Sayfa 870/1000 İlkİlk ... 370770820860868869870871872880920970 ... SonSon
Arama sonucu : 7994 madde; 6,953 - 6,960 arası.

Konu: EuroBOND mevzusu hakkinda sohbet..

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by WYATT EARP Yazıyı Oku
    Yanlis beyanname doldurdu diye ceza gelen kimse var mi acaba

SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Ben TL bazli iskontolu bir hazine tahvilini vadeye 2 ay kala satmistim para lazim diye.
    Vade sonuna kadar beklesem beyan gerekmiyormus.
    Vadeden once sattigim icin beyan edilmesi gerekiyormus.
    Ama burada da bir ince ayrinti varmis.
    Ihrac tarihi belli bie tarihten once olanlar farkli imis yani beyan edilmesi gerekmiyormus itfadan once de satilsalar.
    Bu ince ayrinti sebebi ile yirtabildiydim.
    Arastirip buldum.
    Mevzuati taradim.
    Isyatirimdan tum hazine bonolarinin ihrac tarihlerini aldim.
    Bu sekilde yirtabildim.
    Yoksa bagirta bagirta alacaklardi benden yuklu bir vergi asli + ceza + gecikme faizi.
    Demem o ki yanlis da olsa beyannameyi verin.
    Inceleme sonraki is.
    Hic beyan etmeyeni yakalamak iki tusa basmaya bakar.
    Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

2.  Alıntı Originally Posted by blue70 Yazıyı Oku
    Olurmu sadece alınan faizler beyan edilir.ben öyle biliyorum.satmadikca....
    servetbey vade öncesi satış değil itfa dönüşünden bahsediyor.

3.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    İskontolu aldığın kıymetin anapara karını itfada beyan etmen gerekli.

80.000$'a 100.000 nominal aldın itfada hesabına 100.000$ geçti. 20.000$ anapara karını o günkü $ kurundan tümünü kar olarak beyan edip o yılki diğer gelirlerinle birlikte gelir vergisi tarifesindeki kademene göre vergi ödemen gerekiyor.

Teknik ayrıntı: İtfada oluşan döviz bazlı anapara karı bildiğim kadarıyla o yıl için elde edilmiş ek faiz geliri olarak beyan ediliyor. Yani kupon faizleri ile birlikte. (forumdaşlar bu kısmı teyit ederlerse daha sağlam olur)
    Evet yazdığınız şekilde. İtfadaki vergi konusundan kaçınmak isteyenler eurobond alırken fiyatı 100 üzerinde olanları almalı, böylece itfada anaparadan kar etmezler, sadece kuponlarla uğraşırlar.
    Eurobondların fiyatı da epey düşünce 100 üzerinde pek kalmadı, 2047 vadenin fiyatı 70'lerdeydi son baktığımda mesela.

4.  Alıntı Originally Posted by WYATT EARP Yazıyı Oku
    Vergi ile ilgili ne kadar çok ayrıntı var.

Kirli fiyat , temiz fiyat...
    Iskontolu fiyat, pirimli fiyat...
    Aldın , sattın, vadeyi bekledin,...
    Itfa mitfa....
    Nedir bu zorluk kardesim!!!!!
    Kimsenin tam doğru beyanname verebildigini sanmiyorum

Umarım beyannameleri fazla incelemiyorlardır, yoksa kimse kolay kolay sağ cikamaz...[emoji35][emoji35]

SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Eurobondlar yerliler için değil, o nedenle konu karmaşık ve düzeltmek için uğraşılmıyor sanırım. Yerliysen bunu alma döviz mevduatı yap diğer sana göre çıkarılan düşük faizli tahvillerden falan al, eurobond dışarıdan ülkeye döviz gelsin diye çıkarılıyor sen alınca anlamı kalmıyor. Daha da zorlaştırmamalarına şaşırıyorum ben.

Bugun tuttum bir excel daha yaptim. Kirli fiyat icindeki biriken kupon degeri icin 182gunu baz mi alalim yani ben onu baz aldim aldiklarimin bir kismi 100ve uzeri bazisi ise altta kaldi, dediginiz gibi yapip en son ana para alimda o kari da beyan edecegim gibi gorunuyor.
    Tesekkurler bu bilgi icin de...

Gene buraya da yazayim bir alirken usd ile eurobond aliyoruz kuponlari ve anaparayi da usd
    ama biz bu parayi tl ye cevirmesek te gelir vergi beyan ediyoruz burayi pek anlayamiyorum yazik diyorum...
    USD dan USD gelir elde etmeye calisirken TL nin deger dusuklugunden vergi veriyoruz yahu...

Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    80'den aldın 100 yatınca hesaba itfa tarihinde 20 anapara karı elde etmiş oldun.O günkü döviz kuru ile çarpıp tabii ki beyan etmek gerekli.

İtfaya kadara beklemenin tek avantajı döviz kuru artışının tüm anaparaya sirayet etmemesi. Sadece anapara alım-itfa karına sirayet ediyor.
    yatirim tavsiyesi degil bilgi amacli yazilmistir

Bir de su var
    diyelim 900usd temiz fiyat 50usd birikmis kupon faizi ve odeme gunu de 75usd kupon bedeli odenecek...

75usd beyan edilip 50usd lari kalan kupon sayisina bolup iskonto yapmak lazim mis,

bu acaip zor ve kasacak bu hesabi ilgili video da bundan bahsettiler..

Ben ilk sene kupon faizinden icinde birikeni hesaplayip cikartmistim..
    Zaten beyan zorunlulugu yoktu o sene usd degerinin bu son sene kadar kotu etkisi olmamisti

Alıntı Originally Posted by blue70 Yazıyı Oku
    Olurmu sadece alınan faizler beyan edilir.ben öyle biliyorum.satmadikca....

Sayin Dudu, vergi dairesine gidip bizim beyan edilenler dogru mu egri mi diye sorsak mi yoksa kendimizi yeterince desifre etmesek mi ne dersin, ben bi eurobond itfa tarihi bile hatali girdim gibi dusunuyorum oysa MB data dan almistim tarihleri bu ne is yav.........

Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Once vermeyenleri enseliyorlar.
    Onlardan sonra sira verenlere geliyor.
    Verenlerin de %5 in altinda imis inceleme hala..
    Syg,

Iskontolu olmayanda yani nominal fiyattan buyuk iken alirsaniz elbette o fark vergiye yansimayacak....
    Bir de sizler sonuna kadar tutacakmisiniz, her al sat ta vergi var beyan sinirina bakilmaksizin o yuzden ole yapacaksaniz siz o duruma da tabi degil her fiyattan al sat yapabilirsiniz o sizi baglamiyor yani

80den al 90 dan sat yada 110 al 105 sat ama usd kur farki sizi cezbediyor ise

Saygilarimla...

Alıntı Originally Posted by Westwind Yazıyı Oku
    Vergide fark oluyor mu ? Mesela vergi açısından hangisi iyidir ?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Sayfa 870/1000 İlkİlk ... 370770820860868869870871872880920970 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •