O 5 yıllık grafige bir zoom yapin arada platolar göreceksiniz. Mesela 2018 ikinci çeyrek.
Bu da onlardan biridir diye ümit ediyorum.
Printable View
Elimde bir miktar TDG var biraz da mı alayım diye düşünüyordum ama bunun durumu abd tahvillerine de bağlıysa grafiğe bakınca tahviller düşeceği kadar düşmüş görünüyor, doları da faiz arttırımı ile düşürürler mi acaba diyerek şimdi de satayım mı diye düşünmeye başladım. :)
Ben geçen hafta TDG portföy ağırlığını %22 ye indirdim.Küresel ekonomide extra birşey olmazsa ABD tahvilleri aylık bazda çok volatil seyretmez bence.Zira Powell faizleri uzun bir süre 0-0,25 aralığında tutacağız dedi. J.Hole konuşmasında.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Üstad bildiğin gibi ülkemiz yatırım yapılamaz seviyesinde.CDS lerde küme düştük.Senagal ve Gana ile aynı klasmandayız.Konu 3.dünya ülkelernin borçlanma araçlarına yatırım yapmaksa risk elbette var.Zaten yatırım fonlarında devlet garantisi olmadığı için tamamı riskli enstrümanlar.Konuyla ilgili ocak ayına ait bir haberi paylaşmak isterim.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonom...-oldu-5568319/
Bu sene fon işinde kazandım mı kaybettim mi ben de çözemedim hesaplar karıştı ama büyük ihtimalle mevduata göre zarar ettim, altın ve dolara göre zaten büyük zarar var. Çok çıktı biraz düşsün de alayım diye bekleye bekleye bir türlü alamadım.
Bundan sonra ne yapsak boş, birkaç ay önce portföyü arabaya yatırsak bile çok daha kârlı olurmuş.
Dolar artıda ama CDS düşüyor, eurobond fonları iyi getirecek
Herkes sizin gibi düşündüğü için, sanırım portföy büyüklüğü 543 M seviyelerinde. Yine eski günlerine dönmelerini umut ediyorlar. Dönebilir mi, tabi ki dönebilir. Ama ben o sabrı gösteremedim ve geçen ay vedalaştım. Benim için bir fon bir ay sonunda zarar yazabilir. Ancak ikinci ay da zarar yazarsa noktayı koyarım. Sonra yine takip ederim. Aslında portföy yönetimi bu zararların neden kaynaklandığını yatırımcılarına açıklamaları gerekir. Sorumluluk bunu gerektirir. Kör topal gidiyoruz işte.
GMA'yı zarar/kar vs ekseninden ziyade, bir kriterle izlemekte yarar var. Sonuçta tüm piyasanın düştüğü dönemlerde bir miktar eksi yazması çok da ipucu vermeyebilir. ( pandemi süreci gibi )
Bence en önemli kriterlerden biri değişken fon şemsiye sepeti ortalaması. ( Elbette kendi izahnamesindeki benchmarkı farklı ) Yani tüm değişken fonların ortalaması.
Çok uzun zamandır bu ortalamanın üstünde giderken son zamanlarda bu ortalamanın altında kalmaya başladı.
Yani genel trendi baz alarak bakmakta yarar var. Özetle, yarışmanın neresinde olduğu daha ciddi bir ipucu oluyor bence değişken fonlar açısından.
SPK Başkanı Taşkesenlioğlu:
-Yatırım fonlarının sektörün iskeleti olması için uğraşıyoruz
-Fonların toplam büyüklüğü 132 milyar TL'ye çıktı.
Yatırım fonlarında stopajı sıfırlayarak işe başlayabilirsiniz. [emoji851]
Ne tuhaf ülkeyiz ya. Bu kadar mı yatırımcı için belirsiz/güvensiz olur. Bir kamu yetkilisinin ağzından fon lafı çıktı mı korkuyorum, kalbim küt küt atıyor, yine neyi değiştirip mağdur edecekler diye. Ömrümde kamu erkinin dokunup da lehime olduğu tek ama bir tek şey olmadı. Yatırımcıyı korumak maksatlı denen her şey, hep beni mahvetti. Lütfen ama lütfen dokunmasınlar. Böyle kalsın.
Dokunmadıkları müddetçe bu hızla gelişir, yok şunu da düzenleyim diye yaptıkları her şey ile daha kötü olacak.
Forexten para kazanıyordum, kapadılar neredeyse, kaldıraç düştü depozit arttı. Neymiş kaybedeni koruyacakmış. 8 yaşında çocuk sanki kaybeden. Oynamasın, silahla mı oynatıyorlar. .Dijital ihracat yapayım dedim paypalı kapadılar patladık. Hisse senedinde güya yatırımcı koruyacagım diye tek fiyatlar, tabanlar , tavanlar, sınırlar. Bir dokunmayın Allahınızı severseniz ya.
Yahu maskeler 10 lira olmuş, devlet baba baksın dedik, aylarca maske bulamadım. 50 liraya satan olsa alacaktım. Serbest bıraktılar 50 kuruşa düştü. Aman diyim.
Yatırım fonu sektörü böyle kimse elleşmedikçe aynı hızla gelişir. Yatırım fonlarına akan paranın daha da artmasının tek yolu, yaıtırm fonları ile ilgili her hangi bir düzenleme yapmamaktır.
Kamu erkine para lazim.
O kadar lükse ve şatafata rağmen doymuyorlar.Sirtimizdaki ağır bir yük bunlarda.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Düşük faiz ortamında TL mevduattan çıkan yerliler altın ve dövize hücum etti.Dediğiniz gibi yatırım fonları ile ilgili olumsuz bir uygulama olursa fonlardan çıkacak yatırımcı sizce nereye gider? Bence dth artmaya devam ederken,düşük faiz ortamında TL nin cazibesini artırmaktan başka çareleri yok.Aklıma gelen devlet tahvili ağırlıktaki borçlanma araçları fonlarında stopajı kaldırmakla işe başlanabilir.
stopajı kaldırması demek , vergi flexibilitesini artırmak , yarın bir gün, cort diye %20 de koyabilmesinin önünü açmak demektir. Bir vergi mevzuatı ne kadar uzun süre uygulanırsa, onun değiştirilmesi hem mali, hem bir çok başka açıdan zorlaşır.
Ben fonlarda %10'a razıyım, beterin beteri var. sıfıra düşürür, bu sefer üç ay sonra 20 ye çıkarır.
Gerçekten korkuyorum. 42 yaşındayım ve kamu otoritesi bir kıyak yaparsa, muhakkak başka yerden üç misli ile çıkarır biliyorum.
Bundan şüpheli falan değilim, eminim.
otomobil sektörü de ötv indirimi bekliyordu, gördüler indirimi. değil vergi, v harfini bile sınırlı kullanmakta yarar var.
Nereye geçeceğimi de şaşırdım hisse ve değişkenler bir ileri bir geri yapıyor, katılım, kira, çoklu, sepet türevlerinde de durum aynı, eurobondların ne yapacağı belli değil fazla alamıyorum, özel sektör borçlanmalar ppf den biraz iyi ama risk içermeye başladı, altın fonunu geç aldım zararda, petrol fonu 5 aydır zararda.
Hoş geldin faizlerine geçeyim desem onlarda da hakkım bitti, nkolay da limitim dolu. Bir miktar kripto para işine bulaştım orası da düşüşte, bu ara döviz, altın ve araba dışında kazandıracak yatırım yok herhalde.
Şöyle bir konu acayım,
Şuan fonlara dayalı bir portföy yapacak olsanız hangi fonlara ve ne kadar ağırlık verirsiniz?
AFA %10
AFT %10
DBH %20
GTA %20
EIB %30
TKF %10
mesela...
Aslında haksız da değilsiniz.Aklıma geldiği için paylaşıyorum.ÖTV, Gölcük depremimin yaralarını sarmak için geçici olarak getirilen bir vergiydi.Kalıcı oldu.Sanırım anlattıklarınıza en güzel örnek bu. [emoji851]
Aynen, bireysel emeklilikte devlet katkısı fonlarına el atmışlardı en son hatırladığım. Fonların %leri ile ilgili zorunluluklar getirebilirler, stopaj değişikliği olabilir vs... benim için süpriz olmaz.
https://www.ntv.com.tr/ekonomi/beste...m0KWIn75cGYFMA
Zaten azıcık tasarrufu olan adamın sığındığı son liman yatırım fonları. Buraları da kurcalayıp leşe çevirirlerse yazık olur. Sadece vergi anlamında demiyorum. Yok hisse fonlar her hisseyi alamayacak, yok şunu bilmemne yapamayacak falan diye.
Bütün kalbimle söylüyorum, yapacağı her düzenleme, istisnasız her düzenleme zararımıza olacaktır. Dese ki her günkü getiriye biraz da devlet katkı verecek, yarın bin tane üründe vergi artırılıp dengelenecek. Dese ki yatırım fonu alana zarf içinde altın dağıtacağız, o altın başınıza bela olur.
Hisse fonların volatilitesini azaltmak diye mis gibi kılıfa sokulup, getirileri kuşa dönebilir. türev yapamaz diyebilir, bir sürü şey diyebilir. Ben açıkçası yatırım fonu ile ilgili bir tweet görünce kamu otoritesinden , bilmemne başkanı , bilmemne müdüründen, nefesim kesilerek korkarak okuyorum.
en son ppf'lere güya yatırımcıyı korumak için mevzuatına minik bir dokunuş yaptılar, mevduatı yakalayamaz oldu hepsi. Yeni mevzuattan önce MK'ları piyasa faizinden 2-3 puan önde giderdi çoğunun. Şimdi hep gerisindeler. Ne oldu, yatırımcıyı korudu, peh.
Yönetim ücreti sınırı bile kağıt üstünde yatırımcı lehine, ama pratikte değil, bırak yıllık %500 getiri yapacak fon %10 yönetim gideri kessin, beğenmeyen almaz. Sırf bu yüzden yatırım fonu işine girmeyen çuvalla çok iyi portföy firması var. Hisse fonunda %80 hisse taşıma zorunluluğu yüzünden serbest hisse fonuyken %300 yıllık getiren fonlar, aynı ekip normal hisse fonunda %30'a düşüyor.
Benim için formül açık ve net, düzenleme yoksa, huzur var. düzenleme varsa, huzur yok.
Evet haklısınız, benimde tecrübelerim bu yönde. Bireysel emeklilik sisteminde 2013 te vergi avantajını kaldırdılar, devlet katkısı getirdiler. Daha öncesinde bes'e ödenen katkıların vergi avantajı ile direkt maaşta etkisi hissediliyordu. Değişiklik ile, katkı veriyorlar ama katkıyı elde edebilmek için, bekleme şartı getirildi, ayrıca katkıyı yönetmenize izin vermiyorlar.
https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/...eyecek-1645353