Geçen sene haziran ayında ihtar göndermişiti. Ama mahkemelik bir durum yoktu. İhtardan sonra mahkeme başlamış, aradan iki duruşma geçmiş ama bize mahkeme kararı şimdi geliyor. 1 hafta sonra da mahkemeye çağırılıyoruz. Bu nasıl iştir anlamadım.
Printable View
Geçen sene haziran ayında ihtar göndermiş ise sizin aksiyon almanız için 8-9 aylık süre olmuş. İhtardan sonra evden çıkmayınca mahkeme mecburen başlamıştır. Normalde sözlü olarak bu sıkıntısını aktaran ev sahibine bile empati kurulup hızla evden çıkılmalıdır diye düşünüyorum.
Bu süreye gelmeden ihtarı görür görmez keşke bütçenize uygun farklı bir ev sahibinden ev kiralama hizmeti alsaydınız.
Gecikmeniz hem hukuki olarak maliyet hem de aciliyetten dolayı ilave maddi yük olarak size dönmüş. Bu mahkemenin sonucu belli ve bildiğim kadarıyla bu konularda karar mal sahibi lehine olur. Sonuçta ev sahibinin kendi evidir. Çünkü kiralama hizmeti sunan mal sahibidir. Haziran ayından itibaren bu hizmeti sunmak istemediğini size bildirmiştir.
Sonuçta geçen sene Haziran ayında ihtar gönderilmiş Şubat ayındayız. Mal sahibi için maalesef üzücü bir durum olmuş.
Normal şartlarda 2 ay içerisinde kolaylıkla başka bir daire bulunabilirdi.
Kentsel dönüşüm olmasaydı ve sizin çıkmanızı istesiyde de bir şekilde çıkmanız gerekirdi. Zorla kiralama hizmet alamazsınız diye düşünüyorum. Umarım gözükmeyen mahkeme masraflarıyla birlikte en ekonomik şekilde bu süreci tamamlarsınız.
Bugün Çeliktepe ve sultanselim mahallerinde 1+1 ve 2+1 daire baktım. Emlakçı ilanlarından toplam 5 daire seçerek ilgili emlakçılarla 3 tanesini gezdim. Adam ilana 1. kat yazmış , gidince gördüm ki ; binaya girince aşağı doğru 3 kat iniyoruz. Yani kot 1 ( zemin ) yeni bina duvarlar su çekmiş. Bu daire kelepir olarak 900 bin tl.
Sultan selim metro durağına yürüme 6 dk. denen daireye gittim , yüksek giriş, 2+1 , 70 metrekare fena değil , 2 odası arka istinat duvarına bakıyor. Emlakçıdan ayrılınca daireden metroya saat tutarak tempolu yürüdüğümde tam 14 dakika oldu. Bu daire de 1.100.000 tl. Boş olarak kira geliri 4500 tl.
Piyasa resmen yerliye zehir, yabancıya bal olmuş.
2 sene önceki kredi kampanyasından faydalanıp 0.74 ile. Kredi çekmiştim. 100 taksidim kaldı. Oturduğumuz evden, komşulardan hiç memnun degiliz. Ev 8 yıllık yeri çok iyi büyük geniş bir ev. Bu evi satıp elimize geçen para ile başka mahalleden sıfır ev alabiliyoruz. Fakat kredi borcunu kapatmam lazım. Aylık 2 ileride 3 taksit ödeyip bir an önce borcu bitirmekmi. , Yoksa birikim yapıp taksiti toplu yatırmakmı daha mantıklı olur. Elimde hiç toplu para yok, tasraruf edip biriktirip yatıracagım.
Ya hocam yapmayın allahaşkına. Ev sahibi ahlaklı kiracı mı ahlaksız oluyor bu durumda..
Evi 3 sene önce kiraladım. Aradan 1 sene geçti çıkmayacakmısınız dedi. Neden dedim. Ben bir yıllık kiraladım dedi.. Kaldı ki öyle bir şey gündeme bile gelmedi. Ertesi yıl evim kentsel dönüşüme girecek bahanesini ortaya attı. Baktım kira sözleşmesinde yazan adres Ataşehir de bir adres. Dedim adres nedir peki, dedi orası boşandığım evimin oturduğu ortak evimiz. Şimdiki yer nereden çıktı valla burası annemin 6 hissedarız orda müteahite veriyoruz.
E kardeşim vardı böyle bir durumun neden oturacağın evi kiraya verdin ?. Son anda mı gelişti kentsel dönüşümünüz ??
Adamın baştan dengesiz olduğu belliydi. Evet inat ettik böyle dengesizin tekinin evinde oturmamalıydık ama kiralar çok uçmuştu çocuğumun okul yanımızdaydı ve kiralık ev bulmak çok zordu.
Ben haklı olduğumu düşünüyorum. Adam sanki sezonluk ev kiraya veriyor 1 sene sonra çık diyor. Sözleşmede başka adres yazıyor oturduğu yer başka. Noter ihtarları bambaşka bir ilden..
Bu saatten sonra Allahın dediği olur mahkeme ne karar verirse saygı duyarım. ama sonuna kadar hakkımı da arayacağım.
Hocam,
Ahlak konusu beni aşar. Asla öyle bir imada bulunmam ve sadece fikrimi beyan ediyorum. Hukuki olarakta profesyonel bilgim bulunmamaktadır.
Konuya baktığım açı hizmet veren (mal sahibi) ve hizmet alan (kiracı). Hizmet veren artık hizmet sunmak istemiyor ve bunu da haklı gerekçeyle sunduğunu düşünüyor. Hizmet alanda kentsel dönüşüm sürecinin haklı gerekçe olmadığını düşünüyor.
Muhtemelen ev sahibi "evim kentsel dönüşüme girecek bahanesini" mahkemeye belgesiz şekilde atmamıştır.
Ev sahibinin dengesizliği konusunda ise haklısınız ancak @cilginfenci'nin de dediği gibi "istenilmeyen yerde durmayın. Eninde sonunda ev sahibi tahliye edecek ve ayrıca mahkeme avukat masrafı ödemek durumunda kalacaksınız. Mahkemeye vereceğinize taşının."
Mahkemenin kararı belli ancak zamanı belli değildir. Güncel gelişmeleri de buraya yazarsanız bizde takip etmiş oluruz.
Sn Diproyal kabalık ettiysem özür dilerim, kusura bakmayın.
Tepkim size değil elbet ama insan haksızlığa uğradığını düşününce geriliyor ister istemez.
Dediğinizde haklısınız istenmediğimiz yerde durmamız gerekiyor ama bunun maddi ve manevi sonuçları var. Memlekette işler yolunda gitse hiç düşünmem tahliye eder geçerim. Ama ev sahibinin dürüst olmadığına inanıyorum, konuşmaları dengesiz ve elimde haklı gerekçeler olduğuna inanıyorum. En azından böyle bir durumu varsa bana başta ifade edebilirdi derdi ki kardeş evimin kentsel dönüşüm durumu var birkaç sene sonra eve geçeceğim haberin olsun. ama adam bambaşka bir yerden çıktı karşıma.
Herkes zor şartlarda yaşıyor maaşlarımız malum enflasyon acımasız bir de çocuk okutunca daha dikkatli hareket etmem gerekiyor. Zaten tayin talebim var belki 1-2 seneye bu şehirden de giderim.
Bir yola girdik bakalım Allah büyük gelişmelerden bilgi veririm.
Teşekkürler ilginiz için..
Hocam,
Estağfurullah ne kabalığı olur mu öyle şey!! fikir alış verişinde bulunuyoruz.
Kesinlikle bu konuların diyalog ile halledilmesi gerektiğine inanıyorum. Umarım mutlu olacağınız şekilde tayin talebinizde gerçekleşir ve huzurlu bir yaşam geçirirsiniz. İnanıyorum ki bu tür süreçler zihinsel olarak herkesi yoracaktır.
Bilgi paylaşımlarınız için ben teşekkür ederim.
Üstad sadece insanlar sorun degil , evimizin cephesi kuzey dogu birde yan tarafta arsa var orada ev yapılırsa bizim ev iyice ölür. İki apartman arası sadece altı metre şeklinde binalar dikiyorlar.
İnternet şubesinden gelecek ay mart 2022 ve nisan 2022 takisini berabermi yatırmak yoksa bankaya gidip mart 2022 taksidini yatırıp, nisan 2022 taksidini ara ödeme olarak yatırıp taksit miktarını düşürmekmi daha karlı olur. Ziraat katılımdan çektiğim için mecburen ara ödeme ile yapmak zorundayım. Başka bankaya transfer karlı olmaz zati 0,74 ile çektim. Banka kendi içinde yapılandırma yapmıyor. Mecburen ara ödeme ile işi götürmek zorundayım.
Hocam karar sizin ama fikrimi söyleyeyim.
0.74 oranla çektiğiniz kredi için ara ödeme, krediyi komple kapatma, taksit düşürme felan yaparsanız karlı gibi gözükür ama zarar edersiniz. Zaten dipten kredi çekmişsiniz. Ay ay enflasyonla erite erite ödeyin.
Evi de sizin yerinizde olsam satmam. Çünkü ucuz krediniz ziyan olur. Varsa imkanınız yeni bir daire minimum peşinatla alın. Diğer daireninde kirası ek gelir olur.
Maddi durumunuz yoksa oturduğunuz evi kiraya verin, siz de başka bir yerde kirada oturun
Tabi karar yinede size ait
Hukuk mücadelesi yıpratmayacaksa hakkınızı arayabilirsiniz. Sizin yerinizde olsam bu arada uygun bir daire ararım, bulursam da çıkarım.
Anladığım kadarı ile sizin kira piyasaya göre çok ucuz kalmış. Çok ucuz olmasının bu tip riskleri var. Kirayı biraz arttırmayı teklif ettiniz mi ?
Ahhahaaahhaa, neremle gülsem bilemedim :kahkah:
https://i.hizliresim.com/2d4goc1.PNG
Hocam maşallah valla ne güzel dünya dimi ben bile ev sahibine acıdım şimdi...
Adam 3 sene önce evini kiraya versin, 2. sene pandeminin başında oturduğum ev kentsel dönüşüme girdi oturduğun yerden çık desin, ev sahibi müteahhitten kira yardımı alsın, üstüne devletten de kira yardımı alsın, sonra benden de düzenli bir şekilde kirasını alsın...hatta buraya taşınınca adresi buraya almayıp devletten kira yardımı almaya devam etsin ama ev sahibi mağdur olsun.. bu ne güzel dünyadır..
Kiracı ise; eve girerken emlak komisyonu ödesin, eve boya badana yapsın, taşınma ücreti ödesin, abonelikler yapsın, maaşından başka hiçbir geliri olmasın, 3 sene sonra evi tahliye etsin, ev arasın ev kiralarının 2-3 katına çıktığını görsün, yine emlakçı parası ödesin, boya badana yapsın, nakliye parası ödesin...
Hadi gel seninle bit yeniği arayalım... Ne güzel dünya beya peeess
Hocam teşekkürler, aynen öyle ev değiştirmek bir şey değil ev kiraları çok uçuk. Geçen sene yan dairem 4.400 TL ye tutuldu. Polis baskını felan derken adam bastı gitti şimdi ev yine kiralık ama bu sefer eve 7.500 TL kira isteniyor. Aidat 800 eklersen oldu sana 8300. Tamam kardeşim sende biraz niteliksiz yere git diyeceksin oralarda bile en kötü kira şuan 4500-5000 den aşağı değil.
Ne yapsın bu kiracılar ne yesin ne içsin hiç çıkıp bu sorunları konuşan yok. adam çıkıyor 6 mı 9 mu kurt mu kuzu mu yoksa tavşan mı hesabı yapıyor. Maaşla çalışan maaşına doğru düzgün zam almamış kişiler bu kiraları nasıl verecek aklım hafsalam almıyor.
Benim gibi az çok peşinatı olup kredi ile ev almak istemeyenler daha doğrusu alamayanlar elde nakit ile Erdemir ya da İsdemir alabilir.
10 bin lot Ereğli 297000. Temettüsü 40000
10 bin lot İsdemir 222400. Temettüsü 27000.
"politikada hiçbir şey kazayla olmaz. olmuşsa, öyle planlanmıştır."
Hocam,
Bu döngüsel şirketleri HRC fiyatları 500$ altındayken (çıkarma maliyetinin altında) toplasak daha iyi olmaz mı :)
Şu an verdiği temettüleri seneye sürdürmesi için 2021 yılındaki kadar kambiyo karı (USD'ye karşı) ve stok karı yazması gerekiyor. 2021 yılındaki performansı 2022 yılında gösterir mi bilemedim...
Hocam göstermezse başka bir temettü hissesine geçersiniz.
Eldeki varlığınızdan bir nevi kira alıyor gibi düşünün.
Küçük illerde bile ev fiyatları uçtu.
297 bine 40 bin lira kira alıyorsunuz gibi düşünün.
297 bine sıfır araç yok doğru düzgün.
Burada önemli olan alacağıniz temettü kira giderinizi karşılıyor mu? Her sene değiştirirsiniz portföyü.
çılgınfenci fazla Cihat Çiçek izlemiş.
temettü hissesi ile dalga geçiyorsa hemen bu hisselerden almak lazım, ters indikatör geldi. :)
şaka bi yana evi olmayan için 1,29 konut kredisi ile ev almak temettü hissesi almaktan daha mantıklı. kimse hisse almak için 10 yıl vadeli enflasyon altında kredi vermiyor.
Maksat kazanmaktan ziyade pasif gelir yaratarak masrafları karşılamak.
İsdemir den alacağım temettü yıllık kiramı, tatil paramı ve ufak tefek giderlerimi karşılıyor bu sene için.
Seneye Allah kerim.
Elimdeki isdemirler 235 bin lira ediyor.
Bunu peşinat yaparak ev almak istesem en az 350 bin lira kredi çekmem lazim. Güneş gören asansörlü bir ev için.
Aylık taksit 5500 liraya denk gelir.
Maaşım 7900 lira.
İsdemir den ise 28132 TL temettü gelecek. Kiram ise 800 lira.