Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
Re-twittlediklerim katıldığım anlamına gelmez!
Rica ederim, benim de bu konulardan haberim yoktu. Buradaki yazışmalara bakınca araştırma ihtiyacı hissettim. Aracı kurumların ve bankaların Eurobond vergisi konusunda hiç bir bilgileri yok. Bilmiyoruz da demiyorlar, uyduruyorlar.
Yanlış anlamışsınız Sn. British. 135 fiyatla alınan %8 kupon faizli Bir Eurobond için bir tablo hazırladım. Mahsup kolonu rakamını, zararı kalan kupon sayısına bölerek buluyoruz, yani 35.000/5 = 7.000
eurobond-örnek.jpg
Göreceğiniz üzere 35.000 Doların tamamı mahsup ediliyor. Mahsup yapamasak 14.000 dolar vergi çıkarken, mahsup yapabildiğimiz için sadece 1.750 dolar vergi ödüyoruz.
Not: 5. Kupon aynı zamanda itfa tarihi
Sn.Epikürist çok teşekkürler,
Bu uygulama ile ilgili genelge bulabildiniz mi ?
Türkiye, kazığın her türlüsünü ayrı ayrı deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetişen biri dünyanın başka bir yanında sıkıntı yaşamaz.
Rica ederim. Buldum. Önce 257 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde benim verdiğim örneklerin tamamı var ancak hazine bonosu ya da devlet tahvili olarak. Herhalde herkes sonradan "Tamam da Eurobond'lar ne olacak?" dediği için 258 nolu tebliğde 5.2 'de söyle yazıyor :
"5.2- Faiz Gelirlerinin Vergilendirilmesi
Vergi uygulaması bakımından, Hazine tarafından yurt dışında ihraç edilen menkul kıymetler de (Eurobond) Devlet tahvili ve Hazine bonosu gibi değerlendirilmektedir. "
Ben buna göre hazine bonosu için verilen örneklerin Eurobond için de geçerli olduğu kanaatine vardım. Bu kanaata varmamın diğer bir sebebi Eurobond için hiç örnek verilmemesi, eğer Eurobond hazine bonosudan ayrı bir değerlendirmeye tabi tutuluyorsa 258 ve sonraki tebliğlerde Eurobond için ayrıca örnek uygulamalar yapılmalıydı.
Tüm forumdaşlar için söylüyorum; aynı kanaate varmıyorsanız lütfen söyleyin, doğruyu bulalım.
Emeğinize sağlık.
En sağlıklısı galiba maliyeden bir özelge (mukteza) istemek olacak.
http://www.muhasebetr.com/ulusalbasi...?haber_id=5267
Dediğiniz gibi ....
'' Vergi uygulamaları açısından, Hazine tarafından yurt dışından ihraç edilen menkul kıymetlerde (Eurobond) devlet tahvili ve Hazine bonosu gibi değerlendirilmektedir. ''
http://www.mevzuatbankasi.com/portal...ori=10&id=1092
yalnız kupon ödeme ve itfa tarihlerindeki usd gelirler merkez bankası usd alış kuru ile çarpılarak tl'ye çevrilecek ve tl cinsinden olan bu değerlerin toplamı beyan edilecek. yani usd tutarlar toplanıp beyan edilmeyecek.
yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri