Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
38,94 10% 781,73 Mn 35,50 / 38,94
20,24 10% 138,94 Mn 17,83 / 20,24
132,00 10% 147,49 Mn 120,20 / 132,00
8,92 9.99% 13,23 Mn 8,46 / 8,92
52,90 9.98% 60,68 Mn 52,90 / 52,90
13,14 -10% 931,70 Mn 13,14 / 14,97
6,30 -10% 9,81 Mn 6,30 / 7,00
31,20 -9.98% 194,83 Mn 31,20 / 33,70
948,00 -9.97% 5,78 Mn 948,00 / 948,00
12,06 -9.66% 694,56 Mn 12,03 / 12,55
302,00 -2.03% 14,30 Mr 301,25 / 310,75
433,00 3.03% 13,27 Mr 421,50 / 443,50
294,50 3.7% 12,97 Mr 281,00 / 303,75
3,20 1.91% 11,56 Mr 3,16 / 3,27
70,90 -3.14% 8,70 Mr 70,40 / 73,60
18,95 -0.16% 597,70 Mn 18,55 / 19,21
294,50 3.7% 12,97 Mr 281,00 / 303,75
730,50 -1.48% 2,46 Mr 725,50 / 745,50
93,35 0.97% 503,66 Mn 92,95 / 95,20
109,90 -1.79% 136,22 Mn 109,30 / 112,60
31,96 1.85% 147,03 Mn 31,38 / 32,30
10,31 -2.64% 229,96 Mn 10,27 / 10,67
84,75 3.1% 557,77 Mn 82,75 / 85,30

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 467/1230 ÝlkÝlk ... 367417457465466467468469477517567967 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 3,729 - 3,736 arasý.

Konu: ...::: Beyaz Yaka Ýçin Tasarruf ve Yatýrým Koçluðu-2 :::...

1.  Alýntý Originally Posted by Dudu Yazýyý Oku
    teþekkürler Dudu abi. sýralama ilginç

2. Merhaba,
    Bende bu baþlýðýn gizli takipçilerindenim, gerçi sadece bu baþlýðý deðil forumun tamamýný yýllardýr sadece izliyorum.
    2007 yýlýndan beri forumu ara ara kontrol etsem de nisan 2012'den itibaren sürekli izlemedeyim diyebilirim. Ben, yatýrýmýn uzun vadeli bir olgu olduðunu bu forumdan öðrendim bununla birlikte, yatýrýmýn en önemli ayaðýnýn; öncelikle sermayeden geçtiði bilgisini yine buradan kazandým. Benim gibi ücret karþýlýðý çalýþan iþçilerin sermaye sahibi olmalarýnýn en önemli yolu tasarrufu alýþkanlýk haline getirebilmeleridir. Ben bunu son 10 yýl içerisinde kýsmende olsa baþarabildiðim için burada bahsetmek istiyorum. Böylelikle, benim 10 yýl önceki ruh halimde bulunan ve iþ hayatýna yeni atýlan arkadaþlara belki yardýmcý olabilirim.

Borsa ile ilk tanýþmam 2004 yýlýnda oldu diyebilirim; henüz 18 yaþýndayým, bir arkadaþýmýn teyzesi akbankta çalýþmaktaydý, arkadaþýmla birlikte teyzesinin yanýna bankaya gittik, amacýmýz o yýl içinde borsaya açýlacak olan coca colanýn hisselerini almaktý ama nasýl alýrýz, kaç para yatýrmamýz gerekiyor hiç bir fikir edinemeden sadece yatýrým hesaplarýmýzý açtýrýp, borsada yatýrým hayatýna giremeden ara vermiþtik arkadaþýmla. Keþke(1) devam ettirebilseydik; boþa giden ve fýrsatlarla dolu 8 yýlý kaybettikten sonra tekrar borsa ile tanýþtým.

Borsada ilk iþlem yapmam ise 2012 yýlýnýn nisan ayýnda yine bir arkadaþýmýn tüyosu! ile trnsk ile oldu. Tüyo gerçekten iþe yaramýþtý 0,80'lerden aldýðýmýz hisse sonrasýnda iki katýna gitmiþ 1,50 civarýna elden çýkarmýþtýk. Ýþin garibi hem alým zamaný tüyosunu alýyordum, hem de þimdi sat tüyosu geliyordu. Sonrasýnda maktk, marshall ile devam ettik ta ki portföyün yarýsýný eukyo'da yiyene kadar saçmalardan seçmeler yapmýþtýk. Devamýnda yine saçma tercihlerle devam ettim, bu arada küçük birikimim 3'te 2'si gitmiþti. Borsa yatýrýmý bu kadar heyecanlý ve riskli olmamalýydý. Kýsa sürede çok okuyup, araþtýrdým ve sonunda uzun süre sonra ilk kez kar açýklayan tuborg ile birlikte aselsan ve hektaþý bulmuþtum. (2013 yýlýnda dudu abinin de çok yazdýðý isgsy de almýþtým baþlarda güzeldi ama devamýný getiremedi, þirket amacýndan sapýtmýþtý þu an ne halde bilmiyorum.) Bu seri, arabasýný da almayý düþündüðüm doaþ ve froto ile devam etti. Kendi çapýmda iyi para kazandým diyebilirim 2012 - 2014 aralýðýnda. 2014 yýlýnýn baþlarýnda endekste ciddi bir düþüþ olmuþtu o dönem portföyümün %100 ile hissedeydim hatta maaþýmýn neredeyse %90'ýný hesabýma yatar yatmaz hisseye kaydýrýyordum. Tabi o dönem max tasarruf tedbirleri uyguluyordum; kira, fatura ve nerdeyse yemek harcamasý yapmadýðým için ciddi bir birikmin yanýnda yatýrým yaptýðým hisselerimin yükselmesi bana ciddi geri dönüþler saðladý. Çevremdeki arkadaþlarým kredi ile ev, araba alýrken ben son ana kadar bunlardan hep kaçtým. Kýsa vadelerde kredi çekip borsaya aktardým, keþke(2) daha çok krediye daha fazla yüklenseymiþim. (%0.80 faiz ile tüketici kredisine ulaþabiliyordum.)

Arada vadeli kontrat iþlemleri yaptým günde 10 bin TL kazanýp, kaybetmek çok heyecanlýydý. Sonuç olarak vioptan kayýpsýz, birazda kazanç ile çýkmýþtým ama yine yürek dayanmazdý.

2017 yýlýnýn aðustos ayýnda portföyümü tamamen boþalttým ve ilk kez ticarete girdim. Aslýnda 2017 þubatta, portföyümü ve ne kazanýrsam dolara yatýrma kararý almýþtým ancak; aldýðýmýz ticari malýnda yabancý para ile pozitif korelasyonu olduðu için çok fazla düþünmedim daldým. Hala portföyümün yarýsý burada saklý.

Borsadan çýktýðým dönem sonrasýnda ara ara coin yatýrýmlarým oldu, ara ara yabancý borsa fonlarýný aldým, sattým. Keþke(3) hiç ticaret meraký yaþamasaydým, sadece dolarda bekleseydim benim için daha saðlýklý olurdu.

Yazý baya uzadý sonuca varmak gerekirse ben daha yatýrým basamaklarýnýn baþýndayým. Bu orta vade de benim en önemli üç çýkarýmým; sabýr, kendini sürekli yenilemek ile deðiþime açýk olmak ve bu iþin olmazsa olmazý tasarruftur. (At gözlüðü ile 2013 yýlýnda bitcoine bu ne ya demiþtim.)

Þimdiki portföy durumumu gelirsek; ikinci bir kalkýnma dönemi için endeksin 70-80 bin aralýðýna kaymasýný ve buna paralel takibimdeki þirketlerin düþmesini sabýrla bekliyorum. Bu arada, mart ayýndan beri usd kontratlar taþýyorum ama pek tadý yok. Yaklaþýk iki yýldýr da btc ile bnb'deyim. Dediðim gibi sabýrla TL bazýnda piyasanýn düþmesini bekliyorum.

3.  Alýntý Originally Posted by discretus Yazýyý Oku
    yatýrým yapmak iyi güzel ancak bunu sürdürmek ve gerekirse sermayeyi arttýrarak iþlem yapmak da kritik bir öneme sahip..

bizler normal yatýrýmcýyýz.. tam mükellef gerçek kiþi.. iþlem yaptýðýmýz sermayeyi nasýl arttýrabiliriz ?

ilk senaryo : aracý kurumda müþterek hesap açýlabiliyor.. müþterek hesap açarken ortaklýk oraný belirliyorsunuz (%20 vs %80) gibi.. 2 kiþiden fazla da ortak olabiliyor.. oraný sermaye katkýnýz belirliyor..yani siz 10 bin diðer birisi 90 bin ortaya koyarak 100 bin tl sermaye üzerinden iþlem yapabilirsiniz.. kar payýný nasýl paylaþacaðýnýz bir sýkýntý olabilir, mesela varsayalým paranýn kazanýlmasýnda düþük sermayeli kiþinin iþlemleri etkili.. bu durumda parayý nasýl bölüþeceksiniz.. ? kanuni kýsýtlamalar var mý? bu bir sorun olabilir mi? yani kar sonucu oluþan hesaptaki paranýn bölüþülmesi de önemli bir konu..burada kar yapýlan iþlemler sonunda hesapta oluþan 100 bin tl üzerindeki para olarak nitelendiriliyor kýsaca..

diðer bir olasýlýk sermaye þirketi kurmak.. ve sermaye þirketi üzerinden borsa iþlemleri yapmak..

https://www.isbank.com.tr/TR/bireyse...uncel_mart.pdf

bunlarýn çeþitli avantajlarý olabiliyor.. bu dokümanda ilk iki sütuna bakalým.. "tam mükellef kurum " (a) ve "tam mükellef gerçek kiþi" (b).. biz þu anda (b) grubundayýz.. ancak bahsettiðim sermaye þirketi (a) nýn çeþitli vergi avantajlarý var.. mesela tüpraþ temettüsü alýrken (a) þirketine stopaj kesintisi yapýlmýyor ve tamamý kurum kazancýna (yani (a) bünyesine) dahil ediliyor.. daha sonra sermaye þirketi (a) bu karý kendi ortaklarýna (yani bize) daðýtýrken bu kesintiyi yine yapacak.. ancak yapýncaya kadar bu parayý kullanabilir.. özellikle yüksek paralar sözkonusu ise normal bir insanýn ihtiyacýndan fazla temettüyü stopaj kesintili olarak gerçek kiþi (b) olarak almasý belki de mantýksýz.. (a) sermaye þirketi bünyesine ilk etapta alýnýrsa bu para uzun süre kullanýlabilir...veya viop vadeli döviz iþlemlerinde (b) için %10 stopaj varken (a) için stopaj yok.. kurum kazancýna dahil ediliyor..

gibi gibi.. henüz araþtýrma safhasýndayým.. ancak aracý kurum nezdinde müþterek hesap oluþumundan sermaye þirketine geçme kararý verilmeli mi bunu araþtýrýyorum.. uðraþlara deðecek gibiyse neden olmasýn diye þu aþamada düþünüyorum.. katkýlarý ve düþünceleri olan varsa memnun olurum paylaþýlmasýndan..
    Limited þti kursak vergi avantajýndan yararlanabiliyormuyuz acaba? +maaþlý çalýþanken bir sýkýntý oluyor mu?
    Cevabý biliyorsanýz özel mesaj kutusundan da yazabilirsiniz, forumla çok ilgili deðil oyüzden okuyanlardan özür dilerim.

YTD

4.  Alýntý Originally Posted by Kaya Temur Yazýyý Oku
    Merhaba,
    Bende bu baþlýðýn gizli takipçilerindenim, gerçi sadece bu baþlýðý deðil forumun tamamýný yýllardýr sadece izliyorum.
    2007 yýlýndan beri forumu ara ara kontrol etsem de nisan 2012'den itibaren sürekli izlemedeyim diyebilirim. Ben, yatýrýmýn uzun vadeli bir olgu olduðunu bu forumdan öðrendim bununla birlikte, yatýrýmýn en önemli ayaðýnýn; öncelikle sermayeden geçtiði bilgisini yine buradan kazandým. Benim gibi ücret karþýlýðý çalýþan iþçilerin sermaye sahibi olmalarýnýn en önemli yolu tasarrufu alýþkanlýk haline getirebilmeleridir. Ben bunu son 10 yýl içerisinde kýsmende olsa baþarabildiðim için burada bahsetmek istiyorum. Böylelikle, benim 10 yýl önceki ruh halimde bulunan ve iþ hayatýna yeni atýlan arkadaþlara belki yardýmcý olabilirim.

Borsa ile ilk tanýþmam 2004 yýlýnda oldu diyebilirim; henüz 18 yaþýndayým, bir arkadaþýmýn teyzesi akbankta çalýþmaktaydý, arkadaþýmla birlikte teyzesinin yanýna bankaya gittik, amacýmýz o yýl içinde borsaya açýlacak olan coca colanýn hisselerini almaktý ama nasýl alýrýz, kaç para yatýrmamýz gerekiyor hiç bir fikir edinemeden sadece yatýrým hesaplarýmýzý açtýrýp, borsada yatýrým hayatýna giremeden ara vermiþtik arkadaþýmla. Keþke(1) devam ettirebilseydik; boþa giden ve fýrsatlarla dolu 8 yýlý kaybettikten sonra tekrar borsa ile tanýþtým.

Borsada ilk iþlem yapmam ise 2012 yýlýnýn nisan ayýnda yine bir arkadaþýmýn tüyosu! ile trnsk ile oldu. Tüyo gerçekten iþe yaramýþtý 0,80'lerden aldýðýmýz hisse sonrasýnda iki katýna gitmiþ 1,50 civarýna elden çýkarmýþtýk. Ýþin garibi hem alým zamaný tüyosunu alýyordum, hem de þimdi sat tüyosu geliyordu. Sonrasýnda maktk, marshall ile devam ettik ta ki portföyün yarýsýný eukyo'da yiyene kadar saçmalardan seçmeler yapmýþtýk. Devamýnda yine saçma tercihlerle devam ettim, bu arada küçük birikimim 3'te 2'si gitmiþti. Borsa yatýrýmý bu kadar heyecanlý ve riskli olmamalýydý. Kýsa sürede çok okuyup, araþtýrdým ve sonunda uzun süre sonra ilk kez kar açýklayan tuborg ile birlikte aselsan ve hektaþý bulmuþtum. (2013 yýlýnda dudu abinin de çok yazdýðý isgsy de almýþtým baþlarda güzeldi ama devamýný getiremedi, þirket amacýndan sapýtmýþtý þu an ne halde bilmiyorum.) Bu seri, arabasýný da almayý düþündüðüm doaþ ve froto ile devam etti. Kendi çapýmda iyi para kazandým diyebilirim 2012 - 2014 aralýðýnda. 2014 yýlýnýn baþlarýnda endekste ciddi bir düþüþ olmuþtu o dönem portföyümün %100 ile hissedeydim hatta maaþýmýn neredeyse %90'ýný hesabýma yatar yatmaz hisseye kaydýrýyordum. Tabi o dönem max tasarruf tedbirleri uyguluyordum; kira, fatura ve nerdeyse yemek harcamasý yapmadýðým için ciddi bir birikmin yanýnda yatýrým yaptýðým hisselerimin yükselmesi bana ciddi geri dönüþler saðladý. Çevremdeki arkadaþlarým kredi ile ev, araba alýrken ben son ana kadar bunlardan hep kaçtým. Kýsa vadelerde kredi çekip borsaya aktardým, keþke(2) daha çok krediye daha fazla yüklenseymiþim. (%0.80 faiz ile tüketici kredisine ulaþabiliyordum.)

Arada vadeli kontrat iþlemleri yaptým günde 10 bin TL kazanýp, kaybetmek çok heyecanlýydý. Sonuç olarak vioptan kayýpsýz, birazda kazanç ile çýkmýþtým ama yine yürek dayanmazdý.

2017 yýlýnýn aðustos ayýnda portföyümü tamamen boþalttým ve ilk kez ticarete girdim. Aslýnda 2017 þubatta, portföyümü ve ne kazanýrsam dolara yatýrma kararý almýþtým ancak; aldýðýmýz ticari malýnda yabancý para ile pozitif korelasyonu olduðu için çok fazla düþünmedim daldým. Hala portföyümün yarýsý burada saklý.

Borsadan çýktýðým dönem sonrasýnda ara ara coin yatýrýmlarým oldu, ara ara yabancý borsa fonlarýný aldým, sattým. Keþke(3) hiç ticaret meraký yaþamasaydým, sadece dolarda bekleseydim benim için daha saðlýklý olurdu.

Yazý baya uzadý sonuca varmak gerekirse ben daha yatýrým basamaklarýnýn baþýndayým. Bu orta vade de benim en önemli üç çýkarýmým; sabýr, kendini sürekli yenilemek ile deðiþime açýk olmak ve bu iþin olmazsa olmazý tasarruftur. (At gözlüðü ile 2013 yýlýnda bitcoine bu ne ya demiþtim.)

Þimdiki portföy durumumu gelirsek; ikinci bir kalkýnma dönemi için endeksin 70-80 bin aralýðýna kaymasýný ve buna paralel takibimdeki þirketlerin düþmesini sabýrla bekliyorum. Bu arada, mart ayýndan beri usd kontratlar taþýyorum ama pek tadý yok. Yaklaþýk iki yýldýr da btc ile bnb'deyim. Dediðim gibi sabýrla TL bazýnda piyasanýn düþmesini bekliyorum.
    Böyle hayattan kesitlerinizi yazarken çok uzadý falan demeyin. Hatta her detayý uzatarak yazýn. Okumak istemeyen, üþenen adamýn iþi yok forumda. Böyle hikayeleri hiç kaçýrmam hep çýkarýmda bulunurum. Elinize saðlýk. Borsanýn düþmesi konusu dýþýnda hemfikiriz çýkarýmlarýnýz gayet doðru bana göre.
    Bol kazançlar

5. 2013 te beraber isgsy taþýmýþýz

Güzel yazmýþsýnýz ama mesela neye göre hisse seçtiniz neden döviz dediniz þimdi niçin düþüþ bekliyorsunuz vs eksik kalmýþ sanki

Alýntý Originally Posted by Kaya Temur Yazýyý Oku
    Merhaba,

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,851
    Ben bu sirket kurup temettuleri onun uzerinden stopajsiz alma secenegini gecmiste biraz arastirmistim.
    Mali musavir tavsiye etmemisti.
    Bir kere odenirken almadiginiz stopaji siz kendi sirketinizden cikarirken stopaj oduyorsunuz.
    Sizin sirketiniz kurumlar vergisi oduyor.
    Butun bunlar icin defter tutup muhasebeci istihdam etmeniz gerekiyor.
    Onun yerine ozel fon isine bakmak lazim.
    Orada vergi %10 stopaj seklinde ve yillik fon yonetim gideri var toplam fon degeri uzerinden..
    Ama tam detaylarini bilmiyorum arastiriyorum.
    Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,851
    https://www.haberturk.com/40-bin-cal...520534-ekonomi
    Beyas yakalar kasaya diyor maliye..
    Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

8. Atilla Köksal bloomberght de...bizim bu baþlýðýn konularýný konuþuyor, yeni bir kitap yazmýþ sanýrým bu konuda.

Deðerli biridir, imkaný olanlar izleyebilir...sonra fýrsatý olanlar da kaydýný bulabilir.

Sayfa 467/1230 ÝlkÝlk ... 367417457465466467468469477517567967 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •