Sayın deniz43 bu yazım sizi asla eleştirmek veya sizin söylediklerinize itiraz amacı taşımıyor sadece sizin gibi bende gözlemimi yazmak istiyorum.
ABD' de 6,5 yıl yaşamış (üniversite) ve düzenli olarak hem çalışan kesim hem de girişimci kesimle görüşen birisi olarak ABD medyasının sizin söylediğiniz "satın alma gücü aşınması" olayı gerçekte olmayan bir şey. En azından daha 1 yıl önce New Jersey' de kebapçı açmış arkadaşım "evde yemek yapan yok, işler çok iyi - çalıştıracak bulaşıkçı bile bulamıyorum, vize almak çok zorlaştı - fiyat artışları önemli değil insanlar devamlı tüketiyor ("ülkenizde bilmem ne kanalında burada malzeme bulunmadığı söylenmiş doğru burada millet tüketmekten fabrikalar malzeme yetiştiremiyor" ayrıca eklemişti)
Texas' da çalışan bulgaristan göçmeni bir vatandaşımız bir şehir belediyesindeki işinden atıldıktan sonra özel sektörde yeni iş bulması 2 hafta sürdü.
Massachusetts' de hediyelik eşya işleri yapan bir başka arkadaşım işler süper gidiyor dedi. Çinden 1 konteyner tshirt vb ürünler sipariş etmişler nakliye için 20 bin dolar ödemişler ancak kar yüksek gözümüze gelmedi dedi.
Massachusetts de yaşayan ve bilişim sektöründe çalışan bir arkadaşım pandemiden önce eyalet değiştirmeyi düşünüyordu sebep MA' de yaşamanın çok pahalı olması idi. pandeminin ortasında konuştuğumda ise vatandaş halinden ve eyaletin verdiği desteklerden çok memnundu.
aslen Mısırlı olan çok yakın bir arkadaşım hukuk okuyor ve ileride avukatlık yapmasa bile bitirdiği lisans eğitimi onu iyi bir işe sokacağından emin ve abd' nin geleceğinden çok umutlu - hatta para biriktirme planları yapıyor(öğrenci her yerde aç )
arkadaşlarım Türkiye' ye dönme fikrini tamamen kafadan atmış insanlar. kağıt üstünde ne olur bilemem ancak millet bedava paralardan dolayı fiyat artışları veya ekonomistlerin dedikleri umurlarında bile değil. Lale devrini yaşıyorlar, bundan dolayı FED ister faizleri %10 yapsın ister 0 yapsın insanlar şartların farkında ve pahalılık olursa daha fazla çalışmaları gerekeceğinden eminler.
Not: 2008 krizinde abd' de bulunuyordum 55 yaşlarında undergraduate derecesi almaya çalışan lise mezunu bir arkadaşım vardı. tüm masraflarını devlet karşılıyordu (okul harcı - yemek bileti - kitaplar - ulaşım - evsiz barınağı ve ayda 300 dolar maaş veriyormuş) neden devlet karşılıyor dediğimde 20 yıl boyunca vergi verdim şuanda devlet bana bakmak zorunda - bana eğitim verecek ve ben de iş bulacağım demişti. unutmuyorum eğer master derecem olsaydı ve 4 tane çocuğum olsaydı devlet bana 20 yıl karşılığında ayda 5000 dolar verecekti. bu bilinçte olan insanlara enflasyon - faiz vb şeyleri anlatamazsınız verdiklerinin karşılıklarını öyle ya da böyle almak istiyorlar.
bundan dolayı bizim ülkemizdeki dayılar gibi konuşmam gerekecek ancak abd' de aç kalıyorum diyen insan gerçekten yalan söylüyordur

hele bu ortamda. satın alma gücü nedir ki ?
emtia fiyatları düşer, abd çalışma vizelerini artırır, kamuoyu araştırmaları olumluya döner. ha bir de kamuoyu araştırmalarında "endişeliyim" diyenlerin yüzde kaçı son seçimde oy kullanmış onun bilgisi var mı acaba ?
Yer İmleri