gelirli gönderiyor, o güzel yeni evleri orta gelirli alıyor, o 4-5 yıldızlı otele yılda 5 gece orta gelirli gidiyor, marketten eski kaşarı sadece orta gelirli alıyor. orta gelir grubunu bitirirlerse ekonomi biter bunu yaşayarak göreceğiz daha birçok şeyi yaşayarak gördüğümüz gibi.
basit kuralları hayata geçirmek ve uygulamaya çalışmak yerine bakın hemen türkiyenin gerçekleri olan şark kurnazlığı yaparak bu vergileri nasıl başkasına yüklerim sorusunun cevabını yazmışsınız. işte bizim kafamız buna çalışıyor. o yüzden avrupa, abd, kanada, japonya ayrı türkiye, ırak ve bilimum benzemeye başladığımız diğer arap ülkeleri ayrıyız.
Bu olay geçen seneki otomobil olayına benziyor.
Bir ara sıfır araç ithalatı durmuştu piyasa ikinci el alıp satanlara, galericilere kalmıştı. 5 yıllık 2. el fiyatı sıfır fiyatının üzerine çıkmıştı bazı araçlarda.
Müteahhitler oaradan çekilince de evlerde benzeri bir olay oluyor demek ki.
Müteahhitler kötü adamlar belki ama piyasanın ihtiyacı olan kötü adamlar :) Necessary evil yani :)
sattığın mal ve hizmete yeni bir vergi geldiğinde bunu fiyatlara ilave etmek ahlaksızlık veya şark kurnazlığı değil ki!!
Bu duruma iktisat ilmi isim bile vermiş; "verginin yansıması"
Eğer kişi sattığı mal ve hizmete yeni bir vergi ve vergi benzeri yük geldiğinde talep esnekliğine göre bunu fiyatlarına yansıtır.
Bunun oranı da söz konusu esnekliğe göre %0 da olabilir, %100'de olabilir.
İktisadi bir gerçekliği ahlaksızlık-şark kurnazlığı olarak adlandırmak da gerçeklerle örtüşmüyor.
GER icin anlatayim:
1. Yok öyle bir sey. Kiracili veya bos satilir.
2. Kendiniz oturursaniz 3 sene, kiralarsaniz 10 sene sonra vergiden muaf. Yoksa yapmis oldugunuz kardan vergi kesilir.
3. Kirada aldiginiz gelir diger gelirlerinize eklenir ve ona göre gelir vergisi hesaplanir. Bu %0'da olur %48'de, gelirinize göre degisir.
4. Bazi kalemler haric daire giderlerini yan masraflar adi altinda kiraci öder. Kira genelde 3-4 kalemden olusur net kira + yan masraflar + isinma + garaj.
Bir cok kiralamada isinma yan masraflar icerisindedir. Her sey dahil kiralarda olur ama, yan masraflari fazlasiyla kiraya gömerler ve daha pahali olur
(sadece kisa süreli kiralamada kulllanilan bir yöntem).
Kimse almıyor mu ??
https://www.istegayrimenkul.com/gm-d...2&cid=14140578
https://eksisozluk.com/kira-fiyatlar...riler--7028256
https://i.imgur.com/1xUmQlB.png
Ev sahibi asmış kesmiş buraları okumuyor herhalde :)
Çok sıkıntılar çıkacak,ben davalardan korkmuyorum hukuki yol en güzeli ,geç olur ama medeni olur,işin içine kavga dövüş girdi mi iş sıkıntılı.Ev dediğin olay bir erkek için çok önemlidir.İçinde ailesi var,karısı çocukları o evde,içgüdüsel olarak oraya yapılan fiziki bir saldırıyı hele karısı çocukları varken olan bir tacizi çok zor sindirir,çoğu erkek de sindiremez.O yüzden aile ortamına yapılması planlanan cebri işleri hiç tavsiye etmem,daha önce yazdığım olaydaki gibi adam çeker vurur ,yaşanmış örnekler çoktur.İşyerinde patron fırçası amir fırçası o ortamda bir yere kadar tolere edilebilir,herkes aynı koşullardadır,patron genelde herkesi taciz ediyordur falan,insan beyni bunu kabullenebilir,ama eve yapılan bir tacizde direk ailene bir saldırı gibi algılanır.Aman ha hiç tavsiye etmem.
Şimdi o kiracı kapıya gelen o ev sahibine maçan yiyorsa gel çıkar dedi ve kapıyı kapadı.Bu olayın devamını yaşayan hapishanelerde pek çok kader mahkumu var.
Eskiden evler bol bol yapılırken, faizler de düşükken, siz de alıverseydiniz evinizi.
Şimdi ev sahiplerine arsız marsız demek nedir yani.
Adamın malı rağbet görünce tabi ki yapabileceği maksimum karı yapmaya çalışacak. (hatta rağbet görmese bile istediği fiyatı ister)
Sizin satışa koymak üzere olduğunuz arabanızın piyasası 90 bin lirayken, birden bire kısa süre içinde emsalleri 180 bin liraya çıksa, siz aracınızı ilana 90 bine mi koyarsınız 180 bine mi?
Bir de maliyet yansıtma örnneği vereyim.
Diyelim ki siz dönercisiniz.
Etin kilosu 50 lirayken döneri 10 liraya veriyorsunuz.
Etin kilosu 70 olunca halen döneri 10 liraya verebilir misiniz?
Peki etin kilosu 100 olunca? 200 olunca?
Sattığınız ya da kiraya verdiğiniz şeyin size maliyeti ne kadar artarsa, istediğiniz rakam o kadar artmak zorunda.
Böyle basit anlatmak da zekaya hakaret gibi oldu ama, başka nasıl anlatılabilir ki? Konunun kendisi basit zaten.
.................................................. ...........
Sormayın hocam.
Herkes kendi kar ederken iyi, karşı taraf kar edeceği zaman basıyor zılgıtı.
Arkadaş kendisi de bu durumu itiraf etmiş "bir ekonomik kriz gelir de pahalılıkta can çekişir ya da işsiz kalırsa o zaman elinde nakit olan meletecek bu ev sahiplerini" diye.
Yani elinde nakiti olanlar karşı tarafı meletince sorun yok, ama ev sahipleri üç beş kuruş nasiplenmeye kalkınca arsız.
Ama olmaz ki böyle çifte standart.
Kayseriliye iki kere iki kaç eder demişler,alırken mi satarken mi diye cevap vermiş.
sahip olduğunuz evin maliyeti mi arttı da fiyat artırıyorsunuz? demir mi alıp eklediniz? temeline ekstra çimento mu dökdünüz?
bir de artış var artış var. euro bazında bile %20-30 artan evler var. hadi diyelim türk lirasında enflasyon var da artırdı. euro bazındaki fiyatı nasıl %20-30 artırıyorsun? euroda halan enflasyon %1-2.
Belli ki ticaretle uğraşmiyorsun Roterio ne iş yapiyorsun?
"Başarı için ömürlerinin bir bölümünü bedel olarak ödemeyenler, başarısızlığın bedelini bir ömür boyu öderler."
Kiraları devlet regüle ediyor olabilir TÜİK üzerinden ama ev fiyatlarını kontrol eden bir mekanizma yok.
Mal sahibi isterse Euro üzerinden 30% zam yapar, isterse bitcoin üzerinden 1000% yapar. Mal bir kere kişiye geçtikten sonra tamamen serbest piyasa koşulları işliyor.
Malın tabii ki mantık sınırları dahilinde herkesin fark edebileceği bir değeri vardır (genellikle çevredeki diğer konutların fiyatına bakarak anlaşılır), ve fiyat o sınırların dışındaysa elimizde buna karşılık kullanabileceğimiz çok etkili bir silah var:
Almamak.
Yukarıda bir yerde İstanbul'un taa neresinde 2.3 milyon istenen daire paylaşılmıştı. Kimse kimsenin kafasına silah dayamıyor bunu alın diye. Adam da ev satılmadıkça fiyatı her sene arttırıp duruyordur 300-500.
Ha derseniz ki ev fiyatları da regüle edilsin devlet tarafından o zaman başka şeyler konuşuruz.
bu dakikadan sonra ne kirada ne satılıkta evlerin tl cinsinden düşme ihtimali çok zayıf ve olsa da geçici olur.
ev sahipleri meler falan diye arkadaşlar maalesef ciddi hayal kırıklığına uğrayacak.
bu konuda ben de yanıldım alenen ülkeye ihanet edilip 250 bin dolara vatandaşlık satılacağı, ülkeye yüzbinlerce afgan mülteci doldurulacağı ülkesini seven ve düşünen biri olarak benim ihtimal vermediğim şeylerdi.
ki bunun daha idlib i var 1 milyon mülteci oradan yaz, evi olan bayram eder fakir olanda alnı secde gören başkanımız müslümanlara yardım ediyor der geçer olan sizlere olur.
halk tepki vereceğine gelen mültecileri sömürme evleri onlara yüksek fiyata iteleme derdinde, halkımız şu an ülkenin sonunu hazırlayanları destekliyor, kendi geleceğini dikip atıyor.
şu an çalışan arkadaşlara sesleniyorum yurtdışına gitme imkanını zorlayın, olmuyorsa da fiyata bakmadan bir ev alın.
mülteciler sebebi ile çok yakında iş falan bulamayacaksınız,
bulsanız bile en fazla kirayı ödeyeceksiniz,
oturduğunuz semtte mülteci çeteleri olacak sokağa çıkamayacaksınız,
hasbelkader emekli olursanız ev kiranız emekli maaşınızın baya üstünde olacak.
daha dün SGK 50 ilacı ödemeden çıkarmış, SGK zaten bitikti dibini sıyırıyorlar.
2030 yılında ortalama emekli maaşı öngörüm 150 dolar civarı, bu kadar ahmaklığa o bile zor gerçi.
mükemmel bir başkanlık sistemi işleyen rusya da şu an 210 dolarmış ki ülkede her yerden maden çıkıyor, bize 150 dolar makul
İstanbul da ev kirası da 300 dolar falan olur.
https://www.themoscowtimes.com/2018/...s-media-a63766
1-Fiyat piyasada belirlenir. Arz talebe göre dengeye oturur. Dışardan müdahale yapmak ahmaklıktır
2-Bir şeyin fiyatını satıcı değil alıcılar belirler. Aslında şuan fiyatları ev sahipleri değil alıcılar belirliyor. Talep varsa satış oluyorsa elbet en yüksek fiyattan verecek. Bundan 2 yıl önce fiyatlar yerlerde sürünüyordu o zamanda alıcılar belirliyordu.
3-Bir evin fiyatı çok yükselmiş ve satışıda oluyorsa buradaki rantı gören mütahitler deli gibi ev yapmaya başlar. 2-3 yıl içinde fiyatlar tekrar dengeye oturur. Arz azaldıysa fiyatlar arttıysa iş adamları bu fırsatı kaçırmaz. Arz mutlaka artar sonunda fiyatlarda dengeye oturur
4-Ev almak ve uzun süreli kira kazanmak iyi bir yatırım aracı değildir. Belki piyasayı takip ederek ucuzken alıp pahalıyken satmak yatırım olabilir. 2yıl önce alıp bu aralar satmak gibi. Buda çok zor emek isteyen bir durum.
Hocam mülteci adam beyaz yaka ya da nitelik isteyen işlere talip olmuyor, bizim gençlerin pek de yüzüne bakmadığı işlerle geçiniyorlar o yüzden mülteciler gelecek işsiz kalacaksınız pek gerçekçi değil.
Doktorunu mühendisini 200 300 kotayla kanada almanya vb memleketler alıyor.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Hocam konuya uzun vadeli bakmak lazım, halk olarak bu konuda genel problemimiz var.
-ben konuya genel olarak cevap yazdım sen ben beyaz yaka olabiliriz ama biz ülkenin 10%u bile değiliz.
-gidiyor dediğin adamlar (mühendis vs...) katma değerli iş yapabilecek adamlar. bu insanlar gidince katma değerli iş imkanları azalıyor, dolayısı ile yapılan çalışma sonucu elde edilecek gelir azalıyor.
-zaten otomasyon vb. sebeplerle beyaz yakanın işi de orta vadede zor.
-ekonominin ve bilimin basit bir denklemi var nüfus artar fakat katma değerli iş artmazsa işsizlik artar ülkenin toplam geliri düşer ve refah düşer.
-gelen işe yaramaz adamları beslemek bedava sağlık hizmeti vb. şeyler için kaynaklar tüketilecek, normalde bu kaynakların bilime vs. ayrılması faydalı sektörlerin teşvik edilmesi lazım.
-ülkenin alım gücü düşünce atıyorum x otomobil fabrikası kapanacak zira satış yapamayacak ve bir posta daha kayıp.
-bir de giden doktor sayısı nispeten az olabilir (akreditasyon vs. zor) ama mühendis sayısı tahminlerinizin çok ötesinde, halka dokunmadığı için hissedilmiyor,200 300 dediğiniz rakamlar aylık rakamın bile çok altındadır. buyrun altta 2019 haberi, yazılım vs. gibi kısmen kişisel çalışılan alanları hiç saymıyorum.
https://tr.sputniknews.com/20190125/...037282667.html
Diyelim ki altın aldınız.
Dolar bazında % 50 arttı (geçtiğimiz yıllarda bu yaşandı)
Siz altınınızı eski fiyattan değil yeni fiyattan satarsınız değil mi?
Altınınızın durduğu yerde maliyeti mi arttı?
EVET.
Çünkü aynı miktar altını tekrar almak istediğinizde yeni yüksek fiyattan almak zorunda kalacaksınız.
Basit anlatınca zekaya hakaret olur demiştim ama yok, yanılmışım.
Basit anlatmak bile kafi gelmedi, anlaşamadık.
Öyle yooook, herkes hiçbir şey verip her şeyi almak istiyor.
Bunların asıl ağa babaları coin piyasasındalar :)
Bu böyle konuşanlar varya yemin ederim asla o an ki fiyatından bir TL aşağı vermezler işte böyle konuşurlar.
Bu arkadaş eğer borsada yatırımı varsa benle iletişime geçmesini isterim düşünsenize aldığı hisse yüzde 20 yukarı çıksa.
Ya ben fazla kar yaptım dese ve bana Euro karşısındaki değer fiyatına virmanlasa ohhh koseyim.
Yani demem o ki bu borsada olamaz esnaflık yapamaz ev sahibi olsa evini alan adam bunu millete saf diye anlatır. Böyle arkadaslari üzmeyin yakınında bulunun :)
"Başarı için ömürlerinin bir bölümünü bedel olarak ödemeyenler, başarısızlığın bedelini bir ömür boyu öderler."