Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
-TL cinsi net faiz getirileri çok uzun süredir ve şimdi de reel olarak negatiftir,çünkü enflasyon verileri doğruyu yansıtmaktan çok uzaktır, gerçek enflasyonu ifade eden en iyi gösterge kira bedelleridir.

-Ama hesabını döviz cinsinden yapanlar için;döviz baskılandığı ve hareket etmediği için,TL cinsinden faizler reel olarak negatif olsa da,döviz cinsinden reel olarak pozitif getiri sunduğu için , ben de bu dönem içinde birikimlerimin bir bölümünü TL mevduat,ve para piyasası fonlarında tutmayı rasyonel bir hareket olarak gördüm.

-Ama sanayinin rekabet gücünü kaybetmesi,tüketim ithalatının patlaması ile ,ekonomi yönetiminde, iş bir daha düzeltilemez seviyeye gelmeden,bir miktar para politikasını revize etmek ve enflasyon kadar döviz fiyatının artması şeklinde bir değişikliğe gidecekleri izlenimi verildi.

-Bu durumda artık,TL mevduatta ve para piyasası fonlarında da döviz cinsinden reel getiri kalmamış olacak.

-Ben hayatımın bir bölümünü yurt dışında yaşadığım için, daha internetin olmadığı o dönemden kalma yurt dışı bir aracı kurumda hesabım var.Eskiden Türkiye'den yurt dışı borsalardan işlem yapmak zordu.Ama şimdi, artık içeride de çok sayıda aracı kurumdan işlem kolaylıkla yapılabiliyor.İnternet devrimi işleri çok kolaylaştırdı, yatırım yapılabilecek şirketlerle ilgili her türlü bilgiye internet üzerinden, evinizdeki bilgisayardan ulaşabiliyorsunuz.
Midas küçük bir kurum ama çok düşük maliyetlerle işlem yapabiliyorsunuz,bankalar tabii daha güvenilir ama maliyetleri daha yüksek.Bununla birlikte son dönemde bankaların da yurt dışı borsa işlemlerinde komisyon ücretlerini büyük oranda düşürdükleri gözüküyor.
Nereyi tercih edeceğiniz biraz da sizin profilinize bağlı;sık sık alım satım yapan trader tipi bir yatırımcı profiliniz varsa sizin için aracı kurum komisyonları da önemli olacaktır,ama uzun vadeli yatırımcı iseniz,komisyon ücretini rahatça ihmal edebilir,büyük bir bankanın aracı kurumu ile yurt dışı borsalarından işlem yapabilirsiniz.
çok tşk ederim sn deniz43