https://www.vakifbank.com.tr/tahvil-...px?pageID=2378
Ustad burada eurobondlar listelenmiş ... getirileri de hesaplanabilir genel olarak vade uzadikca getiri artıyor ama tabi aldiginiz risk de artiyor... bu eurobondlarda isleyos biraz ters bir mantiga sahip ... ornegin siz yuzde 6 faiz beren bir eurobondu aldiginizu dusunelim... eger siz eurobondu aldiktan sonra ulkenin risk pirimi artar ve borclanmak icin odeyecegi faiz artarsa orn piyasai yuzde 8e cikarsa siz elinizdeki eurobondu satmazsaniz yine yuzde 6 faizinizi vade sonuna kadar almaya devam edersiniz ancak vade icerisinde bu eurobondu satmak isterseniz elinizdeki eurobond artik piyasadan daga az faiz veren bir kagit oldugundan bu oranda daha ucuza satarsiniz zarar olusur... tersi urumu dusunursek eger siz yuzde 6 faiz veren bir eurobond aldiktan sonra ulkenin risk primi duser isler yoluna girer ve piyasadaki faiz yuzde 4e inerse siz yine vade sonuna kadar yuzde6 faizinizi alirsiniz ancak bu sefer vadeyi beklemeyip kagidi satmak isterseniz sizin elinizdeki kagit artik piyasadan daha cok faiz verdigi icin o oranda kar edersiniz
Bu nedenle eurobondlarin getirisi de vade uzadikca artar cunku ileride ne olacagi belirsiz daha kotuye de gidebilir isler
Eurobond yatiriminda ortalik sut liman iken cdsler dusukken dolar biriktirmek sonra isler karisinca cdsler yukselince ucuzdan toplanan dolarlar ile eurobond almak daha mantikli.. arada dolari faize koyarsaniz uc bes bisey gelebilir coinlerde stake edenler de oluyor tabi riskli coin dusebilir de...
Dolar cinsi eurobondlar yilda 2 defa kupon yani faiz odemesi yapiyor ustad.. bu ödemelerden normal faiz odemesi gibi stopaj sseklinde vergi odenmiyor ancak bunu alip satarken kar elde ederseniz vergiye tabi yanilmiyorsam beyan edip ödemeniz gerekiyor...
Ben genelde temettu hissesi biriktirdigim icin eurobond a da o gozle yaklaşıyorum... dolar ve cds ler dusuk ken biriktirilecek dolarlar ile isler karistiginda orn abd faizleri artyirinca veya artik iyice kontrol kaybolunca vs vade sonuna kadar satmamak uzere alacağım ... parca alim da dusunulebilir ... ama ben alim satimdan kar etmek yerine tatmin eden bir faiz oranindan 20 yillik falan almayi dusunuyorum... gerci boyle uzun uzun yazdim ustad ama alacagim da cok olsun 4-5bin dolar olsun o civar bisey olur 
Tum forumdaslara iyi gunler dilerim saygılar
yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...
Yer İmleri