Ali Babacan'ın "Büyüme rakamları enflasyondan arındırılarak hesaplanıyor, burada TÜİK'in enflasyon değerleri kullanıldığı ve onlar da gerçeği yansıtmadığı için büyüme rakamları da aslında tartışmalıdır" ifadesi doğru.
Nominal gsyih büyümesinden reel gsyih büyümesine geçmek için rakamlar enflasyondan arındırılır ,bu gsyih deflatörü dediğimiz bir araçla yapılır.TÜFE ve gsyih defalatörü arasındaki fark;TÜFE belirli bir mal ve hizmet paketi üzerinden hesaplanırken,gsyih deflatörü ekonomideki tüm mal ve hizmetleri esas alır,TÜFE tüketicilerin kullandığı mal ve hizmetleri kapsarken,gsyih deflatörü devlet ve şirketler tarafından satın alınan mal ve hizmetleri de kapsar.TÜFE ithal edilen mal ve hizmetleri de kapsarken,gsyih deflatörü sadece yurt içinde üretilen mal ve hizmetleri kapsar.
Hesaplamalarda TÜFE ve gsyih deflatöründe çok sayıda değişken ortak ,dolayısıyla birbirine yakın bir rakam çıkması beklenir(TUİK'in üçüncü çeyrek gsyih defatörü %26.16).
Elimde hesaplamada kullanabileceğim genişlikte bir veri setim yok ama TUİK ve ENAG'ın enflasyon verileri arasındaki uçurumu dikkate aldığımızda,bu hesaplamayı ENAG yapsaydı ekonominin büyüme rakamının çok daha düşük çıkacağı rahatlıkla söylenebilir.
Büyüme verisinin tutarsızlığını başka verilerden çapraz kontrole tabii tutabiliriz.2019 Eylül ayından 2021'e TUİK'e göre, ekonomimiz %14.2 büyümüş ama çalışan sayısı 2.003 milyon kişiden 28.996 milyon kişiye düşmüş.Yani daha az kişiyle %15'ün üzeende daha çok mal ve hizmet üretimi olmuş.Peki ,bu 2 senede Türkiye'de dünya rekoru bir verimlilik artışı mı olmuş da ,bu kişi başı rekor üretim artışı olmuş.Tabii ki hayır.Türkiye'de bırakalım 2019'dan bu yana,2018'den bu yana verimlilik artışının sıfır olduğunu başka verilerden biliyoruz.
https://tr.sputniknews.com/20200107/...040977133.html
https://t24.com.tr/video/prof-daron-...-artmali,25219
Ekonomide sağlıklı,sürdürülebilir ve yüksek bir büyüme oranı sağlanabilmesi için verimlilik artışı en temel ögedir.Bunun için de 2 unsur öne çıkıyor:Birincisi nitelikli işgücü için çağın gereksinmelerini karşılayan kaliteli,bilimsel eğitim,ikincisi de işyerlerinin teknoloji yatırımlarını düzenli biçimde yapması.
Yer İmleri