https://www.businessinsider.com/best...-income-2018-5
Siralamaya dikkat.. :)
Syg,
Printable View
https://www.businessinsider.com/best...-income-2018-5
Siralamaya dikkat.. :)
Syg,
Saygideger forumdaslar , elimde tupras eregli egeen petkm hektas kordsa psdtc uluun enerjisa vesbe soda pegasus tan olusan mutevazi bir hisse portfoyu var.12 hisse biliyorum biraz fazla ama hayalim ilerde hepsinden askari ucret kadar temettu almak oldugundan 12 tane sectim. Pegasusun anormal permormansi (ki burda sn cautionary ye tekrar tesekkur ediyorum) pegasusla yakin zalanda vedalasmama neden oldu.bu yuzden yeni bir hisse lazim oldu. Bu aralar evde bira yapimina kafayi taktigim icin aklimda tuborg var. Kendimce bakinca kacirilmayacak bir sirket oldugunu goruyorum size degerli forumdaslardan ozellikle temel ve konjonkturel olarak bu hisseyle ilgili yorum rica ediyorum.simdiden Tesekkurler.
merhaba
inanilmaz vergilere ragmen sigara, alkol ve akaryakittan vazgecmeyen musterilere guveip, "alirim guvenli sektor sirketi olarak temettumu yerim" diyerek aldim ben. hisse porfoyumde tborg 4% oranda var. mevsimselligi olan ancak donguselligi olmayan bir sektor oldugu icin fiyat carpanlari da sektorune gore ucuz buldugum bir donemde almistim. halka acikligi ve likiditesi dusuk, yuksek miktarda alim durumunda satis ihtiyaci cikarsa zarar ettirebilir. bu yil cok yuksek temettu verip net pozisyonu eksiye gecmis olsa da finsansal durumunu iyi buluyorum. kacirilmayacak mi emin degilim ama 8-9 gibi firma degeri/faiz oncesi kar degerinden islem goruyor. ben sektorune gore makul ucuzlukta diyorum.
istatistiksel olarak uzun vadede en iyi getiriler hep oynakligi yuksek borsadan saglanmis ancak yatirim suresi istatistiki arastirmalara nazaran daha kisa olan bireysel yatirimcilar olarak yatirim alternatifleri arastirmak ve farkli enstrumanlardan portfoy olusturmak gerektigine inaniyorum ben de. iyi cesitlendirilmemis bir portfoyde, borsa oynakligi nedeniyle 30-40% reel deger kaybina ugramis bir portfoyde yillarca bekleyebilir, sonraki on yillarda gecmise donuk bakilacak borsa grafiklerinde "uff ne guzel alim firsati vermis borsa" diye yorumlanacak yillar boyunca zararda oturabiliriz. bir kac gun once baslikta sormus ancak yanit alamamistim.
su siteyi faydali ve kurcalanabilir buluyorum:
https://portfoliocharts.com/portfolio/my-portfolio/
sitenin diger sekmelerinde epey anlati ve veri var. varlik siniflarindaki(hisse, bono, gayrimenkul, kiymetli metal) yatirimlari da spesifik yatirimlar yerine sepet fonlar vasitasiyla yapmanin faydali olacagina inaniyorum. risk alip buyuk paralari bir eve baglamak yerine temettu getirisi olan ve cogu ulkede vergi kolayligi saglanan gayrimenkul yatirim ortakligi fonlari degerlendirilebilir..
ozsermaye_cari_donem_karlilik_orani_kriteri_gecen_ enf: ['ACSEL.xlsx', 'ALKA.xlsx', 'ALKIM.xlsx', 'ANACM.xlsx', 'ASELS.xlsx', 'BIZIM.xlsx', 'CEMTS.xlsx', 'CMBTN.xlsx', 'DESPC.xlsx', 'DEVA.xlsx', 'DGATE.xlsx', 'DITAS.xlsx', 'DMSAS.xlsx', 'DURDO.xlsx', 'EGGUB.xlsx', 'ERBOS.xlsx', 'EREGL.xlsx', 'FRIGO.xlsx', 'GEDZA.xlsx', 'INDES.xlsx', 'JANTS.xlsx', 'KAREL.xlsx', 'KARTN.xlsx', 'KNFRT.xlsx', 'KRTEK.xlsx', 'LINK.xlsx', 'LOGO.xlsx', 'MAALT.xlsx', 'MEGAP.xlsx', 'MERIT.xlsx', 'SELEC.xlsx', 'SNPAM.xlsx', 'SODA.xlsx', 'TAVHL.xlsx', 'TGSAS.xlsx', 'TUKAS.xlsx', 'TUPRS.xlsx', 'ULKER.xlsx', 'ULUSE.xlsx', 'VAKKO.xlsx', 'YATAS.xlsx', 'YUNSA.xlsx']
Cari dönemdeki yıllıklandırılmış net kar / özsermaye oranı enflasyondan fazla olan firmalar
Aşağıdakiler de aynı özsermaye karlılık oranı enf x 2'den fazla olan firmalar
ozsermaye_cari_donem_karlilik_orani_kriteri_gecen_ iki_enf: ['ADANA-ADBGR-ADNAC.xlsx', 'BFREN.xlsx', 'BIMAS.xlsx', 'BOSSA.xlsx', 'CLEBI.xlsx', 'COSMO.xlsx', 'CRFSA.xlsx', 'EGEEN.xlsx', 'EMNIS.xlsx', 'FMIZP.xlsx', 'FROTO.xlsx', 'HEKTS.xlsx', 'KLMSN.xlsx', 'OTKAR.xlsx', 'OZBAL.xlsx', 'PKENT.xlsx', 'PSDTC.xlsx', 'SASA.xlsx', 'SERVE.xlsx', 'SODSN.xlsx', 'SUMAS.xlsx', 'TKFEN.xlsx', 'TKNSA.xlsx', 'TOASO.xlsx', 'VESBE.xlsx']
Diğerleri de geçen sene aynı çeyreğe göre özsermaye artışı enflasyondan ve enflasyonun iki katından fazla olan firmalar...
Graham taramasıyla birlikte her çeyrekte yaptığım taramalardan biri...
Merhaba,
Bende bu başlığın gizli takipçilerindenim, gerçi sadece bu başlığı değil forumun tamamını yıllardır sadece izliyorum.
2007 yılından beri forumu ara ara kontrol etsem de nisan 2012'den itibaren sürekli izlemedeyim diyebilirim. Ben, yatırımın uzun vadeli bir olgu olduğunu bu forumdan öğrendim bununla birlikte, yatırımın en önemli ayağının; öncelikle sermayeden geçtiği bilgisini yine buradan kazandım. Benim gibi ücret karşılığı çalışan işçilerin sermaye sahibi olmalarının en önemli yolu tasarrufu alışkanlık haline getirebilmeleridir. Ben bunu son 10 yıl içerisinde kısmende olsa başarabildiğim için burada bahsetmek istiyorum. Böylelikle, benim 10 yıl önceki ruh halimde bulunan ve iş hayatına yeni atılan arkadaşlara belki yardımcı olabilirim.
Borsa ile ilk tanışmam 2004 yılında oldu diyebilirim; henüz 18 yaşındayım, bir arkadaşımın teyzesi akbankta çalışmaktaydı, arkadaşımla birlikte teyzesinin yanına bankaya gittik, amacımız o yıl içinde borsaya açılacak olan coca colanın hisselerini almaktı ama nasıl alırız, kaç para yatırmamız gerekiyor hiç bir fikir edinemeden sadece yatırım hesaplarımızı açtırıp, borsada yatırım hayatına giremeden ara vermiştik arkadaşımla. Keşke(1) devam ettirebilseydik; boşa giden ve fırsatlarla dolu 8 yılı kaybettikten sonra tekrar borsa ile tanıştım.
Borsada ilk işlem yapmam ise 2012 yılının nisan ayında yine bir arkadaşımın tüyosu! ile trnsk ile oldu. Tüyo gerçekten işe yaramıştı 0,80'lerden aldığımız hisse sonrasında iki katına gitmiş 1,50 civarına elden çıkarmıştık. İşin garibi hem alım zamanı tüyosunu alıyordum, hem de şimdi sat tüyosu geliyordu. Sonrasında maktk, marshall ile devam ettik ta ki portföyün yarısını eukyo'da yiyene kadar saçmalardan seçmeler yapmıştık. Devamında yine saçma tercihlerle devam ettim, bu arada küçük birikimim 3'te 2'si gitmişti. Borsa yatırımı bu kadar heyecanlı ve riskli olmamalıydı. Kısa sürede çok okuyup, araştırdım ve sonunda uzun süre sonra ilk kez kar açıklayan tuborg ile birlikte aselsan ve hektaşı bulmuştum. (2013 yılında dudu abinin de çok yazdığı isgsy de almıştım başlarda güzeldi ama devamını getiremedi, şirket amacından sapıtmıştı şu an ne halde bilmiyorum.) Bu seri, arabasını da almayı düşündüğüm doaş ve froto ile devam etti. Kendi çapımda iyi para kazandım diyebilirim 2012 - 2014 aralığında. 2014 yılının başlarında endekste ciddi bir düşüş olmuştu o dönem portföyümün %100 ile hissedeydim hatta maaşımın neredeyse %90'ını hesabıma yatar yatmaz hisseye kaydırıyordum. Tabi o dönem max tasarruf tedbirleri uyguluyordum; kira, fatura ve nerdeyse yemek harcaması yapmadığım için ciddi bir birikmin yanında yatırım yaptığım hisselerimin yükselmesi bana ciddi geri dönüşler sağladı. Çevremdeki arkadaşlarım kredi ile ev, araba alırken ben son ana kadar bunlardan hep kaçtım. Kısa vadelerde kredi çekip borsaya aktardım, keşke(2) daha çok krediye daha fazla yüklenseymişim. (%0.80 faiz ile tüketici kredisine ulaşabiliyordum.)
Arada vadeli kontrat işlemleri yaptım günde 10 bin TL kazanıp, kaybetmek çok heyecanlıydı. Sonuç olarak vioptan kayıpsız, birazda kazanç ile çıkmıştım ama yine yürek dayanmazdı.
2017 yılının ağustos ayında portföyümü tamamen boşalttım ve ilk kez ticarete girdim. Aslında 2017 şubatta, portföyümü ve ne kazanırsam dolara yatırma kararı almıştım ancak; aldığımız ticari malında yabancı para ile pozitif korelasyonu olduğu için çok fazla düşünmedim daldım. Hala portföyümün yarısı burada saklı.
Borsadan çıktığım dönem sonrasında ara ara coin yatırımlarım oldu, ara ara yabancı borsa fonlarını aldım, sattım. Keşke(3) hiç ticaret merakı yaşamasaydım, sadece dolarda bekleseydim benim için daha sağlıklı olurdu.
Yazı baya uzadı sonuca varmak gerekirse ben daha yatırım basamaklarının başındayım. Bu orta vade de benim en önemli üç çıkarımım; sabır, kendini sürekli yenilemek ile değişime açık olmak ve bu işin olmazsa olmazı tasarruftur. (At gözlüğü ile 2013 yılında bitcoine bu ne ya demiştim.)
Şimdiki portföy durumumu gelirsek; ikinci bir kalkınma dönemi için endeksin 70-80 bin aralığına kaymasını ve buna paralel takibimdeki şirketlerin düşmesini sabırla bekliyorum. Bu arada, mart ayından beri usd kontratlar taşıyorum ama pek tadı yok. Yaklaşık iki yıldır da btc ile bnb'deyim. Dediğim gibi sabırla TL bazında piyasanın düşmesini bekliyorum.
Böyle hayattan kesitlerinizi yazarken çok uzadı falan demeyin. Hatta her detayı uzatarak yazın. Okumak istemeyen, üşenen adamın işi yok forumda. Böyle hikayeleri hiç kaçırmam hep çıkarımda bulunurum. Elinize sağlık. Borsanın düşmesi konusu dışında hemfikiriz çıkarımlarınız gayet doğru bana göre.
Bol kazançlar
Ben bu sirket kurup temettuleri onun uzerinden stopajsiz alma secenegini gecmiste biraz arastirmistim.
Mali musavir tavsiye etmemisti.
Bir kere odenirken almadiginiz stopaji siz kendi sirketinizden cikarirken stopaj oduyorsunuz.
Sizin sirketiniz kurumlar vergisi oduyor.
Butun bunlar icin defter tutup muhasebeci istihdam etmeniz gerekiyor.
Onun yerine ozel fon isine bakmak lazim.
Orada vergi %10 stopaj seklinde ve yillik fon yonetim gideri var toplam fon degeri uzerinden..
Ama tam detaylarini bilmiyorum arastiriyorum.
Syg,
https://www.haberturk.com/40-bin-cal...520534-ekonomi
Beyas yakalar kasaya diyor maliye..
Syg,
Atilla Köksal bloomberght de...bizim bu başlığın konularını konuşuyor, yeni bir kitap yazmış sanırım bu konuda.
Değerli biridir, imkanı olanlar izleyebilir...sonra fırsatı olanlar da kaydını bulabilir.
10-11 arası bakabilirsin..kitabın adı geleceğe yatırım...araya telefon görüşmesi vs de alıyor...10-11 arası bütünüyle kayıt edilebilir.
Sanki ben konuşuyorum gibi hissettim:) anlattıkları başlıktaki arkadaşların bildiği şeyler genelde, ama yine de farklı birinin anlatımını dinlemek faydalı.
Faizler gerilerken konut ve çimento sektöründe canlanma başlar mı dersiniz?
Yoksa daha erken mi?
Sn.Cauti uzun zaman önce 2019 ikinci yarısından itibaren toparlanma öngörmüştünüz. Dünyada resesyon çalkantıları bizi nasıl etkiler acaba genel bir değerlendirme alsak sizden :)
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Orta güzel, değerlendirmeye çalışayım:)
2019 yılı ikinci yarısı iyileşme, hatta Eylül den sonra sene sonuna kadar BİST de 120 bine doğru bir hareket bekliyordum.
Ancak, kurbağa sıcak su ilişkisi gibi, ılık suda haşlanıyor gibiyiz...duvara sert varmadığımız için hızlı toparlanma da olamıyor..hemen her krizden V tipi bir dönüşle çıkmamıza rağmen, bu sefer U,,,hatta L gündemde.
Bunda başta ABD olmak üzere Avrupa ve Çin de de zoraki, uzatmaların oynanıyor olması etkili...Trump seçime giderken bir şekilde resesyona girmeden 2020 Kasım a kadar ekonomisini yüzdürmek isteyecektir.
Yani iki arada bir derede, sürünen ülke ekonomileri göreceğiz gibi, resesyona girmeyen ama oldukça düşük bir büyüme dönemi bekliyor bizi...belki ABD görece biraz daha tatminkar büyüyecek..ama biz, Avrupa, Çin hemen her ülke düşük büyüme ile boğuşacak, en az 1 yıl.
Bu ortam EM ler için en kötü ortam, bizim ilaveten kendimize özgü ekonomik ve sosyal sorunlarımız var...başta sığınmacılar ve aşırı kamu istihdamı olmak üzere...ayrıca siyasette kurulacak iki yeni parti 2020 de erken seçimi gündeme taşıyabilir.
Özetle, 1 yıl öncesine göre daha karamsarım 2019q4-2020q4 dönemi için...ama sonrası çok daha güzel olabilir.
Not: kafamda bir senaryo var, gerçekleşirse şu an %25 civarı olan hisse oranımı en az %70 lere çıkarırım:)
evet abi çok yararlı konulardan bahsetti
ilgilenenler kitabını okuyabilir.
-Geleceğe yatırım-
https://ftp.unluco.com/public/file/B...ge-yatirim.pdf
Bu baslikta yazilanlar bence hicbir kitapta yazmiyor, ama yine de en kisa zamanda alip okumaya calisacagim bahsedilen kitabi.
Değerli dostlar, ziraat yatırımdan vakıf yatırıma hisse senedi virmanı nasıl yapılabilir? (2 hesabın sahibi farklı kişiler) Masrafı çok olur mu? Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Selamlar.
Iki farkli kisi olmasi biraz zorlastiriyor.
Fax talimati ile olnayabilir.
Islak imza isterler.
Masraf konusunda bir cok kurum tutturabilgini alir.
Kimisi deger uzerinden alir ki bunlar soygunculardir.
Biraz insafli olan lot adedi uzerinden alir.
Tarife ise cesit sayisi uzerinden 1.5-3.00 TL dir deger ve lot adedinden bagimsiz.
Bu konuyu acikliga kavusturmadan yapmamak lazim.
Takasbank tarifesini uygulayin diyorum ben.
Syg,
Teşekkürler sn dudu. Aslında satıp tekrar almak mantıklı ama zarardayım :) satamıyorum yani.
3 ay önce vakıftan bir başka bankaya virman yapmak istedim. Bana yaptığım işlem başına masraf çıkardılar. Yani elimde kaç tane hisse olduğuna bakmadan bu hisseleri kaç seferde aldığıma baktılar. Kendileri dahi hesaplamakta zorlandılar. Sonuçta 1500 TL gibi afaki bir rakam çıktı. Hisseleri satıp, gidip diğer bankada alsam yine bu kadar komisyon vermem dedim cevap yok.
Diğer bankaya gittim, durumu anlattım adamlar güldüler...
Ben de yaptim kucuk bir araci kurumdan baska bir banka kokenli araci kuruma kagitlarin ciktigi araci kurum 3 TL aldi cunku tek cesit idi.
Yuzbinlerce lot da olsa tek bir lot da olsa ayni para yani cesit sayisina gore.
Bankalar nasil para bir baska bankaya gitmesin diye yuklu eft parasi almaya calisirlar bazi araci kurumlar da bizdeki takas saklama dusmesin diye boyle yapiyorlar.
Syg,
sayın Cautionary
Bu ortam EM ler için en kötü ortam
bunun sebebini açıklar mısınız?
Normalde sık endeks yorumu yapmıyorum..ancak kritik bir dönemdeyiz...101.500 kırıldı gibi, 104.500 daha da önemli...burayı da kurarsak 1 yıldır yolunu gözlediğimiz son çeyrek rallisi başlayabilir.
Not: makro görüntü, genel görünüm böyle bir yükselişin zor olduğunu gösteriyor...ama bizim için önemli olan fiyatlar, fiyatlar yükseliyorsa görüntü olumsuz diye kenardan seyredecek hakimiz yok.
Selamlar,
Yukarıda kaya temur isimli arkadaş paylaşınca benim de hikayem aklıma geldi paylaşmak istedim. Borsaya 2009 sonrası girdim. Önce ufak tefek al satlar yaptım. Sonra nasıl olduysa net maaşımın 10 katı bir tutarla brisa bedelsizini yakaladım ve ortalama 160 tl den aldığım brisaları yaklaşık 2 ay içinde 450 tl civarından satmıştım. Fakat bu hayatımda borsadan yediğim en büyük kazık oldu. Hep böyle olacağını düşünerek farklı bir hisse aldım ve 5-6 yıl bekledim. Ama aynı hikaye olmadı tabii ki... hatta reeli geçtim nominal bile zarar etmiş olabilirim. Sonrasında ufak tefek karlar olsa da genelde zarardayım sanıyorum. Bu forumu, Cautionary, Dudu ve aklıma gelmeyen diğer arkadaşları bizim için büyük fırsat olarak görüyorum.
BES ile İlgili daha önceki tartışmaları uzatmamak için girmedim ama ben bes sözleşmemdan oldukça memnunum. Zaman zaman altın ve borsa fonlarında değişiklikler yaptım. Çok söyledigim halde eşim yapmadı Ve likit fonda bekledi. Şu anda ikimizin portföyü arasında ciddi bir fark oluştu. Çoğu Katılımcı fon değişikliğini uygulamıyor maalesef. %25 devlet katkısı ve şirket katkısı ile oldukça cazip diye düşünüyorum. Tabii fon İşletim vb. masrafları herkes kendine göre hesaplamalı.
Dün cautinin önerdiği programda güzel bir nokta vardı. BES gibi uzun vadeli bir yatırımda likit fon gibi kısa vadeli bir ürünün olmasında tezat olduğu reel getiri düşük olduğundan yönetim gideri ile birlikte negatife bile geçildiği vurgulandı.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi