Yeni haberi biliyorsunuz. Ben de, siz de paylaştık burada. KKM vade bitince, ilk girdiğiniz kur fiyatından yenileme yapılabiliyor.
Alım-satım makası için yazdığınız rakamlar çok yüksek. Şu an garanti bankasında 25 kuruş fark var. Siz nereden bakıyorsunuz 1-1,5 lira fark görüyorsunuz. Çakallık yapıyor sizin baktığınız kanal.
Tabii ki kişiye göre değişir ama dövizde olan insanlar nasıl çok güvende hissediyor kendini? 20 Aralıkta şapkadan çıkan tavşan, insanları şoka soktu. Ben o gece doları sattım ve birsüre sonra KKM' ye geçtim. Bu RTE her an her şeyi yapabilir. Bugün NAS' dan bahseder, yarın süper bono çıkarır, enflasyona endeksli enstrüman çıkarır..vs dolara bir daha çakar. Nasıl rahat edeceğim ben dövizde durarak.
Likit olmak isteyenleri, hisse gibi doları da al sat yapanları anlarım ama uzun süre paraya dokunmayacak olanlar için KKM iyi bir enstrüman.
700 üstü CDS'in meali, yani default ihtimali kaçtır diye merak edenler varsa...
https://twitter.com/e507/status/1500792532732633093
Markets may remain irrational longer than you can remain solvent.
Portföyün büyük bir kısmı dolarda olan biri olarak, söyleyebilirim ki en büyük endişem dövizin düşmesi değil, bir gün birilerinin çıkıp gerçek kişilerin döviz tevdiat hesaplarının %bilmem kaçı, falanca kurdan tl ye çevrilecektir demesi.
Ya da sermaye kontrolleri getirilip döviz alımının engellenmesi.
Onun dışında bir korkum yok.
Burada yazdıklarım kendi kişisel görüşüm olup kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.
Bu saatten sonra tüzeller için konuşmak gerekirse pek bir etkisi olmayacak.
En büyük avantaj 4. çeyrek gecici verginin verilme süresine kadar (normalde 17 şubattı, sonra 25 şubata uzatıldı) bozulan dövizler içindi.
Onda bile kanunda minimum 3 ay vade demesine rağmen, tcmb tebliğiyle minimum 6 ay yaptılar.
Sonra vergiden muaf olacak kambiyo karının hesabı için bir uygulama tebliği çıkarıp hesaplarken fifo uygulayacaksınız dediler.
Örnek vermem gerekirse kayıtlarda 18 milyon olan banka kambiyo karı, Excel fifo hesabında 11 milyona iniyor.
Vergiyi 18 milyon üzerinden bildiriyorsunuz, ama 11 milyonunu muaf tutuyor , hem de dövizinizi bozdurup, 6 ay boyunca tl de tutuyorsunuz.
Çoğu firma yapmaktan vazgeçti.
Bu saatten sonra da 3 aya indirmeleri bir işe yaramaz, çünkü 2022 deki vergi avantajları, kur geçen sene 4.çeyrekte olduğu gibi çok artmadıği için artık o kadar cazip değil.
Şu anda alım satım makası normal ama 20 aralık dolayında bir hafta kadar 1-1.5 lira arasındaydı tüm bankalarda. Dolar alımını zorlaştırmak için makası 2-3 liraya çıkarmalarını "telkin" edersiniz bankalara, talebi kesmek için çok hızlı ve etkili bir yöntem.
Rusya'da alınan önlemleri takip edelim diye yazmıştım, gerekirse bizde de aynısı/benzeri uygulanabilir.
Yer İmleri