Originally Posted by
Delta Heavy
Değerli büyükler,
Yaşım 28, temettü emekliliği amacıyla düzenli hisse senedi biriktiriyorum. Portföyümde bir miktar altın da var. Portföyümün %10'unu ise venture capital mantığında bitcoin'de tutuyorum ve %10 oranı koruyacak şekilde btc pozisyonumu artırıyorum (not: bu yıl portföydeki en iyi performanslı ürün kendisi

)
Portföyümün mantığını az buçuk anlatabilmişimdir umarım.
Sormak istediğim soru şu:
Dev bir maaşım yok, bu yüzden kenarda tuttuğum bir miktar doları risk -getiri potansiyeli yüksek btc gibi ürünlerde mi değerlendirmeliyim, yoksa eurobond gibi garantili ürünlerde mi? Siz olsanız yolun başındaki biri olarak riski mi seçerdiniz?
Merhabalar,
Oncelikle sorunuz icin tesekkurler. Yasinizin genc olmasi nedeniyle oynaklik riski ve getiri potansiyeli yuksek enstrumanlarda ($ bazli konusuyorum btc, hisse, altin gibi) yer alabilirsiniz bence ama bunlari oynakligi dusuk enstrumanlarla da dengelemekte fayda var. malesef ulkemizde sorun su ki dolar bazli volatilitesi dusuk pek enstrumanimiz (amerikan hazine tahvili gibi) yok. bizde enflasyon kaynakli fiyat ve degerlere nominal tl bakmak yanlis bence. $ bazli bakinca da birbine ters korele hisse vs tahvil ya da enflasyon vs altin gibi dengeleyici citfler yok malesef. eurobondlarimizin fiyatlari yukselirken hisselerimin de fiyati yukselir, duserken birlikte atlarlar ucurumdan. bu nedenle olasi fiyat oynakligina ragmen ulkemiz icin en iyi enflasyon korumasi altin olabilir. bu anlamda hem yatirim hem de koruma amacli altina (yuzdesi sizin tasarrufunuzda olmak uzere) kesinlikle yer vermenizi oneririm. dolayisiyla risk/getiri dengenize gore degisen oranlarda portfoy yapmanizi oneririm. bu entrumanlarin (amerikan etfleri ve eurobondlar disinda) guzelligi dusuk fiyatli olsa da alim yapabilmeniz. bir sirketin milyarda bir orandaki payini 0,1% alim satim komisyonu ile alabilmek cok iyi bir imkan.
fikir vermesi acisindan ben portfoyumu sectigim turk hisseleri(deger artisi ve temettu icin), amerikan hisse etfleri($ bazli deger artisi icin), turk eurobondlari (fiyat korumasi amaciyla degil de sabit $ akisi icin), altin(enflasyon korumasi ve olasi alim firsatlarinda nakit kaynagi olarak), $ mevduati(olasi alim firsatlarinda nakit kaynagi olarak) ve BTC(spekulatif deger artisi icin) olarak bolecegim. oranlara karar verme asamasindayim.
yilda bir ya da iki kez portfoyde ucuzlamis ancak temeli saglam enstrumanlara fiyati artmis enstrumanlardan aktarim yaparak rebalancing yapmayi planliyorum.
---------------
Paylaştıklarım bildiğimi düşündüklerim ve fikirlerimdir. Hiç bir paylaşımım yatırım tavsiyesi değildir. Saygılarımla
Yer İmleri