Boyle bir mali musavir bulamazsiniz...
Bulursaniz burada da iletisim bilgilerini paylasmanizi rica ederim..
Ben yaklasik 20 yildir bireysel beyanname veririm..
Temettu gelirimden baska beyannameye dahil etmek zorunda oldugum bir gelirim olmadi simdiye kadar..
Esime de kira geliri icin GMSI beyannamesi verdim son iki senedir..
Artik internette her sey var..
Mali musavir de 200-250 TL ye kendisi internetten sizin bilgileriniz ile girip beyannameyi veriyor. Yani farkli bi is yapmiyor..
Ayrica
www.gib.gov.tr de rehberler/brosurler kismindan okuyabilirsiniz her seyi ornekleri ile..
https://www.gib.gov.tr/node/128637
https://hazirbeyan.gib.gov.tr/#/hizli-rehber-msi
https://www.gib.gov.tr/sites/default...ayebrosur1.pdf
(2019 yili iciin, 2020 takvim yili icin 1 Mart'da cikar)
Ben gecen sene mali musavir araciligi ile veremedim pandemi nedeni ile ama artik her seyi ogrendigim icin girdim sifrem ile ve kendim doldurup verdim..
Artik cok kolay yapmislar bu isi, ozel bir program cikiyor karsiniza, satirlari dolduruyorsunuz, yanlis bir sey yapmaniza izin vermiyor sistem.
Mesela atiyorum toplam 200K brut 170K net temettu geliri aldik 3 ayri sirketten.
Bunun yarisi zaten kafadan muaf..
Sisteme girince gelir kismina 200K yi, asagida matrah olarak 100K diyor hemen, yani hisse senedi temettu geliri gelir unsuru olarak secilginde sistem hemen yarisini aliyor..
O kutucuktan varsa diger gelirleri de secip onlari da ayrica kendi satirina yaziyorsunuz.
Egitim ve saglik satirina, varsa giderleri faturalari ile giridiyorsunuz, bagis, ozel saglik sigortasi primi falan hep belirli limitler dahilinde gelirden indiriliyor, fazla yazarsaniz sisitem sizi uyariyor ve kabul etmiyor..
Temettu veren sirketlerin teker teker tic unvani, vergi dairesi ve numarasini istiyor her biri icin bir satir..
Alinan brut ve net temettu miktarlarini yaziyoruz..
Asagida en sonundan bir matrah cikiyor..
Ona gelir vergisi tarifesi uygulaninca bir vergi hesapliyor, bir sonraki satira stopaj yolu ile odenen vergiyi yaziyorsunuz, bunu mahsup ediyor ve size varsa alacaginiz yoksa ilave ek vergi cikariyor..
En son asamada kontrol edip gonder diyorsunuz ve beyannameyi onaylayip gonderiyor bir de tahakkuk fisi olusturuyor..
Burada odenecek vergi veya alinacak iade yaziyor ama damga vergisi her halukarda odeniyor, bu gecen sene 70-80 TL gibi idi yanlis hatirlamiyorsam.
Ezcumle pek yanlis yapilacak gibi durmuyor..
Simdi temettu gelirinden ornet olsun diye tekrar gidersek:
200K brut, 170K net aldik diyelim.
10K ozel saglik sigortasi primi odedik..
15K da egitim ve saglik giderimiz oldu (ilac doktor v.s ve cocugun ozel okul parasi)
1K da Kizilay'a kurban bagisi yaptik

100K brut matrahtan bunlar cikinca (100-26) 74K cikar buna da vergisi yururlukteki vergi kanununa gore
15450 TL vergi tahakkuk eder.
Bu cikan vergiden
toplami icin (yarisini beyan ettik ama stopajin tumune isabet eden kismini dusuyoruz!!) kaynaginda odenen 30K stopaji dusersek 30.000-15450 = 14550 TL iade hakkimiz olur..
Iadenin alinabilmesi biraz zorlu bir surectir..
Ben bu sene de bana iade cikacagini dusunuyorum..
Bunu almakla ugrasamayacagim, bu yuzden gelecek ilave vergi cikacagini dusunerek cikan vergiden mahsuplasmayi sececegim..
Syg,
Yer İmleri